Lectură de 8 min

REVIEW Lenovo Yoga Book 9i - așa arată viitorul laptop-urilor?

Abonează-te pe  
Lenovo Yoga Book 9i este un laptop cu două ecrane și pare să fie propunerea Lenovo pentru productivitate în mișcare pentru viitor. Este bun și în prezent?

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Când credeai că inovația a dispărut de la laptop-uri am început să vedem: laptop-uri cu un al doilea ecran mai mic, laptop-uri cu ecrane flexibile și astăzi pentru voi avem la review un laptop cu două ecrane, unite cu o balama. Acesta este review-ul start-up.ro pentru Lenovo Yoga Book 9i.

Lenovo Yoga Book 9i este un laptop cu două ecrane, care vine cu o nouă experiență de tastare și de lucru. Este un laptop ce mustește de creativitate, cum n-am mai văzut de mult în acest spațiu. Este clar că producătorii de laptop-uri Windows experimentează mai mult ca Apple și aduc tot felul de feature-uri noi. Lenovo și Asus fiind doi dintre jucătorii de pe piață care s-au remarcat cel mai mult din acest punct de vedere: cu laptopuri cu două ecrane sau cu ecrane pliabile.

Dacă Asus a decis să implementeze un ecran mic în partea de jos, deasupra tastaturii, Lenovo a mers all-in cu două ecrane mari. Cel de jos, cel secundar, sa zicem poate fi folosit drept ca și tastatură și trackpad. Despre cât de bună este experiență vă povestesc mai târziu, însă Lenovo a gândit și inclus și o tastatură bluetooth ce poate fi atașată magnetic pe ecran sau poate fi folosită în afara ecranului. De asemeenea, a inclus un stylus și un suport în pachet. Încărcătorul este unul mic, asemănător unuia de laptop.

Când atașezi tastatura pe ecran ai parte de o experiență clasică de laptop, când o folosești de sine stătător ai parte de o experiență multiscreen cu două ecrane pe care să lucrezi. Un alt lucru foarte cool pe care Lenovo l-a inclus în pachet este acest stand de care poate fi sprijinit laptop-ul, astfel încât să vezi foarte bine pe ambele ecrane atunci când lucrezi. În acelasi timp, poate fi folosită drept husa pentru tastatură și loc de depozitat stylus-ul.

Acesta funcționează cu baterii, nu are o baterie reîncărcabilă, ca majoritatea altor produse de pe piață. Ciudățel, dar util deoarece poți oricând să-i schimbi bateria atunci când ai nevoie. De asemenea, nu trebuie să-l atașezi pe marginea laptop-ului ca să-l încarci și astfel să riști să-ți cadă pe jos sau prin rucsac.

Design și utilizare - Lenovo Yoga Book 9i

La exterior, Lenovo Yoga Book 9i arată ca un laptop clasic. Marginile sunt lucioase și rotunjite și plăcute la atingere. Este mai greu decât mă așteptam și capacul din aluminiu este premium, brandingul este minimal și nu se văd amprente pe el.

Odată ce l-ai descris lucrurile se schimbă și te întâmpină două ecrane mari de 13,3 inci. Reacția inițială atunci când vezi acest produs poate fi de două feluri după părerea mea: fie cea de uimire, fie una sceptică - da de ce ai nevoie de așa ceva?

A mea a fost una de uimire cu o urmă de scepticism. Sunt iubitor de tehnologie, dar în același timp o privesc cu un ochi critic deoarece ăsta este jobul. Mai multe ecrane, înseamnă mai mult multitasking sau un multitasking mai facil. Totuși, la fel ca și în cazul telefoanelor pliabile, pentru un astfel de dispozitiv ai nevoie de un shift mental. Dacă te uiți la acest laptop și-l folosești ca pe unul clasic atunci nu ai rezolvat nimic, ba chiar un laptop clasic ți-ar putea fi mai util deoarece cu acela ești obișnuit. Trebuie să-ți propui să folosești cele două ecrane într-un mod cât mai eficient și mai util. Folosește split-screen, pune laptop-ul pe stand și folosește tastatura și un mouse extern sau stylusul.

