HUAWEI MateBook D14 2020 a fost unul dintre laptopurile care ne-au plăcut anul trecut. Reușea, cu un preț mai mult decât competitiv, să aducă cam tot ce ai fi putut avea nevoie de la un laptop pentru productivitate. Modelul 2021 îmbunătățește performanțele și aduce și unele funcții noi. Dar înainte de a vorbi despre ce s-a schimbat de la o generație la alta, să vedem ce nu s-a schimbat - adică designul.

Design HUAWEI MateBook D14 2021

HUAWEI MateBook D14 2021 e indentic la exterior cu versiunea de anul trecut, iar acesta nu este un lucru rău. Vorbim în continuare despre un dispozitiv portabil, ușor și compact, care poate fi transportat cu ușurință într-o geantă sau într-un ghiozdan.

Cântărește circa 1,38 kilograme, iar grosimea este de sub 16mm.

Este făcut dintr-o carcasă din aluminiu, are un corp dreptunghiular cu multe unghiuri ascuțite, iar ecranul se rabatează la 180 de grade, deci îl poți ajusta în orice unghi este mai comod pentru tine.

Pe marginea din dreapta, MateBook D14 are un port USB 2.0 și unul jack, iar pe marginea din stânga e un port HDMI, un USB 3.0, dar și un USB-C pentru încărcare și nu numai.

Încărcătorul are dimensiuni reduse, similare cu cele ale unui charger pentru smartphone, un alt plus.

Din punct de vedere al designului e greu să-ți dai seama că nu ai de a face cu un laptop premium, cel puțin la prima vedere.

Sub capac găsim o tastatură mare, cu taste destul de bine spațiate, trackpad-ul, un buton de power cu senzor de amprentă integrat și apoi vedem și ecranul 16:9 înconjurat de margini foarte subțiri sus și pe laterale, iar balamaua este din plastic.

Display

HUAWEI MateBook D14 2021 vine cu același ecran pe care l-am văzut și pe generația anterioară. Astfel, display-ul e de tip IPS LCD cu rezoluție full HD cu diagonală de 14 inch. E un ecran destul de luminos, nu foarte precis din punct de vedere al culorilor (NTSC 40%), dar are și un filtru pentru lumina albastră care îl face mai puțin obositor pentru ochi.

Ecranul nu e la fel de impresionant ca cel de pe modelele mai scumpe de la HUAWEI, dar e mai mult decât decent pentru munca de birou sau pentru ocazionalul serial văzut în pauza de masă.

Am apreciat mult marginile subțiri din jurul display-ului, acestea contribuind și la o imersivitate mai mare, dar și la un corp mai compact. Ce mi-a mai plăcut a fost finisașul mat al ecranului - asta ajută în medii în care nu poți controla sursa luminii (cum ar fi geamul din spatele biroului sau neonul de deasupra capului).

Specificații și performanțe HUAWEI MateBook D14 2021

Aici lucrurile sunt considerabil diferite față de vechiul model. Noul HUAWEI MateBook D14 vine acum cu procesor Intel - este vorba despre modelul Intel Core i5-10210U. Același procesor era folosit anul trecut în modelul vârf de gamă HUAWEI MateBook X și vine cu un spor de performanță care face din D14 2021 un laptop mult mai versatil.

Procesorul nu e doar mai rapid, dar este mai eficient din punct de vedere energetic, iar autonomia promisă este de până la 10,5 ore de redare HD. Rezultate în viața reală sunt mai mici dar, folosit într-un mod care să favorizeze bateria, ar trebui să ducă aproape o zi întreagă de muncă fără încărcător.

Și nu doar procesorul a primit un upgrade - HUAWEI MateBook D14 2021 vine cu 16GB memorie RAM și cu un SSD de 512GB. Această combinație oferă performanțe peste medie - vorbim despre un laptop care este perfect optimizat pentru sarcinile de birou, un laptop pe care dacă îl conectezi la un monitor poți face fără probleme și editare foto în Photoshop la rezoluții destul de mari.

Nu e un laptop de gaming, cu toate că probabil duce câteva titluri mai vechi sau mai puțin pretențioase, dar e un device gândit pentru munca de birou și acolo nu vei întâmpina niciun fel de lentoare, niciun fel de lag.

Tastatură și trackpad

Din start merită menționat faptul că tastatura este retroiluminată - un mare avantaj la orice laptop, pentru că asta înseamnă că serile lungi de muncă devin mai ușor de suportat. Tastele se apasă bine, chiar dacă se simte la atingere că nu vorbim despre un device de gamă premium.

Trackpadul e și el plăcut de utilizat, m-am obișnuit rapid cu el și nu am simțit nevoia unui mouse dedicat.

Per total, cu toate că nu oferă experiența de tastare sau trackpad-ul modelelor mai scumpe (cum ar fi MateBook X sau MateBook 13), MateBook D14 e ușor de folosit cu ce vine din fabrică și îți vei putea face lejer treaba fără să mai adaugi și alte periferice.

Funcții speciale

HUAWEI MateBook D14 vine cu o funcționalitate pe care eu o folosesc frecvent la MateBook-uri, o funcționalitate care nu era disponibilă pe modelul de anul trecut - cei de la Huawei au adăugat NFC și acum laptopul dispune de Huawei Share - funcția care îți permite să îți controlezi smartphone-ul tău Huawei de pe laptop și să transferi fișiere de pe un device pe altul instant.

În afară de Huawei Share, MateBook D14 mai aduce nou și o conexiune WiFi 6 - vorbim, deci, despre un laptop future-proof, capabil să aducă cele mai bune viteze de navigare atunci când este conectat la un router de ultimă generație.

Bineînțeles, laptopul vine și cu Windows 10 preinstalat și, în afară de aplicația PC Manager care veghează la buna funcționare a computerului, nu vei găsi personalizări inutile.

Preț și concluzie

Prețul standard al HUAWEI MateBook D14 este de 4.500 de lei. Dar Huawei România desfășoară o serie de promoții în această perioadă.

Astfel, cu ocazia campaniei Crazy Easter, cele mai recente lansate modele, HUAWEI MateBook D14 și HUAWEI MateBook D15, echipate cu noile procesoare Intel Core din generațiile a 10-a și a 11-a, cât și cele lansate anul trecut, echipate cu procesoare AMD, vor beneficia de o reducere de pana la 1.300 lei față de prețurile recomandate. Astfel, cele mai noi modele lansate in România vor avea prețuri promoționale extrem de atractive pentru seriile MateBook D15 și MateBook D14.

În plus, cei de la Huawei au lansat magazinul huaweistore.ro și acolo există mai multe promoții care merită explorate. HUAWEI MateBook D14 e redus la 3.899 de lei, iar cu aplicarea codului AMD14RO beneficiezi de o extrareducere de 800 de lei.

La 3.099 de lei, HUAWEI MateBook D14 este imbatabil. E laptopul perfect pentru birou - fie că încă lucrezi de acasă, fie că ai început să te duci la sediu sau să lucrezi de la terasă. Oferă un design stilat, performanțe foarte bune și funcții unice.