Piața de smartwatch-uri și fitness trackere e una foarte aglomerată, dar Huawei pare să o ducă foarte bine, fiind liderul acestei piețe în România și, la nivel global, înregistrând creșteri semnificative de la an la an. Decizia de a-și diversifica portofoliul nu ar trebui, deci, să vină ca o surpriză.

HUAWEI Watch GT Runner, după cum i-o spune și numele, e gândit pentru cei care aleargă. E un smartwatch care te poate ajuta să te antrenezi pentru un maraton - un gadget care și el rezistă ca pentru un maraton.

Dar înainte să intrăm în detaliile despre funcționalități, să vorbim despre Design.

Design și display HUAWEI Watch GT Runner

HUAWEI Watch GT Runner se diferențiază vizual de Watch GT 3 prin carcasa neagră, care îi conferă un aspect mai puțin elegant, ceva mai sportiv și mai agresiv, prin cel de-al treilea ”picioruș” de la baretele pentru curea, dar și prin marginea din jurul ecranului lipsită de marcajele cu minutele.

Nici materialul folosit nu e același - Watch GT Runner vine cu o carcasă din fibră polimerică care îi conferă atât rezistență mare cât și o greutate considerabil mai redusă. Ceasul cântărește doar 38,5 grame și e foarte comod de purtat, inclusiv în timpul nopții, un plus considerabil.

Pe dreapta ceasului vedem două butoane, unul de tip ”coroană” care permite accesarea meniului principal și navigarea prin notificări prin răsucire, și unul simplu, în partea de jos, cu ajutorul căruia ajungem la meniul pentru fitness.

Ecranul are 1,43 inch, este rotund și e de tip AMOLED. E un ecran superb, cu rezoluție bună, culori vii și contrast infinit. Răspunde foarte rapid la atingeri și oferă vizibilitate mare la orice lumină.

Pe partea din spate se observă imediat senzorul pentru puls, difuzorul e amplasat pe lateral, la fel și microfonul pentru apeluri.

Ceasul este rezistent la apă și poate fi scufundat până la 5ATM și, dacă intră apă în difuzor, are o funcție de ”scurgere”, prin care se emite un sunet ce scoate apa de unde nu ar trebui să existe.

HUAWEI Watch GT Runner se încarcă wireless - fie prin încărcătorul magnetic inclus în cutie, fie de la smartwatch cu funcție de reverse wireless charging.

Se vede că e un ceas care pune sportul pe primul loc, iar asta nu e un lucru deloc rău.

Funcții, autonomie și conectivitate HUAWEI GT Runner

Ceasul se leagă instant la telefon, mai ales dacă ești utilizator de smartphone HUAWEI - vei avea o notificare pe ecranul telefonului odată ce ai aprins smartwatch-ul, accepți împerecherea și aia a fost.

Toate datele despre fitness și sănătate colectate de ceas sunt transmise către aplicația HUAWEI Health, disponibilă pe orice dispozitiv cu Android și iOS, ceasul fiind compatibil cu orice smartphone, nu doar cu cele cu iOS.

Noutatea lui GT Runner pe partea de software vine din faptul că acesta se poate lega la aplicația Adidas Runtastic, la care utilizatorii primesc gratuit și un abonament premium valabil 12 luni, în cadrul unei promoții active pe site-ul huaweistore.ro.

Apoi, ceasul e gândit special pentru alergare și are o mulțime de funcții în acest sens. Se folosește de toți senzorii pentru a te ajuta să te antrenezi mai eficient, să te odihnești mai bine, să tragi mai tare când e cazul.

Beneficiază de monitorizare dinamică a ritmului cardiac, prin TruSeen 5.0+, oferind o precizie foarte ridicată, are GNSS, pentru a-ți urmări mult mai precis rutele de alergare, și este singurul ceas Huawei care beneficiază de HUAWEI TruSport, un sistem științific gândit special pentru alergare.

HUAWEI Watch GT Runner îți poate spune, astfel, indicele capacității de alergare, ca tu să știi dacă ești pregătit sau nu pentru un maraton, de exemplu. Ceasul funcționează și pe post de antrenor personal, folosindu-se de difuzor pentru a-ți da indicații vocale, și îți oferă și informații despre cum îți poți îmbunătăți performanțele.

E cel mai complex smartwatch pe care îl poți cumpăra la acest nivel de preț, bătându-se în funcții cu unele profesionale ale căror prețuri sunt în zona de aproximativ 1.000 euro.

Recunosc, cu rușine, că nu sunt un fan al alergărilor, dar când voi găsi motivația necesară să încep un astfel de antrenament, HUAWEI Watch GT Runner ar fi ceasul către care m-aș orienta.

Bineînțeles, Watch GT Runner monitorizează și somnul, ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge (SpO2), nivelul de stres, dar și temperatura la nivelul pielii. Astfel, e un device care te poate alerta de posibile probleme de sănătate și care îți permite să le descoperi din tip și să iei măsuri.

La nivel de autonomie, duce 14 zile în condiții de utilizare normală și cam o săptămână de utilizare intensă. Nu ai grija încărcătorului mai mult de o dată pe săptămână.

Apoi, are 4GB spațiu de stocare intern, dacă vrei să-ți pui muzica pe el, dar poți controla și muzica de pe telefon sau poți răspunde la apeluri și vorbi direct la ceas.

Preț și concluzie

HUAWEI Watch GT Runner costă 1.299 de lei și vine cu o pereche de căști HUAWEI FreeBuds 4i cadou și cu abonamentul de 12 luni pentru aplicația Adidas Runtastic. E un preț excelent pentru un smartwatch cu astfel de funcționalități și nu are competitor pe acest segment de piață. E ceasul pe care să ți-l iei pentru a ajunge la beach-body-ul mult dorit, cel pe care să-l faci cadou maratonistului amator din viața ta pentru a-l ajuta să ajungă la nivelul profesionist. E un smartwatch pe care ți-l poți lua și dacă vrei un dispozitiv ușor, precis și cu autonomie mare, dacă vrei să-ți monitorizezi somnul și sănătatea cu el.