Moto Edge 40 Pro este un flagship discret din punctul meu de vedere. De ce zic asta? Pentru că deși are toate specificațiile de top din momentul de față, Motorola a abordat o strategie cuminte - un design fără multă inovație, dar care-și face treaba. Și un preț competitiv.

Design Motorola Edge 40 Pro

Telefonul are un design relativ simplist pentru 2023, dar pe care l-am apreciat. În lumea în care telefoanele devin din ce în ce mai ciudate, am apreciat că Edge 40 Pro e doar plictisitor. Pe față ai ecranul de 6,67 inci curbat, cu Gorilla Glass Victus, iar pe spate am avut un material de acrilic ce aduce cu plasticul puternic. Poate că ai fi vrut ceva mai sexy pe spate pentru un flagship, dar am apreciat că nu se zgârie și se simte bine în mână.

Mie telefonul mi-a adus aminte de Oppo Reno 3 Pro, un telefon cu Android pe care îl am de vreo 3 ani și pe care-l folosesc ca secundar. Moto are 199 de grame, așa că nu e foarte greu și o grosime de doar 8,6 milimetri, excelentă pentru această categorie de pe piață. Ecranul este unul cu o așezare 20 pe 9, dar cu un centru de greutate reușit.

Pe spate avem logo-ul Moto, dar și camera triplă + bliț într-un modul ușor curbat și foarte mic față de altele de pe piață. Apreciez faptul că telefonul stă bine așezat pe spate, fără să se dezechilibreze. Altfel, poate fi relativ alunecos însă. Pe margini avem niște butoane mici. M-am plâns și la pliabilul razr că butoanele de la Motorola sunt mici. Și aici e aceeași problemă - Am apăsat de multe ori pe butonul de Start/Stop și nu pe cele de volum.

Pe ecran avem o cameră centrală de tip punchhole care folosește și pentru deblocarea terminalelor - deblocare ce funcționează foarte bine dar cu luminozitate relativ bună. Altfel, senzorul de amprentă de sub ecran este extrem de rapid și deblocarea se face fără nicio problemă. Nu am avut dificultăți nici când aveam mâinile transpirate.

Pe marginile superioare și inferioare avem difuzoarele Stereo, slotul de SIM (nu și de microSD, nu are așa ceva) și mufa USB C. Lipsește slotul de jack, dar deja suntem obișnuiți cu asta și avem mulți căști wireless.

Are Motorola Edge 40 Pro un design? Da. E spectaculos? Nu. Vrei neapărat asta? Depinde de tine. Dacă te uiți la OnePlus, Oppo, Vivo, Huawei, Honor vei vedea tot felul de designuri care mai de care mai ciudate. Motorola a ales un design care nu țipă flagship din prima. De asta cred că vor avea probleme în a promova telefonul acesta la adevărata valoare. Dar personal mi-a plăcut tocmai prin simplitatea lui. Nu trebuie să scrii un doctorat în design de produs și arte ca să poți descrie un dreptunghi tehnologic.

Și dacă e despre tehnologie, să vedem cât de flagship este Edge 40 Pro acum, odată cu specificațiile tehnice.

Specificații tehnice

La nivel tehnic, Edge 40 Pro este efectiv făcut din toate componentele standard pentru un dispozitiv de top. Ecranul are 394 de pixeli pe inch și luminozitate maximă de 1.300 de niți. Display-ul este curbat pe ambele părți.

De asemenea, încărcarea este ultrarapidă. Încărcătorul din pachet are 125 de wați și din ceea ce am trăit noi, până la 80-90% ajungi în aproximativ 25-30 de minute. De altfel, Motorola promite că vei avea destulă energie pentru o întreagă zi în doar 6 minute.

La nivelul performanțelor tehnice, telefonul este foarte fluid în performanțe, așa cum ne așteptam. Are câteva aspecte interesante pentru partea de gaming, de exemplu. Display-ul este foarte luminos și are rată de refresh până la 165 de Hz. Pentru utilizarea obișnuită recomand setarea Display-ului pe Auto, pentru ca acesta să optimizeze autonomia bateriei.

