Lectură de 9 min

Review Lenovo Legion Pro 7: un salt în performanță impresionant

Abonează-te pe  
Lenovo Legion Pro 7 16irx8h este un dispozitiv cu componente de ultimă generație inclusiv cu o placă video RTX 4080 și cu un procesor i9-13900HX. Iar în perioada in care l-am folosit mi-a fost dezvăluit un salt în performanță impresionant față de generația anterioară. Hai să vedem ce poate face acest laptop și cum se descurcă în jocuri.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Înainte să trecem la cifre aș vrea să trecem în revistă designul acestui laptop și ce conectivitate oferă.

Lenovo continuă și anul acesta cu designul consacrat deja: un laptop de gaming serios care nu trădează faptul că-ți place să te joci, decât dacă activezi iluminarea RGB, care e specatculosa. Tastatura este iluminată curcubeu și pe partea dinspre tine mai este o bandă RGB.

Poți alege diferite setări de iluminare sau o poți oprii cu totul. Layout-ul tastaturii este unul care mie îmi place foarte mult. Tastele sunt suficient de mari, ușor curbate și astfel scrisul este foarte simplu și eficient pe acest model de laptop, după ce te familiarizezi puțin cu tastatura.

De asemenea, a fost găsit suficient spațiu pentru implementarea unor butoane mari direcționale, dar și a unui numpad. Tastele sunt plăcute la atingere și oferă o cursă satisfăcătoare. O funcție pe care o apreciez mult aici este faptul că atunci când apăs pe buton Fn toate celelalte taste se sting și sunt evidențiate doar cele ce pot fi folosite în combinație cu Fn. De exemplu Fn+Q pentru trecerea de la silent, la auto sau performance.

Touchpad-ul este mare și util pentru un dispozitiv de 16 inchi, însă este plasat relativ departe în stânga. Îmi place că este precis, degetele alunecă bine pe el și asigură o utilizare eficienta. Deasupra tastaturii avem butonul de power cu LED astfel încât știi ușor când se află laptop-ul la încărcat sau când bateria acestuia este pe cale să cedeze.

Într-o altă caracteristică unică pentru Lenovo, compania a integrat și pe acest model aproape toate porturile în spate: port de încărcare, 2 porturi USB-A, 1 port USB-C, un port HDMI și un port ethernet. În dreapta avem un port USB-A, o mufă de căști și un slider pentru privacy care oprește camera. În stânga mai avem un port USB-C și altul USB-A. Toate acesta oferă o conectivitate excelentă pentru gameri, dar nu neapărat pentru creatorii de conținut deoarece nu are niciun cititor de carduri, fie ele SD sau microSD.

Elementele de branding sunt puține și minimale și eu apreciez asta. Nu toți dorim logo-uri mari și iluminate. Spre deosebire de modelele Legion 7 din anii trecuți, acesta este puțin mai greu la 2,7 kilograme și are o grosime de 26 mm. Așadar, modelul de anul acesta nu este foarte diferit față de cel de anul trecut, dar pe mine nu mă deranjează, ba chiar îl apreciez deoarece designul este unul plăcut și funcțional. De asemenea, trebuie să ții cont și de acumulatorul masiv de 800 de grame atunci când călătorești.

Display

Ecranul este unul tradițional deja cu un raport 16:10 cu margini negre foarte mici. Lenovo a mărit puțin carcasa pentru a face loc pentru o cameră web FHD cel filmează decent. Display-ul este unul QHD cu o rezoluție de 2560 pe 1600 pixeli și cu o rată de refresh de până 240 Hz.

Are și certificare HDR 400, ceea ce înseamnă că poate expune și conținut HDR, nu la o capacitate ideală, dar decent. De asemenea, e suficient de luminos încât să folosești fără probleme laptopul și în locuri cu lumină multă precum o terasă.

Per total, acest display cred ca este unul foarte bun pentru gaming și îi va satisface și pe fanaticii competițiilor de Counter Strike sau Valorant, dar și pentru casual gameri, ce caută o experiență cinematică. În același timp, ar putea fi utilizat si de creatori de conținut. Probabil nu este cel mai precis ecran în afișarea culorilor, acoperid doar spectrul sRGB, nu si DCI-P3 sau Adobe RGB, însă suficient de bun pentru cineva care nu vrea să colorizare avansată.

Performanță și autonomie - Lenovo Legion Pro 7 16irx8h

Acum să vedem și ce poți face cu Lenovo Legion Pro 7 16irx8h și poți face multe deoarece modelul de față este echipat cu unele dintre cele mai performante componente de pe piață: vorbim de cea mai nouă placă video Nvidia RTX 4080, procesor Intel i9-13900HX, 32 GB memorie RAM și un SSD de 1 TB.

Intel Core i9-13900HX este un procesor impresionant. Construit cu un proces de fabricație de 10 nm, acesta are opt nuclee de performanță cu frecvențe cuprinse între 2,2 GHz și 5,4 GHz și suport pentru hyperthreading, dar și alte 16 nuclee eficiente energetic cu frecvențe de 1,6 GHz până la 3,9 GHz fără hyperthreading, rezultând un total de 32 de fire de execuție.

În testul Cinebench R23 procesorul a obținut un scor de 27501 de puncte multicore și 1773 single core, fiind unul dintre cele mai performante de pe piață în acest moment, conform clasamentului Cinebench.

Cu un TDP maxim de 175 W, placa video RTX 4080 pentru laptop este impresionantă, iar saltul de performanță, față de generația anterioară m-a uimit, mai ales prin prisma lui DLSS 3.0 și a funcției de frame generation, exclusivă pe plăcile RTX 40. O sa vedem in continuare ce diferenta face.

Cu 7424 de nuclee CUDA și 12 GB memorie virtuală, RTX 4080 se dovedește de neînvins de niciun joc testat de mine. Dar aceasta nu ar fi cea mai performanta varianta. Urmeaza sa publicam un alt review la un laptop cu RTX 4090, deci abonati-va ca sa nu pierdeti acel review.

Revenind, am testat jocurile la cele mai înalte setări grafice și la rezoluția nativă a display-ului, în modul performance, doar cu placa dedicată activă și cu laptop-ul conectat la priză - deci cam cel mai bun scenariu.

Avem Cyberpunk 2077, Control, Call of Duty Modern Warfare, Dying Light 2, Returnal, CS Go și Spiderman Miles Morales.

În Cyberpunk 2077 am înregistrat 78 de FPS pe setări grafice Ultra. Cu raytracing și DLSS quality am văzut 65 FPS în testul de benchmark, iar cu DLSS frame generation activat am văzut 104 fps. Cu raytracing si fara upscaling de niciun fel la setari grafice ultra am avut 38 fps.

În Spider-man Miles Morales am avut o medie de 70 FPS pe setări grafice very high, iar cu DLSS Quality și cu frame generation activat mi-am dublat framerate-ul, iar jocul arată la fel de bine, cu o mică excepție. Unele elemente de UI se strică atunci când miști camera deoarece AI-ul încă nu generează bine frame-urile cu acestea. Nu este o problemă extraordinară, dar se poate observa atunci când analizezi imaginea. În jocuri fără multe elemente de UI nu ar trebui să fie o problemă.

În Dying Light 2 am avut 55 de fps cu setări grafice high și ray tracing la cea mai bună calitate. CU DLSS quality activat am ajuns la 86 de FPS. Aici nu am putut sa activez frame generation deoarece jocul avea un bug. Fara raytracing si fara dlss am avut 120 fps.

În Returnal am avut 131 de FPS la setări EPIC și 109 cu raytracing. Atunci când activezi și DLSS revii la 131 de FPS și 149 de fps fara raytracing dar cu DLSS Qualiy. Am vrut să văd cât aș obține pe cele mai joase setări grafice și rezoluția minimă 800p și am avut 166 fps, însă cred că e o chestiune de optimizare deoarece placa video se afla la 60% în timpul acestui test.

În Call of Duty Modern Warfare 2 pe setările grafice Ultra și fără DLSS am văzut 115 FPS. La fel și aici am scăzut setările grafice la minimum, dar în nicio situație nu am depășit 150-180 de FPS, indiferent de ce am încercat.

Am vrut să văd cum e situația în CS:GO și am intrat într-un meci și am văzut din prima 350 de fps pe setările grafice cele mai ridicate, deci dacă joci shootere competitive, Lenovo Legion Pro 7 16irx8h e ideal datorită performanței și ecranului super rapid de 240 Hz.

Am vazut ce plus de performanta aduce DLSS 3 si frame generation in jocuri si acelasi lucru se vede si in testul 3DMark, unde cu DLSS 2 am avut 48 de fps in testul cu randare la rezolutie 4k si DLSS Quality, iar cu DLSS 3 si frame generation activat aproape mi-am dublat numarul de cadre pe secunda ajungand la 80.

Dacă toate aceste cifre te lasă rece sau nu ai context pentru această performanță, acest laptop cu RTX 4080 este cu 50,60% mai performant decât un laptop cu echivalentul de anul trecut, RTX 3080. În anii trecuți am testat doar laptop-uri cu RTX 3050, 3060 sau 3070 Ti, deci eu nu pot să fac o comparație directă, din păcate, însă m-am uitat la rezultatele obținute de alții și 4080 oferă un salt de performanță în gaming impresionant

In testele sintetice cu 3DMark Lenovo Legion Pro 7 16irx8h s-a descurcat bine cu scoruri ce au fluctuat in jurul a 19.000 de puncte, fiind in topul celor mai bune laptopuri de pana acum. Pentru ca nu am momentan un monitor 4K nu pot spune cum se descurca la aceasta rezolutie decat prin prisma unui test 3DMark, iar rezultatul este bun si aici cu un punctaj de 9444 de puncte, maximum fiind 10287.

