Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 28 noiembrie noiembrie 2022. Abonează-te aici.


Și între acea scrisoare și aceasta pe care o veți primi azi am anunțat aici, pe start-up.ro, o nouă serie de materiale: sesiuni de Ask Me Anything (AMA) cu investitori de la noi. Voi puneți orice întrebare (de business, personală), orice vă doriți să știți de la acel om, iar el răspunde, filmăm și vedeți/aflați răspunsurile lui.

Pare destul de simplu, nu-i așa? Așa trebuia să fie, mai ales că, personal, m-am gândit mereu că oricât de multe evenimente, programe, întâlniri ar fi la care putem și puteți intra în legătură cu niște oameni pe care nu-i avem alături toată ziua, tot sunt momente în care dorești să afli ceva și poate că nu ai numărul de telefon, adresa de mail sau nu ești prieten pe Facebook/LinkedIn cu acea persoană ca să o poți contacta imediat.

Surprinzător, pentru mine, a fost faptul că și într-un document anonim – nu trebuia să-ți lași adresa de mail sau numele pentru a scrie o întrebare, mai puțină lume decât mă așteptam a avut curajul să pună acele întrebări adevărate la care să primească un răspuns. Mai bun, mai rău, dar un răspuns.

În plus, o postare pe Facebook peste weekend s-a transformat într-un festival de mișto-uri. Râdem, glumim (cei ce mă cunosc foarte bine știu că râd la cele mai proaste glume), dar nu părăsim incinta de data asta.

Nu zice nimeni să ne luăm atât de în serios viața și să nu râdem – unele comentarii au fost chiar foarte amuzante și, de ce nu, le-aș pune unor oameni pe care nu-i cunosc acele întrebări.Altele, însă, mi-au arătat din nou fața noastră urâtă. Au sunat ca majoritatea comentariilor pe care le tot văd, din ce în ce mai des, pe grupuri de antreprenori de la noi.

Știu, statul român nu e cel mai bun administrator al banilor noștri. Știu, statul român ne bagă tututor celor care muncim mâna-n buzunar. Știu, dăm o grămadă de bani și nu primim nimic la schimb, nici sănătate mai bună, nici drumuri, nici pensii pe măsura cotizațiilor.

Totuși, să te declari antreprenor și să te gândești la moduri în care să tragi în piept statul și să declari public aceste lucruri mă întristează, așa cum mai spunea cineva în comentarii.

Mă bucur că am strâns multe întrebări chiar foarte bune pentru prima sesiune de AMA și sper ca la următoarele să prindă curaj tot mai mulți fondatori și antreprenori pe bune, care-și doresc mai mult de la viață și de la business-urile lor decât să dea o țeapă și să dispară.

O săptămână cât mai ușoară și cu patriotismul pe care-l simțiți!