Lectură de 7 min

REVIEW MSI Pulse 15 cu RTX 4070 - gaming la 1440p și creare de conținut

Abonează-te pe  
După cum v-am obișnuit vin la voi cu un nou review la un laptop. Am testat un Legion cu RTX 4080, un Asus cu 4090 și acum vă aduc un laptop MSI cu RTX 4070. Hai să vedem cum se descurcă în jocuri, dar și task-uri creative precum editarea video.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Înainte să trecem la grafice să trecem în revistă designul acestuia și să vorbim despre experiența de utilizare. Aspectul este unul foarte MSI, adică old-school gaming laptop. Dacă Lenovo merge pe un aspect minimalist, Asus se duce în modern flashy, MSI rămâne fidel look-ului de laptop de gaming clasic. Avem un capac gri cu logo-ul companiei în mijloc și un desen pe lateral.

MSI Pulse 15 - Design

Estetică este aceeași și la interior și aceleași desene sunt și pe trackpad, pe tasta space și pe tastele direcționale. Tastatura are tastele wasd și cea de escape transparente și un font gameristic care mie nu-mi place. În rest avem liniile agresive și un ecran ce se poate întinde până la 180 de grade. Nu scăpăm de stickerele Intel, Nvidia și al MSI.

În schimb, ceea ce-mi place este că spatele este expus prin care se văd componentele și are această structură de fagure. Piciorușele din cauciuc sunt mari și solide. Tot pe spate avem și cele două difuzoare. În spate și în stânga avem fantele pentru expulzarea aerului cald. În dreapta nu avem ceea ce e bine deoarece nu-ți încălzește mâna când te joci, dacă ești dreptaci.

La capitolul conectică, MSI Pulse 15 este bunicel cu cele mai multe porturi pe dreapta, unde regăsim portul ethernet, port HDMI, USB-C, dar nu este Thunderbolt, USB 3.2 și o mufă de căști. În partea opusă avem portul de încărcare, un USB 3.2 și un UBS 2.0, cam ciudată includerea acestuia, dar să zicem că-l folosești pentru mouse. La nivel de construcție este un laptop solid și nu se îndoaie în zona tastaturii și foarte puțin la display.

În ceea ce privește experiența de tastare, nu pot să mă plâng. Mie îmi plac tastele MSI, sunt moi, plăcute la atingere și au o cursă de acționare decentă. Eu personal nu am pretenții de tastatură mecanică pe un laptop. După ce nu mă omor, în schimb, este includerea unui numpad în dreapta. Ok, are o utilitate, dar cred ca putea fi omis de pe acest model.

Există o singură tastă FN, în partea dreapta pe care o folosești pentru acționarea funcțiilor speciale. La majoritatea modelelor FN se află în stânga. Mi-a luat puțin să mă obișnuiesc, dar acum chiar îmi place deoarece pot să activez rapid ventilația rapidă, ținta pe ecran sau să pun pe pauză un video. În plus, dacă nu vrei poți să schimbi funcția cu MSI Center al lui FN cu cea a tastei Windows.

Tastatura este iluminată RGB, însă nu pe fiecare tastă individual, ca pe alte modele mai scumpe, ci are patru zone diferite de iluminare pe care le poți personaliza în software. Îmi place că tasta Esc are un LED mic care indică dacă este folosită placa video dedicată sau cea integrată. Per total, tastatura e bună.

Trackpadul nu este prea grozav. În primul rând este foarte mic, iar în al doilea rând clickul este foarte rigid. Degetele alunecă bine și dublu click-ul este în regulă, dar dacă trebuie să ții apăsat click și să tragi de un element pe ecran, atunci nu prea e ok. Nu e un punct negativ atât de mare deoarece vei folosi un mouse 90% din situații.

Ecranul este unul de 15,6 inci cu margini negre de plastic destul de mari, comparativ cu alte modele din prezent, iar în partea de sus este ascunsă o cameră HD. Nu e grozavă, dar măcar există.

Display-ul este unul bun pentru gaming cu o rezoluție 1440p și o rată de refresh de 240Hz. M-am jucat pe el, l-am folosit pentru editare texte, browsing și editare video și totul a funcționat foarte bine. Pentru genul de editare video pe care-l fac eu e foarte ok. Pentru colorizare profesionistă, nu. Luminozitatea este bună pentru un laptop și-l vei folosi cu succes și în medii bine iluminate.

Performanță - MSI Pulse 15

Mai departe să vorbim despre componente, performanță, temperaturi, zgomot și autonomie. MSI Pulse 15 are un procesor Intel Core i7-13700H, o placă video Nvidia RTX 4070, 32 GB RAM, suportă până la 64 GB, și un SSD de 1TB Samsung.

Procesorul Intel Core i7-13700H este un procesor cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, dintre care 6 sunt de performanță și 8 de eficiență. Frecvența de bază este 2,4 Ghz și o frecvență turbo de 5 GHz pe nucleele de performanță. Acesta are un TDP de 45 de wați, ceva mai jos de cei 55 de wați ai lui i9-13980HX de pe Scar 18.

Diferența dintre acest i7 și i9-le testat pe Legion 7 Pro este dată număr mai mare de nuclee. În testul Cinebench R23 procesorul a obținut un scor de 18807 de puncte multicore și 1814 pe single core, în timp ce i9 de pe Legion a obținut 27501 de puncte multicore și 1773 single core.

În timpul testului, i7 păstrează o frecvență de 4,4 GHz pentru o vreme, apoi scade la 4,12 GHz pentru restul testului și o temperatură maximă de 95 de grade celsius. Asta este ceva normal pentru procesoarele Intel din a 13-a generație și atunci când sunt împinse la limită în astfel de teste. În gaming, temperatura acestuia fluctuează între 75 și 85 de grade celsius.

Placa video este un RTX 4070 cu o frecvență de 2300 MHz și o putere totală de 115 wați. Dacă cu un RTX 4090 ai putea juca Cyberpunk 2077 pe ultra cu ray tracing și fără DLSS aici nu prea poți. Am testat laptop-ul în același jocuri: Cyberpunk 2077, Control, Spider-Man Miles Morales, Dying Light 2, CS Go, dar de data aceasta am adăugat The Witcher 3 și The Last of Us Part 1. În Counter Strike am stat confortabil cam tot timpul la peste 300 de FPS, deci o să ai un gameplay foarte fluid cu o rată de refresh de 240Hz.

RTX 4070 pentru laptop mi se pare o placă video bună pentru cei care doresc să se joace cele mai noi jocuri la setări maxime, cu ray tracing, însă la rezoluție 1440p și folosind DLSS. În toate jocurile testate de mine am obținut 60 sau aproape 60 de fps pe setări grafice maxime și cu ray tracing și DLSS activat.

Noua versiune a DLSS mi se pare excelentă, iar frame generation este excelent: poate să dubleze performanța în jocuri menținând aproape aceeași calitate grafică. Nu este ideal că are doar 8 GB memorie virtuală, însă dacă bugetul permite atunci aș alege un laptop cu 4080 sau 4090 pentru a sta liniștit pe viitor.

Am rulat și clasicele teste sintetice cu 3DMark PC și PCMark 10 unde am obținut 9647 de puncte, puțin sub punctajele obținut de categoria premium gaming PC din clasamentul PCMark. În TimeSpy 3D Mark am văzut un punctaj aproape de 12.000 de puncte, adică în partea de sus a clasamentului, dar sub categoria Premium Gaming PC. După un overclock simplu cu MSI Center în care am crescut frecvența de la 2300 MHz la 2500 MHz, am reușit să depășesc bariera și am ajuns al 12312 puncte, un plus de 4,6%. În gaming asta se traduce 2-3 FPS-uri în plus. Nu e mult, dar e binevenit. În timpul testelor TimeSpy am avut în jur de 80 și 70 de FPS. În testul de ray tracing am avut o medie de 33 FPS.

