De anul trecut Huawei a intrat și pe piața laptopurilor. Am vorbit deja pe larg în review-ul nostru la Huawei Matebook 13 2020 despre ce înseamnă acest lucru. Dispozitivele au Windows și toate aplicațiile, nu au aceleași dificultăți ca în lumea Android, iar Matebook 13 a fost unul dintre laptopurile mele favorite din ultima vreme.

Matebook X Pro e un rival pentru laptopuri de top, care sunt folosite și pentru editare video, dar și pentru business. Matebook X Pro nu e un laptop ieftin, dar are caracteristici tehnice interesante. Să vedem ce impresie ne-a făcut.

Design

Laptopul își păstrează designul din 2019 și nu mai are atât de multă originalitate, dar e pur și simplu curat și eficient. Uneori designul nu trebuie schimbat doar de dragul acestuia. Am avut varianta Space Grey, care are un gri-mov pe carcasa de aluminiu.

Ecranul are margini foarte subțiri, mai ales că nu ai o cameră web în partea de sus. Rama de jos e mai groasă decât celelalte, acolo unde ai și logo-ul Huawei, amplasat minimalist.

Tastatura e una excelentă și arată bine încadrată de cele două difuzoare, iar trackpad-ul este amplasat central, fiind și destul de lat, dar și destul de înalt. În partea dreapta superioară ai butonul de Start, care ascunde și un senzor de amprentă, iar butonul dintre F6 și F7 este, de fapt, camera web, care poate fi deschisă sau închisă în funcție de nevoi. E o funcție de privacy interesantă, deși amplasarea nu e senzațională pentru videocall-uri.

Laptopul cântărește 1,33 kilograme și are o grosime de doar 14,6 milimetri.

Per total designul mi-a plăcut, e familiar ultimilor ani și fără schimbări majore. Nu e neapărat original, dar funcționează.

Performanțe tehnice

Laptopul are un procesor Intel Core i7 10510U de ultimă generație, 16 GB de RAM și 1 TB de stocare pe SSD. Din punctul acesta de vedere, specificațiile au fost crescute față de anii anteriori și procesorul a fost actualizat.

Cum l-am folosit? Personal am avut un mix de folosire de muncă, prin browsing, 10 programe deschise în același timp, editare video în Adobe Premiere Pro și multimedia. Pentru partea de muncă, browsing, Microsoft Office, lucrurile au stat ideal. Am și instalat câteva jocuri care au funcționat bine pe acest laptop, dar nu e unul de gaming, fără îndoaială.

În Premiere, acolo unde mă interesa în mod special, laptopul a fost eficient, dar cu limitări. Am reușit să export un video destul de lung (18 minute) care avea și subtitrări adăugate, în aproximativ 35 de minute. Nu e rău, nu e excepțional, dar dacă am vorbi de video-uri mai mici și mai simple lucrurile ar sta bine, înspre 4-5-6 minute. Așadar, pentru o stație portabilă de lucru, fără pretenții mari, e eficient. Dar nu e potrivită pentru folosirea specifică acestui lucru.

Un lucru pe care l-am observat rapid, atunci când laptopul e folosit în modul Best Performance, e că se încălzește destul de puternic. Intră în categoria laptopurilor care nu sunt confortabile de ținut în poală atunci când se încălzesc. De asemenea, nici pe birou situația nu stă mai bine, pentru că toată carcasa față, de la tastatură, la locurile unde îți pui încheieturile, nu sunt mai răcoroase. Am mai întâlnit acest lucru și în funcție de fiecare e deranjant sau nu. Eu am decis, de exemplu, să folosesc o tastatură externă după ce m-am lămurit de situație, pentru a face lucrurile mai suportabile. E probabil singurul punct contra serios al acestui laptop subțire.

Ecranul Huawei Matebook X Pro 2020

Ecranul are o dimensiunea de 13,9 inci și o rezoluție 3000x2000 de pixeli, adică 3K și o luminozitate de 450 de niți și touchscreen.

Ecranul mi-a atras atenția și are o coloristică excelentă, o combinație de culori saturate și unele mai reci, fără să deranjeze. De asemenea, rezoluția e excelentă pentru detalii.