Dar cum stăm cu partea creativă și productivitate? În PCMark 10 am obținut un scor de 11500 după cum puteți vedea, adică the best of the best, scena celebră BMW a fost randată în Blender într-un minut și 27 de secunde, un alt rezultat excelent.

Am testat și Premiere Pro și am umblat intr-un proiect cu clipuri 4K si 2K, tranzitii si elemente grafice si nu am intampinat probleme, iar laptop-ul a exportat clipul de 10 minute in 5 minute si 51 de secunde, iar eu ma declar multumit.

Am testat și SSD-ul, ce este unul Samsung și am obținut viteze de citire in jurul a 4780 MB/s si viteze de scriere de 3840 MB/s. Nu cel mai rapid din categoria sa, dar bun.

Când vine vorba de autonomie să nu te aștepți prea mult de la acest laptop. De la 100% până la 10% s-a scurs în cam 90 de minute de browsing, descărcare și instalare un joc pe Steam, apoi gameplay cu luminozitatea aproape de maximum, cu Wi-Fi activat. Dacă faci doar office work si ai activat hybrid mode atunci bateria te va ține cam patru ore. Pe de altă parte, cu masivul acumulator de 330 wați încarcă destul de rapid și în 30 de minute am ajuns de la 0% la 79%, cu acesta oprit.

Zgomot și temperatură

Pentru a ține în frâu toate aceste componente Lenovo a instalat un sistem de răcire potent. Într-o sesiune de gaming de o oră la setări grafice maxime am văzut un maxim de 82 de grade celsius pt procesor și placă video. Deci nu ar trebui să ai probleme în gaming sau utilizarea normală. În teste cu Cinebench R23 temperatura procesorului urcă până la 96 de grade, apoi sistemul scade turația procesorului de la 4,40 Ghz la 4,12 GHz și temperatură rămâne în jurul a 88 de grade pentru restul testului.

Am testat sistemul cu AIDA64 și nu am văzut overheating după 10 minute, în care atât procesorul, cât și placa video și SSD-ul au fost stresate la maximum, cu valori de 85 de grade pentru procesor și placă video și 51 pentru SSD.

În cazul unor stress teste cu FurMark și AIDA64, ce rulau concomitent, placa video s-a stabilizat pe la 67 de grade celsius și procesorul fluctua între 85 de grade celsius la 4,3 GHz și 75 de grade la 3 GHz.

De asemenea, niciodată în timpul testelor nu am simțit ca laptop-ul să devină prea fierbinte la atingere în zonele uzuale. Cel mai tare s-a încins în parte de sus a tastaturii.

În ceea ce privește zgomotul, încă nu a fost inventat laptopul de gaming care să ruleze silențios. În gaming în modul performance am văzut valori cuprinse între 49 db și 53 db. Nu e oribil de zgomots, dar aș recomanda totuși o pereche de căști. Cu ventilatoarele turate la maximum în modul de overclock manual devine foarte zgomotos la 60 db. Totuși nimeni nu-l va folosi astfel, dar am fost curios să văd.

În modul balanced e destul de liniștit, iar în modul quiet abia îl mai auzi. Dacă îți dorești un balans bun între performanță, temperatură și zgomot atunci îți sugerez să folosești modul balanced de performanță și să activezi hybrid mode, care permite laptop-ului să treacă de la placa video integrată la cea dedicată în funcție de sarcină. Astfel in gaming zgomotul este situat între 42 si 47 db, iar in utilizarea normala nu trece de 34 db.

Mai departe, daca aveti alte curiozitati va astept cu intrebari in comentarii. Acum sa vorbim despre pret si sa tragem o concluzie

Preț Lenovo Legion Pro 7 16irx8h

Prețul pentru un asemenea dispozitiv este unul mare. 16500 de lei nu pot fi justificați de toată lumea pentru un laptop, însă componentele de nouă generație precum Nvidia RTX 4080 și procesorul Intel i9-13900HX aduc un salt de performanță impresionant, în unele cazuri chiar dublând performanța fata de generatia anterioara. În același timp, un Lenovo Legion 7 cu un RTX 3080 este 12600 de lei, nu cu mult mai puțin decât costa acest laptop. Având în vedere asta și dacă bugetul permite o extindere, clar v-aș îndemna să alegeți un model de anul acesta deoarece este mult mai puternic.

Ca o concluzie nu pot să zic decât că mie îmi place acest laptop și am rămas impresionat de performanța pe care o oferă. În același timp este un laptop destul de bine răcit și nu foarte zgomotos, dar aici mai e loc de îmbunătățire. Mi-ar fi plăcut și un cititor de carduri pentru cei care fac editare video ca mine, dar și un preț mai mic ca nu am crescatorie de bani. Pentru gamerii înrăiți care vor ce este mai bun pe piață si al caror buget le permite, Lenovo Legion Pro 7 16irx8h primește recomandarea mea.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: