Gama Reno este, de fapt, gama principală pe care se bazează OPPO în România. Telefoanele mid-range sunt cele mai cumpărate de pe piață și multe dintre ele sunt recomandări ușor de făcut atunci când le avem la review. Chiar dacă uneori putem fi subiectivi, pentru că un flagship de 6.000 de lei îți atrage atenția mai mult, oamenii cumpără telefoane din gama de preț cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei.

Oppo Reno 10 este ultima generație lansată la finalul verii de companie pe piața locală și telefonul începe de la 2.300 de lei. Ce am învățat despre OPPO Reno 10? Că acest terminal deși pare unul pentru toată lumea, are o nișă specifică pe care o respectă - cei pasionați de fotografie. Hai să vedem cum s-a comportat.

Design și display

Dacă vorbim de designul unui telefon astăzi nu sunt multe elemente distincte. De cele mai multe ori modulul camerei este cel care face diferența clară dintre ele. OPPO continuă designul celorlalte generații de Reno. Pe față avem un display de 6,7 inci curbat în margini, o cameră punchhole de selfie, iar pe spate o carcasă de sticlă într-un bleu ce reflectă lumina și dă o senzație metalizată în funcție de modul în care bate lumina pe ea.

Modulul camerei are o protuberanță destul de crescută, camera principală e uriașă și ocupă cewa mai mare suprafață, iar în partea inferioară celelalte două camere sunt într-un semicerc. Combinația aceasta scoate în evidență telefonul și-l face ușor identificabil.

Avem un terminal cu 93% ecran, acesta din urmă fiind un Full HD + de 2412 x 1080 de pixeli, cu o rată de refresh de 120 de Hz, ceea ce se simte în meniuri și în folosirea de zi cu zi. Luminozitatea standard maximă este de 500 de niți, iar pentru afișarea fotografiilor HDR și a conținutului HDR10+ vorbim de 950 de niți.

Cifrele acestea zic din nou o poveste despre Reno 10. Un telefon pentru creatori, unul pentru cei care vor să facă fotografii, să le editeze pe mobil, să impresioneze în social media.

Designul este unul reușit, continuă elegant generațiile anterioare, fără ca telefonul să se simtă prea greu sau prea ușor în mână. Marginile cromate din plastic dau totuși o impresie de calitate, iar avantajul spatelui din sticlă este că se va zgâria destul de greu.

Vine în două culori, aceasta cu tente bleu pe care am avut-o eu și pe negru, dar care are aceleași calități de reflexie a luminii ca și acesta.

E despre eleganță aici. Nu există cuvântul ăsta în română, dar îl inventez eu pe loc. E un telefon poșetabil. Nu contează că e un telefon de 2.200 de lei, când îl scoți din poșetă sau buzunar, se vede ca un terminal mult mai scump. Asta e iluzia care-mi place la mid range-uri.

Veți vedea o mică obsesie în acest review. Adică faptul că voi vorbi despre cum OPPO a creat un telefon de portrete și fotografii. Și asta e bine, pentru că e o nișă importantă. Acum însă vreau să ajung să vorbim despre performanțele tehnice ale lui OPPO Reno 10.

Performanțe tehnice OPPO Reno 10

Terminalul are un procesor Mediatek Dimensity 7050, practic aproape același model cu Dimensity 1080 de anul trecut, un procesor destul de bine optimizat pentru fotografie și autonomia bateriei.

Modelul pe care l-am testat eu este cel cu 256 de GB de stocare, are 8 GB de RAM ce pot fi extinși cu încă 4 GB din memoria disponibilă pentru stocare și are o baterie de 5.000 de miliamperi.

La începutul review-ului menționam faptul că acest telefon este unul destul de specific. Am descoperit asta încercând să fac niște lucruri care-mi plac mie. De exemplu, să mă joc.

E un telefon foarte bun pentru browsing, pentru documente și social media, e un telefon excelent pentru fotografie și video. Nu e un telefon mid range pentru titluri destul de complicate de jocuri. Am încercat F1 Mobile Racing, un titlu cu o grafică bună. Deși jocul se încarcă relativ rapid și funcționează corect, grafica este mult subdimensionată și fără detalii importante chiar și comparat cu un model precum OnePlus Nord 3 pe care l-am testat de curând. Din punctul acesta de vedere, OPPO Reno 10 clar nu este un telefon pentru cei pasionați de gaming mobil, poate doar pentru titluri ușoare. Chiar dacă are optimizări software, calitatea graficii a fost foarte slabă și eu nu l-aș recomanda pentru asta.

Din acest motiv, insist că e un telefon bine optimizat pentru fotografii, cu camere și software excelent pe această direcție, dar care nu e un all rounder la un cost rezonabil.

Bateria de 5.000 de miliamperi se încarcă ultrarapid la 67 de wați cu tehnologia SuperVOOC de la OPPO pe care o știm deja și care nu dezamăgește. Practic, vorbim de 15-20 de minute pentru o încărcare completă, iar autonomia este de aproximativ o zi dacă folosești telefonul cu ecranul la 120 de Hz și luminozitate crescută. Telefonul nu se încarcă wireless, dar deja ne-am obișnuit la OPPO cu acest lucru. Focusul lor e pe SuperVOOC, adică să nu te stresezi dacă mai ai 10% baterie și să poți încărca foarte rapid pentru încă o zi de folosire.

Dar nu degeaba telefonul ăsta e supranumit The Portrait Expert, nu? Totul e despre camere aici. Să pui pe Insta, pe TikTok, nu pe Facebook, că nu ești bătrân.

Camere foto video

Terminalul are o cameră principală de 64 de megapixeli cu f/1.7, un modul telefoto de 32 de megapixeli cu f/2.0 și o cameră ultrawide de 8 megapixeli cu f/2.2 și un unghi maxim de 112 grade. Zoom-ul optic hibrid poate fi de 2X, iar cel digital de 20X. Camera de selfie are 32 de megapixeli, f/2.4 și poate avea un unghi de 89 de grade, pentru mai multe persoane în cadru.

Totul este pentru portrete cu OPPO Reno 10. Camera telefoto de 32 de megapixeli care are un senzor Sony IMX709 aduce 60% mai multă lumină ca generația de anul trecut și OPPO menționează că reduce zgomotul din imagini cu 35%. Portrete pot fi făcute ori cu Zoom 1X sau cu Zoom 2X pentru alt tip de detalii.

Ce a făcut OPPO în ultimii ani e să compenseze limitările naturale ale camerelor de smartphone, care nu pot fi imense, prin software. De asta, Reno 10 aduce modul Pro-Portret pentru a crea un bokeh de calitate și portretul să fie încadrat cât mai bine, dar și Portrait Expert Engine care practic e un AI ce înțelege cadrul, lumina, tonurile de culoare ale pielii ca să scoată o imagine cât mai bună.

Acum să trecem în viața reală. Cât de mult vezi? Ei bine, pe portrete telefonul intervine puternic pe optimizarea luminii și a culorii, chiar și atunci când lucrurile nu sunt ideale în jurul său. Într-o zi foarte luminoasă, cu imagini în contre jour, reușește să echilibreze culorile excelent în bokeh, astfel încât personajul să fie scos în evidență în portrete.

Cele două moduri de Zoom sunt 1 și 2X, am remarcat calitatea detaliilor extrem de bună din cazul portretelor. Firele de păr din barbă, porii pielii extrem de bine evidențiați în cazul portretelor. Lumina proastă din jurul meu care face poza inițială să fie supraexpusă este apoi corectată corespunzător de cameră. Nu mă surprinde, OPPO a fost bun și în anii trecuți pe zona aceasta de fotografie.

De asemenea, camera de selfie-uri reușește să prindă detalii excelente, iar AI-ul intervine pentru optimizarea luminii.

Când vorbim de fotografia de obiect, imaginile sunt saturate la nivel de culoare și putem observa cum AI-ul intervine pentru a scădea din saturație dacă suntem în soare, pentru a evidenția mai bine culorile acelui obiect, pentru a încadra mai bine imaginea.

Când vine vorba de video, telefonul are modul Ultra Steady pentru o stabilizare mai bună, dar doar la 1080P și 60 de cadre pe secundă.

După folosirea acestui telefon, deși spre deosebire de el, eu nu sunt un Portrait Expert, pot să zic că promisiunea de marketing se menține. OPPO continuă să optimizeze camerele într-un mod foarte reușit.

Preț și disponibilitate OPPO Reno 10

Telefonul se găsește în culoarea Silvery Grey și în aceasta, Ice Blue, la un preț de aproximativ 2.200 - 2.300 de lei, ceea ce este un cost extrem de rezonabil. Mai ai din aceeași categorie de preț și de performanțe Motorola Edge 40 sau Samsung A54.

Cred că diferența dintre ele o face ceea ce vrei să realizezi. Am zis că OPPO e un terminal pentru cei interesați de fotografie, de portrete, vor să se joace foarte mult cu imaginile, dar fără să se complice cu un mod Pro în care să seteze ei toate funcțiile.

Nu e un terminal ca să joci jocuri complexe, e un terminal pentru a-ți face treaba în social media, a urmări clipuri pe ecranul luminos și colorat de 120 de Hz, pentru a face fotografii destul de impresionante. Deși e un mid range care pare pentru toată lumea, e un mid range de nișă. Dar una extrem de extinsă. Jumătate din români ăși fac un selfie pe săptămână. Măcar unul. 20% își fac zilnic.

Așa că eu am o concluzie simplă: OPPO Reno 10 e o evoluție excelentă pentru cei interesați să facă fotografii și să nu spargă bugetul anul acesta. Are design, are stil, are un ecran excelent pentru multimedia.