Gama HUAWEI MatePad 2022 cuprinde 3 modele, iar MatePad 10.4 e cel mai mic și mai accesibil dintre ele. E un device mid-range premium care, mulțumită specificațiilor hardware dar și funcționalităților software, poate fi atât un dispozitiv pentru productivitate cât și un gadget pentru entertainment.

Să vorbim mai întâi despre cum arată această tabletă.

Design HUAWEI MatePad 10.4

MatePad 10.4 e o tabletă compactă, elegantă și subțire, realizată din materiale care susțin ideea de gadget de premium la cost relativ accesibil. Cadrul este metalic și curbura marginilor oferă un grip confortabil și plăcut, iar spatele din policabornat cenușiu, mat, conferă și el o senzație metalică fără a adăuga la greutatea dispozitivului.

Pe spate este logo-ul HUAWEI și camera foto situată într-un colț, ușor ieșită în afară. Pe margini observăm perforațiile pentru difuzoare, patru la număr, portul USB-C și locașul pentru SIM și card microSD. Interesant faptul că cei de la Huawei permit folosirea unui card microSD standard și că tableta nu necesită un card proprietar, ca alte dispozitive ale companiei.

Revenind la design, marginile ecranului sunt potrivit de groase. Chiar apreciez la tablete să existe un minimum de bezel, având în vedere că aceste dispozitive nu se manevrează la fel ca smartphone-urile și e bine să poți evita atingerile accidentale.

Tot în față observăm și camera frontală, situată central pe, lat, ca pe ecranul unui laptop, sugerând utilizatorului că a fost gândită mai degrabă ca o cameră pentru call-uri video, nu ca una pentru selfie-uri.

Din punct de vedere al designului, per total, HUAWEI MatePad 10.4 stă foarte bine - nu încearcă să iasă în evidență cu cine știe ce artificii, impresionând prin eleganță și simplitate.

Display, sunet și camere MatePad 10.4

Ecranul se numără printre cele mai importante criterii după care cineva va alege o tabletă. La urma urmei, optezi pentru un astfel de dispozitiv atunci când ecranul telefonului ți se pare prea mic pentru anumite sarcini, iar cel al laptopului prea mare ca să fie facil de transportat.

Display-ul de pe HUAWEI MatePad 10.4 este de… 10.4 inch. Este un display cu rată de aspect de 5:3 (undeva între 16:9 și 21:9, practic) ceea ce îl face excelent pentru filme și seriale, dar și pentru multitasking.

Panoul nu este OLED (MatePad Pro se laudă cu această tehnologie, dar la un preț considerabil mai mare) ci un IPS care te face să crezi că e un OLED. Pur și simplu calitatea imaginilor redate este suficient de mare încât să nu îți dai seama că nu beneficiezi de cea mai bună tehnologie disponibilă la momentul actual. Luminozitatea este mult peste medie (circa 470 de niți, potrivit specificațiilor), contrastul este puternic, iar culorile sunt foarte vii.

Rata de refresh este standardul de 60Hz, dar fratele un pic mai mare, adică MatePad 11, se laudă cu ecran de 120Hz, dacă ești pasionat de jocuri. Am uitat de rezoluție - aceasta este 2K, adică 2000:1200, asta traducându-se într-o claritate ridicată a imaginilor și textului.

Am testat tableta și în birou și la lumina puternică a soarelui. Cu toate că are un finisaj lucios, ecranul foarte luminos reușește să răzbată în orice mediu. Iar pentru situațiile când nu vrei să-ți obosești ochii, trebuie să știi că există un mod special, care reduce considerabil lumina albastră, tableta dispunând de dublă certificare TUV Rheinland.

Altceva nu prea mai e de zis despre tabletă din punct de vedere al display-ului - e un ecran foarte reușit, perfect pentru filme, seriale, clipuri pe Youtube, dar și pentru citit și scris.

Când vine vorba despre sunet, cei de la Huawei au vrut să se asigure că ai parte de cea mai bună experiență. După cum menționam și mai devreme, tableta are patru perforații pentru difuzoare, deci are și patru difuzoare încorporate. Sunetul este spectaculos, mult mai bun decât m-aș fi așteptat să fie, având în vedere că vorbim despre un device compact, iar la asta contribuie și fine-tuningul făcut de Harman Kardon.

Sunetul este bun și la ieșire, dar și la intrare - și când zic asta mă refer la microfoane. Tableta este dotată cu un algoritm de reducere a zgomotului care reduce gălăgia din fundal și îți evidențiază vocea.

La capitolul camere nu voi insista foarte mult. Dacă mergi pe principiul ”cea mai bună cameră este cea pe care o ai la îndemână”, trebuie să știi că MatePad 10.4 are pe spate un senzor de 13MP cu F/1,8 care se descurcă mai mult decât decent în condiții variate. Iar pentru apeluri video te vei putea folosi de camera frontală de 8MP cu focus fix - aceasta oferă claritate bună în lumina potrivită și pare mai bună decât cele disponibile pe majoritatea laptopurilor.

Specificații, accesorii și funcționalități

Trebuie să vorbim și despre performanțele tabletei HUAWEI MatePad 10.4. Aceasta este alimentată de un procesor mid-range Snapdragon 710, are 4GB memorie RAM și 128GB spațiu de stocare. Abia aici vedem că nu avem de-a face cu un device de top, dar asta nu înseamnă că performanțele MatePad 10.4 nu sunt bune.

Din contră, fiind gândită ca o tabletă pentru muncă și filme, configurația este mai mult decât suficientă. Totul rulează fără cusur, de la aplicațiile pentru editarea de documente și până la aplicațiile platformelor de streaming video. Singurul lucru pe care nu-l poți face pe ea este să joci jocuri pretențioase la frame-rate ridicat, pentru că nu este un model conceput pentru asta.

Bateria rezistă bine, având o capacitate de 7250 mAh și, fiind un device secundar, au trecut zile de folosire intermitentă până când a trebuit să o încarc. Realist vorbind, dacă ai folosi-o ca pe un laptop de muncă, probabil te-ai putea aștepta la 7-8 ore de browsing și editare de documente, iar dacă ai face binging pe ea, probabil rezultatele ar fi tot pe acolo.

Bateria se încarcă destul de rapid, la 22,5W și 30 de minute în priză îți vor oferi câteva ore bune de utilizare.

Unul dintre atuurile importante ale HUAWEI MatePad 10.4 este că vine cu o tastatură detașabilă la pachet. Aceasta se prinde ca o husă, se conectează magnetic și funcționează și pe post de stand. Are tastele bine distanțate și plăcut de apăsat, oferind o experiență de utilizare bună.

Poți conecta oricând și un mouse bluetooth tabletei, pentru experiența completă de productivitate ”on the go”, dar și un stylus HUAWEI M-Pencil, dacă te simți creativ, aceste două dispozitive nefiind incluse în prețul tabletei.

Dar productivitatea nu se oprește doar la hardware, ci și la software. Pe HUAWEI MatePad 10.4 poți deschide până la 4 ferestre pe ecranul de 10,4 inch, iar o funcție specială permite să ”clonezi” o aplicație pe care o ai deschisă deja, pentru multitasking real, similar cu cel de pe un laptop.

Apoi, acestor caracteristici se mai adaugă și sistemul Super Device, care îți permite să conectezi tableta la un laptop Huawei și să o transformi în extensie pentru ecranul acestuia, sau să o folosești pentru a controla laptopul cu ajutorul stylusului sau atingerilor, dar și pentru a partaja rapid fișiere (atât cu laptopul cât și cu un smartphone Huawei). Super Device e un sistem care îmbunătățește considerabil experiența de utilizare cross-device și e unul dintre principalele atuuri ale oricărui dispozitiv Huawei - fie el bazat pe Windows, Android sau Harmony OS.

Preț și concluzie

HUAWEI MatePad 10.4 costă circa 1.599 de lei. E un preț foarte bun pentru ce oferă această tabletă - nu e o investiție atât de mare încât să te facă să te convingi singur că nu ai nevoie de ea și oferă suficiente scenarii de utilizare încât să îi găsești un scop în arsenalul tău de gadgeturi.