Acesta nu va fi un review obișnuit, pentru că-l vom testa pe termen mai lung ulterior, dar ne vom concentra pe câteva elemente importante și vom începe cu cel mai important aspect, adică designul lui Oppo Reno 5 5G.

Design Oppo Reno 5 5G - seriozitate și relaxare

Designul lui Oppo Reno 5 e unul familar dacă ai văzut ultimele telefoane din această familie, păstrând aceeași linie de design ce îmbină seriozitatea și relaxarea. Oppo Reno 5 5G e unul dintre cele mai ușoare telefoane din clasa sa, fiind pentru cei care nu vor un telefon care să-i deranjeze în mână. Are doar 172 de grame și o grosime de 7,9 milimetri. Per total, designul e unul dintre cele mai delicate din clasa sa, aceasta care e în zona premium. Cu toate acestea, vorbim de un telefon rezistent.

Pe spate carcasa e dintr-un aliaj de plastic ce se simte bine la atingere și chiar și atunci când bați cu degetul ca un „nea” care vrea să simtă calitatea. Deși spatele atrage amprentele pe termen mediu, dacă ai un telefon curat e foarte frumos, mai ales că are reflexii puternice în soare, iar în varianta pe care am avut-o eu, Starry Black, variază între un negru puternic, un gri închis și un albastru delicat.

Și dacă suntem aici, pe spate, modulul camerei e unul delicat față de ceea ce vedem astăzi pe piață. Avem 4 camere, dar care sunt amplasate în colț într-un dreptunghi relativ mic și care nu are o protuberanță prea mare. Dacă m-am învățat ceva în ultimul an la designul Oppo, e că reușește să facă niște telefoane extrem de eficiente ca design. Pentru că au câte ceva pentru fiecare.

Vrei un telefon serios? Ai Starry Black. Vrei un telefon mai tineresc? Varianta Astral Blue e mată, cu mici elemente strălucitoare, și e pentru cei sau cele care vor un telefon un pic mai tineresc.

Dacă întorci telefonul, marginile sunt subțiri și rotunjite, iar în partea inferioară ai și o mufă de căști. Marginile ecranului sunt mici, raportul dintre șasiu și sticlă fiind foarte bun. La nivel personal, apreciez un telefon care îți lasă un pic de loc, pentru că după atâția ani încă nu sunt mulțumit să scriu pe un telefon cu un ecran curbat pe ambele părți și pe care tastatura iese un pic în colțuri.

Într-o lume plină de briz-briz-uri și telefoane care par tunate de un băiat pasionat de Need for Speed, Oppo Reno 5 5G vine și ne calmează un pic. Eu sunt printre cei care nu sunt impresionați de un telefon în toate culorile lumii, deși unele au reușit să fie de succes.

Personal, prefer un telefon care să aibă o îmbinare de feature-uri. Adică să fie ușor, dar nu fulg. Oppo Reno 5 bifează acest lucru. Să arate bine carcasa pe spate, dar să nu fie o combinație de toate culorile. Să nu aibă o protuberanță mare a camerei.

Așadar, dacă vrei un telefon cu un design pentru 2021, eu m-aș uita la Oppo Reno 5 5G. Singurul lucru pe care aș putea să-l reproșez, dar nu pentru mine, ci pentru voi, e că telefoanele vin doar pe negru și albastru. Eu tot aștept acel Oppo pe verde închis.

Specificații tehnice și baterie

Telefonul are un procesor Snapdragon 765G optimizat pentru conexiunile 5G și care funcționează excelent în browsing și în jocuri. Capacitatea de stocare e de 128 de GB și memoria RAM de 8 GB, mai mult decât suficient pentru task-uri foarte complicate.

Personal, nu văd mari diferențe între Snapdragon 765G și procesoarele din categorii superioare, acestea fiind foarte discrete dacă sunt. Telefonul s-a descurcat fără probleme și nu a avut lag de niciun fel, inclsuiv în jocuri precum Call of Duty, Asphalt sau Real Racing. Diferența față de telefoanele cu procesoare superioare se va vedea și în cost, așa că raportul calitate-preț e excelent.

Dacă e Oppo, trebuie să vorbim de încărcare, acolo unde compania e specialistă. Reno 5 vine cu SuperVOOC 2.0 la 65 de wați, tehnologie proprie care reușește să încarce bateria de 4.300 de miliamperi în 35 de minute reale. Nu sunt texte de marketing, 35 de minute sunt pe ceas.

De ce e importantă încărcarea foarte rapidă? Poți să speri la un telefon cu autonomie de câteva zile, dar nu-l vei descoperi ușor. Oppo Reno 5 5G are o autonomie reală de o zi jumătate, în funcție și de cum folosești datele mobile pe 5G, dar procesorul e deja optimizat pentru consum redus de energie. Cu toate acestea, eu stau la birou toată ziua și uit să-mi încarc telefonul. Seara îmi iau 15-20 de minute să-mi prepar cina și pun telefonul la încărcat. Imediat am aproape 100%.

Am pomenit de 5G și vitezele acestea au devenit un argument extrem de important pentru mine în alegerea unui terminal. Am un abonament 5G și în București acesta funcționează excelent. Am zile întregi când nu trec pe WiFi, de ce aș face-o? Așadar, Reno 5 5G e optimizat pentru vitezele acestea și e un argument foarte important. Sfatul meu pe 2021? Dacă vrei telefon nou ia unul cu 5G.

Performanțele tehnice sunt ideale pentru cei care vor browsing, să se joace un pic, dar să folosească telefonul și pentru business. Am testat și într-un call pe Zoom cu 5G pornit și terminalul nu s-a încălzit prea mult. Snapdragon 765G e un procesor foarte solid.

Sistem de operare - Color OS 11.1

Oppo Reno 5 5G vine cu sistemul de operare Color OS 11.1. Dacă ești nou pe aici, câteva lucruri simple despre Color OS. E practic adaptarea Oppo pentru experiența din Android și aduce câteva funcții utile și foarte puține aplicații inutile.

E realizat cu un design curat și cu meniurile organizate un pic diferit față de un Android standard, dar odată ce le înveți, sunt logice.

Color OS 11.1 poate fi personalizat și să alegi dacă vrei dark mode sau modul tradițional, dar și numeroase alte feature-uri, de la cum arată amprenta atunci când o apeși, layout-ul aplicațiilor și culoarea notificărilor ce rulează în colțurile ecranului. Pentru cei care vor să facă asta, și știu că sunt unii, deși nu mă număr printre ei, poți să schimbi și fonturile sistemului de operare, dar și culorile sale de bază.

Sistemul are integrate funcții de Digital Wellbeing și parental control, încărcarea este optimizată și dacă pui încărcătorul seara, telefonul va ști asta și va reduce viteza încărcătorului, tocmai pentru sănătatea bateriei pe termen lung. Update-urile de Color OS sunt destul de curente, ultimul fiind din februarie, care are și ultimele actualizări de securitate de la Android.

Ca aplicații nu ai foarte multe aplicații inutile. Dincolo de o aplicație de relaxare, pentru cei care muncesc de acasă și vor să aibă câteva minute doar pentru ei, mai ai Game Space, care se deschide în momentul când pornești un joc și blochează notificările sau le afișează ca o burtieră rulantă pe ecran. Ai și funcția de Clone Phone ca să muți datele de pe un alt telefon. Restul de funcții sunt cele de pe Android și-mi place că Oppo nu a umblat prea mult la ele.

Camere foto și video

Telefonul are patru camere, 64 de megapixeli, 8 megapixeli ultra wide și două camere de 2 megapixeli, macro și mono. Camera de selfie este de 32 de megapixeli.

Vom discuta pe termen lung mai mult despre aceste camere, dar ele sunt ajutate de inteligența artificială pentru a aduce rezultate excelente. Camera principală poate fi setată să tragă normal sau cu toți cei 64 de megapixeli. De asemenea, poți activa sau nu asistentul de inteligență artificială care recunoaște setup-ul și luminozitatea și adaptează scenariul. Astfel, poți avea apusuri mai spectaculoase fără să le editezi.