Pentru jocuri Motorola are o funcție specială de optimizare prin care ai un hub de control pentru oprirea notificărilor, apelurilor, dar aplicația optimizează și rata de refresh, oferă funcții prin care te avertizează prin iluminarea colțurilor ecranului pentru a identifica anumite sunete în jocuri (cum ar fi adversari în shootere), luminozitatea pentru ca jocurile să fie performante. Din punctul meu de vedere, e cam ce ai nevoie în momentul de față pe un dispozitiv mobil. Aplicația Gametime încarcă și procesorul destul de puternic pentru a nu avea dificultăți în jocuri. Se încălzește Motorola? Nu atât de mult ca alte terminale. Eu l-am folosit pentru Call of Duty și am apreciat rapiditatea ecranului, inclusiv funcția de iluminare a colțurilor ecranului pentru a vedea direcția din care vin inamicii, dar și faptul că telefonul este destul de subțire pentru a fi ținut confortabil în mână.

Autonomia bateriei pentru Motorola Edge 40 Pro este medie, în sensul că într-o combinație de 5G, WiFi, jocuri și browsing am avut cam o zi jumătate. Avantajul e că încărcarea chiar e ultrarapidă, plus că telefonul nu se încinge când stă la încărcat. Așa că nu ai nevoie decât de vreo jumătate de oră în fiecare zi pentru a face asta.

Cursa de înarmare la telefoane este una care poate atinge doar anumite limite. Edge 40 Pro e aproape ca un telefon stock când vine vorba de ce ar trebui să aibă un flagship. Ai browsing bun, video-uri de calitate, baterie cu autonomie rezonabilă și încărcare ultrarapidă, jocuri puternice. Ai nevoie de mai mult? Orice altceva la specificații e doar un bonus sau doar o încurcătură.

Camere foto și video

Telefonul are o cameră triplă principală, formată dintr-un senzor de 50 de megapixeli cu stabilizare optică unul de 50 de mpx ultrawide macro și 12 mpx telefoto. Camera de selfie este de 60 de megapixeli. Motorola se mândrește mult cu această cameră, dar eu am găsit și lucruri bune și lucruri care nu sunt așa de reușite.

Hai să încep cu lucrurile reușite. Camera de 60 de megapixeli de selfie este excelentă. Reușește să aducă prin procesare software foarte multă lumină în imagini, blurarea fundalului este de calitate și solidă, până și editarea naturală făcută de Motorola este naturală, dar te ajută pentru a avea mai multă unitate. Ai posibilitatea de a trage normal și wide, pentru mai mulți subiecți în imagini.

Când vorbim de camerele principale, cele triple, la nivelul fotografiei Motorola a folosit multe cuvinte legate de tehnologie. Vorbesc de Instant All Pixel Autofocus, când toți pixelii lucrează pentru focalizare, autofocus pe orizontală și verticală. Dar cum e în viața reală? Dacă vorbim de imagini urbane, peisaje, atunci imaginile sunt reușite, luminoase, culorile foarte bine conturate, cu o tendință de a le ultrasatura însă. Ce am realizat însă este că nivelul de detalii lipsește pe alocuri. Fotografii cu mâncare făcute în comparație cu un iPhone 14 Pro se văd la prima impresie mai bine pe Motorola, pentru că sunt mai natural luminate, dar dacă dai zoom și încerci să vezi detalii (hai să zicem, de exemplu, ingredientele dintr-un taco) descoperi mult blur și zgomot. Ce face Motorola bine e să lumineze fotografiile atunci când nu ai beznă totală, ci condiții de iluminare slabe.

La nivelul portretelor, calitatea este excelentă, blur foarte corect în spate, iluminare a subiectului, intervenție delicată din software și imagini excelente pentru social media.

Dar dacă la nivel de fotografii am fost un pic „underwhelmed”, Motorola m-a impresionat cu calitatea stabilizării din software pentru video-uri. Are horizon lock unde chiar dacă mișto sau rotești camera, subiectul tău rămâne în focus, ceea ce imită cumva ideea unui gimball sau a unei șine cinematografice. Dacă nu miști mâna în mod evident, nu se va observa pe video și vei avea imagini stabile excelente care pot fi folosite în Reels sau în orice alt conținut de social media. Dacă vrei să fii foarte agresiv cum am fost eu, poți să imiți mișcarea bruscă a unui volan. Nici atunci subiectul nu se mișcă, dar vei observa mici linii de blur pentru că software-ul se forțează să țină imaginea stabilă. Impresionant fără îndoială.

De asemenea, tot pe video ai posibilitatea de a face portrete video cu efect de bokeh cinematografic care este ținut foarte stabil și cu iluminare constantă a subiectului din fața ta și blur în fundal. Video night vision, adică iluminarea artificială a peisajelor nocturne filmate, funcționează fără zgomot dacă nu ai beznă, ci pur și simplu corectează lumina de afară sau cea de pe stradă. Cu toate acestea, partea de cameră m-a impresionat. Deși hardware-ul nu este foarte mare, Motorola reușește să facă lucrurile bine din software.

