Nu voi avea pretenția că voi vorbi de un laptop de masă sau apreciat de multă lume. Ba chiar sunt convins că popularitatea acestui video va fi mai mică decât altele. MacBook-urile sunt în continuare un produs de nișă din cauza sistemului de operare și a prețului prohibitiv. Pentru mulți ani, cel mai accesibil MacBook a fost Air, dar acela a fost upgradat ultima oară în 2015 și designul părea deja învechit. Nici măcar nu avea un ecran HD, ce să mai zici. Air 2018 vine ca răspuns pentru toate problemele utilizatorilor de Air vechi.

Design MacBook Air

La nivelul designului, MacBook Air 2018 e un upgrade important față de generația anterioară. Împrumută mult din linia lui MacBook Pro, iar noua unitate stilistică de la Apple mi se pare foarte reușită.

Față de MacBook Pro laptopul acesta este mai subțire și mai ușor, așa cum se cade unui Air, dar nu mai are același impact spectaculos ca primul laptop din această serie istorică. Atunci când Steve Jobs a scos primul Air dintr-un plic și cea mai groasă parte a lui era mai subțire decât cel mai subțire laptop din lume, oamenii au fost impresionați. MacBook Air pe care l-am testat eu avea culoarea rose gold și e absolut superb. Dar nu are același impact pe piață ca acum câțiva ani. Din față nici nu-ți dai seama că nu e un Pro.

Greutatea e de 1,25 de kilograme, iar grosimea de la 0,41 la 1,56 centimetri.

Marginile ecranului sunt mult mai subțiri, la fel ca la Pro, iar de data asta avem un ecran Retina mai spectaculos, dar despre asta un pic mai încolo. Touchpad-ul este mai mare ca la generația anterioară de MacBook Air și funcționează chiar mai rapid. De asemenea, tastatura este cu butoane de tip fluture, ca la Pro, dar îmbunătățită. Pe marginile ei ai difuzoarele. Butonul de pornire și oprire maschează și un senzor de amprentă care poate fi folosit pentru autentificare.

În spate avem logoul Apple, iar pe marginile laterale porturile. Vom detalia și despre ele mai departe.

Per total, MacBook Air este unul dintre cele mai frumoase laptopuri din categoria sa. Au apărut numeroase modele foarte interesante și de la alți producători, dar varianta rose gold de la Air este reușită, chiar și față de modelul Pro. Așadar, dacă ai un laptop de la Apple mai vechi, designul te va impresiona.

Porturi și tastatură

Tastatura este una de tip butterfly, lansată prima oară pe MacBook de 12 inci și continuată ulterior pe MacBook Pro. E una pe care o iubești sau o urăști.

Tastele sunt foarte plate și în general experiența este una silențioasă. Eu am un MacBook Pro și m-am obișnuit cu ea. Tastele nu au o cursă pe care să o simți, ceea ce din nou ar putea părea ciudat pentru cineva venit din ecosistemul Windows, dar și pentru cei care au avut MacBook Air de generație anterioară.

Voi spune opinia mea: tastatura butterfly e una dintre cele mai bune din lume și foarte rapidă. Nu aș putea să mă descurc la fel de bine pe oricare alta. Însă, atenție, problema cu tastaturile butterfly e că spațiul dintre ele și șasiu este aproape inexistent, așa că se va aduna praf care o va afecta pe termen lung. Apple a rezolvat problema cu tastaturile de Pro care se blocau, prin înlocuire. Dar eu personal am scăpat lichid pe laptopul meu, iar înlocuirea nu e așa de ușoară precum pare și face laptopul foarte costisitor. Pe mine m-a costat 2.100 de lei pentru că tastatura butterfly nu se înlocuiește singură, ci alături de întregul șasiu frontal al laptopului.

MacBook Air are față de Pro securitate suplimentară, prin adăugarea unui senzor de amprentă în butonul de pornire. Amprenta se setează foarte ușor, iar apoi poți să o folosești pentru descărcarea de aplicații, pentru plăți în magazinul de aplicații sau pentru autentificarea inițială. Mac-urile aveau deja o securitate foarte bună, dar amprenta este o adiție care-mi place foarte mult pentru că simplifică modul în care intri în laptop și instalarea aplicațiilor.

Cum spuneam, touchpad-ul este unul dintre cele mai bune din lume și are funcțiile rapide pe care fanii Apple le cunosc. Cu două degete poți scrolla, cu patru degete poți vedea toate aplicațiile deschise, iar printr-un pinch poți să intri în meniul de programe. La fel, touchpad-ul poate fi folosit pentru navigare: printr-un swipe în dreapta cu două degete poți să ajungi la pagina anterioară în browser sau în anumite aplicații.