Luminozitatea de 450 de niți îl scoate în evidență și deși nu am avut ocazia de multe ori să fac asta, când l-am scos pe balcon, am putut să văd foarte bine tot conținutul. Așadar, merge să-l folosești și în curte sau când muncești de la distanță de la terasă.

Obișnuit cu ecranele de 13 inci, faptul că Matebook X Pro are un ecran de 14 inci într-un corp de 13 inci, cu ajutorul marginilor mai subțiri, mi-a plăcut în mod special, neplăcându-mi laptopurile prea mari.

Dezactivați luminozitatea automată, în funcție de lumina ambientală, pentru că aceasta face ecranul prea puțin luminos de multe ori. Am preferat luminozitatea maximă în permanență.

Tastatură, trackpad, productivitate

Să vorbim și despre aspectele de productivitate, acolo unde intră și camera web.

Camera web are această poziționare ciudată încă din 2018 când a fost lansată prima generație. La nivel de privacy, un plus mare. Poți să ascunzi camera oricând dorești fără să pui benzi peste ea. În plus, eviți să faci o margine a ecranului prea mare. Cu toate acestea, am început să dăm atenție mai mare camerelor web în această perioadă a pandemiei.

Poziționarea camerei în zona inferioară duce la o imagine foarte ciudată. Dacă stai la distanță de laptop, cu o tastatură externă, te vezi cu totul, dar de jos, piept, gât, bărbie, nas. Nu e poziția cea mai elegantă dacă faci și business. În plus, e ciudat să te uiți în cameră, pentru că vrei să vezi lucruri pe ecran, așa că pari că te uiți în gol.

Dacă stai aproape de laptop, atunci e greu să intri în cadrul, ceea ce e complicat. Interesantă idee, dar parcă necizelată.

Tastatura e excelentă, destul de clicky, deși e plată, cu distanță bună între butoane. La fel, trackpad-ul e mult mai bun ca la Matebook 13 și e folosibil fără mouse. Problema este încălzirea laptopului, care face tastatura greu de folosit confortabil. M-am descoperit stând transpirat pe tastatură din cauza căldurii de sub carcasă.

Pentru că vorbim de productivitate, o să menționez rapid și despre sistemul de operare. Huawei Matebook X Pro 2020 are Windows 10 complet, fără bloatware, fără aplicații suplimentare instalate în afara de PC Manager, despre care am vorbit pe larg în review-ul pentru Matebook 13. Citește aici ce poate face.

Altfel, e un laptop cu toate funcțiile Microsoft instalate, fără niciun fel de limitare.

Puncte pro

  • Tastatura și trackpad-ul sunt bune
  • Un ecran de calitate, touchscreen și cu margini subțiri
  • Performanțe foarte bune și memorie RAM suficientă
  • Stocare de 1 TB pe SSD
  • E ușor de transportat și e subțire
  • Are și o mufă USB obișnuită

Puncte contra

  • Se încălzește foarte puternic și devine inconfortabil să ții mâna pe el
  • Webcamul din buton e interesant, dar poziția e ciudată pentru videocall-uri
  • Autonomie relativ mediocră
  • Sunetul e puternic, dar nu neapărat de calitate

Preț și disponibilitate

Varianta pe care am avut-o noi la test costă 8.000 de lei în momentul de față, dar l-am văzut și redus spre 7.500 de lei. Nu e un preț exagerat pentru ceea ce poate oferi laptopul, dar nu e un preț accesibil pentru toată lumea.

Concluzii

Pentru cine e Matebook X Pro? Ei bine, e pentru cei care sunt manageri, pentru cei care vor un laptop ultraportabil, dar foarte performant, pentru cei care apreciază un ecran 3K sau chiar și touchscreen-ul. Nu l-aș recomanda ca un laptop principal de editare video, în niciun caz, dar poate fi un dispozitiv portabil pentru cineva care vrea să facă și acest lucru.

Mi-a plăcut mai mult Matebook 13, mai ales că e mai mult în zona mea de preț, dar și pentru că X Pro se încălzește foarte mult și aceasta e problema lui principală, dacă ar fi să-i găsim una. E pentru cei care nu vor ecosistemul Apple și nu vor să aleagă un MacBook Pro.