Monitorul de care vorbim astăzi este de la AGON by AOC. AOC este un producător de monitoare cu istorie, iar AGON brandul premium de monitoare al companiei. Lucrurile devin puțin mai complicate deoarece acest monitor face parte dintr-o categorie de produse pentru cei mai pretențioși și competitivi gameri și jucători esports: AGON PRO. Iar modelul în cauză are un nume melodios AG274FZ.

Înainte să vorbim de rată de refresh, rezoluție și alte nebunii să intrăm puțin în detalii legate de designul acestui monitor. Acest model are un ecran cu o diagonală de 27 de inci și se montează foarte ușor. Ai ecranul, atașezi piciorul care se prinde cu niște cleme și apoi atașezi și baza ce se prinde cu un șurub și atât. E simplu.

Primul lucru care mi-a sărit în ochi, sau „intrat în ochi” în cazul de față, este faptul că baza are picioare foarte lungi. Atât de lungi încât abia a încăput pe birou. Ce-i drept, biroul meu de acasă este mic, însă nu știu de ce AOC a ales o bază atât de lată pentru un monitor clasic de 27 de inci. Monitorul meu de 34 de inci are o bază mai mică. Totuși, acest monitor AOC este ajustabil în toate direcțiile în care dorești: pe înălțime, stânga, dreapta și chiar poate fi înclinat pe verticală.

Pe spate avem benzi LED ce pot fi frumos iluminate, un buton pentru reglarea setărilor și tot aici găsim și conectica și avem 2 porturi HDMI 2.0, 2 porturi DisplayPort 1.4, patru porturi USB 3.2, mufă de căști și mufă pentru microfon. Îmi place faptul că panoul are un strat antiglare, care mai elimină din reflexii și faptul că are margini negre subțiri. Dacă ai loc ai putea face un setup cu două sau trei monitoare.

Un alt lucru pe care trebuie să-l menționez la acest capitol este faptul că poate face o proiecție a logo-ului pe birou, are incluse două difuzoare de 5 wați pe spate și în pachet este iclusă și o telecomandă QuickSwitch pentru ajustări rapide ale setărilor, chiar și în timpul meciurilor.

Poți salva anumite setări și poți trece de la una la alta printr-o apăsare de buton. Cei de la AOC produc și periferice și am avut ocazia să le testez în același timp cu monitorul, iar mai multe detalii despre tastatură, mouse și mousepad poți afla pe florincasota.ro și acum să trecem la display.

Display

Modelul de 27 de inci oferă specificații de top pentru fanii jocurilor FPS. Acesta are un panou IPS ultra-rapid cu rezoluția nativă FHD și oferă o rată de refresh de 240 Hz, care poate fi overclockată la 260 Hz. Dar asta nu este tot, iar producătorul ne asigură uni timp de răspuns de o milisecundă gri la gri. Deci nu are doar o rată de refresh mare, ci și un timp de răspuns mic, ceea ce face gamingul să se simtă foarte lin și responsive.

Veștile bune continuă pentru acest monitor prin următoarele două aspecte: pentru a elimina stuttering-ul și screen-tearing-ul, monitorul beneficiază de tehnologia Adaptive-Sync și vine cu AMD FreeSync pentru cei cu plăci video de la AMD și cu Nvidia G-Sync pentru cei cu plăci RTX sau GTX.

Asta asigură o sincornizare bună a plăci video și cu cadrele redate de monitor. Iar al doile aspect interesant pentru cei ca mine, care sunt gameri, dar mai trebuie și să muncească și au nevoie de un monitor care să afișeze culori corecte, este faptul că monitorul AOC are o acoperire de 110% a spațiului de culoare sRGB, 92% Adobe RGB și 86% al DCI-P3, adică suficient de bun pentru a face o colorizare de bază pentru video sau pentru editare foto.

