Rețelele Wi-Fi, la fel ca oricare altă tehnologie, se dezvoltă în timp, devin mai rapide, inteligente și mai performante. Cea mai recentă iterație a acestei tehnologii este Wi-Fi 6.

Ce este Wi-Fi 6?

Noua generație de de Wi-Fi, cunoscută drept și Wi-Fi 6 sau WiFi 802.11ax, promite viteze mai mari, o decongestionare a rețelei și o creștere a eficienței de comunicare între router și dispozitive.

Primul punct legat de viteză este important, dar mai interesant pentru mine este creșterea eficienței de comunicare dintre router și dispozitive. De ce? Deoarece numărul de dispozitive inteligente care sunt conectate la internet de la mine din casă crește în fiecare an, iar Wi-Fi 6 ar trebui să asigure un trafic mai bun. Pe lângă dispozitivele clasice conectate la internet (laptop, telefon, consolă etc), în rețeaua mea au început să apară prizele și becurile inteligente, electrocasnice și alte asemenea produse.

Ca să înțelegi mai bine diferența dintre vechile tehnologii și Wi-Fi 6, poți să-ți imaginezi Wi-Fi 5 ca pe o șosea cu un singur sens, iar Wi-Fi 6 ca pe o autostradă cu mai multe benzi pe sens. În trecut, dacă descărcai ceva pe consolă sau laptop, routerul transmitea date (pe acea singură bandă), iar toate celelalte dispozitive trebuiau să aștepte ca acel download să se termine, creând astfel un ambuteiaj. Pe Wi-Fi 6 există benzi speciale pentru transmisii rapide, lente și așa mai departe. Astfel, un bec inteligent nu trebuie să aștepte terminarea unui download pe laptop pentru a răspunde unei comenzi.

Aceasta este o super simplificare a tehnologiei și chiar și pe routerele cu Wi-Fi 5 vei găsi funcționalități ca beamforming, MU-MIMO pentru a facilita această comunicare între router și dispozitive, pentru a decongestiona traficul. Doar că Wi-Fi 6 ar trebui să ducă asta la următorul nivel.

Ai nevoie de un router Wi-Fi 6?

Tehnologia Wi-Fi 6 a debutat tocmai în 2018, însă abia în 2021 se îndreaptă spre mainstream și începem să vedem tot mai multe routere și dispozitive compatibile cu Wi-Fi 6. Mai mult, acum au apărut primele detalii despre Wi-Fi 6E, rețeaua care ar avea și o treia bandă de comunicare (pe lângă clasicele 2,4 GHz și 5 GHz) pentru o viteză și mai bună.

Revenind la Wi-Fi 6, anul acesta apar routere Wi-Fi 6 cu prețuri accesibile și asta este și Mercusys MR70X ce are un preț recomandat de 399 de lei, însă îl găsești la retaileri și cu 236 de lei.

Dispozitivul oferă o viteză totală de până la 1.8 Gbps (1201 Mbps în banda de 5GHz și 574 Mbps în banda de 2.4GHz) și, în același timp, oferă de 4 ori mai multă capacitate de conectare prin intermediul tehnologiilor OFDMA și MU-MIMO care permit transmiterea simultan a datelor către și de la mai multe dispozitive.

Datorită Wi-Fi 6, MR70X vine echipat cu un mod Eco-Friendly care, prin intermediul funcției Target Wake Time (TWT), reduce consumul de energie pentru dispozitivele mobile și IoT conectate la router în timpul transmisiunilor de date (aici este vorba de autostrada de care ziceam mai sus).

Routerul suportă și Server OpenVPN și Server PPTP pentru conexiuni VPN sigure, are suport IPTV și IPV6 pentru optimizarea de streaming și accesarea serviciilor și site-urilor web IPv6.

De asemenea, cei interesați de securitate trebuie să știe că routerul are suport pentru protocolul de securitate WP3A, ce vine cu îmbunătățiri solide față de versiunea anterioară, precum un nivel superior de criptare.

Ce trebuie să mai știi despre acest router? Are control parental, QoS, Smart Connect (permite unirea celor două rețele - 2,4 GHz și 5 GHz - într-una singură) sau guest network pentru vizitatori. În ceea ce privește conectivitatea, Mercusys MR70X are un port WAN și trei LAN, suficient pentru utilizarea acasă, zic eu.

Teste Wi-Fi 6 Mercusys MR70X

Bun, suficientă teorie. Cum se descurcă în practică? Am o conexiune gigabit de la RDS și pe fir am văzut viteze cuprinse între 900 și 1000 Mbps, deci conform abonamentului. Pe banda de 5Ghz cu Samsung Note 20 Ultra (telefon cu Wi-Fi 6) am obținut viteze foarte bune de peste 500 Mbps pe download (în aceeași încăpere cu routerul) și peste 600 la upload. La distanța cea mai mare față de router și cu două uși închise am obținut viteze de peste 340 Mbps pe download și peste 240 Mbps pe upload.

Dar cum se compară cu Wi-Fi 5 (WiFi 802.11ax)? Înainte de a instala noul router la rețea am făcut mai multe teste cu Mercusys MR50G, un alt router gigabit al companiei, iar rezultatele le puteți vedea mai jos.

Toate testele au fost făcute pe banda de 5 GHz cu Samsung Note 20 Ultra cu aplicația SpeedTest în aceleași locuri din locuință (în aceleași condiții de conectivitate), iar ceea ce vedeți este o medie a cinci teste realizate pentru fiecare rezultat.

Wi-Fi stres este un scenariu în care descărcam un joc pe PS5, făceam streaming 4K pe televizor și browsing pe laptop, iar rezultatele au fost obținute pe telefon.

Wi-Fi distanță se referă la cea mai mare distanță la care pot face testul față de router (nu prea mare deoarece locuiesc într-o garsonieră) și cu două uși închise între router și dispozitv.

Deci, după cum se poate vedea după aceste rezultate, viteza de descărcare cu routerul Wi-Fi 6 a crescut cu 24-25% pe download (de la 466 Mbps la 578 Mbps în modul optim) și cu o medie de 18,9% pe upload. Interesant este că performanța a crescut cu 30% pe upload cu Wi-Fi 6 în condiții de stres (deci autostrada de care ziceam la început funcționează).

De ce Wi-Fi 6 a obținut rezultate mai slabe la distanță? Un răspuns ar putea fi faptul că routerul cu Wi-Fi 5 avea șase antene pentru transmiterea semnalului, în timp ce MR70X are doar patru.

Totuși, am întâlnit și o anomalie. Consola PlayStation 5 are suport pentru Wi-Fi 6, dar chiar și așa, nu am reușit sub nicio formă să depășesc viteza de download pe care am văzut-o la PS5 cu vechiul router (cel cu Wi-Fi 5). Pe acela atingeam și viteze de 400 Mbps, însă pe Wi-Fi 6 maxima a fost de 300 Mbps. Am umblat prin setările routerului și am căutat soluții, dar nu am găsit. Asta înseamnă o diferență de timp de 1-2 minute la descărcarea unui joc de 12,3 GB pe PS5.

Preț router Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 este o tehnologie nouă și drept urmare, routerele Wi-Fi 6 nu sunt ieftine, însă prețul lor a mai coborât puțin. În acest moment, cele mai ieftine routere Wi-Fi 6 pornesc de la 250-300 de lei (în funcție de promoții și reduceri) și pot ajunge chiar și la 700-800 de lei sau peste 1000 de lei pentru sisteme Mesh.

Mercusys MR70X este un router entry level cu Wi-Fi 6 și are un preț bun acum și-l găsești chiar și cu 240 de lei în acest moment, deși prețul recomandat de vânzare este de 399 de lei.

Merită să-l cumperi? Ei bine, dacă ai un router vechi și ți-ai actualizat conexiunea la net și vrei să fii pregătit pentru viitor, atunci da, merită. Dacă ai un router cumpărat acum 1-2 ani și încă nu ai dispozitive Wi-Fi 6, atunci nu e musai să treci acum pe această tehnologie.

Revenind la întrebarea din titlu, ai nevoie de Wi-Fi 6 acasă? Eu aș zice că în acest moment nu neapărat. Nu avem suficient de multe dispozitive cu suport pentru Wi-Fi 6 (eu am doar 3) pentru a beneficia cu adevărat de această tehnologie, însă beneficiile mari ale Wi-Fi 6 le vom vedea în locurile aglomerate (aeroporturi, gări, hoteluri) unde sunt sute sau mii de conexiuni wireless în același timp. Pentru acasă, Wi-Fi 6 va fi mai util în 2-3 ani când vom avea și mai multe dispozitive conectate la internet și care au suport pentru Wi-Fi 6.