Și înainte de a discuta despre costul lui Motorola Edge 40 Pro, mai stați cu mine pentru un mic rant despre modul de a implementa Android de la Motorola. Edge 40 Pro sosește cu Android 13 și va primi 3 ani de update-uri de sistem de operare și 4 ani de update-uri de securitate.

La prima impresie Android 13 pe Moto este excelent. Fonturile sunt excelente, meniurile sunt aranjate aproape standard, cu mici modificări. Este foarte elegant. Dar unde începe Motorola să-și dea în petic și am menționat acest lucru și la review-ul pentru pliabilul razr este la cantitatea de software adăugat, software promoțional. E pur și simplu prea mult și nu se mai oprește.

Poate că pot trece peste faptul că la începutul setării sistemului trebuie să dau skip la aplicații random recomandate de Motorola în funcție de profilul meu. Măcar scapi rapid de ele, deși nu ar trebui să fie acolo.

Ei bine, ulterior setării Moto nu se oprește. Apar în mod constant ferestre plutitoare cu Moto Tips, care îți recomandă să faci câte ceva - să dai cast la un video, să folosești sistemul Ready For prin care Moto se conectează la televizoare sau la terminale cu Windows. Dar la un moment dat lași telefonul jos și te trezești cu o bulă pe ecran. Ai nevoie de ea? Sigur nu.

Un utilizator normal va ști să o închidă ușor, dar dacă ești un utilizator mai puțin experimentat, nu vei ști ce să faci cu aceaasta. Nu mai spun că primești notificări și alerte despre ce mai poți face pe telefon. Sunt convins că de undeva din sistemul de operare le poți închide, dar nu am avut chef să caut asta.

Sfatul meu pentru producători ar fi să limiteze la maximum intruziunile acestea. Înțeleg că există unele contracte cu anumite aplicații pentru a fi promovate. Ok. Dar dacă închid de 4 ori o funcție, nu-mi mai trimite un pop up. Altfel, Android 13 pe Motorola este excelent, interfața corectă și poți conecta telefonul la un PC cu Windows prin funcția Ready For pentru a putea vedea acolo mesajele și notificările în timp ce muncești.

Preț și disponibilitate

Motorola Edge 40 Pro va costa pe piața din România 4.200 de lei, care este un preț relativ decent față de alte dispozitive pe piață.

Cum stă spre deosebire de alte telefoane? Xiaomi 13 Pro costă 6.200 de lei în momentul de față, S23 Ultra costă 6.000 de lei, vivo X90 Pro e 5.500 de lei. Edge 40 Pro e cam la preț de Honor Magic 4 Pro, un telefon de anul trecut sau Oppo Find X5 Pro.

Așadar, din punctul meu de vedere Edge 40 Pro se plasează într-o zonă cuminte, în care poți să ai specificațiile de top fără să spargi portofelul cu totul. Da, nu e cel mai spectaculos terminal de pe piață, dar majoritatea dintre noi nu vrem niciun design ultraspectaculos, ci doar un telefon care merge, face poze și video-uri bune și cam atât.

Puncte Pro

  • Cost foarte bun pentru specificațiile tehnice
  • Toate componentele de top din momentul de față
  • Ecran luminos și rapid
  • Încărcare ultrarapidă la 125 de wați
  • Control al stabilității bun în filmări

Puncte Contra

  • Fotografiile nu sunt destul de controlabile

  • Focusul pe detalii în fotografii lasă de dorit

  • Design relativ plictisitor

  • Foarte mult bloatware Motorola

Așadar, la ce concluzie am ajuns? Motorola Edge 40 Pro este unul dintre cele mai bune telefoane ca raport calitate/preț. Piața de Android are nevoie de asemenea telefoane, cele care să fie în zona OnePlus, Xiaomi, realme, adică telefoane cu specificații de top și care să aibă un cost bun.

Vine cu dezavantajele sale, eu rămân relativ dezamăgit de camera foto dacă nu vorbim de portrete și selfie-uri, dar și de faptul că Motorola insistă să aibă foarte mult bloatware în sistemul de operare, unul care revine iar și iar. Dar am găsit poate un telefon care are avantaje prin faptul că e relativ plictisitor.