Anul trecut, Motorola lansa modelele Edge și Edge Plus, cu intenția de a intra în forță, după zeci de modele midrange și entry level, pe o piață ceva mai prestigioasă și mai bănoasă. Anul acesta, Motorola a luat ideea inițială și a rafinat-o, dar a schimbat radical o serie de aspecte.

Înainte de orice, să vorbim despre design.

Design Motorola Edge 20

Motorola Edge 20… nu mai are ”edge”. Dacă la modelele de anul trecut numele făcea trimitere la ecranul curbat spre laterale, anul acesta nu mai are neapărat vreun înțeles anume - poate doar face referire la grosimea foarte mică a telefonului.

Edge 20 are un design foarte elegant și minimalist care mi-a adus aminte de vremurile în care smartphone-urile nu se chinuiau foarte mult cu forme complicate și artificii vizuale pentru a lăsa o impresie bună. Este un smartphone dreptunghiular, cu colțurile rotunjite, cu un display plat și cu o cameră foto destul de mult ieșită în afară.

Cadrul este din aluminiu, însă spatele este din plastic - lucru pozitiv, dacă iei în calcul că nu se va sparge la prima trântă; lucru negativ, în caz că voiai o experiență mai premium.

Pe marginile teșite sunt trei butoane - unul de power, unul de volum și unul pentru asistent Google. Butonul de power funcționează și pe post de senzor de amprente.

Ecranul este înconjurat de margini destul de groase, care știrbesc un pic din aspectul premium al smartphone-ului, dar nu sunt exagerate. Camera frontală este situată într-un notch micuț, perforat în centrul display-ului.

Smartphone-ul este rezistent la stropire, dar nu e rezistent la apă, iar încărcarea wireless lipsește și ea.

Per total, senația oferită de Motorola Edge 20 este una placută. Simți că nu ții în mână un smartphone de 1.000 de euro, dar nici nu îți dă impresia unui terminal ieftin. Grosimea redusă îl face surprinzător, dar mi-ar fi plăcut ca telefonul să fie un pic mai greu - e cu 50 de grame mai ușor decât smartphone-ul meu de zi cu zi, dar mai puțin compact per total și asta se simte un pic ciudat.

Display

La capitolul display, în afară de acele margini grosuțe menționate anterior, lucrurile stau excelent.

Ecranul are o diagonală de 6,7 inch și este de tip OLED. Oferă culori foarte vii, contrast foarte bun, luminozitate bună, dar și o frecvență de 144Hz și compatibilitate cu standardul HDR10+.

E un upgrade destul de mare față de Motorola Edge de anul trecut și e unul dintre cele mai bune feature-uri ale Motorola Edge 20.

Edge 20 este un smartphone excelent pentru multimedia, chiar și pentru gaming, dar e bun și pentru cei care vor un telefon pentru productivitate, cu ecran mare și încăpător pentru mailuri și Exceluri.

Specificații, performanțe și autonomie Motorola Edge 20

La capitolul ”specificații”, Motorola aduce niște componente foarte bune, chiar dacă nu vorbim despre un ”mix” de top.

Așadar, smartphone-ul vine cu 8GB memorie RAM, 128 sau 256GB spațiu de stocare și cu un procesor Snapdragon 778G 5G.

Nu are la bord cel mai rapid și performant procesor, dar modelul 778G este bun în orice situație, chiar și în gaming, iar per total performanțele noului Motorola Edge 20 sunt foarte bune, indiferent de sarcinile pe care le faci pe el.

Nu agață în aplicații sau meniuri, nu obosește după sarcini mai intense, nu se încinge. Și, mulțumită ecranului de 144Hz, totul se mișcă incredibil de rapid.

Și la capitolul autonomie Motorola Edge 20 stă bine. Nu e un monstru al bateriilor, ca alte modele Motorola, dar cei 4.000 mAh țin o zi întreagă și dacă ești un utilizator mai avansat, mereu cu smartphone-ul în mână. Edge 20 vine și cu încărcare rapidă la 30W, un alt motiv de upgrade dacă ai modelul de anul trecut, care dispunea doar de 18W.

