FIX Me a Drink este un cocktail bar. Noi l-am numit botanical bar pentru că explorăm ingredientul botanic, din natură, pentru a obține anumite arome. În mare ne concentrăm pe o nostalgie a unor ingrediente cu care noi am crescut, și cum să le aducem înapoi în modernitate și să le integrăm”, ne povestește Alexandru Ciomârtan, cofondator FIX Me a Drink, cel care se ocupă cu crearea de ingrediente și dezvoltarea de produs.

Alex vine cu o experiență de circa 20 de ani în mixologie, experiență aprofundată și prin studii în Londra – în Herbal Medicine, iar Diana Anghel este om de comunicare și fotograf, iar în Londra a urmat un master la Fashion Style la University of The Arts. Londra este, de altfel, și locul în care au făcut planul pentru ceea ce avea să devină FIX Me a Drink.

Au găsit locul potrivit pentru bar în Palatul Universul, la momentul în care s-au întors acasă, destul de proaspăt renovat și locul potrivit pentru a găzdui un business în care inovația este piatra de temelie.

Nostalgii transpuse în cocktailuri

Asta deși nici acum, 6 ani mai târziu, Diana și Alex nu se gândesc la FIX ca la un business, ci mai degrabă locul în care vor să exploreze și să împărtășească cu oaspeții lor cocktailuri făcute din ingrediente savuroase care le trezesc nostalgia.

”E foarte greu să ne raportăm la FIX Me a Drink ca la un business și probabil că se întâmplă la fel și cu foarte multe alte business-uri din oraș sau locuri mici care se deschid și care sunt alimentate de pasiune și învață business-ul pe parcurs. Ceea ce cred că ne diferențiază este acest nou fel de a face business, în care e foarte mult integrată pasiunea. Restul, tot aspectul acesta de afacere este o declinare, de fapt, de la pasiune”, ne explică Diana, iar Alex începe să ne povestească despre unul cocktailurile lor care are un ingredient pe care, în mod normal, nu te-aș aștepta să-l întâlnești într-o băutură.

”Leușteanul, pe care noi îl asociem cu ciorba, la noi a intrat într-un cocktail, noi l-am amestecat cu scorțișoară, vin Muscat și cu gin și am creat acest cocktail. Am mers mai departe și l-am transformat și într-o înghețată și am mers și mai departe și am avut o colaborare cu o berărie craft din București și am creat o bere cu leuștean și scorțișoară, un sour ale”, detaliază Alex.

Idei din conversații cu clienții

Știința, creativitatea și autenticitatea fondatorilor FIX se îmbină foarte bine cu curiozitatea clienților care le trec pragul. De altfel, în opinia lui Alex, dialogul dintre ei și clienți este un element foarte important, multe dintre ideile de cocktailuri create venind din această conversație cu comunitatea din jurul FIX.

Diana și Alex își amintesc amuzați cum ideea pentru varianta lor de Cola le-a venit după o discuție cu un client care le-a spus că-și dorește să bea o Cola.

”Noi am pornit de la început cu ideea că facem totul home-made și lucruri preambalate dintr-o întreagă filosofie prin care să reducem risipa și să folosim cât mi puțin plastic. Cerința a fost așa că ”aș vrea să beau o Cola” și a fost un fel de ”acceptăm provocarea” și pur și simplu am creat o Cola de casă, tot pe ideea de home-made products”, spune Diana.

Așa a apărut White Trash Cola, așa cum au denumit-o, o băutură fără caramel sau cofeină, transparentă, din vanilie, scorțișoară și citrice. Și, ala cum spun ei, au deschis drumul și către alți barmani care au început să-și prepare propriile alternative la Cola pe care o cunoaștem toți.

Cel mai bun moment pentru o afacere

Alex și Diana au luat decizia de a deveni în București pentru a-și pune în practică visul, ala că am fost curioși să aflăm cum văd fondatorii botanical bar-ului orașul potrivit pentru dezvoltarea unei afaceri. Din punctul de vedere al lui Alexandru Ciomârtan, Bucureștiul de acum este locul ideal pentru povestea lor.

”Orașul potrivit nu e niciodată perfect. Cred că Bucureștiul are nevoie de super multe businessuri locale și unde oamenii se implică activ și nu este doar o afacere unde trebuie doar să obții un profit rapid și este o construcție pe termen lung și cred că ăsta este orașul. Este o nevoie, sunt oameni care-și doresc un anumit tip de calitate a vieții și suntem aici să facem și este loc pe piață pentru mult mai mult. Ăsta este orașul perfect: București acum, aici”, spune el cu încredere.

La final, i-am rugat să ne ofere și câte un sfat pentru viitorii antreprenori, și amândoi au fost de acord: începe.

Încearcă ții bugetul la minimum. Pornește cu cel mai auster buget pentru că poți întotdeauna să construiești peste și să adaugi lucruri și să pui bani. Începe cu un buget minim și fii creativ cu un buget foarte mic”, a spus Diana, iar Alex a completat:

”Apucă-te să faci și nu te lega de lucruri precum că nu ai un logo, că nu ai brand, brandul se construiește în timp. Nimeni nu știe de la început care e viziunea ta. O viziune nu se construiește peste noapte și nu trebuie să aștepți până ce toate elementele sunt acolo ca să pui viziunea în practică”.

---

”Afacerile Orașului” este un proiect realizat cu susținerea CEC Bank. CEC Bank este unul dintre susținătorii ecosistemului antreprenorial din România, prin pachetele oferite afacerilor tinere. Prin pachetul Start-Up Localnicii, CEC Bank oferă un pachet de servicii complete pentru startup-uri, cu zero costuri în primul an.