Telefonul face portrete reușite, culorile sunt redate natural, iar dacă folosești HDR vor fi mai încărcate de culoare. În lumină scăzută, pentru calitatea ideală a imaginilor vei avea nevoie de un trepied sau de mâini stabile. Odată ce faci asta, rezultatele sunt foarte bune.

Anul trecut am testat un Reno 4 și am vorbit pe larg despre stabilizarea video de pe telefoanele acestea, funcție ce continuă și pe Oppo Reno 5. Chiar dacă nu are un modul de cameră uriaș, Oppo Reno 5 5G vine cu AI Highlight video funcție de inteligență artificială prin care telefonul identifică lumina din cameră și se adaptează la diferite scenarii pentru a aduce mai multă lumină în filmarea ta. De asemenea, dacă pozezi în contre jour sau filmezi astfel, telefonul recunoaște scenariul și îți adaptează imaginea.

În plus, pe video Oppo Reno 5 are Ultra Steady Video 3.0 care odată activat din meniul superior al camerei elimină mișcările camerei. Video-urile pot fi îmbunătățite și prin activarea funcției de AI, dar ai și efecte de bokeh, pentru video de tip portret.

Oppo îmbunătățește permanent această componentă a telefonului foarte importantă pentru mulți dintre noi.

Cum ziceam de la început, până pe 9 aprilie poți comanda Oppo Reno 5 5G și primești cadou un Oppo Watch. Dar nu doar asta.

Preț și disponibilitate - precomandă până pe 9 aprilie

Oppo Reno 5 5G are un preț imbatabil în momentul de față, până pe 9 aprilie, când se termină perioada de precomandă, dar și în mod normal va avea un preț mai mult decât decent.

Poți să precomanzi Oppo Reno 5 5G de la partenerii din România și primești un OPPO Watch 46 de milimetri, exact cum am eu la mână acum, iar costul este de 2.500 de lei. Dacă așteptai o ofertă pentru un cadou de Paști sau de primăvară, atunci am ce să zic negativ.

În mod normal, după 9 aprilie, când vei putea comanda telefonul fără oferta specială cu Oppo Watch, ceea ce îl plasează în zona low premium. La acești bani primești un ecran bun, capacitate de stocare, încărcare foarte rapidă și 5G, ceea ce face un pachet excelent.

Wow, nu? Și eu sunt de obicei Grinch, nu mă las impresionat prea ușor. Dar, pe bune, ce vrei mai mult la 2.500 de lei?

Puncte Pro

  • Designul este reușit, telefonul e subțire și ușor
  • Culorile de pe spate sunt serioase, dar și jucăușe
  • Încărcarea e ultrarapidă
  • Camerele se descurcă bine în timpul zilei și noaptea, atât la filmare cât și la video
  • Sistemul de operare e curat și e Color OS 11.1 actualizat
  • Prețul standard e bun, prețul la precomandă e imbatabil

Puncte Contra

  • Probabil că unii oameni vor dori un slot de card suplimentar
  • Meniurile din setări pot fi complicate pentru cine nu a mai folosit Oppo
  • Ai nevoie de încărcătorul său pentru încărcarea ultra rapidă

Concluzii Oppo Reno 5 5G

Am avut Oppo Reno 5 5G pentru mai bine de o săptămână și e un telefon foarte solid și la un cost foarte corect. Personal îmi place ecranul luminos și cu o rată de refresh mare, funcțiile adăugate de Oppo în interiorul sistemului de operare, 5G-ul, dar mai ales designul.

Într-o lume în care telefoanele devin din ce în ce mai mari, Oppo Reno 5 5G îmbină seriozitatea business cu materiale de calitate. E un telefon discret, dar care te face să te simți bine cu el. Fără să apeleze la prea multe artificii de design, Oppo a pus două culori, negru și albastru, care să ofere o gamă largă de opțiuni pentru multe persoane.

Și în ultimii ani am văzut vreo 2-3 oferte interesante la precomenzi de telefoane, iar Oppo Reno 5 5G cu Oppo Watch de 46 de milimetri e în acest top 3 personal.