Sunt destul de sceptic când vine vorba de ceasuri smart. Motivul e că majoritatea sunt prea mari pentru mâna mea, prea complicate sau au o autonomie scăzută. Sunt un om care îmbină folosirea unui smartwatch cu cea a unui ceas obișnuit. Îmi place să asortez lucrurile. Când am deschis cutia lui Watch Ultimate mă temeam că va fi un ceas mult prea mare pentru gusturile mele. Dar la o săptămână după folosirea lui zilnică mi-am schimbat opinia.

Design Huawei Watch Ultimate

Ceasul pe care l-am avut eu la test este varianta neagră, cu o curea de cauciuc și șasiu negru. Mai există o variantă Bluecare are un cadran argintiu, înconjurat de un inel albastru și care poate fi asortat la Watch Face. Cureaua este din Liquid Metal, adică o combinație de aliaj pe bază de zirconiu, dar poți să o schimbi cu una mai sportivă de cauciuc dacă dorești.

Ceasul are 48,5 milimetri lungime și lățime, 13 milimetri grosime. Deși la prima impresie îți dă senzația că este foarte mare, se așază elegant pe mână. Are 76 de grame fără curea. Huawei Watch Ultimate este cu 0,85 milimetri mai gros decât Watch 3 Pro de la Huawei, ca o comparație.

Prima impresia este una plăcută. Ai în față un ceas aproape normal, pentru încheieturi de 140 - 210 milimetri. Este dotat cu 3 butoane asortate la culoarea generală a modelului. Butoanele pot fi setate pentru diferite funcții, eu l-am avut pe cel din partea dreaptă sus pentru deschiderea meniului de aplicații, pe cel inferior pentru scurtătura spre vreme, deși standard este pentru alegerea activităților sportive. Multe alte funcții pot fi setate cu ajutorul ecranului tactil.

Cum ziceam, eu m-am temut. Pentru că ceasurile de sport nu sunt neapărat preferința mea principală. Cele de la Garmin mi se par de nepurtat și vreau o formă cât de cât asemănătoare de un ceas normal. Am în portofoliu ceasuri normale care seamănă cu acesta, iar alegerea de design de la Huawei mi se pare foarte reușită, cu o combinație de rotunjime, grosime și eleganță excelente.

E un ceas pe care-l poți purta la un sacou fără probleme, poți să te duci la întâlniri cu el, dar după aceea poți să te duci la sală sau la o tură cu bicicleta. Nu trebuie să-l schimbi. Brățara de cauciuc pe care am avut-o arată bine, este un compromis între lumi, dar e de calitate și nu transpiră excesiv la încheietură.

Mi-a plăcut designul. Mă văd purtându-l în mod constant. E un design destul de masculin, mi se pare dificil de asortat pentru o femeie. Dar depinde de preferințele fiecăruia sau fiecăreia. E unul dintre primele ceasuri mari de sport și cu funcții inteligente pe care l-aș purta dincolo de review-ul pe care-l fac.

Specificații tehnice

Varianta pe care am avut-o eu la test a fost cea Neagră, cu o curea din cauciuc. Ambele modele au un ecran LTPO AMOLED de 1,5 inci cu o luminozitate foarte bună, dar care nu e deranjantă nici noaptea. Da, eu sunt printre cei care elimină din setări luminozitatea automată pentru că mă enervează să am un display întunecat. Rezoluția este de 466 pe 466 de pixeli, cu 311 de pixeli pe inci. Ceea ce vezi pe ecran este clar, inclusiv în lumina puternică a soarelui. Ecranul este din safir sintetic, rezistent la uzură. Fețele ceasului care imită un cadran original nu te păcălesc că ai avea un ceas normal, pentru că deși au o rezoluție bună, faptul că sunt foarte lucioase îți spune că ai de-a face cu meniuri digitale.

Ceasul are conexiune NFC, Bluetooth și poate opera la temperaturi cuprinse de la - 20 de grade la 45 de grade Celsius. Sistemul de operare este un Harmony OS 3.0 optimizat pentru acest ceas și care se integrează cu toate telefoanele de pe piață.

