Nokia a decis să folosească, într-un final, Android. După ce a încercat, împreună cu Microsoft, Windows Phone, Nokia și-a pierdut relevanța. Pe piața din România există 3 modele: Nokia 3, 5 și 6. De curând au lansat și Nokia 8, un adevărat vârf de gamă. Dar să ne concentrăm pe 6, un telefon ca un deja vu.

Nokia 6 are un design care aduce aminte de seria A de la Samsung, mai ales de Samsung A5. Designul este unul tradițional. Ecranul este puțin curbat la margini, iar curburile de aluminiu sunt destul de ascuțite. Din acest motiv, la ținerea telefonului în mână e relativ dificilă. Pe spate există o carcasă de plastic care aduce aminte de metal și o cameră cu bliț rotunjită, care nu are o protuberanță accentuată, ceea ce e în regulă. Designul este unul sobru, fără nimic spectaculos. Lucrul ăsta e bun pentru unii ca mine. Singura problemă sunt marginile telefonului. Pe lângă faptul că sunt ascuțite, fără o carcasă telefonul se poate zgâria foarte ușor. E cazul întâlnit de la iPhone 5 încoace la multe telefoane.

Display-ul telefonului este unul destul de generos. 5,5 inci și rezoluție Full HD. Acest lucru nu e un minus, pentru că la nivel de luminozitate și culori Nokia 6 se plasează în aceeași categorie cu multe telefoane superioare. Rezistența ecranului este mai scăzută la șocuri: are sticlă Gorilla Glass 3, de acum două generații. Responsivitatea e medie spre bună, deși se observă că avem de-a face cu un terminal mid-level pur-sânge.

La nivel de specificații, telefonul nu excelează. Îl pot compara cu Huawei P10 Lite. Adică un telefon onest, care funcționează foarte bine. Dar dacă ai folosit măcar o singură dată un telefon premium, vei observa diferențele la modul în care trece printre aplicații. Sub carcasă are un procesor Qualcomm Snapdragon 430 și 3 GB de RAM. Capacitatea de stocare e de 32 de GB, dar poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD de până la 256 de GB. Jocurile funcționează decent, iar la nivel de trece între aplicații nu a avut probleme și nici nu s-a blocat. Cu toate acestea, s-a restartat singur de două ori, lucru îngrijorător.

Interfața e curată. Vorbim de un Android 7 Nougat foarte puțin modificat de către HMD și Nokia. Astfel, există Google Now standard, cu swipe în dreapta. Ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o versiune aproape stock de Android. Toate aplicațiile pot fi accesate printr-un swipe spre partea superioară.

Bateria mi s-a părut călcâiul lui Ahile. Are doar 3.000 de miliamperi. Nu aceasta ar fi neapărat o problemă, dar încărcarea nu este rapidă. Așa că ai nevoie de 2 ore jumătate pentru a ajunge la 100% cu ajutorul unui încărcător microUSB, nu USB Type C. În plus, autonomia este de dimineață până spre seară, cu greu poți trece de o noapte cu Nokia 6. Cumva, e o jignire adusă numelui istoric.

Camera foto e un mare minus pentru acest telefon. Deși am văzut sample-uri foto în alte review-uri care puteau fi comparate cu iPhone 7, camera de 16 megapixeli mi s-a părut îngrozitor de lentă și de proastă la focalizare. În primul rând, de la apăsarea butonului tactil până la realizarea imaginii și salvarea acesteia în memorie trec 3 secunde. Am ieșit foarte rapid din cameră după realizarea pozelor și am avut surpriza ca acestea să nu se fi salvat. De asemenea, focalizarea este foarte proastă. Claritatea pozelor este redusă în lumină scăzută. Nici interfața camerei, care e cea a Androidului standard, nu este una reușită și are foarte puține opțiuni de editare.

Prețul este unul foarte bun. Costă 1.000 de lei, comparabil cu alte modele, precum Xiaomi sau Huawei.

În concluzie, Nokia 6 este unul dintre cele mai bune telefoane mid-range de pe piață, dar nu excelează la spectaculozitate sau originalitate. Pare o rudă a lui Samsung Galaxy A5, iar, în rest, dacă ar fi să-l descriu e ca și cum ar fi un telefon de stock. E imaginația celui mai puțin original om din lume. Dar e bun. Cumpără-i carcasă pentru a-l proteja. Acesta a fost review-ul start-up.ro pentru Nokia 6. Întrebați-ne orice în comentarii.