Huawei a reușit să-și croiască un drum aparte pe piața dispozitivelor purtabile inteligente. Când vine vorba despre smartwatch-uri, începând cu Huawei Watch GT, compania a demonstrat că poți avea atât un aspect de ceas clasic, o foarte autonomie mare, cât și funcții destul de avansate de fitness tracking într-un singur dispozitiv. Huawei Watch GT2 Pro continuă tradiția cu o serie îmbunătățiri care îl fac 100% premium.

Design Huawei Watch GT2 Pro

Fără doar și poate, Huawei Watch GT2 Pro e în topul celor mai atrăgătoare smartwatch-uri făcute vreodată. E solid și rotund și aduce o anume eleganță clasică pe care multe dispozitive smart o ignoră. Pe laterale are două butoane care ajută la navigare, dar vei naviga și prin swipe-uri și prin atingeri. E un ceas pe care îl poți purta ca statement piece la o ținută elegantă și simplă, un smartwatch care se potrivește bine și la blugi și tricou. Această eleganță aparte nu-l face neapărat cel mai potrivit smartwatch pe care să-l asortezi la o ținută de sală - are tendința să sară în evidență într-un mod mai ciudat atunci când ești înconjurat de echipamente de fitness și e mai mare decât majoritatea trackerelor de fitness. În cutie găsești o curea din silicon, bună pentru sport sau una din piele calitativă, gri-bej.

Smartwatch-ul e rezistent la apă și îl poți lua cu tine la duș sau în bazinul de înot, rezistând scufundat până la 5 atmosfere, doar să nu uiți să îi pui cureaua din silicon. De asemenea, display-ul OLED rotund de 1,39 inch este acoperit cu safir - asta înseamnă că nu ai nicio șansă să-l spargi sau să-l zgârii în activitățile de zi cu zi. Capacul de spate este din ceramică și se simte plăcut pe piele, iar senzorul pentru ritmul cardiac este acoperit tot cu safir, pentru rezultate precise pe toată durata de viață a ceasului. Rama este și ea ultra-premium - Huawei a folosit titan pentru a oferi cea mai mare durabilitate și culoarea cenușie, mată, este foarte plăcută și elegantă și contrastează superb cu cadranul negru lucios.

Per total, Huawei Watch GT2 Pro este cel mai elegant smartwatch pe care îl poți avea la încheietură, cel mai ușor de asortat ceas la o ținută business casual.

Display și sunet

După cum ziceam și mai sus, Huawei Watch GT2 Pro are un ecran OLED de 1,39 inch, iar rezoluția este 454x454. Ecranul este fără de cusur - rezoluția e bună, contrastul e foarte ridicat, culorile sunt vii și luminozitatea e perfectă. Nu vei avea vreodată probleme cu display-ul, indiferent din ce unghi îl vei privi și nici nu te vei chinui să înțelegi ce scrie pe ecran.

La capitolul sunet, Huawei Watch GT2 Pro e impresionant. Am auzit smartphone-uri cu difuzoare mai slabe. Speaker-ul e poziționat cumva între cele butoane și are o fantă prin care iese sunetul. Poți asculta muzică la el sau poți vorbi la telefon, ca James Bond, ceasul dispunând și de un microfon care oferă o claritate mare. Poți conecta căști direct la ceas și îți poți lăsa telefonul acasă când ieși la alergat.

Toate bune și din acest punct de vedere.

Specificații, senzori și interfață

Huawei Watch GT2 Pro seamănă mult la specificații cu modelele anterioare. E bazat pe același procesor Kirin A1, are 32MB de memorie RAM și 4GB spațiu de stocare, rulează sistemul de operare propriu al Huawei, LiteOS.

Ca senzori, GT2 Pro vine dotat cu următoarele: senzor optic pentru ritmul cardiac, senzor de presiune atmosferică, senzor geomagnetic, senzor SpO2, accelerometru, giroscop, senzor de lumină ambientală și un senzor capacitiv. La conectivitate, vine cu Bluetooth, NFC și GPS.

