Lenovo diversifică pe cât poate gama de telefoane mobile Motorola, iar E4 Plus e terminalul entry level cu autonomie mare. E un telefon rar, pentru că bateria se scoate. Am folosit telefonul în paralel cu un Note 8, iar acest lucru a fost un avantaj, nu un dezavantaj.
Motorola E4 Plus - design slab
Designul este unul învechit, dar nu am altă pretenție de la un telefon de această clasă.
Pe partea din spate carcasa este foarte bine prinsă, ba chiar am avut dificultăți în a o scoate pentru a introduce cartelele. Sigla Motorola e amplasată sub camera foto.
Mi-a plăcut faptul că, deși e o cameră mare, nu are o protuberanță accentuată, așa cum e cazul altor terminale mai perfromante. Pe partea din față raportul dintre ecran și corp este slab, dar e un telefon entry-level. Butonul inferior are și amprentă inclusă, iar în partea superioară sunt LED-urile și difuzorul.
Grosimea e accentuată, telefonul fiind și foarte greu. Per total, nu iese în evidență, arată ca un telefon ieftin, dar acest lucru nu mai este atât de rău. Ca design, l-aș duce în școala de design a anului 2014.
Senzorul de amprentă funcționează excelent și e o adiție surprinzătoare pentru un terminal de acest nivel. Faptul că e amplasat în față îl face și mai util.
Luați acest telefon în seamă, nu vă faceți de rușine cu el pe stradă.
Specificații tehnice decente
Aveam temeri în ceea ce privește specificațiile tehnice, pentru că ultimele telefoane entry level testate erau aproape imposibil de folosit normal. Motorola însă e decent.
Procesorul este un Mediatek MT 6737, iar memoria RAM este de 3 GB. Capacitatea de stocare este redusă, doar 16 GB, dar poate fi montat un card microSD pentru extinderea acesteia. Procesorul este unul pe care îl întâlnești și la alte device-uri, cum ar fi Asus Zenfone 3 Max, Nokia 3 sau o serie de terminale chinezești entry level.
Pentru acest nivel, terminalul funcționează relativ bine. Nu am avut lag uriaș în aplicații. De fapt, scopul meu a fost să nu îmi înghețe telefonul, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Am putut juca aceleași jocuri ca și pe un Note 8, dar nu erau foarte complexe oricum și se deschideau mai greu. O problemă a fost faptul că, uneori, aplicațiile se închideau brusc. În tot acest interval, E4 Plus a fost un telefon decent, chiar și atunci când aveam 15-20 de aplicații deschise care consumau date în fundal.
Ecranul de 5,5 inci are o rezoluție HD. Nu e nimic spectaculos aici. Îmi place sticla montată deasupra touchscreen-ului, culorile sunt corecte, fără încercări de saturare a acestora.
Îți faci treaba cu E4 Plus - browsing, rețele sociale, câteva jocuri. A trecut testul micuțul războinic.
Plus înseamnă o autonomie mai mare, iar Lenovo e cunoscut pentru că a lansat unele dintre cele mai rezistente telefoane în această privință.
Bateria este impresionantă
Motorola E4 Plus e bun, deși aveam așteptări mai mari. Poate chiar nerealiste. Acumulatorul are 5.000 de miliamperi, o raritate în ziua de azi și e motivul principal pentru care vrei să cumperi acest telefon.
La o folosire intensă, 4G exclusiv, Motorola E4 Plus a ținut o zi întreagă, de dimineață până seară. Dar e vorba de hardcore browsing. La o folosire mixtă, bateria te ține două zile complete fără nicio problemă. Dacă vrei un telefon de birou, pe care îl ții pe birou când lucrezi de pe desktop, risc să spun că E4 Plus ar putea ține chiar și 3 zile.
Cu asemenea performanțe, e unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață, cu performanțe decente. Încărcarea nu este fast charge, durează aproximativ 3 ore și e realizată printr-o mufă microUSB tradițională.
De undeva trebuia făcut un compromis, așa că Motorola a decis ca acesta să fie de la camerele foto. Îngrozitoare.
La nivelul de entry level, nici nu te mai aștepți la ceva bun. Camerele sunt de calitate proastă, stabilizarea e slabă spre inexistentă, iar telefonul nu te va ajuta să fii artist.
Camera foto de nefolosit
Camera principală este de 13 megapixeli, iar cea principală are 5 megapixeli. Din păcate, acestea au calitate foarte slabă. În lumină slabă nu pot fi folosite, iar în lumină normală nu există stabilizare.
La un telefon de asemenea preț, mă așteptam ca ceva să fie lăsat deoparte. Iar camera a fost uitată și montată pur și simplu ca să existe.
Concluzii și preț
Te aștepți ca Motorola E4 Plus să fie mai ieftin decât e, dar prețul de retail ajunge la 990 de lei. La această calitate, prețul e comparativ cu cel de la Huawei P10 Lite, un telefon superior ca design și cameră.
Plătești acest preț pentru autonomia bateriei, nu neapărat pentru un mid-range. Așadar, dacă vrei să ai un telefon de nișă, E4 Plus are un preț corect. Dacă vrei ceva mai mult, te poți orienta spre alte terminale.
Concluzia mea e că Motorola E4 Plus este un cal de bătaie pe care să-l folosești ca telefon secundar cu autonomie mai mare. Bateria de 5.000 de miliamperi e principalul motiv pentru care-l cumperi, dar lucrurile sunt compensate de camerele foto submediocre.
Aș cumpăra acest telefon pentru un copil, pentru folosirea lui de către șoferi sau ca telefon de muncă. Motorola E4 Plus e o raritate în ziua de astăzi.