Am uitat să menționez că are o luminozitate de 400 de niți, adică suficient de luminos pentru work and play, și vine cu o certificare DisplayHDR 400. Asta înseamnă că poate afișa conținut HDR în filme, seriale sau jocuri.Practic, monitorul ăsta arată foarte bine pe hârtie, mai ales când iei în considerare prețul, dar despre asta mai spre finalul clipului.

În primul rând, monitorul se descurcă foarte bine în sarcinile zilnice de office, browsing și îmi place cum arată HDR-ul în clipuri pe YouTube sau în jocuri. Sigur, nu este extraordinar, dar adaugă un plus de culoare și dinamism. Luminozitatea e bună chiar dacă o să-ți bată soarele în ecran și acoperă un gamut de culoare suficient cât să poți să lucrezi cu video sau poze.

Totuși, nu mor după rezoluția FHD pe un monitor de 27 de inci. Am trecut de la o rezoluție 3440 x 1440 pixeli și diferența este evidentă. Lipsesc detaliile și calitatea unei astfel de rezoluții și lucrurile par mult prea mari pe un asemenea display, iar dacă încerci să ajustezi zoom-ul din browser, de exemplu, atunci ai casete mai mici și un aranjament mai bun, însă claritatea și calitatea imaginii scade considerabil. Deci pentru o experiență bună trebuie să folosești zoom-ul 100% recomandat de Windows pentur acest display.

Și acum să trecem la gaming și să vă spun că mi-a plăcut foarte mult monitorul AOC la acest capitol: este foarte rapid și asta se vede, chiar și în Windows. La 60 Hz, o casetă de Windows are lag evident și lasă urme, pe când la 240 Hz se mișcă mult mai fluid. Exact același lucru se întâmplă și în gaming cu cât vezi mai repede și mai clar adeversarul cu atât îți cresc șansele de reușită.

Pe acest monitor am trecut prin mai multe shootere precum Call of Duty Vanguard, Doom Eternal, Back 4 Blood și altele și am fost foarte mulțumit de experiență. Cu ajustări la nivel de grafică am reușit să obțin un FPS bun atât pe un desktop cu placă video Nvidia RTX 2080 Ti, cât și pe un laptop cu RTX 3060.

Dacă ești interesant de un asemenea monitor atunci vrei să fii competitiv în jocuri precum CS:GO, Valorant sau Apex Legends și în funcție de sistemul tău poți atinge 120-240 de fps pentru a beneficia de rata de refresh mare a acestui monitor. Display-ul oferă o claritate și detalii bune și nu am observat ghosting, iar timpul de răspuns este excelent. Pe scurt, consider că panoul folosit de AOC este unul de calitate, iar monitorul este unul bun pentru gaming.

Pentru gameri, cei de la AOC au introdus mai multe moduri pentru jocuri de tipul FPS, Racing sau HDR Gaming. Dacă joci FPS-uri des atunci ai putea să încerci modul FPS, însă mi se pare prea luminos, dar poți regla asta. Pe de altă parte dacă te interesează mai mult experiențe single player atunci HDR Game Mode cred că arată bine. Cum spunea, monitorul are incluse și două difuzoare care au un volum mare, însă sunetul redat este mediocru - e prea înfundat, însă destul de ok pentru vizionat clipuri pe YouTube. Altfel va trebui să folosești căști.

AOC AG274FZ preț și concluzie

Într-un final totul se reduce la preț, iar AOC AG274FZ are un preț recomandat de 2.379 lei. Ceea ce este bine zic eu. Dacă ești în căutarea unui monitor bun pentru jocuri precum CS:GO, Fortnite, Call of Duty, Apex Legends și așa mai departe atunci acest model este un candidat bun. Dacă ești doar un casual gamer, poate nu ai un PC suficient de performant pentru a susține ratele ridicate de refresh sau poate vrei un monitor cu o rezoluție mai bună atunci există variante bune cu rezoluție 1440p în această categorie de preț.