Dacă e să vorbesc despre performanțe, trebuie să ne uităm la ce folosești un ceas. Mi se pare că era în care ceasul era un înlocuitor de smartphone a trecut cu adevărat. Vrei ca funcțiile ceasului să meargă brici. Adică identificarea sportului, GPS-ul, controlul sunetului, al muzicii, apelurile. Din punctul acesta de vedere, Huawei Watch Ultimate este o experiență fluidă, atât în momentul când folosești butoanele fizice, dar și când folosești ecranul tactil care este foarte responsiv.

Cred că una dintre cele mai importante funcții ale unui smartwatch este autonomia sa. Dacă-l încarci zilnic sau o dată la două zile nu are niciun sens. Mă obosește. Și așa ajung smartwatch-urile să stea în noptieră.

În momentul în care am scris acest review, ceasul era la 33% baterie. Era luni și l-am primit de joi dimineață. Când l-am scos din cutie și l-am pornit bateria era la 70%. Așadar, până la finalul săptămânii mai am destulă baterie. Huawei estimează autonomia la 2 săptămâni, ceea ce poate fi realist dacă nu faci sport sau nu ai monitorizări active pornite. Eu aș spune că dacă faci sport, dacă ai monitorizările de sănătate pornite, ajungi la 8-9 zile, ceea ce este excelent, lucru menționat de Huawei și pe site-ul oficial la rubrica de „Heavy Using”.

Poți să-ți temporizezi încărcările în așa fel încât să ai o zi de încărcat ceasul. Dar dacă ai o urgență, încărcătorul magnetic din pachet aduce în 60 de minute o încărcare completă și în doar 10 minute 25%, ceea ce este excelent. Dacă vrei și cifre, bateria are 530 de miliamperi/oră.

Funcții pentru sport

Cam câte lucruri poți pune într-un dispozitiv atât de mic? Ei bine, Huawei are funcții și pentru fitness, dar și pentru aventură. Atât montană, cât și subacvatică. În interiorul ceasului poți alege între 100 de moduri de exerciții, de la drumeție montană, la sală, alergare, ciclism și multe altele. Poți să ți le personalizezi ca să nu treci prin tot meniul, iar odată pornite poți avea și un ghid auditiv care te încurajează. Toate acestea sunt combinate și cu funcțiile de sănătate de care vom vorbi - puls, ritm, monitorizarea acidului lactic pentru a nu trece peste nivelul de epuizare.

Poți seta favorite, așa cum ziceam, dar poți porni un exercițiu dorit direct din butonul inferior din dreapta. De asemenea, în setări poți să activezi o funcție pentru creșterea autonomiei bateriei prin intermediul afișării informațiilor esențiale în timpul sportului.

Eu am apreciat înregistrarea activităților de la sală, dar și cele pentru ciclism, deoarece alte sporturi nu practic, dar diversitatea aceasta este importantă. Plus că atinge niște nișe la care nu mă gândeam. De exemplu, ceasul poate să înregistreze și modul în care te descurci la golf, dacă acesta este sportul tău preferat. Un semn că e un dispozitiv pentru profesioniști și amatori din toate domeniile.

Un alt mod interesant al lui Watch Ultimate e pentru cei aventurieri. Care combină funcțiile de sport, cu cele de GPS. Ceasul are conexiune la satelit de tip GNSS prin care poți să duci aventura la un alt nivel, pentru că poți monitoriza permanent, și în absența unei conexiuni WiFi sau Bluetooth locul unde ești. De asemenea, ceasul poate fi setat pentru a avea un display portocaliu care economisește bateria atunci când ești în sălbăticie. Odată ce ai pornit aventura din meniu, sistemul prin satelit monitorizează permanent locația ta pentru ca dacă te rătăcești să te poți întoarce ușor înspre ultimul punct în care ai fost.

