HUAWEI MateBook D16 este un laptop mai degrabă de birou, dar dimensiunile compacte îl fac bun și de cărat în delegații sau, de ce nu, chiar și în vacanțe.
E primul laptop cu ecran de 16” creat de companie și, la fel ca celelalte modele de laptopuri de la Huawei pe care le-am mai testat pe parcursul timpului, a reușit să mă impresioneze în mod plăcut.
Să vedem, mai întâi de toate, cum arată acest laptop, cum e construit și cât de este portabil un astfel de dispozitiv.
Design, construcție și porturi HUAWEI MateBook D16
HUAWEI MateBook D16 e un laptop mare - cel puțin dacă îl compar cu MateBook 13-le pe care îl folosesc deja de 3 ani - dar e un laptop incredibil de compact dacă îl compar cu un laptop de gaming de 17 inch pe care nu îl puteam căra cu mine pe nicăieri.
Uitându-mă la ce dispozitive mai folosesc colegii mei prin redacție, am ajuns la concluzia că D16 e cât un laptop cu ecran de 15 inch ceva mai vechi, dar considerabil mai subțire și, surprinzător, mai ușor.
Carcasa este în totalite metalică, doar marginea ecranului este făcută dintr-un plastic calitativ. Logo-ul HUAWEI e pe capac și poți deschide laptopul prinzând cu degetul de fanta special concepută ce adăpostește și webcam-ul.
Laptopul este înălțat ușor în partea inferioară pentru a permite ventilația potrivită.
Când deschizi capacul, te întâmpină ecranul cu ale sale margini foarte subțiri, dar și tastatura mare, cu alfanumerică și track-pad-ul de dimensiuni bune. Logo-ul HUAWEI este poziționat și sub ecran.
MateBook D16 are mai mult decât suficiente porturi. Mai exact, în dreapta sunt două porturi USB-A 3.2 Gen 1, în stânga e portul de încărcare USB-C (care funcționează și pentru accesorii și transfer fișiere), încă un USB-C cu capacități de Display Port (suportă 4K @120Hz), un HDMI 2.0, dar și un port jack pentru căști. Singurul lucru care lipsește – dar e doar opinia mea, că mă afectează direct - este un card reader. Partea bună e că dacă vei folosi un adaptor nu vei risca să rămâi fără porturi libere, că ai de unde alege.
Tastatura este retroiluminată, și despre ea vom vorbi curând mai în detaliu, iar butonul de power integrează și un senzor de amprentă, pentru deblocare instantă. Camera web e poziționată deasupra ecranului, lucru pe care îl apreciez enorm, chit că eram un fan al camerei ascunse în tastatură din punct de vedere al designului.
Voi vorbi un pic și despre încărcător la acest capitol - este foarte compact, aproape de dimensiunile unui încărcător de smartphone, deci nu va ocupa mult loc în ghiozdan.
Pe final de rubrică, merită menționate și dimensiunile exacte: MateBook D16 cântărește doar 1,7Kg, ceea ce nu este rău deloc pentru un laptop cu ecran de 16 inch. Are o grosime de numai 18,4 mm, o lățime de 356,7 mm și o lungime de 248,7 mm.
Per total, este un laptop extrem de reușit, robust dar portabil pentru gama din care face parte. Are un aspect premium, minimalist și îi șade foarte bine pe birou - fie cel de acasă, cel de la sediu sau cel dintr-o cafenea.
Display și sunet
Cei de la Huawei și-au dat seama că oamenii care caută un laptop cu ecran de 16 inch vor pune mult accent pe display. Așa că și compania a acordat atenția cuvenită acestei componente.
Ecranul are un format 16:10, numai bun pentru productivitate și potrivit și pentru multimedia. Rezoluția pentru această rată de aspect este 1920x1200, depășind practic bariera fullHD, chiar dacă nu cu foarte mult. Rata de refresh este standard, dar avantajul ține de coloristică - panelul LCD suportă 100% din gama sRGB. Luminozitatea este de 300 de niți, suficientă pentru majoritatea situațiilor, iar avantajul este dat de stratul mat care îl acoperă și care nu lasă lumina ambientală (fie de la neoane fie de la soare) să se reflecte spre ochii privitorului și să afecteze vizibilitatea.
Am fost foarte plăcut surprins de display. Este net superior celor pe care le-am văzut pe celelalte laptopuri din gama MateBook D, unde se simțea că a fost făcut un compromis la acest capitol.
Ecranul de pe D16 are culori foarte vii, contrast excelent și luminozitate mare. L-am testat atât în browsing cât și cu niște filme și fotografii și nu am ce să îi reproșez. În plus, beneficiază și de certificare TUV Rheinland, însemnând că are un mod special în care lumina albastră este redusă pentru a obosi mai puțin ochii.
La capitolul sunet nu sunt multe lucruri de zis. Cele două difuzoare amplasate în partea inferioară a carcasei oferă un sunet decent, suficient de puternic pentru urmărirea unui serial în pauza de prânz sau pentru un apel prin Zoom fără căști. Microfoanele sunt foarte bune și îmbunătățesc calitatea sunetului transmis, chiar și în condiții mai zgomotoase.
Tastatură, trackpad și cameră web
La acest capitol, HUAWEI MateBook D16 strălucește în fața oricărui competitor - cel puțin în opinia mea. Tastatura este excelentă și îți dă avânt la scris. Tastele sunt suficient de mari, cursa este plăcută (de 1,5mm) și senzația oferită este una premium. Mai mult, tastele sunt și retroiluminate, lucru care ajută mult în anumite condiții.
Unii vor aprecia mult și tastele alfanumerice, bine delimitate și ele, dar eu fiind obișnuit fără ele nu pot spune că le-am simțit lipsa.
Trackpad-ul e și el printre cele mai bune pe care le-am testat pe un laptop de Windows. Mi-ar fi plăcut, totuși, să fie un pic mai mare (are aceleași dimensiuni cu cel pe care folosesc pe laptopul personal de 13 inch). E precis, e rapid și e plăcut la atingere.
La webcam mai e o premieră - e gândit special pentru apeluri video, are 2MP rezoluție și permite transmisiuni FullHD și e ajutat de AI. Mai exact, vine cu un software ce permite urmărirea subiectului și care integrează și anumite filtre și opțiuni de decupare a fundalului. E un webcam bun, potrivit anului post-pandemic 2022.
Specificații, performanțe și autonomie
Acum să trecem la ce se află și la interior. Modelul testat de mine a venit cu cea mai puternică configurație (le voi detalia și pe celelalte disponibile curând).
Are la interior un procesor de ultimă generație Intel Core i7-12700H, 16GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 512GB. Placa video este integrată, un Iris Xe Graphics.
Hai să și traducem aceste specificații. Modelul care a ajuns la mine clar nu e făcut doar pentru browsing și documente word - poate considerabil mai multe. Redă fără probleme orice tip de conținut multimedia, îl poți folosi și pentru jocuri mai puțin pretențioase dar populare (Counter Strike nu cred că-l face să transpire, de exemplu), dar și pentru sarcini ceva mai creative. De exemplu, configurația e numai bună pentru cineva care lucrează cu fotografii sau grafică la rezoluții medii spre mari. Photoshop funcționează foarte bine, în Illustrator (cu mai multe straturi și grafică mai complexă) te descurci.
M-am jucat un pic și în Premiere și, dacă nu ești un profesionist (și să ai nevoile specifice industriei), trebuie să știi că această configurație poate fi folosită și pentru editări de bază la rezoluție fullHD. Nu ai să ai cei mai buni timpi de randare, dar playback-ul în timeline merge bine dacă nu folosești efecte grafice complexe.
Ecranul ajută mult și la toate aceste sarcini, deci dacă vrei să experimentezi cu aceste domenii creative, MateBook D16 poate fi laptopul perfect până să treci la ”avansați”.
MateBook D16 mai este disponibil în alte două configurații, una cu procesor Intel Core i5 și 8GB RAM și una cu 16GB RAM.
La conectivitate, toate sunt la fel: WiFi 6E cu 2X2 MIMO și o antenă specială menită să îmbunătățească semnalul și Bluetooth 5.1. Mai merită menționat că toate vin cu Windows 11 preinstalat și au un tag NFC care permite conectarea instantă la un smartphone Huawei, facilitând transferul de fișiere, dar și la alte dispozitive (căști, imprimante) prin software-ul SuperDevice.
Bateria ține bine, dar nu extraordinar, dar are niște avantaje. În principiu, poți scoate o zi întreagă de muncă de birou (8 ore) doar dacă stai pe modul de battery saver și cu luminozitatea foarte scăzută. Totuși, această baterie se încarcă rapid, la 65W și 30 de minute în priză îți oferă câteva ore bune de funcționare.
Preț și concluzie
4299 de lei este prețul de pornire pentru HUAWEI MateBook D16 - asta pentru varianta cu procesor Intel Core i5 și 8GB RAM, 512GB spațiu de stocare. Versiunea cu 16GB RAM și i5 e 4699 de lei, iar cea testată de mine, cu Intel Core i7, e 5700 de lei. Cei de la Huawei au și o ofertă specială la lansare - un voucher de 500 de lei care va putea fi folosit pe huaweistore.ro.
Concluzia ar fi următoarea: HUAWEI MateBook D16 este un desktop replacement accesibil și ușor de cărat. E un laptop foarte bine echilibrat, care punctează exact unde ai nevoie de el. Oferă performanțe bune, un ecran excelent pentru gama lui de preț și o baterie decentă, care se încarcă repede de la un încărcător cu care îți poți încărcare și celelalte device-uri. Acum tot ce mai rămâne este lanseze și un laptop de gaming, că altfel gama MateBook e completă, indiferent ce nevoi ai avea.