Din păcate, SSD-ul ales de MSI pentru acest laptop nu este cel mai grozav și am înregistrat viteze de 2000 MB/s la scriere și 2900 MB/s la citire, mult mai puțin decât am văzut cu SSD-ul de pe Legion 7 Pro sau Asus Strix 18. Chiar și așa este suficient de rapid pentru cam tot ce ai nevoie. Dacă nu-ți place îl poți înlocui mai târziu.

Memoria RAM este DDR5 5200 MHz și ai două sloturi disponibile pentru upgrade până la 64 GB. În acest moment 32 GB sunt numai buni pentru editare video și excelent pentru gaming.

Autonomia este în linie cu anterioarele laptop-uri de gaming testate: în jur de 4 ore de browsing și editare de texte cu luminozitatea la jumătate, Wi-Fi activat, în modul balanced și cu modul hybrid activat. Dacă treci pe modul battery, folosind doar placa video integrată probabil mai câștigi niște autonomie.

L-am folosit și pentru editare video și am editat un proiect video de 12 minute cu clipuri 4K, 2 grafice precum cele pe care le-ați văzut în acest clip și alte elemente precum burtiere și titluri și laptopul l-a exportat în 4 minute și 15 secunde. Ceea ce nu este rău deloc

Pe partea de randare grafică, laptop-ul se descurcă ok, iar BMW Benchmark pe Blender a fost randat în 3 minute și 15 secunde, un timp de 2 ori mai lung decât Legion 7 Pro cu RTX 4080.

În ceea ce privește zgomotul și temperatura, MSI Pulse 15 e în linie cu celelalte laptop-uri testate de mine anul acesta. În gaming am văzut valori maxime de 53 de db, iar cu modul Cooler Booster 5 activat prin care ventilatoarele împing și mai mult aer afară am văzut un maximum de 57db. Aș activa modul cooler booster doar în cazuri rare deoarece temperaturile nu sunt foarte mari în modul normal și nu cred ca e nevoie de cooler booster care adaugă prea mult zgomot. Altfel poți să te joci și cu acest mod activat, dar recomand o pereche de căști mai ales că difuzoarele incluse aici nu sunt grozave. Au un volum redus, nu prea mult bas și ar fi mers altfel amplasate sau măcar adăugate alte două.

Temperatura maximă pe care am văzut-o pentru procesor a fost de 95-96 de grade celsius în teste de CPU, însă în alte situații se situează între 75 și 85 de grade și câteodată 90. Placa video stă la un maxim de 77 de grade celsius.

Înainte să închei vreau să mai spun ceva despre software. MSI Center este locul unde faci overclock, personalizezi iluminarea RGB, vezi starea hardware-ului, frecvențele pentru router. Are și ceva numit Smart Auto care ar trebui să umble la setări pentru a îți oferi cea mai bună experiență indiferent că te joci sau că faci browsing. Mai e și ceva numit smart image finder și un AI identifică ce ai în poze și le adaugă tag-uri pentru ca tu apoi să le găsești mai repede. E un software funcțional, dar mi-aș fi dorit să meargă mai repede și să ofere o vizualizare mai bună a frecvențelor, temperaturilor etc.

Concluzie - MSI Pulse 15 cu RTX 4070

În acest moment, acest model se află la eMAG la reducere și are un preț de 11.500 de lei de la 14800 de lei. La noul preț mi se pare o achiziție, la prețul vechi nu chiar deoarece la 16000 de lei pot cumpăra un Legion 7 Pro cu RTX 4080.

Dacă ai un laptop cu o placă video mai veche sau una din seria RTX 20 atunci un asemenea laptop este o recomandare bună deoarece este mai performant și îți dă acces la DLSS 3 și frame generation. Dacă ai un laptop cu o placă video RTX 30 atunci fie aș alege un model cu 4080 sau 4090, fie aș aștepta reduceri sau următoarea generație.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: