Am mai spus-o și în alte rânduri: tastatura de gaming ideală este cea tenkeyless, adică fără numapad. Utilitatea unui numpad nu se vede în jocuri și nici la birou, în cazul meu. Sigur, tastaturile complete sunt utile și încă preferate de mulți, dar dacă vrei un setup minimalist și curat atunci o tastatură cu un form factor compact de 65% este modelul spre care trebuie să te îndrepți.

Design

HyperX Alloy Origins 65 este o asemenea tastatură și nu are numpad, este mică și compactă, dar păstrează funcționalitatea adusă de butoane precum Delete, Home, Page Down sau Page Up. Nu suferi de lipsă de butoane cum ai putea să ai atunci când folosești o tastatură de tip 60% unde este eliminat acel rând de taste de care ziceam mai sus, iar tastele direcționale sunt înghesuite și cu funcție dublă. HyperX are și Alloy Origins 60 și cea full, în funcție de cum preferi.

Revenind la Origins 65, aceasta este o tastatură mică ce are o lungime de cam 31 cm, lățime de 11 cm. În schimb este o tastatură destul de groasă și solidă la 4 cm, ceea ce este bine. Este solidă, mult mai grea decât te-ai aștepta, datorită corpului din aluminiu și cântărește 830 de grame cu tot cu cablu. Ai putea să lovești destul de zdravăn tastatura și să reziste. Tastatura are un port USB-C, iar pe spate are aderență oferită de cauciuc și o pereche de piciorușe cu două trepte de înclinare. Tastele sunt înalte și switch-urile expuse pentru un look original și o iluminare mai bună. Tastele sunt realizate din plastic PBT ce oferă o rezistență și o aderență mai mare decât plasticul ABS. Se vede și în imagini că acesta are o altă textură și că este mai gros. Am folosit tastaturi cu taste ABS și cele PBT sunt la un alt nivel.

Cei de la HyperX au inclus în pachet și două taste extra colorate: space și escape pentru un look distinctiv. Iar pentru o scoatere și mai ușoară a tastelor este inclusă și o unealtă care să te ajute să faci asta.

Utilizare HyperX Alloy Origins 65

Tastatura are un profil înalt și este ușor înclinată. Scrisul este plăcut, dar nu cel mai confortabil, dacă nu folosești un suport pentru încheieturi. Eu am unul și l-am folosit pe acela cu această tastatură și experiența de scris s-a îmbunătățit considerabil. Ce s-a întâmplat cu toate tastele pe care le are o tastatură normală? Au dispărut, dar funcția nu. Ai în continuare posibilitatea de a face un printscreen sau să controlezi volumul doar că trebuie să acționezi butonul FN și o altă tastă (FN+ I pentru printscreen sau FN + , pentru mute).

Tastatura HyperX Alloy Origins 65 se vinde cu switch-uri HyperX lineare roșii sau cu switch-uri tactile aqua. Aceasta este echipată cu cele roșii și sunt rapide, precise și nu fac un zgomot exagerat. Totuși, este o tastatură mecanică. Are un polling rate de 1000 Hz și oferă 100% protecție anti-ghosting. Scrisul este foarte plăcut datorită unei curse mari a tastei de 3,8 mm, însă punctul de acționare este de 1,8 mm, deci avem o tastatură rapidă pentru gaming. Forța de acționare este de 45 de grame.

În traducere, este o tastatură foarte plăcut de utilizat atât pentru scris articole, dar și pentru jocuri video sau editare. Sunetul făcut este unul plăcut și iluminarea RGB este fantastică.

Apropo, are 16 milioane de culori, cinci nivelul de luminozitate și poți personaliza iluminarea cum dorești până la nivel de o singură tastă. Cu aplicația HyperX Ngenuity poți să setezi tot felul de efecte și felul în care să iluminezi tastele. Tot aici poți să faci macro-uri pentru jocuri sau programele pe care le folosești la muncă sau să schimbi funcția unei taste.

Cablul este detașabil, destul de lung și este USB la USB-C. Din păcate, nu poți conecta tastatura la un dispozitv altfel. Aș vrea să văd o tastatură HyperX wireless în 2023. Acum tastatura HyperX Alloy Origins 65 cu switch-uri roșii o găsești pe Altex la 269 de lei și eu cred că este un preț bun pentru o tastatură pe care o vei folosi foarte mulți ani fără probleme.