La nivelul porturilor e capitolul unde acest laptop de productivitate suferă. Sunt obișnuit de pe Pro să trăiesc în universul dongle-urilor. Air are doar două porturi USB C. Atât. Unul va fi ocupat mereu de mufa de încărcare, iar celălalt pentru orice altceva. Așa că vei avea nevoie de adaptoare. Eu personal folosesc un adaptor de 300 de lei care are mufă USB obișnuită și mufă de card SD. Din păcate, acesta e viitorul pe care-l vede Apple și cred că la generațiile următoare de laptopuri vom vedea inclusiv mufa de căști scoasă. E un minimalism care nu mă dă pe spate și cred că ar fi fost loc și de alte soluții. Dacă ai deja Pro, te-ai obișnuit, iar dacă ai un Air, vei fi dezamăgit să vezi că nu mai are câteva mufe esențiale.

În sfârșit un ecran bun pe MacBook Air

Ecranul este unul Retina, în sfârșit. Dimensiunea e de 13,3 inci cu retroiluminare LED și tehnologie IPS. Rezoluția este de 2560x1600 de pixeli. Față de Air-ul vechi calitatea ecranului este mult mai bună și luminozitatea este mai mare. Am folosit un Air vechi până anul trecut și era un laptop alături de care te obișnuiai, dar era mult în spatele altora de pe piață. Air ajunge la nivelul pieței. Față de MacBook Pro, deși teoretic are cam același ecran, luminozitatea pare mai mică și am avut momente când apăsam pe butoanele fizice ca să schimb intensitatea ecranului și nu îmi dădeam seama că sunt la capăt. Unii vor aprecia luminozitatea mai redusă pentru că este mai confortabil.

Procesorul este un Intel Core i5 tactat la 1,6 Ghz, cu Turbo Boost până la 3,6 Ghz. Capacitatea de stocare este de 128 de GB pe SSD, dar sunt și variante cu 256. Memoria RAM este de 8 GB.

Per total performanța nu este foarte diferită de modelul Pro entry level, pe care-l am ca laptop personal. Reușești să folosești 10 aplicații deschise în același timp fără niciun fel de problemă, chiar și dacă nu folosești Safari, de exemplu, ci Chrome.

Am avut puține momente în care aplicațiile se blochează, de cele mai multe ori din vina lor. Dacă vorbim de editare video, o poți face în aplicația standard iMovie, care e foarte limitată, dar dacă încerci să te duci spre un Adobe Premiere vei vedea limitele. În primul rând se deschide foarte greu, se blochează și laptopul decolează dacă randezi video-ul. Fac aceleași lucruri și pe Pro și acolo am dificultăți, dar merge mai smooth.

E un laptop extraordinar pentru cei care vor un partener de birou și nu. numai.

La nivelul autonomiei, se promit 10 ore. Dar asta probabil în condiții de folosire ideală. Eu am utilizat Google Chrome, o aplicație de mail, un Telegram pentru desktop și o aplicație de notițe în același timp și am ajuns la 4 ore jumătate cu ecranul la luminozitatea maximă. Nu zic că e dezamăgitor, ci că nu mai este atât de impresionant ca pe vremuri. La generația anterioară de MacBook Air am rămas impresionat de diferența față de celelalte laptopuri de pe piață. Comparat cu generația mai veche, Air stă mai bine la acest capitol, dar ecranul Retina nu-l lasă să fie și mai impresionant.

MacBook Air vine într-o singură configurație, diferența fiind doar de capacitatea de stocare. Varianta cu 128 de GB costă 6.500 de lei, iar cea cu 256 de GB costă 7.700 de lei. Pentru 6.800 de lei la iStyle poți să iei un MacBook Pro fără touchbar de 128 de GB. Așadar, din punctul meu de vedere, Air înlocuiește generația veche, dar și modelul entry level de Pro. Pentru cine vrea configurații de top pentru editare video, atunci merită să iei modelele mai scumpe.

Puncte Pro

  • Designul rose gold este foarte bun
  • Tastatura este rapidă și de calitate
  • Ecranul a fost îmbunătățit
  • Performanțe bune pentru productivitate
  • Senzorul de amprentă inclus în butonul de pornire

Puncte Contra

  • Nu sunt diferențe marcante față de MacBook Pro
  • Autonomie medie
  • Doar două mufe USB C

---

Concluzia mea? Sunt un fan al ecosistemului Apple de laptopuri. Am avut MacBook Air și am un MacBook Pro. Dacă aș fi rămas în continuare la Air-ul vechi, aș fi ales generația actuală pentru designul puțin diferit. Dar având un Pro, nu văd niciun motiv pentru upgrade. Să treci de la Windows pe Mac e doar o chestiune de experiment și preferință. E un laptop bun dacă ai iPhone și integrezi serviciile, dar și pentru cei care apreciază designul clasic Apple.