Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Înainte să urmăm modelul clasic de review în care vorbesc pe categorii despre telefon, aș vrea să vă listez pe scurt caracteristicile cheie ale acestui telefon:

  • 5G
  • Ecran cu rată de refresh 90 Hz
  • Baterie de 5000 mAh
  • Șase camere
  • Android 10 „curat”

Preț? 1800 de lei.

Am vrut să punctez toate aceste lucruri deoarece mi se par importante, iar când pui lucrurile în balanță cu prețul realizezi că nu trebuie să cheltuiești mulți bani pentru un telefon bun. Însă înainte de concluzii o să vorbesc mai îndetaliu despre diferitele aspectele ale acestui telefon și care ar fi punctele negative.

Design

Motorola Moto G 5G Plus (un nume mai complicat nu puteau să aleagă?) are un design curat, frumos, în tendințe pentru 2020. Pe spate avem un asamblu foto așezat într-un pătrat în partea din stânga sus, iar lângă avem un dual bliț, iar în mijloc se află logo-ul Motorola. Culoare este albastru în gradient, iar spatele de plastic este texturat.

Pe o parte avem un buton de pornire/senzor de amprentă, buton de volum, dar și un buton dedicat asistentului Google (ar fi fost bine dacă-i puteam schimba funcția). Nu în ultimul rând, avem mufă de căști și un singur difuzor.

Marginile negre ale ecranului sunt relativ mici și avem două perforații pentru camerele de selfie. Este un telefon destul de greu la 207 grame și gros la 9 mm. Nu se simte ca un telefon premium, însă nici ieftin, iar în categoria asta de preț cam atât poți să obții.

Ecran Moto G 5G Plus

Display-ul LCD este unul destul de mare la 6,7 inci și are un raport de aspect de 21:9, fiind mai lunguieț. Rezoluția este una Full HD+ (1080 x 2520 pixeli), cu o densitate de pixeli de 409 ppi și o rată de refresh de 90 Hz.

Ultimul element din această înșiruire de caracteristici este interesant deoarece o rată de refresh de 90 sau 120 Hz schimbă percepția asupra utilizării unui telefon, mai mult decât o rezoluție ridicată. Vă recomand tuturor să testazi asemenea ecrane și nu veți mai vrea să le folosiți pe cele de 60 Hz.

Anul trecut nu toate flagship-urile primeau o asemenea tehnologie, iar anul acesta chiar și midrange-uri au ecrane de 90 Hz, ceea mi se pare extraordinar. Așadar, ecranul este unul care afișează culori saturate, este bun pentru browsing și utilizare zilnică și ok pentru consum media.

Specificații + performanțe

Moto G 5G Plus este dotat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 765 cu opt nuclee (șase ce funcționează la frecvență 1,80 GHz, unu la o frecvență 2,21 GHz și altul la o frecvență de 2,30 GHz) și poate avea fie 4 GB, fie 6 GB memorie RAM și 64 sau 128 GB spațiu de stocare. Telefonul are un slot de card hibrid și poți folosi două cartele SIM sau o cartelă SIM și un card microSD. Bineînțeles, are și conectivitate 5G. Nu am testat viteza pe 5G deoarece nu am un abonament care-mi permite să fac asta și nici rețeaua încă nu este bine dezvoltată în București. Oricum ar fi, este bine că ești asigurat pentru viitor cu acest telefon.

Modelul testat este cel cu 6 GB RAM și 128 GB stocare și s-a descurcat foarte bine în utilizarea zilnică. Aplicațiile și jocurile răspund bine la comenzi și nu am nicio plângere la acest capitol. Am jucat cu succes Call of Duty Mobile și PUBG la calitate grafică high fără probleme. Pe Geekbench 5 am obținut un rezultat de 580 de puncte single core și 1800 pe multicore, ceea ce-l situează în zona telefoanelor precum Poco F1, Honor 9x, Samsung S9 sau Note 10 Lite, conform clasamentului Geekbench 5.

Bateria este una mare de 5000 mAh și te poate ține două zile de utilizare moderată, iar când încarci telefonul o faci la o viteză decentă de 20 de wați, dar cum bateria este mare, timpul de încărcare nu este foarte rapid (30% în 30 de minute).

Dacă ecranul s-a descurcat bine la consum media, difuzorul din dotare nu este cel mai bun și poate fi acoperit ușor cu degetul.

Cum vorbim de un telefon Motorola, vorbim de un sistem de operare Android la zi (10, în cazul de față), curat, fără blotware și cu gesturile Motorola încorporate. Mi-au plăcut încă de la prima implementare și-mi plac și aici. Iar în cazul lui G 5G Plus avem și un gest nou: apăsare dublă pe butonul de power pentru un sertar de scurtături, unde poți să-ți pui ce aplicații dorești.

Idee bună, însă este puțin cam sensibil și sertarul s-a activat de multe ori, fără să vreau, atunci când deblocam telefonul prin apăsarea butonului.

Camere Foto Moto G 5G Plus

Pe spate avem patru camere foto: una principală de 48 MP f/1.7, alta ultrawide 8 MP f/2.2, una macro de 5 MP f/2.2 și una de 2 MP pentru detectarea profunzimii de câmp.

Fotografiile realizate cu camera principală sunt bune în cele mai multe cazuri. Expunerea este corectă, culorile sunt vii și plăcute ochiului. Cea ultrawide îți oferă o perspectivă interesantă, însă imaginile nu au detalii la colțuri, chiar și în lumină bună, iar pe seară sau noaptea mai bine rămâi la camera principală.

Aceeași situație este valabilă și pentru camerele de selfie. Cea wide de 16 MP f/2.0 face poze bune și o poți folosi și în situații cu o luminozitate mai precară, iar cea ultrawide de 8 MP f/2.2 este mai potrivită pentru poze de grup pe timp de zi.

Am rămas plăcut impresionat de camera macro și am reușit să scot câteva fotografii frumoase. Dacă ești interesant de acest aspect al fotografiei, Moto G 5G Plus ți-ar putea fi util. Fotografiile portret arată decent, însă mai apar probleme la decuparea personajului de fundal.

Mai multe exemple de fotografii realizate cu Moto G 5G Plus mai jos (click pe poză).

Moto G 5G Plus

Puncte Pro

  • 5G la un preț bun
  • Performanță satisfăcătoare
  • Camere decente
  • Autonomie mare
  • Ecran de 90 Hz

Puncte Contra

  • Construcție de plastic
  • Butonul de Google Assistant
  • Sunet mediocru

Moto G 5G Plus a fost lansat la noi la scurt timp după prezentarea lui OnePlus Nord, iar similaritățile sunt inevitabile: ecran cu rată de refresh de 90 Hz, același ansamblu foto pe spate, procesor similar și un preț apropiat.

Există și diferențe: construcția lui OnePlus este mai de calitate (vorbim de sticlă), însă ecranul lui Moto este mai mare, dar pe OnePlus Nord vorbim de AMOLED, bateria lui Moto este mai mare, însă se încarcă mai încet decât cea de pe OnePlus.

Ambele mi se par că sunt telefoane pentru cei care vor produse de calitate, însă au un buget limitat. Nu am testat OnePlus Nord ca să-mi fac o părere completă despre produs, însă dacă se descurcă la fel de bine ca Motorola Moto G 5G Plus atunci avem un telefon bun.

Într-un final, la fel ca și în trecut, seria G de la Motorola este una care oferă multe, cu puține compromisuri, la un preț corect, iar Moto G 5G Plus merge în aceeași direcție. Poți cumpăra Moto G 5G Plus în acest moment de pe Altex cu un preț de 1799 de lei.