Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 5 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Meze Advar reprezintă cel mai nou produs al companiei audio românești cu sediul în Baia Mare. Vorbim despre o pereche de căști in-ear sau in ear monitor, cum li se mai zice, a doua pereche de acest gen a companiei.
Înainte să continuăm aș vrea să vorbim prima oară despre preț. De obicei, lăsăm acest aspect pe final, însă aici simt nevoia să vorbesc de la început. Relația omului cu banii este una subiectivă, cred eu. Cât costă și dacă merită banii un anumit produs este destul de relativ.
Din punctul de vedere obiectiv al unui om obișnuit și generic, nicio pereche de căști nu merită o sumă atât de mare, însă nu toți suntem la fel și avem pasiuni și raportări diferite la anumite gadgeturi și la bani, implicit. Un Ferrari face același lucru ca și o Dacie: are patru roți și te duce dintr-un loc în altul.
Obiectivul este îndeplinit cu succes și de Ferrari și de Dacie, însă cum parcurge acea distanță și ce experiență îți oferă, asta este altă poveste. Exemplul poate fi extrapolat în foarte multe direcții, dar mă opresc aici. Același lucru este valabil și în cazul de față. Aceste căști Meze Advar redau sunet, la fel ca orice altă pereche de căști funcțională pe care o cumperi din Obor. Însă felul cum redau muzica este altceva.
Înainte de toate cred că ar trebui să adresez aspectul acestor căști deoarece este unul de mare fel. În opinia mea, arată fantastic și sunt cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată: arată ca niște scoici super luxoase care redau muzică.
Cei de la Meze ne spun că Advar este inspirat din tradiția străveche românească. Un Advar era asemănător unui talisman sau unei amulete și era menit să aducă binecuvântare celor care îl poartă. Nu știu dacă Meze Advar aduce noroc, însă sigur aduce un sunet de calitate.
Inspirația din tradiția românească este valabilă și pentru designul cutiei și vedem aceste cercuri ce simbolizează hora noastră cea de toate zilele. Apropo de cutie, atunci când le-am scos am fost impresionat de greutate căștilor. Sunt mult mai grele decât ți-ai imagina, iar asta se datorează faptului că carcarcasa este realizată din oțel, însă datorită formei ergonomice stau foarte bine în ureche și nu pun presiune deloc, dar despre asta puțin mai târziu.
Cablul împletit este detașabil, ceea ce înseamnă că dacă se rupe sau se strică ai putea să-l înlocuiești ușor. De asemenea, în cutie regăsim o cutie de piele, cinci perechi de dopuri, o perie pentru curățat căștile și o mică unealtă cu care să scoți cablul mai ușor. Apropo de asta, poți schimba aceste cabluri cu unele de 2,5 mm sau de 4,4 mm balanced pentru o audiție și mai bună.
Revenind la căști, acestea au un aspect foarte interesant cu linii delicate, ce iau forma urechii. Le pui astfel în ureche iar cablul trece peste. În această poziție, căștile stau incredibil de bine și sunt foarte confortabile. Le-am purtat ore în șir, aproape zilnic, timp de două săptămâni și niciodată nu m-au deranjat. În schimb, m-am cam încurcat în cablu, dar asta e altceva.
Nu au active noise canceling sau alte funcții smart, însă poziția în ureche și potrivirea oferă o izolare fonică foarte bună. Apropo de asta, aici contribuie mult și pe care tip de dop decizi să-l folosești. Dacă folosești unul care se potrivește bine în ureche și astupă canalul urechii atunci vei simți un bas mai profund. Pe de altă parte, dacă folosești capete care nu oferă o etanșare la fel de bună atunci bas-ul nu se va simți la fel de puternic. La fel și distanța difuzorului de ureche față de timpan are un efect asupra muzicii: felul în care percepi frecvențele înalte.
La interior găsim un driver de 10,2 mm, iar frecvența de răspuns este cuprinsă între 10 Hz și 30 kHz. Impedanța este de 31 ohms, iar asta înseamnă că nu ai nevoie de un amplificator pentru a le folosi și le poți conecta la un telefon, laptop, PC sau chiar consolă. Totuși, un DAC/amplificator dedicat aduce un plus de calitate. Pentru aceste teste am folosit și un DAC Fiio E10K. Nu este cel mai high quality, dar mai bun decât dac-ul integrat într-un laptop, de exemplu.
Am testat căștile pe PC, laptop și pe două telefoane și am folosit serviciul de streaming Tidal pentru că oferă muzică Hi-Fi și am ascultat și câteva albume la o calitate FLAC pe desktop, iar experiența a fost excelentă. Sunetul este foarte plăcut, natural și cald. În melodiile cu bas proeminent vei simți acele vibrații profunde, fără să sune neplăcut și în același timp fără să înece frecvențele de mijloc sau vocea, ce rămâne tot timpul clară și caldă. Am încercat multe feluri de muzică, podcasturi, am privit seriale și filme și am rămas impresionat de calitatea pe care o pot produce niște căști atât de mici.
Le-am comparat și cu alte căști high quality care se mai aflau prin preajma mea la momentul respectiv, adică Meze 99 Neo și noile Sony WH-1000XM5 și Advar sună excelent. În continuare prefer sunetul produs de Meze 99 Neo deoarece oferă o scenă muzicală mai mare și instrumentele sunt ceva mai bine separate. Singurul minus pe care l-aș vedea aici pentru Advar este că în cazul meu, cu căștile conectate la DAC, la volum ridicat unele sunete înalt m-au deranjat, precum cele produse de tobe. Dar nu am avut această problemă conectat direct la telefon sau PC.
Revenind la DAC, nu sunt priceput pe această nișă și Fiio E10K este primul de acest fel pe care l-am testat. Urechilor mele mi se pare că acesta adaugă un plus de nuanță și de calitate și ceva mai mult bas, dar și foarte mult volum. Totuși, diferența dintre ascultările cu DAC și fără DAC nu mi s-a părut prea mare și în cazul de față nu cred că merită investiția de 400 de lei în Fiio E10K.
Revenind la căști, Meze Advar se simt ca un accesoriu de lux, un obiect menit să fie prețuit. Arată foarte bine și sună foarte bine. Cumperi Meze Advar cu intenție, sunt genul de căști pe care vrei să le cumperi dacă vrei să te bucuri de toate nuanțele unei melodii și vrei să faci asta și on the go, nu doar acasă la tine în fotoliu.
Dacă ești genul de om care are un walkman sau un player de muzică dedicat atunci Advar ar putea fi o adiție bună pentru tine sau dacă încă folosești un telefon cu mufă de căști și vrei cea mai bună experiență de audiție posibilă. Dacă portabilitatea nu este musai pentru tine atunci găsești căști over ear precum cele despre care am vorbim anterior, Meze 99 Neo, care sună la fel de bine și sunt mai ieftine.