Motorola a avut un parcurs complicat în ultimii ani, trecând de la Google la Lenovo, dar pare că și-a găsit drumul în zona mid-range de pe piață. Motorola One e o alternativă ieftină și e în programul Android One, ceea ce înseamnă că va primi cele mai bune update-uri de securitate de la Google. Să luăm pas cu pas acest telefon pe care l-am văzut prima oară la prezentarea sa de la Bratislava.
Motorola One - design asemănător cu iPhone X
La nivelul designului nu avem de-a face cu multă originalitate, dar asta duce la un design foarte reușit. Motorola One seamănă foarte mult cu iPhone X, având un breton în partea din față, sigla Motorola în partea inferioară, iar pe spate o carcasă de sticlă, două camere și un senzor de amprentă poziționat central.
Telefonul are un încărcător USB C în partea inferioară și o mufă de căști în partea superioară. Per total, designul arată ca un telefon foarte bun din 2017, ceea ce înseamnă că la prețul la care este vândut nu e rău deloc. Ne lipsește poate puțin din originalitatea seriei X sau seriei G, dar la acest preț nu aveam pretenții. Plus că viitorii clienți vor aprecia un telefon care arată ca un premium.
Ecranul de pe Motorola One - doar HD
Aș spune că aici Motorola One a pierdut puncte în analiza mea, dar trebuie judecat mereu în funcție de preț și clasa în care este. Ecranul are o dimensiune de 5,9 inci și o rezoluție HD, 1520x720 de pixeli, cu o rație de 19 pe 9.
Marginile telefonului nu sunt groase, dar putem observa linia neagră din colțuri. În partea superioară avem notch-ul unde se găsește camera și senzorul de proximitate.
Ecranul are cumva aceleași păcate ale oricărui telefon mai ieftin: se simte ieftin atunci când este atins, nu are același feedback plăcut al unui telefon. Dacă înăuntru ecranul arată și funcționează ca unul premium, culorile fiind saturate și imaginile clare, telefonul își arată limitările în spațiu deschis, la lumina soarelui. Când e soare afară, cu greu vezi ceva pe ecranul lui Motorola One. Să faci fotografii în timpul zilei, pe soare, e din nou o misiune mai grea decât aselenizarea. Nu recomand.
Specificații tehnice
Ce poate oferi un telefon care costă de 3 ori mai puțin decât unul de top? De 3 ori mai puține performanțe?
Telefonul are un procesor mid range Snapdragon 625, 4 GB RAM, 64 de GB capacitate de stocare și posibilitatea de a extinde cu un microSD de 256 de GB, chiar și când terminalul are două cartele SIM. E unul dintre puținele telefoane care permite practic să ai și două cartele, dar și un microSD.
Am instalat majoritatea aplicațiilor pe care le folosesc pe celelalte telefoane ale mele, un Galaxy Note 9 și un iPhone X. Majoritatea au funcționat așa cum trebuie, fără un lag evident. Chiar și jocurile simple merg destul de bine. Problema apare pe termen mediu și lung la Motorola One, la fel ca și la alte telefoane din această categorie: pe măsură ce se umplu de aplicații deschise și vrei să treci printre ele, telefonul începe să sacadeze, aplicațiile se reîmprospătează mai greu și, per total, experiența devine mai dificilă. E normal să pățești asta la un asemenea nivel, dar Motorola One nu m-a dezamăgit. Are calitățile pe care ar trebui să le aibă un terminal de acest nivel.
Ce înseamnă Android One?
Se numește One și are Android One. Acest lucru înseamnă garanția update-urilor de sistem de operare și de securitate.
Motorola One vine cu Android Oreo 8.1 în standard și va primi Android 9 în curând, până la finalul anului. Explicația șefilor companiei a fost că au vrut să aibă cea mai stabilă versiune de Android disponibilă și telefonul va primi actualizarea în curând.
Per total, avem un sistem de operare curat, cu bloatware tradițional de la Motorola. Nu știu dacă există fani Motorola printre voi, dar de ceva ani există câteva funcții speciale. De exemplu Moto Display permite afișarea notificărilor pe ecranul închis, iar Moto Actions permit deschiderea camerei foto agitând telefonul.
Per total, am avut două probleme în perioada de testare cu Motorola One. Aplicația Facebook se închidea în mod constant după ce o foloseam mai mult de 20 de minute, iar dacă foloseam Facebook Messenger cu Chat Heads, adică acele bule de discuție, telefonul devenea foarte, foarte lent. În rest, am apreciat stocarea nemlimitată pe care ți-o oferă Motorola și Google în Photos, pentru că aceasta este aplicația standard pentru fotografii.
Camera foto este una dublă, de 13 și 2 megapixeli pe spate și 8 megapixeli în față. Principalul avantaj prezentat de Motorola e modul portret. Am încercat mai multe imagini și pentru distribuire în social media și între prieteni rezultatele sunt decente. Nu arată foarte natural și poți simți de departe intervenția software, dar își face treaba. Camera e încurcată de firele de păr rebele și mai taie din detalii. Camera de selfie-uri are și ea funcție de portret și de beautify.
O altă funcție promovată de Motorola e Cinemagraph, adică opțiunea de a face un GIF sau o poză mișcată. Cu toate acestea, pozele prin cinemagraph ies la o rezoluție foarte mică și nici nu este o opțiune care să fie prea nouă. Am văzut-o pe Nokia Lumia acum mai bine de 4-5 ani.
Autonomia bateriei
Motorola One are o baterie de 3.000 de miliamperi cu încărcare rapidă. Și cred că partea din urmă e mai importantă. Telefonul se poate încărca în vreo oră jumătate integral. Asta dacă nimerești la o priză bună. Dar autonomia e foarte mică. Nu cred că poate duce o zi integral. Pe mine nu m-a dus niciodată, a ajuns la maximum 8-10 ore. La folosire continuă, m-a ținut aproximativ 3 ore. Slab, foarte slab.
Preț Motorola One și comparație pe piață
Prețul telefonului odată ce este lansat oficial în România va fi de 1.000 de lei, dar acesta e promoțional, pentru că poate ajunge și la 1.400 de lei.
La acest nivel poți cumpăra Huawei P20 Lite (la reducere) sau Samsung Galaxy A6, Honor 8 sau Asus Zenfone Max Plus. Aș spune că în afară de P20 Lite, clar superior, celelalte sunt mai slabe sau la același nivel. Ceea ce înseamnă că Motorola a făcut un telefon bun.
Puncte Pro
Design frumos, deși lipsit de originalitate
Încărcare rapidă a bateriei
Mod portret de la cameră rezonabil
Puncte Contra
Autonomia bateriei este o glumă
Ecranul este doar HD și nu rezistă-n soare
Pachetul vine fără căști
Deși poate noi suntem obișnuiți numai cu telefoane premium, e bine să te întorci un pic în lumea celor mai mulți dintre consumatori. Pentru cei care nu vor să dea mai mult de 1.000 de lei pe un telefon, dar au nevoie de cameră bună și un telefon care să arate cum trebuie, Motorola One e o opțiune viabilă pe piața de low-mid range.