Legion 7 nu este foarte diferit de Legion 5 Pro și are un design minimalist și caracteristic seriei Legion. Vorbim de un laptop gri, elegant, cu branding minimal și cu majoritatea porturilor amplasate în spate și cu un ecran care nu pornește chiar din margine. La fel ca și Legion 5 Pro acest model are un ecran de 16 inci și ambele laptop-uri au cam aceleași dimensiuni și cântăresc la fel (2,5 kg). Ambele vin cu un acumulator mare de 300 de wați. Nu sunt cele mai ușoare laptop-uri pe care ai vrea să le cari în spate, dar această grosime era necesară pentru a se asigura o răcire eficientă.

Unde diferă acest model de cel testat de mine anterior este la iluminare. Legion 7 arată ca un laptop care a mâncat jar și țâșnesc culorile din el de jur împrejur. Personal, mi se pare că arată absolut fabulos. Acest efect este unul reușit deoarece iluminarea se face prin toate zonele de ventilație și de jur-împreujur cu ajutorul unei bande luminoase. Bineînțeles, și tastatura este iluminată RGB. Iluminarea poate fi oprită și personalizată în funcție de cum dorește fiecare cu ajutorul software-ului Corsair. Apreciez iluminarea porturilor din spate, astfel încât să vezi imediat portul de care ai nevoie.

La Legion 5 m-am plâns de faptul că are acel mare Y pe spate. Aici nu este cazul și e doar un Y mic într-un colț. Pe partea inferioară a laptop-ului vedem picioare mari care ridică laptop-ul de masă sau birou și un grilaj mare pentru o aerisire bună. Tot aici vedem și logo-ul legion pe ventilatoare.

Tastatura, trackpadul sunt la fel ca pe Legion 5. Experiența de tastare este excelentă și ai un key travel satisfăcător pentru un lapop. Nu-mi place faptul că are secțiunea de numpad înghesuită acolo și faptul că trackpadul este mutat prea mult în stânga. Și din cauza că nu sunt obișnuit cu amplasamentul acestuia de multe ori dau right click în loc de left click.

La nivel de conectivitate, lucrurile stau aproape la fel ca la Legion 5 Pro și pe partea stângă avem port USB-C cu display port 1.4 și o mufă de căști. Pe partea dreaptă avem alt port USB-C și un slider care scoate din funcțiune camera web. Iar pe spate avem trei porturi USB Type A, un port USB-C cu Display port 1.4, port ethernet și un port HDMI 2.1. Diferența la acest capitol dintre cele două modele este făcută pe partea dreaptă unde Legion vine cu un port USB-C, iar Legion 5 Pro cu un port USB Type A.

Este un IPS de 16 inci cu rezoluție QHD, adică 2500 x 1600 de pixeli și o rată de refresh de 165 Hz. Mai mult, luminozitatea urcă la 500 de niți. Adică același ecran regăsit și pe 5 Pro.

Avem unghiuri bune de vizualizare datorită faptului că este un panou IPS și acelui strat anti-glare care elimină o parte din reflexii. Acuratețea culorilor este una bună și vine cu X-rite preinstalat și trei profile de calibrare - sRBG, Rec709 și standard. Este foarte bun pentru jocuri, are și g-sync pentru o mai bună experiență în gaming, dar e bun și pentru consum media și cred că va fi în regulă și pentru editare foto, video dacă nu faci o colorizare foarte avansată.

Performanță în jocuri Legion 7

La specificații vei găsi mai multe tipuri de configurări - atât cu procesoare Intel, cât și cu AMD și cu plăci video de la Nvidia. Există modele cu RTX 3060, ca acesta, RTX 3070 și RTX 3080. Ce le face speciale pe aceste laptop-uri este faptul că plăcile video rulează la un TDP maxim, iar asta datorită faptului că răcirea permite acest lucru. În alte modele de laptop-uri mai subțiri sau cu sistem de răcire deficitare, producătorul reduce puterea totală a componentelor pentru ca acestea să nu se supraîncălzească.

În cazul de față, RTX 3060 poate trage până la 130 de wați, însă pe alte laptop-uri maximum graphics power va fi mai mic, drept urmare aceeași placă video în două laptop-uri diferite va obține rezultate diferite. În testele 3DMark, placa video de pe acest model a tras constant în jur de 120 de wați

Pe acest model regăsim și procesorul Ryzen 7 5800H cu opt nuclee și 16 fire de execuție ce are o frecvență de bază de 3,2 GHz și una de boost de 4,4 GHz. Același de pe Legion 5 Pro testat de mine. Găsim 16 GB RAM (suportă până la 32 GB RAM) și de un SSD Hynix de 1 TB (există posibilitatea adăugării unui alt SSD M.2). SSD-ul este unul bun cu viteze de scriere de 2,8 GB/s și de citire de 3 GB/s.

Și acum să trecem la performanța în jocuri video. Ca să vă faceți o idee cum se comportă în jocuri am testat următoarele titluri Apex Legends, Doom, Control și Cyberpunk 2077, Marvels Guardians of the Galaxy.

Toate testele au fost realizate cu laptop-ul conectat la priză și în modul performance și la rezoluție nativă QHD. De asemenea, Lenovo îți dă posibilitatea să faci și overcloacking foarte simplu din BIOS și am făcut teste și așa și am observat o îmbunătățire considerabilă.

Vedeți video pentru mai multe rezultate.

Laptop-ul Legion 7 cu RTX 3060 se descurcă destul de bine în jocuri și vei putea rula multe titluri la rezoluție QHD pe setări grafice very high sau ultra la un fps mulțumitor. Totuși, unele titluri cu o grafică mai complexă vor sta în jur de 30 de fps fără DLSS. Pe un RTX 3060 să nu te aștepți la o performanță ray tracing fără cusur, însă dacă te joci prin setări și folosești și DLSS poți obține un balans bun între aspect și performanță. Dacă vrei ceva mai mult atunci ar trebui să te uiți la 3070, iar dacă vrei tot ce e mai bun mergi pe un 3080, însă și prețul va crește considerabil. De asemenea, dacă ești foarte competitiv, dar bugetul nu-ți permite, oricând poți să treci la o rezoluție FHD pentru un plus de performanță.

Și pe partea de teste sintetice laptop-ul se descurcă bine și am avut rezultate bune în 3DMark și cu overclocking am văzut un plus de performanță de 7,7% în aceste teste, fără ca placa video sau procesorul să se supraîncălzească.

Am folosit DaVinci Resolve pentru partea de editare video și laptop-ul s-a descurcat bine cu clipuri 4K. Nu am avut probleme cu media playback. Totuși, atunci când adaugi efecte și alte elemente grafice, laptop-ul se mai poticnește puțin. Am rulat și testul PugetBench și am obținut un scor de 930 de puncte și din ce am văzut este similar cu unele rezultate obținute de desktop-uri cu placă video RTX 3060, deci bine având în vedere că vorbim de o placă mobile.

Am fost mulțumit de răcirea efectuată pe Legion 5 Pro, însă cea de pe Legion 7 este dea dreptul excelentă. Acesta se efectuează pe acest model cu un sistem vapor chamber și se dovedește mai eficient decât cel clasic cu țevi de cupru. Pe acest laptop nu am văzut ca temperatura plăci video să treacă de 67 de grade celsius, iar cea a procesorului nu a urcat mai mult de 86 de grade celsius în stress test cu 3D Mark. Iar în gaming, procesorul stătea în jur de 77 de grade celsius, iar placa video în jur de 66 de grade. Și toate acestea fără ca laptop-ul să devină extraordinar de zgomotos sau fierbinte la atingere. După trei-patru ore de joc și de teste laptop-ul era încă rece în zona wasd, încălzindu-se mai tare în zona numpadului și sub ecran.

La fel ca și Legion 5 Pro, Legion 7 nu face prea multă gălăgie și în stress test nu am văzut valori mai mari de 50-55 de decibeli. Alți competitori ajung la 60 db, fără probleme. În mod de utilizare normal nu prea auzi ventilatoarele învârtindu-se.

Bateria este una destul de mare de 80 Wh, însă nu stă extraordinar la autonomie. În modul quiet, fără iluminare, ecran 165 Hz și iluminare la 60-70% am folosit laptop-ul aproape 4 ore în regim de browsing, editare text și office work. Dacă scazi rata de refresh la 60 Hz mai câștigi minute în plus. În schimb, încărcarea rapidă este chiar rapidă și obții peste 70% în 30 de minute, fără rapid charge, acest procent este de cam 35% în aceeași perioadă de timp.

La fel ca și Legion 5 Pro, Legion 7 este un exemplu de așa da. Arată bine, iluminarea RGB este excelentă, răcirea este bună, zgomotul este redus și performanța este bună. Totuși, dacă mi-aș lua un Legion 7 aș alege un model cu un RTX 3070 sau 3080. Altfel aș alege un Legion 5 sau 5 Pro cu RTX 3060 dacă bugetul nu-mi permite.

Punctele minus rămân aceleași de la Legion 5 Pro: amplasarea trackpadului, nu are porturi Thunderbolt (însă dacă le vrei mergi pe versiunile cu Intel) și poate fi dificil de transportat.