La nivel de conectivitate stăm destul de bine, având în vedere designul și dimensiunile. În partea din stânga este unul USB-C Thunderbolt 4. Iar în partea dreaptă avem două porturi USB-C Thunderbolt 4. Toate trei suportă încărcare. Apropo de asta, Lenovo spune că are Rapid Charge, însă în testul meu nu a fost așa rapid cu 30% în 30 de minute de încărcare. Mai are pe o parte un buton de pornire și cel pentru dezactivarea camerei web.

Difuzoarele sunt integrate în balama în cazul de față și sunt îndreptate spre tine pentru o audiție bună și au suport pentru Dolby Atmos. Se aud bine, au un volum mare, însă basul este cam subțire. Oricum, unul dintre cele mai bune sunete pe un laptop.

După cum am zis, ecranele sunt de 13, 3 inci. Sunt OLED și au o rezoluție 2,8K (2880 x 1800 pixeli) cu o luminozitate maximă de 400 de niți și o rată de refresh de 60 Hz. Au un finisaj glossy și certificări Dolby Vision, VESA displayHDR și acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3.

În traducere, ecrane foarte bune pentru acest format. Consumul media este excelent: culorile sunt puternice și faptul că acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3 îmi dă încredere că ceea ce văd pe ecran e aproape de realitate. E destul de luminos pentru utilizarea afară, însă trebuie să ții cont și de amprentele care apar și de faptul că este glossy și vei vedea multe reflexii.

Acesta are o grosime de 16 mm și o greutate de 1,34 de kilograme.

De ce ai vrea două ecrane? Cu ce te ajută

Răspunsul scurt este pentru productivitate și multitasking. Înainte să continui aș vrea să vă spun că dacă v-ați abona pe canal ar fi minunat pentru noi și cred că util pentru voi deoarece facem multe review-uri la produse și aruncați o privire și pe alte clipuri de-ale noastre.

Nu știu câți dintre voi aveți acasă două monitoare sau un laptop cu un monitor extern, însă eu am un ecran ultrawide și un laptop și îmi place foarte mult să lucrez astfel. Am loc pentru aplicații, taburi, documente și altele. De fiecare dată îi duc lipsa ecranului mare când folosesc doar laptop-ul, mai ales în editare video. Cu un asemenea produs mă simt eliberat deoarece am mai mult spațiu de lucru. Am editat un video și mi-am mutat timeline-ul pe partea de jos și am putut vedea imaginea mare pe ecranul de sus.

Poți să ai un browser pe un ecran, un Word pe altul, poți să citești un ebook și să-ți iei notițe, de mână cu stylusul sau să-ți notezi niște idei cu tastatura. Poți să-l folosești ca o tabletă, însă probabil pentru puțin timp deoarece este greu pentru o astfel de utilizare.

Poți să te uiți la două clipuri în același timp, poți să te joci în timp ce vezi un video sau în timp ce faci browsing sau vorbești cu cineva. Mai mult, două persoane pot să se uite la două clipuri diferite atunci când laptop-ul este in modul cort. Da, una dintre aceste persoane ar trebui să privească pe mute sau la un volum foarte redus ca să se înțeleagă ceva.

Ideea este că pe măsură ce-l foloseam tot mai mult, descopeream moduri de utilizare și m-am obișnuit și cu tastatura virtuală. Poți să o activezi oricând apăsând cu 8 degete pe ecran (4 de la fiecare mână pare să fie cel mai simplu) și să începi să scrii. Trei degete pe ecran activează trackpadul. Am folosit laptop-ul la birou, acasă și în deplasarea într-un tren. Inițial mi-a fost mai greu să scriu pe tastatura virtuală, însă am început să devin mai confortabilă cu ea, însă tot cu tastatura fizică scriu mai repede și cu mai puțin greșeli.

Îmi place că oferă feedback tactil atunci când scrii pe ea și există și o animație lină pentru apăsarea fiecărei taste. Lângă trackpadul virtual poți să faci o notiță scurtă cu stylusul, ca un fel de reminder care e tot timpul acolo când deschizi tastatura virtuală. Mi se pare foarte cool deoarece așa nu mai uit lucruri și am un to do list în fața mea.

Care este compromisul faptului că avem două ecrane? Numai există tastatură și trackpad integrat și este clar că experiența analog, ca să zic așa, e mai bună decât cea virtuală. Însă tastatura inclusă în pachet de Lenovo este foarte bună: taste late și plăcute la atingere cu o cursă ok pentru această dimensiune. Am scris foarte bine pe ea. Are toate toate tastele de care ai avea nevoie, inclusiv un smart key care deschide o interfață mică cu aplicații favorite și astfel poți să le deschizi mai repede. Singurul lucru care-i lipsește tastaturii este retroiluminarea.

Stylusul este bun, e foarte ok pentru scris și desen. Ecranul răspunde rapid și poți scrie clar, rapid și fără prea mult efort. Nu sunt desenator, ilustrator, dar cred că face o treabă bună.

Performanță și autonomie - Lenovo Yoga Book 9i

Degeaba ai două ecrane, dacă nu ai componente suficient de performante. Lenovo Yoga Book 9i are un procesor Intel i7-1355U cu 12 nuclee și cu o frecvență de bază de 1,7GHz și cu una maximă de 3,7 GHz, 16 GB memorie RAM și un procesor grafic integrat Intel Iris Xe. Stocarea vine sub forma unui SSD de până la 1 TB.

Autonomia declarată a acestui laptop este de 7,3 ore cu testul MobileMark, 14 ore de video playback pe un ecran și 10 ore de video playback pe ambele ecrane. O utilizare normală ce cuprinde browsing, editare texte, video, muzică te duce undeva la 7-8 ore de autonomie. De exemplu, am plecat dimineața cu trenul și l-am folosit cam două ore și s-au scurs în jur de 20% din baterie și a ținut cam până la finalul zilei cu o utilizare moderată.

Procesorul este suficient de performant încât să ducă toate sarcinile clasice de office work și nu o să ai probleme atunci când faci multitasking cu word, excel, chrome și alte programe. În jocuri nu o să se descurce minunat pentru că nu are placă video dedicată, însă Iris Xe e bun pentru jocuri indie, jocuri care nu au nevoie de multă procesare grafică precum Bear and Breakfast sau Asphalt 9, un joc care se adaptează la cele două ecrane, astfel încât controlezi mașina cu atingeri pe ecranul de jos, unde vezi și harta, iar în față ai traseul și mașina.

Poți să scrii în timp ce privești un film pe un ecran sau să asculți muzică și poți folosi tastatura pe genunchi în timp ce laptop-ul este sprijinit pe măsuța mică din tren sau din avion.

O îngrijorare ar putea fi ecranul de jos, să nu se zgârie, dar sticla care-lprotejează displayul pare să fie una de calitate și nu o să ai probleme prea curând. Doar să nu uiți să scoți tastatura fizică atunci când închizi laptop-ul.

Pentru cine e acest laptop? Pentru cei ca mine, iubitorii de tehnologie, care apreciază creativitatea acestor dispozitive. În același timp ar fi bun și pentru manageri, antreprenori, oameni de business care au nevoie de un ecran mai mare, dar și de un laptop portabil pentru a lucra și a face multitasking.

De asemenea, mi se pare excelent pentru studenți, cu părinți mai înstăriți, deoarece Yoga Book 9i e bun pentru învățare, citit, scris, notițe, research.

Eu mi l-aș lua dacă ar exista o versiune cu o placă video dedicată deoarece lucrez mult în editare video și aș avea nevoie de ceva mai performant decât Intel Iris Xe. Mi se pare un laptop fantastic pentru conferințe, târguri de tehnologie și alte asemenea deplasări în care mai mergem noi jurnaliștii.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: