Primul lucru pe care l-am observat la acest telefon a fost designul. Am rămas surprins plăcut de cât de bună e construcția, de culoare și de aranjamentul de camere.

Modelul pe care l-am avut în teste este unul numit Sakura Pink, adică în traducere, un albastru-mov cu nuanțe de roz, ce se schimbă în funcție de cum lovește lumina dispozitivul. Mai sunt disponibile midnight black și crush green. Toate trei variantele mi se par arătoase și la design contribuie și aranjamentul de patru camere de pe spate. E foarte drăguț și minimalist. Zici că e Wall-E pe spatele unui telefon.

Pe rama de aluminiu, în partea de jos, avem o mufă de căști, un port de încărcare USB-C și un difuzor, iar în lateral avem un buton de volum și un buton de pornire care este și senzor de amprentă.

Corpul este făcut din sticlă curbată pe patru laturi, iar ecranul are o diagonală de 6,4 inci și este perforat în dreapta sus pentru camera frontală. Marginile negre ale display-ului sunt destul de mici pentru un astfel de dispozitiv.

P40 Lite, display și design

Per total, Huawei P40 Lite mi se pare un telefon frumos, iar diferitele culori asigură satisfacerea nevoilor mai multor categorii de persoane.

Display-ul lui P40 Lite are o diagonală de 6,4 inci și are o rezoluție Full HD+ (2310 x 1080 pixeli) cu o densitate de 398 de pixeli per inci și este perforat în partea dreapta sus pentru a face loc pentru o cameră de selfie de 16 MP.

Este un LCD IPS de calitate. Filmele și jocurile arată bine pe acest display, culorile sunt vibrante, iar luminozitatea îndeajuns de mare, încât să folosești telefonul fără probleme și în zilele cu soare. Poți alege modul de smart resolution prin care telefonul decide când trece de la o rezoluție Full HD+ la una Full HD pentru a economisi baterie.

Perforația ecranului este una destul de discretă și nu afectează experiența de vizionare.

Huawei P40 Lite este, după cum îi spune și numele, o versiune Lite, însă una cu specificații îndeajuns de bune pentru utilizarea zilnică.

P40 are un procesor Kirin 810 pe 7 nanometri, un rival pentru procesoarele Snapdragon 675 și Snapdragon 730. La interior regăsim 6 GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 128 GB. Cantitatea de memorie și procesorul Kirin 810 sunt îndeajuns de bune pentru aplicațiile și jocurile Android.

Am jucat Asphalt 9 și World of Kings fără probleme (poate că nu pe setări maxime, însă nu vorbim de un telefon de 1000 de euro), am rulat aplicațiile uzuale și am făcut multitasking. Cert este că vei putea folosi acest telefon fără să te plângi de probleme de performanță.

Bateria are o capacitate de 4200 mAh și se încarcă rapid la 40 de wați. Telefonul poate fi încărcat până la 70% în doar 30 de minute. Există telefoane de trei ori mai scumpe care nu se încarcă la fel de repede.

Telefonul rulează versiunea open sourced a Android 10, peste care este aplicată interfața EMUI 10, fără aplicații Google. Totuși, nu este o tragedie. După cum a spus și colegul meu Tavi în review-ul lui Mate 30 Pro, există viață și după Google!

Huawei face eforturi pentru dezvoltarea magazinului de aplicații Huawei App Gallery, unde a adus deja aplicații locale precum ING, Orange TV Go, Cinemagia sau Bitdefender. În total, App Gallery conține peste 40 de aplicații românești și aproximativ 20.000 de aplicații la nivel global.

Tot la experiența de utilizare trebuie să menționez și cititorul de amprentă amplasat pe butonul de pornire din lateral. Este foarte rapid, nu dă rateuri și este amplasat unde trebuie deoarece degetul mare cade în mod natural pe el atunci când scoți telefonul din buzunar.

Cât de bine face poze Huawei P40 Lite

Deși avem de-a face cu un telefon de buget, nu putem să spunem că avem o performanță fotografică low cost, iar asta datorită celor patru camere încorporate.

Pe spate avem patru camere foto: senzor principal de 48 MP, o cameră ultrawide de 8 MP, o cameră macro de 2 MP și un senzor de detectarea profunzimii de câmp de 2 MP. Camerele sunt aranjate într-un pătrat pe spate, însă nu spre mijloc ca la Mate 20 Pro, ci în dreapta sus.

În aplicația de cameră ai modurile consacrate de photo, video, night mode sau portret. Interesant este că în mod obișnuit, camera principală de 48 MP scoate fotografii de 12 MP (obținute prin îmbinarea pixelilor), însă poți selecta și fotografie de 48 MP AI Ultra Clarity, iar asta oferă mai multe detalii în imagine și este recomandat să fotografiezi astfel peisaje și într-o lumină bună. Am încercat funcția și diferența este vizibilă.

Ai posibilitatea să faci fotografii macro și portret cu ajutorul celor două camere dedicate, iar rezultatele sunt bune. De asemenea, selfie-urile arată bine pe timp de zi, cu îndeajuns de multe detalii, dar și pe timp de seară.

Fotografiile realizate cu modul nocturn sunt bune, mai ales când te gândești la prețul telefonului, se păstrează destul de multe detalii în imagine, fără ca efectul să pară nenatural. Vezi aici mai multe fotografii realizate cu Huawei P40 Lite.

Preț și disponibilitate Huawei P40 Lite

Telefonul este disponibil la precomandă la un preț de 1299 de lei, o ofertă atractivă dacă ești în căutarea unui telefon.

De-a lungul acestui review am menționat de mai multe ori prețul telefonului, iar asta pentru că este un element foarte important atunci când analizezi componentele unui telefon.

De cele mai multe ori, atunci când decidem să ne achiziționăm un telefon, sau orice alt gadget de altfel, pornim de la preț, cât suntem dispuși să cheltuim, abia apoi ne uităm la alte lucruri precum calitate fotografii, display etc.

Iar de fiecare dată când am comparat performanța obținută de P40 Lite la diferite compartimente cu prețul de vânzare mi-a dat cu plus și P40 Lite este un telefon excelent pentru cei care au un buget limitat, dar vor o experiență bună.