O să o luăm pe bucăți și treptat, pentru că vreau să scriu acest review din perspectiva utilizatorului neexperimentat, omului care nu e specialist în conectivitate și a celui care nu prea se pricepe să seteze routere. Acesta sunt eu și chiar dacă sunt de vreo 10 ani în lumea jurnalismului de tehnologie, nu a fost punctul meu forte niciodată zona de conectivitate.

Mercusys Halo S12 e un sistem Whole Home Mesh pentru extinderea și stabilizarea rețelei WiFi. Așadar, dacă nu ești prea priceput sau interesat de tehnologie, ci vrei doar să ai internet puternic, ce e un Mesh WiFi? Ei bine, e destul de simplu. E un sistem format din mai multe module pe care le montezi în casă prin care-ți poți asigura stabilitatea rețelei WiFi indiferent de colțul unde ești.

Practic, ai un modul principal pe care-l conectezi la modemul casei, iar apoi poți adăuga module satelit prin toată casa, în funcție de mărime. Merge și la un apartament de 3 camere, dar și la o vilă. Poți asigura distribuirea corectă a semnalului peste tot în casă și funcționează mai bine decât un tradițional range extender, care se conectează individual la modemul principal. Un mesh folosește modulele proprii care comunică unele cu altele. În plus, la un mesh ai exact aceeași rețea wireless ca cea principală, cu aceeași parolă.

Ce conține pachetul Mercusys Halo S12?

Ne întoarcem la Mercusys Halo S12 pe care l-am testat în perioada aceasta. Mercusys e un brand relativ recent pe piață, care îmbină tehnologiile bune, cu un cost relativ redus față de competitori.

În pachetul testat de noi, cu două module, vei găsi cele două routere mesj, două alimentatoare pentru acestea și un cablu Ethernet prin care poți conecta routerul Mercusys.

Cum instalezi Mercusys Halo S12?

Frica mea cea mare când vine vorba de orice înseamnă routere e instalarea. Nu că nu mă pricep deloc, doar că nu am răbdare. Din fericire lucrurile sunt destul de simple și o să le spun pe pași.

Înainte de toate să vorbesc un pic de cum le-am organizat eu. Am o problemă specifică, modemul meu fiind agățat de o țeavă lângă intrarea din casă, tocmai pentru a nu duce foarte mult cablu prin tot apartamentul. Așa că a trebuit să găsesc o soluție specifică mie. Temporar am lăsat firele atârnând, pe termen lung vreau să agăț și modulul de la Mercusys acolo sus.

De asemenea, folosesc un range extender ca să am în dormitor internet cât de cât bun, pentru că după zona de living și bucătărie e un colț brusc. Și semnalului nu-i place niciodată să dea de pereți.

Așa că eu am pus mesh-ul sus lângă modem și celălalt modul l-am pus în priză în holul intermediar dintre living și dormitor, ca să acopăr o zonă mai mare.

Poți folosi oricare dintre cele două unități din pachet pentru a fi principală. Pe aceasta o conectezi în apropierea modemului principal la o priză. Odată pornită vei descoperi pe laptop sau pe telefon o rețea cu numele Mercusys. Te conectezi la ea, nu are parolă și intri în browser pe mwlogin.net, pagina de autentificare pentru acest sistem mesh.

Odată ce ai intrat acolo setezi o parolă de administrare a sistemului mesh. Abia după ce ai făcut toți pașii aceștia iei cablul Ethernet din pachet și conectezi modulul Mercusys la modemul principal. Se conectează la rețeaua principală și urmează faza 2, în care instalezi un nou modul.

Important la acesta e să fie în raza de acțiune a primului modul. Adică nu-l duce în capătul celălalt al casei. Pune-l în raza sa directă, la o distanță de 10-15 metri, în funcție de cum ai organizată casa sau ce colțuri ai la pereți. Ulterior, dacă vei dori extinderea rețelelor, vei putea crea practic un drum al acestora dintr-una în alta.

Modulele se conectează între ele prin butonul Pair disponibil pe ele și gata rețeaua. Ai internet mai bun în toată casa.

Performanțe obținute

Evident că nu am o casă destul de mare cât să testez limitele mesh-ului de la Mercusys, care teoretic acoperă o suprafață de 260 de metri pătrați. La fel, nu am putut să testez vitezele de top ale sistemului mesh pentru că am un abonament de 500 de Mbps la download și 25 de Mbps la upload. Vă dați voi seama despre ce rețea vorbesc.

Per total, experiența de folosire în restul casei a fost îmbunătățită considerabil față de experiența mea anterioară cu un range extender simplu, pentru că rețeaua a fost mult mai stabilă și nu a mai trebuit să mă conectez la două rețele separate.

Tocmai pentru că nu am o rețea performantă din start, nu am stat să calculez viteza în sine ca să vă fac o medie, ci m-am concentrat pe stabilitate și acoperire, ceea ce a fost potrivit pentru toate colțurile casei, inclusiv un balcon din dormitor. Cum spuneam, nu puneți modulele departe unele de celelalte, ci mergeți dintr-unul în altul. Faptul că eu am pus pe holul dintre living și dormitor a adus stabilitate la conexiunea pe care o aveam pe telefon în pat.

Mercusys Halo S12 e un dispozitiv cu un raport calitate/preț bun și are tot felul de tehnologii pe care nu le simți efectiv când se întâmplă, ci există ca să ajute zona de stabilitate.

De exemplu, Halo S12 are Seamless Roaming, ceea ce înseamnă că telefonul sau laptopul poate să „sară” de la un modul la altul fără întreruperi pentru optimizarea vitezei. Dacă te îndepărtezi de modulul principal și te apropii de cel secundar, Halo S12 „simte” acest lucru și te conectează la rețeaua mai puternică și mai stabilă. Ăsta e avantajul de a avea o singură rețea formată de acestea.

Viteza teoretică în rețelele 2,4 Ghz este de 300 MBps, iar în cele 5 Ghz de 867 Mbps.

Printre alte facilități pe care le oferă panoul de administrare al Mercusys Halo S12 se numără și controlul parental, pentru că poți vedea când și cum sunt conectați cei mici la internet și dacă vizitează site-uri nepotrivite pentru vârsta lor. De asemenea, poți seta o rețea Guest pentru cei care vin la tine acasă ca să menții siguranța rețelei în caz că cineva, de exemplu, folosește un telefon infectat.

Altfel, în funcție de casa ta, poți să mai adaugi unul-două module dacă ai mai multe camere sau chiar etaj.

Preț și disponibilitate

Cum spuneam, raportul calitate/preț mi se pare unul foarte bun. Dispozitivul se găsește în momentul de față la 240 de lei în varianta testată, cu două module, iar pachetul de 3 module costă 300 de lei. Dacă aș compara cu un range extender bun, ajungi pe la același preț, dar ai avantajul stabilității.

Comparativ cu altele de pe piață, costul e clar mai mic. Mesh-urile de la TP Link, de exemplu, ajung la 600 - 1.000 de lei, cu diferența că vorbim și de conexiuni Gigabit acolo.

E o variantă potrivită Mercusys Halo S12? Absolut. Instalarea e simplă, conectivitatea e stabilă și asta e cel mai important. Dacă ai conexiune Gigabit, du-te către modele mai scumpe, asta zic din start, dar dacă ești ca mine pe conexiuni de 500 de Mbps și niște pereți între modem și cameră, atunci merge perfect.

Dezavantaje? Ok, îi lipsește Gigabit, cablurile de conectare la priză sunt urâte, iar administrarea se face dintr-o interfață web, simțindu-se nevoia de o aplicație mai modernă.