În august scriam review-ul căștilor wireless OnePlus Buds Pro, pe care-l puteți vedea aici, și unde notam un singur punct contra. Însă mă gândeam că ar fi fost extraordinar dacă costau mai puțin. Nu a trebuit să aștept prea mult pentru a mi se îndeplini dorința, care a luat forma căștilor OnePlus Buds Z2, cu un sunet la fel de bun, dar cu un preț mai mic.

Însă înainte să intrăm în detalii să vorbim despre design și despre ce primești în cutie.

Pentru acest model, OnePlus a rafinat designul lui OnePlus Buds Z și acum sunt mai mici, cu 15% mai scurte, ca să fiu mai exact. În același timp, acestea sunt și mai ușoare, cântărind 4,5 grame. Carcasa, pe de altă parte, nu este cea mai mică pe care am văzut-o. Aceasta cântărește 42 de grame și are o lungime de 7,3 centimetri. Însă, la fel ca și altele, încape cu ușurință într-un buzunar de pantaloni. În cutie mai găsești două perechi de dopuri (mici și mari) și cablul roșu de încărcare USB-C.

Acestea sunt disponibile pe alb și negru și sunt rezistente la apă și praf, iar căștile au certificare IP55 și carcasa IPX4. Deci dacă te prinde o ploaie pe drum nu ar trebui să ai probleme cu aceste căști.În ceea ce privește conexiunea, aceasta se realizează foarte rapid datorită Google Fast Pair și tot ce trebuie să faci este să deschizi cutia și să ai bluetooth-ul activat pe telefon. Apoi poți să descarci aplicația HeyMelody pentru a accesa mai multe setări.

Căștile stau foarte bine în ureche și vei vedea că au o poziția naturală în care se sprijină de ureche și indiferent de situație nu mi-au scăpat pe jos. De asemenea, sunt confortabile și le-am purtat aproape zilnic două-trei ore și nu m-au deranjat deloc.

Cu ce am eu o problemă, în schimb, este felul în care au fost poziționate în carcasă. Mi se pare natural să prind casca dreaptă cu mâna dreaptă și să o pun în ureche, însă felul în care sunt poziționate în carcasă face dificil asta sau necesită cumva învărtirea căștii în mână. Mi-am întrebat trei prieteni dacă e doar la mine problema asta și așa se pare, ei neavând o problemă cu felul în care sunt așezate în carcasă. Pentru o mișcare mai naturală este indicat să iei casca stângă cu mâna dreaptă și casca dreaptă cu mâna stângă.

Sunet OnePlus Buds Z2

Bun, acum că le-am pus în ureche cum se aud? Foarte bine, având în vedere că vorbim de aceleași difuzoare dinamice de 11 mm care se regăsesc și pe OnePlus Buds Pro. Astfel am sesizat același volum impresionant și același bas profund regăsit pe căștile mai scumpe. Am trecut prin diferite genuri muzicale, am văzut filme și clipuri pe YouTube și nu am sesizat puncte slabe. Conexiunea a fost stabilă și nu experimentat întreruperi.

Pentru cei cu telefoane OnePlus, aceste căști au și trei moduri de redare: cinematic movie, immersive music și mobile gaming. În modul de gaming latența ar trebui să fie redusă până la 94 ms pentru ca experiența de gaming să fie fluidă și imersivă. Iar pentru cei care urmăresc filme pe telefoane, aceste căști au și Dolby Atmos, însă doar dacă le conectezi la un smartphone OnePlus (7-9, fără seria Nord).

La fel ca și OnePlus Buds Pro, Buds Z2 sunt dotate cu tehnologie de anularea zgomotului de fundal până la - 40dB. Dacă ți se pare prea mult, poți alege un mod standard noise cancelling ce anulează zgomote de până la - 25dB. În utilizarea zilnică eu am preferat modul de anulare maxim, mai ales în medii zgomotoase precum metroul sau trenul. Apropo de asta, cu volumul la 50% și cu noise cancelling activat abia se auzea puțin zgomotul făcut de roțile trenului. Dacă urci volumul mai mult te vei putea bucura doar de muzică, fără să fii deranjat de zgomote.

Dacă ai nevoie să auzi ce se întâmplă în jurul tău există și un mod numit transparency mode, care amplifică zgomotul din jur. Trecerea la acest mod se poate face din aplicație sau, mai simplu, prin ținerea apăsată pe cască. Pentru conversații, căștile Buds Z2 sunt doatate cu trei microfoane fiecare, astfel încât să filtreze zgomotele și să amplifice vocea. Conversațiile au fost clare și microfoanele reușesc să anuleze o parte din zgomotul de fundal ambiental.

În ceea ce privește autonomia, aceste căști sunt printre cele mai bune oferind până la 38 de ore de ascultare fără noise cancelling. Iar dacă le găsești descărcate trebuie doar să le lași la încărcat 10 minute pentru cinci ore de ascultare cu ANC.

În aplicație găsești și un mod de testare al modului de potrivire al căștilor în ureche și se pare că urechea mea dreaptă nu este la fel ca cea stângă. Casca stângă are o potrivire bună majoritatea timpului, în timp ce dreaptă nu chiar. Am încercat și celelalte dopuri, însă potrivirea tot mediocră a fost. Tot de aici poți să personalizezi și controlul pe cască.

OnePlus Buds Z2 vs OnePlus Buds Pro

Care este diferența dintre acestea și Buds Pro? Versiunea Pro suportă codecul audio LHDC, e permite streamingul de conținut audio de înaltă rezoluție și suportă un transfer de date de până la 900 kbits/s. De asemenea, Buds Pro aduce posibilitatea de ați crea propriul profil audio și au acel Zen Mode prin care poți asculta „white noise” pentru când ai nevoie să te concentrezi.

Carcasa Buds Z2 nu are încărcare wireless, nu este la fel de mică și fină și aș spune și că designul căștilor nu este la fel de rafinat ca cel al lui OnePlus Buds Pro.

Cu acest produs, cei de la OnePlus și-au propus să redefinească conceptul de căști wireless entry-level și în mare parte cred că au reușit deoarece sună bine, au noise cancelling de calitate și sunt mici și confortabile și au autonomie bună.

OnePlus Buds Z2 vor fi disponibile în România pe OnePlus.com la prețul de 99€, precum și în oferta partenerului local GSMnet, la prețul de 499 lei. OnePlus Buds Z2 va fi disponibil în Europa și Marea Britanie pe 20 decembrie în nuanța Pearl White, în timp ce nuanța Obsidian Black va fi pusă în vânzare pe OnePlus.com în luna ianuarie.