Huawei a fost una dintre primele companii care au adus pe piață un smartphone pliabil, sub forma lui Huawei Mate X. Huawei Mate XS reprezintă un update al acelui model, o versiune mai finisată. Dar înainte de orice, haideți să vorbim despre design și, evident despre display-ul pliabil.

Design și display

Huawei Mate XS e aproape identic cu Mate X. Dar asta nu înseamnă că cei de la Huawei nu au schimbat nimic. Balamaua Falcon Wing a fost îmbunătățită pentru a rezista și mai mult și e ceva mai rigidă - acesta este un lucru bun, oferind cumva siguranță și sentimentul că ții în mână un device solid, rezistent, nu un mecanism fragil care poate ceda oricând. Mate XS se deschide prin apăsarea unui buton aflat sub camerele foto, iar senzorul de amprente este integrat pe o margine, pentru acces rapid.

Dispozitivul este mai gros decât un smartphone obișnuit și ceva mai greu, dar oferă o senzație plăcută per total.

Îmbunătățiri au fost aduse și display-ului P-OLED. Suprafața este acum mai asemănătoare cu sticla, un upgrade necesar care crește senzația de premium. Mostra primită de mine la teste prezenta mici cute pe mijlocul display-ului, vizibile doar cu ecranul închis și deloc deranjante în timpul redării de conținut. E imposibil să nu ai urme de pliere la un astfel de dispozitiv, deci nu e un reproș, e doar o remarcă.

Display-ul principal, pliat, este de 6,6 inch. E un ecran suficient de mare pentru orice fel de sarcină, dar dacă ai nevoie de mai mult spațiu de lucru poți oricând să îl extinzi pentru o diagonală de 8 inch și un format 4:3. Ecranul secundar, folosit pentru cele mai bune selfie-uri, e de 6,38 inch, iar rezoluția totală a display-ului de pe Mate XS este de 2480x2200. Culorile sunt vii, contrastul este puternic, iar luminozitatea este bună.

Din punct de vedere al desginului și al display-ului, Huawei Mate XS e mai mult o tabletă pliabilă decât un telefon pliabil. E un form-factor reușit care îți oferă două dispozitive în unul singur, un design care îți oferă un device de zi cu zi (un smartphone cu un ecran mare) și un gadget pentru situații speciale (o tabletă pentru productivitate și filme).

Specificații Huawei Mate XS

Acum să vedem ce se ascunde sub acel display pliabil de dimensiuni mari și să vorbim despre specificații și performanțe.

Huawei Mate XS vine cu aceleași specificații interne ca și Huawei P40 Pro și Huawei Mate 30 Pro. Are un procesor HiSilicon Kirin 990 și 8GB memorie RAM. Performanțele sunt foarte bune, de top, și e un device care duce orice sarcină. Îl poți folosi pentru jocuri și entertainment, îl poți folosi pentru productivitate, fără să întâmpini scăderi de viteză sau sughițuri. Nu l-am trecut prin teste benchmark pentru că, sincer, nu le văd rolul, dar îl veți găsi în topuri cu siguranță.

Procesorul Kirin 990 este cel în versiune 5G, care vine cu un plus de viteză, cu o conectivitate 5G de mare viteză pentru rețelele viitorului, dar și cu o eficiență energetică un pic mai mare. Smartphone-ul are o baterie mare, de 4.500 mAh care oferă autonomie de o zi chiar și pentru utilizatorii care-și folosesc intens smartphone-urile. Mate XS vine cu funcția SuperCharge care încarcă bateria cu până la 85% în numai 30 de minute, lucru impresionant.

Din punct de vedere al specificațiilor, Huawei Mate XS e un device pe care să te poți baza în orice mod l-ai folosi, iar din experiența anterioară cu dispozitive Huawei, Mate XS va funcționa ca în prima zi mult timp.

Sistem de operare, funcții speciale

Hai să vorbim și despre funcțiile speciale, dar și despre sistemul de operare.

Mate XS vine fără Google Play, fără Google Mobile Services, ca să o zicem din start. Dar vine cu AppGallery, care a adunat deja circa 300 de aplicații românești și mii de aplicații internaționale. Nu găsești chiar tot în AppGallery, dar găsești în alte părți și viața fără Google e mai puțin dificilă decât ai crede.

Modelul testat de mine a venit cu numeroase aplicații deja instalate și am putut să mă bucur de telefon din prima. La nivel de funcții speciale, merită menționat faptul că poți face multitasking cu ușurință și poți trage conținutul dintr-o aplicație în alta cu ușurință.

Pentru cei care își doresc un device de productivitate mai merită menționată funcția Huawei Share, care îți permite să îți vezi device-ul și să-l controlezi în timp real de pe un laptop MateBook compatibil, un plus. Poți conecta Mate XS la un monitor și la o tastatură Bluetooth și vei avea parte de un mod special, o experiență similară cu cea desktop. E un gadget versatil, iar lipsa GMS nu schimbă acest lucru.

Camere foto

Huawei are deja o tradiție în a lansa camera-phone-uri. Să vedem cum se descurcă Mate XS din acest punct de vedere.

Huawei Mate Xs este dotat cu sistem de camere performant. Dispus într-un tablou vertical de-a lungul barei laterale, sistemul de cameră cvadruplă dispune de o cameră principală de 40 MP (unghi larg, cu deschidere f/1.8), o cameră cu unghi ultra-larg de 16 MP (diafragmă f/2.2), o cameră teleobiectiv de 8 MP (diafragmă f/2.4) și o cameră 3D cu detectarea profunzimii. Acesta suportă super stabilizare de imagine AIS și OIS, capabilități de zoom hibrid 30x, precum și ISO maxim de 204800.

Camerele sunt foarte bune, aproape la fel de bune ca cele de pe Huawei Mate 30 Pro, deci te poți baza pe Huawei Mate XS și în concedii și în excursii de muncă - când acestea vor putea fi disponibile. Fotografiile ies extraordinar și ziua și noaptea, selfie-urile sunt excelente, iar filmarea este mai mult decât decentă.

Preț Huawei Mate XS și concluzie

Huawei Mate XS costă circa 11.000 de lei și poate fi cumpărat și la abonament. Concluzia mea? Huawei Mate XS este un smartphone pe care nu și-l vor permite mulți. Este un smartphone pe care mulți nu și-l vor dori. Dar este important să avem astfel de dispozitive, deoarece el duc inovația în față. Huawei Mate XS este unul dintre cele mai reușite telefoane pliabile de pe piață, o bestie din punct de vedere al performanței, un smartphone serios pe care îl iei pentru business, dar și pentru a te lăuda prietenilor cu el.