Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 4 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Înainte de toate vreau să menționez că acest telefon este disponibil deja în România la un preț recomandat de 1600 de lei, iar în urma perioadei de review pot să ți-l recomand fără ezitare pentru această zonă de preț.
motorola edge 40 neo este disponibil în trei variante de culoare de la Pantone: Black Beauty, Soothing Sea și Caneel Bay. Modelul de față este Soothing Sea și este un alb verzui interesant. Un element care-l diferențiază de alte modele din piață de acest gen este designul. Telefonul are un aspect premium cu un spate plăcut la atingere realizat din piele vegană și are marginile curbate. Modulul de cameră nu este exagerat, ci plăcut ochiului și telefonul este ușor de manevrat cu o singură mână.
motorola edge 40 neo este subțire la 7,76 mm și are o greutate de 170 de grame. În plus, este protejat împotriva apei conform standardului IP68, ceea ce nu este tocmai întâlnit la acest preț. Ecranul este unul P-OLED de 6,55 de inci cu o rată de refresh variabilă de până la 144 Hz și o luminozitate maximă de 1300 de niți. Ceea ce înseamnă că e un ecran bun pentru filme, seriale, browsing, gaming și cei 1300 de niți îl fac suficient de luminos pentru a fi folosit în soare fără probleme.
Mie îmi place aspectul și chiar cred că arată foarte bine pentru un smartphone de 1600 de lei. În plus, în banii ăștia primești un pachet complet format din încărcător, cablu și husă. Iar de data aceasta, motorola a lucrat cu o companie numită agood company pentru a include o husă 100% pe bază de plante, în culoarea telefonului. Deci la revedere husă urâtă transparentă din silicon, salutare husă din plante foarte mișto. În plus, tot ambalajul nu are plastic, este folosită cerneală din soia și sunt utilizate materiale reciclate precum cartonul și hârtia kraft.
Mi se pare ironic că cei care plătesc puțin pe un telefon primesc atât de mult și cei care dau peste 1000 de euro pe un smartphone abia dacă au noroc să primească un cablu. Vezi Sony care nici asta nu mai include în pachet.
Deci un pachet complet în cazul de față. Continuăm cu specificații și performanță. Telefonul este dotat cu un procesor Mediatek Dimensity 7020, care poate nu este cel mai performant, însă este balansat de 12 GB memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare. Din ce știm, în România se va vinde doar această variantă cu 12 GB RAM și 256 stocare.
Aplicațiile uzuale precum Facebook, Instagram, WhatsApp și altele rulează fără probleme și deschid repede datorită cantității mari de RAM. Și jocurile rulează bine în anumite limite și telefonul nu se încinge. În 3DMark Wild Life nu a obținut scoruri extraordinare, dar măcar a fost consistent de-a lungul celor 20 de teste.
Bateria este una mare de 5000 mAh și se încarcă foarte rapid la 68 de wați și în 15 minute ajunge la 41% și la 100% în 50 minute, fără charge boost activat. Autonomia este bună, nu neapărat grozavă și în testul PCMark am văzut cam 11 ore de utilizare cu luminozitate la jumătate. Xperia 5 V cu o baterie de aceeași capacitate a obținut 16 ore.
Este un telefon destul de performant pentru 2023 și nu l-am simțit să se blocheze și sper să păstreze nivelul ăsta de performanță și după 1-2 ani de zile. Altfel are NFC deci poți să plătești cu telefonul, USB-C cu încărcare rapidă, un software Android curat și mie mi-a plăcut foarte mult cum gestionează notificările în lockscreen. Apar sub formă de bule în partea de jos și dacă apeși pe ele afli mai multe detalii. Sunt foarte utile și la îndemână și mi-aș dori ca și alți producători să adopte acest sistem. E similar cu iOS și le poți da repede la o parte cu un swipe cu degetul mare.
La nivel de camere foto avem de-a face cu un senzor principal de 50 MP cu stabilizare optică și o deschidere a diafragmei de f/1.8, una ultrawide de 13 MP f/2.2 și o cameră de selfie de 32 MP f/2.4. Asta îi permite telefonului să filmeze 4K la 30 de FPS pe toate camerele. Nu are cameră telefoto, dar ca multe alte modele, poate realiza un crop pe senzorul principal pentru un zoom fără pierderi de 2x. Cu toate acestea, pozele 2x nu arată grozav în opinia mea, însă pozele 1x sau 0,5x sunt foarte ok cu multe detalii.
Problema mea cu camerele motorola, ca și la Razr, este software-ul ce scoate imagini prea contrastante și cumva cu culori spălăcite. Același lucru este valabil și pe camera de selfie: pielea mea e prea întunecată, cearcănele sunt prea accentuate și părul meu nu este atât de negru. Peisajele, în schimb, mi se par că arată în regulă și pozele nocturne ies destul de bine. Camera ultrawide are posibilitatea și de a face fotografii macro și motorola are și alte moduri de fotografiere, inclusiv spot color care mi se pare interesant și destul de cool.
Rivalul de drept pe acest segment este clasicul Samsung A54 care are un design de calitate și minimalist, însă Edge 40 Neo nu este mai prejos doar că are un alt look. La nivel de performanță sunt similare, deși îmi place mai mult motorola deoarece are 12 GB RAM și 256 GB ce va conta pe termen lung. La nivel de display aș zice că moto are din nou un avantaj pe hârtie datorită faptului că rata de refresh se duce mai sus la 144 Hz și ar trebui să fie puțin mai luminos decât ecranul lui Samsung.
La categoria camerelor foto, cele două telefoane sunt aproape în oglindă cu senzor principal de 50 MP, selfie de 32 MP și ultrawide. Cred că Samsung îmi place mai mult la poze, dar moto îmi dă în pachet încărcător cu încărcare mai rapidă și husă.
Dacă până acum recomandarea mea de telefon în zona asta de preț de 1500-1600 de lei era Samsung A54 de obicei, acum moto edge 40 Neo are această onoare.