În octombrie vă spuneam într-un articol de pe start-up.ro cum Nvidia a creat un supercomputer numit SuperPOD ce este alcătuit din 1000 de plăci video ce oferă o performanță de 39 petaflopi și are peste 11,4 milioane de nuclee CUDA și aprope 9000 de nuclee de procesare.
Practic, Nvidia aduce performanța plăcii video GeForce RTX 3080 în cloud și le va permite gamerilor să experimenteze jocuri la rezoluție 1440p și 120 de fps pe PC și Mac și 4K HDR la 60 fps pe dispozitivele Nvidia Shield.
Ce este Nvidia GeForce Now
Acest serviciu este disponibil deja în State, iar acum a venit și în Europa. Și înainte de lansarea oficial am avut ocazia să-l testez timp de două săptămâni. Este tot ce promite Nvidia? Citește mai departe să afli cum a fost experiența mea.
Pentru început, pentru cei care nu știu, GeForce Now este serviciul de streaming al Nvidia și permite gamingul în cloud. Este gratis și îți conectezi baza de jocuri de pe Steam sau Epic Games și te poți juca titlurile favorite de pe orice dispozitiv, chiar și de pe telefon. Practic elimină nevoia de a investi în hardware. Există trei tipuri de abonamente.
Cel gratuit îți oferă acces gratuit timp de o oră la un sistem basic, cu priority te poți juca timp de șase ore la o rezoluție 1080p la 60 fps cu ray tracing, iar cu abonamentul RTX 3080 ai opt ore de joacă la 1440p și 120 fps sau 4K 60 fps cu Shield.
Abonamentul priority este de 8,3 euro pe lună, iar cel RTX 3080 va fi disponibil în cantități limitate și va costa 100 de euro pentru șase luni, deci 16,6 euro pe lună. Puțin mai mult decât un abonament Netflix 4K. Acum că am lămurit toate aceste lucruri, cum este să te joci în cloud cu pachetul RTX 3080? Pe scurt, experiența este similară cu acea de a te juca cu o placă video performantă la tine în PC.
Cum este GeForce Now RTX 3080
Am petrecut în jur de 20 de ore jucându-mă diferite titluri și de multe ori m-am simțit ca și cum m-aș fi jucat cu placa mea RTX 2080 Ti conectată. În unele privințe este mai plăcut cloud gamingul, mai ales pe laptop, deoarece ventilatoarele nu mai fac gălăgie, te poți bucura de liniște, iar laptop-ul rămâne rece. În alte privințe, mai sesizezi mici degradări în calitatea vizuală, chiar dacă este pentru câteva secunde.
Așadar, am testat pentru voi nu mai puțin de 10 titluri precum jucat Cyberpunk 2077, Control, Marvels Guardians of the Galaxy, Destiny 2 Beyond Light sau Far Cry 6. Le-am jucat pe desktop conectat la internet prin cablu, cu un abonament Fiberlink 1000 Mbps, dar și wireless pe rețea de 5 Ghz și pe 2,4 Ghz cu un router Dual-Band AC1900. Cei de la Nvidia spun că trebuie să ai o conexiune la internet de cel puțin 35 MB/s pentru a te bucura de gaming la rezoluție 1440p și 120 fps, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea gamerilor din România.
- Assassins Creed Valhalla, Ultra - 69 fps
- Marvels Guardians of the Galaxy, Ultra RTX + DLSS Quality - 80 + fps
- Apex Legends, Ultra - 144 fps
- Watch Dogs Legion, Ultra RTX + DLSS Quality - 60 fps
- Far Cry 6 Ultra HD Textures - 78 fps
- Metro Last Light, Ultra - 70 + fps
- Chernobylite, Ultra - 132 fps
- Control, Ultra RTX High fără DLSS - 60 fps
- Destiny 2 Beyond Light - 140 fps
Puteți și voi să analizați rezultatele, însă concluzia mea este că poți rula orice joc dorești și care este disponibil pe GeForce Now fără probleme la setări grafice ultra, cu ray tracing la această rezoluție și să te bucuri de 60 fps.
Pe desktop nu am avut probleme cu conexiunea și totul a funcționat fără cusur pentru mine. Pe o rețea wireless de 5 Ghz au mai apărut mesaje de „spotty connection” și am văzut că rezoluția stream-ului a căzut la 1700 x 960. Nu a rămas așa și după câteva minute a revenit la 1440p. Dacă treci la o rețea wireless pe 2,4 Ghz atunci aceste probleme apar mai des și într-un caz rezoluția a scăzut chiar până la 720p.
Deci dacă vrei să te bucuri de gaming fluid pe GeForce Now îți recomand să o faci pe o conexiune la internet pe fir sau pe una wireless cu bandă de 5 Ghz.
Este o soluție pachetul RTX 3080 și pentru gamingul competitiv? Cu noul sistem RTX 3080, GeForce Now promite o lantență mică de 60 ms, comparabilă cu ceea ce oferă consolele de jocuri datorită tehnologiei Adaptive Sync. Astfel GeForce Now reduce latența și sincronizează cadrele produse de sistemul din cloud cu rata de refresh a monitorului, astfel încât să nu apară blocaje sau latențe mari.
