KeysFinder e o aplicație mobilă dezvoltată de KeysFin prin care antreprenorii din România pot afla rapid informații actualizate despre partenerii lor de business. Iar astăzi vreau să-ți arăt ce poți face prin intermediul ei, dar și mai important, de ce să o faci.

Lucrurile în România stau cam așa: 70% din antreprenorii locali își verifică partenerii de business la șase luni sau chiar mai rar. Iar atunci când o fac, de multe ori se uită doar după datele disponibile online, unde poți vedea o cifră de afaceri, numărul de angajați și cam atât. Prea puțini se uită la informații cheie, cum ar fi solvabilitatea, procesele, lichiditatea sau procedurile de insolvență. Dar dacă ar face-o, ar putea afla lucruri importante care să îi facă să-și aleagă mai bine partenerii de business în beneficiul tuturor.

Până la urmă, ultimul an a demonstrat încă o dată cât de greu e să faci afaceri și în această toată imprevizibilitate din jurul nostru, e bine să ai câteva lucruri pe care să le știi: cei cu care faci afaceri.

Aplicația e disponibilă pe toate platformele mobile și o poți descărca astfel:

Instalare și disponbiilitate KeysFinder

Aplicația mobilă KeysFinder poate fi descărcată de utilizatorii care au iPhone, telefoane cu Android, dar și cei care au Huawei, deoarece e disponibilă în AppGallery.

KeysFinder e gratuită și odată instalată trebuie să-ți faci un cont. Poți să introduci un mail și o parolă sau poți să folosești conturile tale sociale, precum Facebook, Gmail sau Apple. Profilul utilizatorului e unul simplu, poți să ai cont de persoană fizică sau poți să introduci datele firmei tale.

Odată ce o pornești e foarte simplu de folosit pentru a afla indicatori de solvabilitate, lichiditate, profitabilitate sau detalii despre proceduri de insolvență și dosare în justiție. Pe lângă acestea, informațiile sunt actualizate și agregate din surse multiple pentru a avea o imagine clară asupra companiilor din România pe care le vrei ca partener. Datele din KeysFinder sunt din Registrul Comerțului, Ministerul de Finanțe, ANAF, Monitorul Oficial, Ministerul Justiției și portalul public al Guvernului României. Baza de date la care ai acces e formată din 4,2 milioane de companii, iar istoricul financiar este pe ultimii 3 ani.

În primă fază poți folosi meniul de navigare din subsol pentru căutarea unei companii după nume, CUI sau localitate. De asemenea, ai și un meniu prin care poți vedea istoricul companiilor vizualizate, ca să ai acces mai ușor la ele. În plus, poți salva anumite companii la favorite. Asta te ajută dacă ai parteneri de business pe care vrei să-i verifici regulat. Până la urmă, a avea informațiile corecte e foarte importante.

În aplicație ai și o secțiune de Știri, unde poți vizualiza analizele financiare făcute de Keysfin, dar și promoțiile pe care le poți avea în aplicație.

Aplicația e gratuită și o parte din informațiile din aplicație sunt deja la dispoziție. De exemplu, ai informațiile generale despre o firmă, dar și datele de contact, poți vedea rezultatele financiare detaliate în mod gratuit, activele curente, numărul de angajați, cifra de afaceri, profitul și pierderile, o analiză macro a industriei unde activează firma, dar și locul pe care-l ocupă în acea nișă.

Așadar, sunt multiple informații pe care le ai la dispoziție deja odată cu instalarea aplicației. Pentru a avea acces la acele informații și mai detaliate, despre care vorbim în secțiunea următoare, poți cumpăra credite sau să plătești prin SMS. Diferitele operațiuni din KeysFinder au costuri diferite în credite. Hai să trecem în detaliu secțiunile aplicației și cât costă ele din punctul de vedere al informațiilor pe care le ai despre o companie.

Ce informații despre companii poți obține

KeysFinder are 8 categorii de informații pe care le poate oferi despre o firmă și e unul dintre cele mai detaliate moduri prin care poți să știi cu cine faci business. Datele sunt importante atunci când îți construiești afacerea, dar de multe ori antreprenorii se uită doar la datele interne și se bazează orbește pe partenerii de business. Acest lucru poate să se schimbe cu KeysFinder.

Aplicația dispune de Informații Generale (cod fiscal, data înființării, CAEN, telefon și un sumar de informații financiare și a evoluției lor).

De asemenea, în secțiunea Financiar ai date despre totalul activelor, stocuri, cash flo, creanțe, totalul activelor circulante, capitaluri proprii și venituri din exploatare, împreună cu profitul și numărul mediu de angajați.

Indicatorii financiari din aplicație

În această categorie ai și Indicatorii, pentru care trebuie să plătești 8 credite, pentru că aici găsești o analiză pe care altfel ar trebui să ți-o facă un specialist. Dar e bine să ai un CFO în buzunar, prin aplicația KeysFinder. În Indicatorii financiari găsești gradul de îndatorare, dar și media sectorului industrial, pentru a vedea dacă o firmă are un grad de risc mare sau pur și simplu e în media nișei unde activează. De asemenea, poți vedea gradul de acoperire al datoriilor, rata solvabilității, lichiditatea curentă, dar și perioada medie de încasare de la clienți.