Unul dintre lucrurile promovate intens odată cu Huawei Watch Ultimate e o funcție pe care nu am putut să o testez, din păcate. Dacă cele mai bune ceasuri au o adâncime de 40 de metri pentru scufundări, Watch Ultimate ajunge la 100 de metri adâncime. Așadar, e bun și pentru cei care fac scuba diving și care se duc un pic mai în adâncime, prin rezistența la apă inclusiv la presiuni foarte mari. Designul are 16 structuri rezistente la apă și poate rezista 24 de ore la 110 metri adâncime. Nu știu când ai avea nevoie, dar mi-a plăcut acest fun fact legat de testarea funcției de scufundări. Rezistența este de 10 atmosfere presiune.

Ceasul are 4 moduri de scufundare - scufundarea de agrement, scufundarea tehnică, cea liberă, precum și măsurarea setărilor de scufundare liberă. Ceasul are un algoritm Buhlmann pentru monitorizarea constantă a datelor și oferă sugestii în timp real, bazate pe mediu. De asemenea, dacă ai și un plan de scufundare, poți seta remindere pentru organizarea sesiunii, dar și o alertă pentru a începe decompresia la ieșirea din apă. În plus, poți seta și dacă te scufunzi în apă sărată sau nu.

Funcții de monitorizare a sănătății

Pentru că este un dispozitiv pentru aventură, fitness, dar și prevenție, are câteva funcții complexe privind sănătatea pe care le-am apreciat.

Dincolo de monitorizarea constantă a pulsului, a stresului sau a oxigenării sângelui, Huawei Watch Ultimate are și o analiză ECG îmbunătățită și certificate CE MDR, prin care poți să faci un ECG în 30 de secunde cu degetul pe coroana inferioară. Primești notificări automate de ritm cardiac neregulat, se depistează riscul de ateroscleroză, dar poți urmări și calitatea somnului.

Întâmplarea face ca în zilele în care am folosit ceasul să mă duc și la un cardiolog unde mi-am făcut o ecografie și un EKG profesionist. Ceasul îmi spunea că totul este în regulă cu mine, dar după niște analize aveam niște date ciudate care trebuiau interpretate și de un cardiolog. Normalitatea inimii mele a fost confirmată și de un profesionist. Și chiar dacă un ceas nu va ajunge prea curând la performanțele unui aparat profesionist de medicină, nu acesta este scopul lui. Dacă inima ta are bătăi neregulate, acestea pot fi identificate ușor și de către ceas. Gândește-te că e ca un doctor cu un stetoscop la inima ta mereu. E un dispozitiv de prevenție, iar dacă ai vreun risc, poți să-l confirmi ulterior cu o programare la medic.

Nivelul de monitorizare al somnului a fost de calitate. Folosesc în paralel și un inel Oura special pentru acest lucru. Ceasul a identificat mai bine zona de somn adânc și, de asemenea, a identificat mult mai bine durata somnului, pentru că inelul are tendința de a îmi spune că sunt treaz destul de mult, mai ales când e vorba doar de un somn de amiază. Ceasul mi-a spus foarte clar ora de culcare, faptul că am adormit la 2 minute după ce m-am pus în pat și a identificat foarte corect ora de trezire. Mai are o funcție de monitorizare a sforăitului, pentru acest lucru trebuie să-l porți noaptea și să-i dai permisiuni de acces la microfon. Dacă va identifica decibeli nepotriviți, îți va spune dimineață când ai sforăit și cât de tare.

Funcțiile de monitorizare a sănătății pot fi activate pe toată durata zilei pe Android și iOS, Huawei are tehnologia TruSeen 5.0 prin care monitorizează atent pulsul în timpul exercițiilor fizice, are 8 senzori fotoelectrici și două surse de lumină. Toate aceste funcții - somn, monitorizare constantă, sport - sunt apoi adunate la un loc în aplicația Huawei Health unde poți avea o imagine clară asupra sănătății și activității tale de peste zi.

Spunând acestea, vreau să trecem și să discutăm de prețul acestui terminal, printr-o comparație cu cele mai apropiate dispozitive de pe piață din momentul de față.