Eu am avut parte de o experință și mai bună și în titlurile testate de mine, streamul Nvidia a avut constant între 30-35 ms, cu zvâcniri scurte către 45 ms pe conexiune cu fir și pe rețeaua de 5 GHz. Totuși, în timpul filmărilor acestor secvențe performanța a fost mai proastă, fără să scadă sub 40 ms. Ce înseamnă asta? Că e o experiență foarte bună de gaming. Dacă ești ultra competitiv ar putea fi puțin cam mult, însă chiar și așa te poți bucura de un fast paced shooter fără probleme la 30 ms. Totuși, în Apex Legends, informațiile afișate de joc indicau un ping de 14-5 ms în cele câteva meciuri realizate de mine, iar în Dota 2 pingul indicat de joc era 0.
Deci poate fi o soluție și pentru cei mai competitivi dintre voi, însă aici dacă ai ambiții mari este clar că ai nevoie să investești într-un PC, monitor rapid și într-un mouse de calitate.
Pentru streamingul la 120 de fps pe Android este nevoie de telefoane care au ecrane 120 Hz. În acest moment, streamingul la 120 fps ar trebui să meargă pe telefoanele Samsung: S20 Fan Edition, pe seria S21 și pe Note 20 Ultra 5G. Eu am Note 20 Ultra însă în setări pot alege doar 30 sau 60 fps. Asta din cauza faptului că modelul Samsung vândut în România are procesor Exynos, nu Snapdragon. Modelele din SUA cu Snapdragon ar putea reda GeForce Now la 120 de fps.
Nvidia Geforce Now vs Google Stadia
Cum se compară cu Google Stadia? Aceste două platforme de cloud gaming sunt destul de diferite. Fiecare cu avantaje și dezavantaje.
La nivel de acces, ambele platforme sunt gratuite și tot ce trebuie să faci este să-ți faci un cont. Accesul pe Geforce Now este limitat pentru conturile gratuite, în timp ce pe Stadia nu este. Pe ambele platforme există jocuri gratuite, deci ai putea să te joci fără să plătești un ban.
O altă diferență majoră este felul în care cumperi jocurile. Cu Nvidia GeForce Now te poți juca titlurile pe care le ai pe Steam deja, pe Stadia nu poți. În cazul platformei Google trebuie să cumperi jocurile de acolo. Asta poate fi o problemă dacă ai un PC performant și în același timp vrei să te joci și în cloud deoarece trebuie să cumperi un joc și pe Steam și pe Stadia, dar asta nu e o problemă pentru GeForce Now.
Stadia are o librărie mică de jocuri comparativ cu cea a Nvidia.
Stadia oferă posibilitatea să te joci pe PC la o rezoluție 4K și 60 fps, în timp ce Nvidia ajunge la 1440p și 120 fps. Cu Geforce Now te poți bucura de 4K la 60 fps doar dacă ai Nvidia Shield. O altă diferență este că pe GeForce Now poți modifica setările grafice ale jocurilor, pe când pe Stadia ai un pachet standard pe care nu-l poți modifica.
Abonamentul Pro al Stadia costă 10 euro pe lună, iar pachetul RTX 3080 ajunge la 16,6 euro pe lună, după cum am spus mai devreme.
Concluzie GeForce Now RTX 3080 în România
Revenind la GeForce Now RTX 3080, experiența nu este perfectă și câteodată conexiunea wireless pe 5 GHz nu este suficientă pentru un gaming fără cusur la 1440p și chiar și pe conexiune pe fir au mai apărut unele probleme, însă se poate rezolva pe viitor în momentul când vor aduce serverele mai aproape de România. În această perioadă am fost conectat la serverul din Frankfurt pentru a testa RTX 3080.
Și mai sunt mici buguri la care se lucrează, precum introducerea parolei unui cont Steam de mai multe ori. O altă chestie care mă deranjează este că mai multe jocuri nu au suport complet pentru controllerul pe care-l am eu în casă, Dual Sense de PS5. Vezi aici lista de controllers oficial recomandate. Prețul abonamentului este cam scump, dar nici prețul plăcilor video nu este acolo unde ar trebui.
Acum am ajuns la final și este timpul să tragem o concluzie.
Merită? Păi dacă facem un calcul simplu: un an de GeForce Now înseamnă 200 de euro adică undeva sub 1000 de lei. În schimb, dacă vrei să cumperi un RTX 3080 acum atunci trebuie să dai peste 8000 de lei și dacă te uiți la un 2080 second hand atunci ajungi la 4000 de lei. În aceste condiții, dacă dorești o placă video performantă doar pentru jocuri și nu găsești să cumperi una atunci un asemenea abonament este o alegere excelentă.
Un alt avantaj al unei platforme de cloud gaming este faptul că-ți poți lua jocurile cu tine oriunde ai o conexiune bună la internet.