Huawei stă bine pe piața laptopurilor. Au reușit să aducă dispozitive pentru toate gusturile care să fie de calitate. O zic și din perspectiva celui care a avut un laptop cumpărat de la Huawei, dar și din faptul că am mai testat anumite dispozitive.

MateBook X Pro e un vârf de gamă, vine cu procesorul Intel evo i7, cu un ecran extrem de luminos și cu un design foarte bun. Iar acesta nu va fi un review clasic, ci voi încerca să-ți spun cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Huawei MateBook X Pro 2022.

Laptopul merge în task-uri grele, dar se încălzește

Laptopul pe care l-am testat eu are un procesor Intel de generație a 12-a Intel evo i7, tactat la 2,1 Ghz, 16 GB de RAM și 1 TB de stocare.

Ce cauți la un asemenea laptop când îl cumperi? Eu zic că vrei să folosești internetul eficient, chiar dacă ai 20 de tab-uri deschise în Google Chrome, vrei să deschizi suitele Microsoft, să ai programe de comunicare deschise. Nu neapărat să te joci, nu neapărat să faci editare video sau foto. Când vine vorba de ultimele, din punctul meu de vedere poți să le faci, dar performanța nu va fi optimă, mai ales că laptopul se va încălzi destul de mult.

În folosirea zilnică eu nu am avut probleme în niciunul dintre modurile bateriei, de la Best Power Efficienty până la Best Performance. De asemenea, nu vei auzi foarte mult cele două ventilatoare.

Dacă e să vorbim despre performanțe tehnice, laptopul se comportă exemplar, dar un lucru observat de mine e că se încălzește destul de mult. Dacă îl vei ține pe picioare, îl vei simți destul de rapid. Am făcut-o și când mă uitam pe YouTube, dar și când am deschis un Forza Horizon 5 pentru a-l încerca. M-a deranjat destul de mult acest lucru, pentru că deși e un laptop portabil, e inconfortabil de ținut pe picioare. E normal, pentru că subțire și ușor.

Are aproximativ 1,38 kilograme, făcut dintr-un aliaj de magneziu care dă o senzație plăcută la atingere și are o grosime de doar 15,5 milimetri. Deși duce toate procesele la care l-am supus, Forza Horizon 5 mișcându-se bine și fără frame-uri, la o calitate bună, trebuie să fiți atenți la acest lucru. Ca un laptop pe care să-l ții pe birou este excelent. Huawei menționează că are ventilatoare de tip Dual Shark Fin, fante de aer triple, module pentru disiparea căldurii, dar în viața reală e doar cald.

Un amănunt interesant ca performanțe și feature-uri la acest laptop pentru birou e faptul că vine dotat cu Personal Voice Enhancement, care aduce o reducere a zgomotului cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a putea participa în call-uri și dintr-o cameră aglomerată. Raza microfonului este de 5 metri în jurul tău, pentru o reducere 360 de grade.

Ecranul este punctul forte

Ecranul laptopului are 14,2 inci și avem o proporție de 92,5% ecran față de șasiu, cu margini unitare sus, jos și lateral. Rezoluția este 3K - 3120 pe 2080 de pixeli, cu o luminozitate maximă de 500 de iți și un aspect 3 pe 2. Rata de refresh este de 90 de Hz.

Avem 1,07 miliarde de culori și un display certificat Vesa DisplayHDR 400 și un un gamut de culoare P3, care replică culorile foarte bine și într-un mod cât mai realist. Ecranul are capacitatea de a fi trecut în ton Natural, Rece sau Cald.

Cum se simte în viața de zi cu zi? Ei bine, este un ecran cu care cumva m-am obișnuit de la Huawei, cu o luminozitate foarte mare, culori excelent redate, foarte calde pe alocuri și strălucitoare. Din punctul meu de vedere, iese în evidență foarte mult și chiar dacă îl folosești la o terasă, nu vei avea probleme în a vedea imaginile foarte bine, reflexiile nefiind puternice atunci când bate soarele în el.

De asemenea, am apreciat culorile și când m-am jucat Forza Horizon 5 și chiar dacă nu am testat laptopul în editare video, redarea culorilor e excelentă.

Dimensiunea ecranului este potrivită pentru portabilitate, dar și pentru a nu fi prea mic. De asemenea, faptul că are marginile subțiri permite mai mult ecran într-un șasiu care aduce aminte mai degrabă de laptopurile de 13 inci.

Ecranul a fost unul dintre punctele mele favorite. Coloristica, rapiditatea, marginile subțiri sunt puncte forte. Ah, este și touchscreen, dar e 2022 și eu nu înțeleg cu adevărat laptopurile cu touchscreen care nu sunt modulare. Nu găsesc niciun scenariu în care să folosesc ecranul tactil.

Tastatură medie, trackpad excelent

Pentru mine la un laptop de business și portabilitate, tastatura și cu mousepad-ul sunt interesante.

Huawei MateBook X Pro 2022 vine cu taste cu o cursă de 1,5 milimetri și cu un design de tip soft landing pentru o experiență mai silențioasă. E o tastatură compactă, cu un enter mare, ceea ce am apreciat, dar cu săgeți de dimensiuni reduse Sus-Jos.

Cum mi s-a părut mie? Este foarte confortabilă în folosire, scrii rapid, este silențioasă, dar personal nu mi-a plăcut foarte mult senzația pe care mi-a transmis-o. A părut prea plasticoasă, cu un joc mult prea mare și atunci când o țineam pe birou și atunci când îl țineam pe picioare. Acest mix între taste silențioase și o senzație plăcută la tastare îndelungată e un joc periculos. Iar Huawei aproape ca l-a reușit, dar ar mai avea nevoie de îmbunătățiri pentru a părea mai fixă.

Când vine vorba de trackpad, aici trebuie să-l laud. Pentru că puține laptopuri cu Windows au trackpad-uri care să-mi placă. E un trackpad larg, pe 40% din dimensiune, amplasat central și care e foarte smooth. De asemenea, funcționează excelent atunci când transpiri, un task foarte dificil. Nu a alunecat, click-ul pentru selectare tactilă este eficient, dar și apăsarea butoanelor.

În plus Huawei a adăugat diferite funcții mișto. Poți să ajustezi volumul și luminozitatea ecranului dacă faci slide de jos în sus pe marginile trackpad-ului, ceea ce activează și un feedback tactil ce imită o rotiță de rulment. Dacă bați cu un deget ca la ușă pe trackpad faci un screenshot, dacă bați cu două degete pornești un screen recording, iar dacă faci swipe din stânga în dreapta în partea superioară deschizi centrul de notificări. E una dintre folosirile cel mai elegante ale integrărilor software într-un trackpad, mai ales pentru volum și luminozitate. Nu e atât de interesantă precum tastatura numerică de la Asus sau ecranul în trackpad, dar îmbinat cu faptul că poți să-l folosești eficient fără mouse, puncte în plus.

Autonomie și portabilitate

Autonomia bateriei de pe Huawei MateBook X Pro e afectată de faptul că ai un ecran puternic și moduri performante. În mod normal laptopul te va ține aproximativ 7-8 ore de muncă normală, cu ecranul dat la o luminozitate aproape maximă. Nu mă așteptam la performanțe ieșite din comun, așa că Huawei MateBook X Pro e pur și simplu în medie.

Ce face Huawei pentru acest lucru? Ia lecțiile de la telefoane mobile și le pune în lumea laptopurilor. Ai un încărcător compact de 90 de wați care duce laptopul de la 0 la 60% în doar 30 de minute, ceea ce este excelent dacă prinzi o priză pe aeroport, de exemplu, și urmează să ai un zbor lung.

Acest lucru ne duce și înspre portabilitate. E un laptop foarte eficient pentru a fi partener de călătorie, dar și de birou. Autonomia poate fi ajustată dacă-l treci în battery save mode sau dacă reduci din task-urile de fundal. De asemenea, îl încarci rapid, iar dacă stai la birou vei fi într-un ecosistem de porturi USB C. Ai 4 porturi USB C, 2 pe o parte, 2 pe cealaltă, care îți permit să conectezi un dongle, un monitor cu USB C, dar și alte accesorii. La cât de subțire e nu mă așteptam la altceva, măcar nu ai doar două mufe USB C. Evident, ai și mufă de căști.

Știm la ce preț vine?

Laptopul va sosi pe piața din România pe 18 august. Sau dacă publicăm acest review după 18 august, a sosit deja.

Nu mă așteptam la un cost mic, laptopul costă aproximativ 1.900 de euro, ceea ce e în plaja medie de preț pentru dispozitive de acest nivel, care au Intel evo i7, care sunt portabile și au ecrane bune și medii ca dimensiuni.

Așadar, merită acest laptop? Versiunea testată de mine avea Windows 11 Home, pe laptopuri uită de toate restricțiile pentru Huawei de pe mobile. Aici avem toate lucrurile în ordine for some reason. De asemenea, dacă ai dispozitive Huawei, laptopul este integrat în ecosistemul Super Device pentru conectivitate și transfer de fișiere și date.

MateBook X Pro 2022 e în zona lui Dell XPS 13 sau al lui MacBook Air M1. Și știu că e un pariu destul de dificil. Personal, aș vedea laptopul ca o alternativă pentru manageri sau oameni mereu pe drumuri și care nu vor un Mac. Are câteva minusuri, în principal faptul că se încălzește, iar tastatura nu îmi este pe plac, dar este performant, se încarcă rapid și are un ecran spectaculos.

Îmi place munca Huawei de pe piața laptopurilor. Dar personal îmi plac mai mult Huawei MateBook 14 ca laptopuri portabile, dar și ca preț. Pentru mine X Pro este încă un pariu greu de luat.