Să le luăm oarecum pe rând. Senzorul de ritm cardiac îți monitorizează constant pulsul, iar cel de SpO2 îți calculează nivelul de oxigen din sânge. Ambele contribuie la analizele de stres și sănătate și la monitorizarea somnului. Cu Bluetooth-ul te poți conecta ușor la o pereche de căști, iar GPS-ul îți permite să uiți de telefon când ieși la alergat, pentru că traseul îți va fi înregistrat de ceas (ceasul îți poate arăta și de unde ai plecat, în cazul în care nu mai știi pe unde ai luat-o în timpul alergării). NFC-ul, din păcate, e folosit doar pentru transferul de fotografii ce pot fi folosite pe post de watch faces de pe smartphone-urile Huawei compatibile (cu Watch Face-ul OneHop), dar nu ai posibilitatea de a face plăți contactless cu ceasul, cel puțin nu deocamdată.

Din punct de vedere al senzorilor și conectivității, smartwatch-ul stă foarte bine, chiar dacă nu este cel mai dotat din peisaj, nici cel mai axat pe partea de sănătate. GT2 Pro recunoaște peste 100 de tipuri de activități fizice, ca să îți faci o idee bună privind progresul tău în orice sport te pasionează.

Toate datele - cele de mișcare, de lipsa ei, de somn, de stres sau puls - le găsești în aplicația Huawei Health pe care trebuie să o ai neapărat instalată pentru a folosi ceasul la adevărata lui capacitate. E o aplicație ușor de folosit și de acolo poți alege din sute de fețe de ceas pe care să le încarci pe telefon. Din păcate, nu vei găsi aplicații de instalat. În alte cuvinte, pe Huawei Watch GT2 Pro ”what you see is what you get”, la fel ca și în cazul modelelor anterioare. Asta îl duce, mai degrabă, în zona trackerelor de fitness, decât în zona ceasurilor cu adevărat inteligente. Nu vei avea acces la hărți pe ceas, nu vei putea să-ți controlezi dispozitivele smart de prin casă, nu-ți vei putea instala aplicații 3rd party de fitness. Eu nu sunt chiar atât de deranjat de acest aspect, dar e unul care trebuie menționat, pentru că mulți caută genul acesta de funcționalitate. De asmenea, merită reamintit faptul că încă nu poți răspunde notificărilor primite pe ceas - poți doar să le vezi și restul faci pe telefon.

Tot la acest capitol mai merită menționată o funcție premium a Watch GT2 Pro. Mai exact, acesta se încarcă wireless, prin intermediul încărcătorului inclus în cutie. Partea bună, dacă ai un smartphone compatibil, precum Huawei 40 Pro, îți vei putea încărca smartwatch-ul direct pe telefon, folosind funcția de reverse wireless charging.

Și dacă tot am ajuns aici, nu putem vorbi despre Huawei Watch GT2 Pro fără să îi lăudăm autonomia extraordinară. Nu există smartwatch pe piață, nu există fitness tracker disponibil, care să poată concura cu Watch GT2 Pro din punct de vedere al autonomiei. Folosit normal, ceasul va ține circa 2 săptămâni, adică 14 zile. Poți pleca în concediu fără să îei încărcătorul după tine, poți pleca din casă fără să-i verifici bateria. E impresionant ce au realizat cei de la Huawei din punct de vedere al optimizărilor pentru baterie. Autonomia e cel mai mare punct forte al Huawei Watch GT2 Pro, după designul ultra-premium.

Concluzie

Cu un preț de circa 1.499 de lei, Huawei Watch GT2 Pro concurează cu restul smartwatch-urilor lansate de ceilalți mari producători în această toamnă. Vine cu avantaje clare, precum designul, autonomia și încărcarea wireless și e, cu siguranță, cel mai bun smartwatch pentru cei care se află deja în ecosistemul Huawei. Are și părți mai puțin pozitive, capitole la care concurenții stau mai bine, dar oricine vrea un smartwatch pentru sacou și cămașă, un cal de cursă lungă (și ca durabilitate și autonomie) ar trebui să ia în calcul noul Huawei Watch GT2 Pro.