Preț și disponibilitate

Huawei Watch Ultimate a intrat la precomandă din data de 3 aprilie în România. Costul este de 3.500 de lei pentru variante cu o curea din cauciuc și 4.000 de lei pentru ceasul cu o curea din Liquid metal, iar până pe 12 aprilie este și ofertă specială cu FreeBuds Pro 2 gratuite. Pentru Watch Ultimate cu o curtea din zirconiu primești 2 curele extra, iar pentru cel cu o curea HNBR mai primești una suplimentară.

Dacă e să îl comparăm cu alte dispozitive de pe piață - Apple Watch Ultra începe de pe la 4.300 de lei, iar Garmin Fenix 7X începe de pe la 3.400 - 3.500 de lei.

Din punctul meu de vedere Watch Ultimate are un preț foarte competitiv pentru această categorie. Garmin este un dispozitiv pentru cei care vor să facă sport, nu e tipul de ceas pe care să-l porți zilnic. De asemenea, meniurile de la Garmin sunt îngrozitor de complicate. Cealaltă variantă - Watch Ultra de la Apple - e pentru cei care apreciază designul Apple, cei care sunt doar în acel ecosistem. Personal nu mi se pare cel mai arătos ceas pentru a fi purtat zilnic.

Watch Ultimate, într-un mod foarte obiectiv, mi se pare îmbinarea excelentă dintre cele două lumi la un preț competitiv.

Puncte Pro

  • Autonomie excelentă
  • Funcții complexe de monitorizare a sănătății
  • Funcții multiple de exerciții și aventuri outdoor și indoor
  • GPS integrat pentru excursii în aer liber
  • Integrare bună prin Bluetooth cu dispozitive Android și iOS
  • Design reușit pentru toate contextele
  • Preț competitiv

Puncte Contra

  • Meniurile ceasului pot fi un pic complicate
  • Integrări doar cu Strava, adidas Running și Komoot
  • Aplicația Huawei Health poate să aibă o curbă de învățare mare
  • Designul este destul de masculin

Care este concluzia mea după ce am folosit Huawei Watch Ultimate? Chiar dacă nu sunt un mare aventurier și nu mă duc pe munte, este un ceas excelent pentru a îmbina utilizarea zilnică, date despre prevenție medicală, dar și înregistrarea de activități sportive de la sală sau pentru bicicletă și scufundări. Din punctul meu de vedere poate fi un ceas pe care să-l folosești lejer câțiva ani pentru activitățile de care ai nevoie.

Se integrează bine atât cu Android, cât și pentru iOS, aplicația Huawei Health fiind punctul central de care ai nevoie pentru a-l utiliza. În competiția cu Apple Watch Ultra sau cu Garmin Huawei vine cu un dispozitiv dotat cu foarte multe funcții și certificări, cu un design mai natural și cu un meniu care e mai simplu de folosit decât cel de pe Garmin. Oferta de la precomandă împreună cu căști este foarte bună, dar chiar și singur mi se pare o opțiune excelentă pentru cei care vor să-și cuantifice viața mai bine.


HUAWEI WATCH Ultimate s-a lansat în România, la precomandă, cu prețul pornind de la 3499 lei și e disponibil în magazinul online HUAWEI, din 3 aprilie 2023. În perioada promoțională 3 -12 aprilie, te vei bucura și de o ofertă bundle de nerefuzat: pe lângă ceasul HUAWEI WATCH Ultimate, vei primi la pachet o pereche de căști FreeBuds Pro 2. În plus, clienții care se abonează la newsletter-ul HUAWEI Store primesc automat un voucher care oferă o reducere de 250 lei din prețul noului produs. Nu în ultimul rând, clienții noului smartwatch primesc dublu puncte de loialitate, ce pot fi transformate în discounturi viitoare. Produsul poate fi achiziționat în 12 rate fără dobândă si livrare gratuită. Pentru mai multe informații despre HUAWEI WATCH Ultimate vizitează: https://consumer.huawei.com/ro/offer/lansare-produse-noi-huawei-store/