De ce e importantă această zonă? Dacă ești un antreprenor la început sau pur și simplu unul care nu ia în calcul aceste lucruri, până la urmă relația comercială dintre două firme nu e așa de simplă. Dacă trebuie să fii plătit de o companie parteneră, gândește-te că și acea firmă e plătită într-un anumit termen de alte companii, iar asta influențează cash flow-ul. Dansul acesta al economiei duce la sănătatea companiilor pe termen lung și e bine să știi ce așteptări ai. Dacă tu lucrezi cu încasare la 15 zile, iar o firmă care trebuie să te plătească are o perioadă medie de încasare de 95 de zile, va trebui să știi cum să te raportezi și cum să-ți faci predicțiile.

Graficele și cum te ajută să înțelegi afacerile

Graficele din KeysFinder te ajută să vezi activele curente ale unei firme, numărul de angajați și cifra de afaceri. Dar dacă folosești două credite poți să deblochezi și Solvabilitatea. Vrei să știi cât de solid e un business, nu doar din vorbe. Așa că vrei să vezi cât de bine stă în privința solvabilității, câtă capacitate de plată are și cum se compară cu rata sectorului. Până la urmă, fiecare nișă a economiei funcționează diferit. În pandemie multe afaceri s-au reorganizat. Business-uri offline au trecut în online sau poate și-au schimbat cu totul domeniul de activitate. Așa că fondatorii au fost nevoiți să descopere noi reguli după care se joacă.

Secțiunea risc e gratuită și îți arată dacă o firmă a trecut prin proceduri de insolvență, ce procese are pe rol și de ce, informație care se deblochează cu două credite, dacă are datorii la bugetul de stat și dacă a avut incidente de plată în trecut (informație ce se deblochează cu 3 credite).

Am zis despre KeysFinder că e un CFO de buzunar, așa că poți să primești un scoring pentru acea companie ca să te asiguri că are o probabilitate foarte mică de insolvență. De asemenea, poți vedea și limita de credit anuală a unei firme cu 5 credite din aplicație. De ce contează? Pentru că dacă o firmă vrea să cumpere o cantitate mare de produse de la tine explicându-ți că va lua credit pentru a acoperi comanda, trebuie să știi că ți se spune adevărul. Altfel s-ar putea să dai marfa, pe încredere și contractual, iar apoi să te rogi să recuperezi banii.

Secțiunea Industrie conține analiza macro a nișei unde activează o firmă, dar poți să deblochezi și Analiza de Sector pentru 3 credite. La ce te ajută aceasta? Vezi comparativ datele financiare ale firmei analizate cu cele ale companiilor de top din sectorul acela. Astfel, poate vei descoperi că firma cu care vrei să faci business are într-adevăr o cifră de afaceri mai mică decât altele, dar are creanțe mai puține sau un profit mai bun. Și nu trebuie să plătești un analist ca să facă asta. În plus, ai informații și despre cota de piață a firmei.

Cum afli dacă firmele au insolvențe sau probleme de plată

În secțiunea juridic vei descoperi Buletinul Procedurilor de Insolvență (8 credite) care te ajută să vezi dacă o firmă a trecut prin insolvențe. Tot pentru 8 credite poți să vezi și dosarele active în justiție pe materia faliment în care compania să aibă rol de debitor.

Secțiunea de Monitorizare e utilă pe termen mediu și lung pentru că te scutește de căutări. Cu 50 de credite poți să primești alerte privind insolvența, procesele active sau datoriile de la ANAF.

Iar pentru 15 credite în aplicație descoperi incidentele de plată. Poți să ai totul defalcat pe motive majore și minore, sume refuzate și informații relevante care conferă încredere unei afaceri.

KeysFinder e o aplicație densă în informații, dar ușor de folosit. Poți să introduci partenerii de business ai IMM-ului tău și să primești alerte mereu în funcție de activitatea lor. Iar dacă nu ai credite rămase, poți să achiziționezi 40 de credite cu 5 euro, 60 cu 7 euro sau 90 de credite cu 10 euro.

Personal, mi s-a părut una dintre aplicațiile mobile care îmbină două elemente esențiale pentru un antreprenor: o densitate mare de informații, dar o folosire simplă. După ce am discutat cu mii de antreprenori de-a lungul timpului, îmi dau seama că vor să inoveze mereu, dar nu vor să fie forțați să folosească produse care sunt prea complicate. Vor să plătească pentru servicii, dar dacă acestea le simplifică viața.

Iar în business e pe bază de încredere. Nu ai cum altfel. Dacă iei decizia de a semna un contract, trebuie să ai toate informațiile pe masă. Azi tehnologia ne ajută să facem asta.

Descoperă și tu aplicația KeysFinder în Play Store, App Store sau Huawei AppGallery.