Când ne gândim la telefoane performante ne vin în minte branduri pentru Samsung sau Apple, care vin și cu o barieră de intrare (preț), însă în ultimii ani tot mai multe branduri au început să aducă pe piață produse performante, dar cu un preț mai mic decât al competiției. Poco este un asemenea exemplu, iar F4 GT este cel mai recent model de telefon care face asta.

Publicul țintit de Poco cu acest model F4 GT sunt gamerii și pentru asta vine cu un design pentru această nișă, dar și cu 2 butoane extra care se pot dovedi foarte utile în jocuri video, dar și în utilizarea de zi cu zi. După cum se poate observa în imagini, telefonul are o estetică de gaming cu linii agresive și chiar cu iluminare RGB în modulul camerei foto. Chiar și blițul de pe spate este în formă de fulger. Este un telefon cu personalitate și nu va fi confundat cu un alt model de pe piață. Iluminarea nu există doar pentru că e un telefon de gaming, ci poate este și utilă și poate indica notificări, apeluri sau starea bateriei.

Un alt element nou este includerea a două butoane pe lateral, ce pot fi folosite în jocuri, dar și în afara acestora și le pot fi asociate funcții precum deschiderea camerei foto sau a lanternei. Butoanele pot fi activate sau dezactivate cu un slider dedicat, ceea ce va împiedica atingerile accidentale. Sliderul produce un click foarte satisfăcător atunci când îl folosești.

Ecranul este mare (6,7 inci) și este plat, iar marginile negre de pe laterale sunt mici, mai ales având în vedere prețul acestui dispozitiv. În partea de sus există o perforație pentru camera frontală. Acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus, aproape cea mai bună la ora actuală. Butonul de pornire funcționează și ca un scanner de amprentă. Cu Poco F4 GT poți folosi două cartele SIM, dar nu și un card microSD. De asemenea, telefonul are două difuzoare, sus și jos, cu un design aparte și în stilul clasic Xiaomi (Poco) telefonul include și un senzor infraroșu în partea de sus, astfel ți-ai putea folosi telefonul drept telecomandă pentru televizor.

Poco F4 GT are o grosime de 8,5 mm și cântărește 210 g. Așadar, este un telefon mare și poate fi greu de manevrat cu o mână, dar pentru un telefon de gaming dimensiunile sunt standard.

Ecranul este și el unul bun și vorbim de unul AMOLED cu o diagonală de 6,7 inci, o rată de refresh de până la 120 Hz și o luminozitate de 800 de niți. Nu este cel mai luminos, dar destul de bun în majoritatea situațiilor. În modul vivid, acesta reproduce culori aprinse și plăcute ochiului, atât în browsing, dar și gaming sau filme. Rata de refresh mare face totul să se simtă foarte lin în utilizare.

Trebuie să menționez și difuzoarele deoarece sunt foarte bune, capabile de un volum impresionant și numai bune pentru gaming sau Netflix.

Poco F4 GT are un procesor Snapdragon 8 Gen 1, 8 sau 12 GB RAM, 128 sau 256 GB spațiu de stocare, o baterie mare de 4700 mAh care se încarcă incredibil de repede la 120 de wați, adică undeva la 20 de minute de la 0% la 100%, fără să se încingă.

Autonomia este una bună cu cel puțin o zi de utilizare, însă viteza incredibilă de încărcare face ca acest aspect aproape să nu mai conteze. Îl pui și doar 5 minute la încărcat și ai suficientă baterie pentru câteva ore.

La nivel de performanță poți să te aștepți la ceea ce e mai bun. Doar telefoanele, câteva modele și mai scumpe, cu Snapdragon 8 Gen 2 scot scoruri mai bune în aplicații de benchmark precum 3D Mark sau Geekbench. Am rulat jocurile obișnuite precum Call of Duty, Diablo Immortal sau Genshin Impact și toate merg bine și fără ca telefonul să se încingă după o utilizare îndelungată. Într-un stress test cu 3D Mark, Poco F4 GT avea o temperatură internă de 43 de grade celsius, însă carcasa era doar călduță la atingere.

La nivel de software, pot să zic că Xiaomi face o treabă bună cu interfața sa MIUI, ce este intuitiv de utilizat, plină de animații fluide și draguțe. Telefonul vine cu MIUI 13, însă vei putea face upgrade la cea mai nou versiune, MIUI 14.

Cum vorbim de un telefon axat pe performanță și pe gaming, Poco F4 GT nu are un sistem de camere wow. Vorbim de un senzor principal de 64MP, căreia i se alătură o cameră ultrawide de 8MP și există, de asemenea, o cameră macro de 2MP. Știți părerea mea despre inutilitatea camerelor macro, însă o repet și aici: nimeni nu vrea camere macro pe telefon. Ar fi fost bine dacă avea inclus un senzor telefoto, cu un zoom de 2x, măcar.

Camera principală a modelului F4 GT realizează fotografii bunicele la lumina zilei. Detaliile sunt de clare în imaginile de 16 MP produse de camera de 64 MP. Culorile sunt contrastante și saturate, dar HDR-ul poate fi cam puternic uneori. Pe timp de noapte fotografiile ies bine cu destulă lumină și fără prea mult zgomot în imagine.

Camera ultrawide este inferioară celei principale și am văzut unele probleme în culori, dar fotografiile ies clare. Modul portret funcționează și el decent și efectuează o decupare bună a subiectului de fundal, însă cam exagerează cu blurul în fundal. Per total, Poco F4 GT are camere decent ce pot surprinde cadre bune în momentele de zi cu zi.

Am tot vorbit de preț, însă nu l-am menționat, ci l-am lăsat pentru final. Noi zicem că este unul bun și modelul cu 8 GB și 128 GB costă în jur de 2300 de lei, iar cel cu 12 GB RAM și 256 GB stocare l-am văzut la 3000 de lei.

TLDR

Poco F4 GT este un telefon de gaming cu un design destul de cuminte pentru categoria sa, ieșind totuși în evidență față de alte modele de pe piață. Este performant, vine cu două butoane dedicate pentru gaming și are o viteză foarte rapidă de încărcare. Eu îl recomand în special celor care sunt interesați de performanță și care vor să folosească un telefon mai mult timp, fără să aibă probleme din cauza aplicațiilor tot mai complexe. De asemenea, prețul îl face atrăgător pentru o plajă mare de oameni.