Motorola Edge 20 are conectivitate 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.2 și NFC, deci nu-i lipsește nimic pentru a fi considerat un smartphone premium din acest punct de vedere.

Camere foto Motorola Edge 20

Motorola a făcut progrese mari pe partea de cameră în ultimii ani, culminând cu modele Edge 20 de anul acesta. Motorola Edge 20 Pro este ceva mai dotat, dar asta nu înseamnă că Edge 20 este de ignorat. Din contră - este probabil smartphone-ul midrange-premium cu cea mai bună cameră de pe piață.

Să vedem specificațiile înainte să intrăm în detalii. Pe spate, Motorola Edge 20 are o cameră triplă. Senzorul principal este de 108MP, are lentilă wide și F/1,9. Este stabilizat optic și dispune de tehnologia Ultra Pixel, care ajută la fotografiile realizate noaptea, îmbinând mai mulți pixeli la un loc pentru o claritate mai bună.

Al doilea senzor de pe spate este de 8MP, are lentile telefoto și oferă zoom optic 3X la F/2,4, asistat de stabilizare optică.

Apoi mai există un senzor de 16MP cu lentilă ultrawide și F/2,2, capabil să realizeze și fotografii macro.

Toate cele trei camere se descurcă foarte bine în condiții optime de lumină. Oferă detalii clare, culori naturale, contrast bun. Când se ”stinge” lumina, lucrurile se schimbă un pic. Doar senzorul principal oferă performanțe bune - fotografiile ies reușite chiar și în condiții dificile de lumină, cu destul de multe detalii și culori vii.

Camera de zoom și cea ultrawide nu se descurcă la fel de bine noaptea pe cât o fac ziua, dar era de așteptat - au senzori ceva mai mici, deschidere mai mică. Nu te gândi că imaginile vor fi de nefolosit - în niciun caz. Merg pe rețele de socializare, dar nu se compară cu cele scoase de senzorul principal.

În ceea ce privește capacitățile video, Motorola Edge 20 se descurcă… binișor. Are o serie de funcționalități interesante, cum ar fi Audio Zoom, care îți permite să captezi sunetul de la distanță (lucru util la concerte, de exemplu), dar și un mod Super Slow Motion, care te poate ajuta să surprinzi momente inedite. Ambele funcții aduc plus-valoare pentru cei ce vor să-și populeze feed-urile de Instagram sau TikTok cu clipuri creative.

În ceea ce privește filmarea convențională, Motorola Edge 20 se descurcă bine în condiții de lumină optimă - chiar foarte bine. Stabilizarea funcționează excelent, culorile sunt naturale și filmările au detalii clare.

Telefonul filmează 4K la 30 de cadre pe secundă sau full HD la 30 sau 60 de cadre pe secundă. Filmarea la 60 de cadre pe secundă nu e tocmai strălucită - se pierd detalii. Nici noaptea rezultatele nu sunt strălucitoare, dar nici groaznice.

În ceea ce privește camera frontală, Motorola Edge 20 are un senzor de 32MP cu F/2,3, HDR și filmare la rezoluție full HD la 30 de cadre pe secundă. Rezultatele sunt și aici bune, în special în lumina zilei.

Per total, pe partea de fotografie, Motorola Edge 20 este probabil cel mai bun smartphone din categoria lui de preț și se descurcă decent și pe partea de video.

Preț și concluzie

Motorola Edge 20 este disponibil la precomandă la prețul de 2.400 de lei. Iar până pe 30 august primești cadou și un fitness tracker Fitbit Luxe, în valoare de circa 650-700 de lei. Oferta este una excelentă pentru ce are de oferit acest smartphone și își merită banii și fără cadoul din perioada de precomandă.

La acest buget există smartphone-uri mai puternice sau unele cu baterii mai mari, dar niciunul nu performează la fel de bine pe partea de foto ca Motorola Edge 20, nu aduc un ecran atât de rapid (144Hz) sau o un echilibru atât de bun între componente, perorformanțe și preț. Și sistemul de operare e plăcut de folosit și foarte apropiat de viziunea originală a Google pentru Android.