În luna iunie Razer a anunțat lansarea noilor modele de căști Barracuda și Barracuda Pro, alături de o versiune îmbunătățită a modelului existent, Barracuda X. Vechiului Barracuda X i-am făcut review și am fost impresionat de calitatea oferită la acel preț. Review-ul acela îl găsiți aici.

Acum cei de la Razer ne-au trimis la test versiunea de top Razer Barracuda Pro, căști de gaming high-end ce vin cu tehnologia de anulare activă a zgomotului de fundal și ce pot fi folosite la PC, consolă, laptop sau smartphone. Înainte să intru în detalii legate de componente, calitate sunet și funcționalități, o să vorbesc despre design, utilizare și confort.

Căștile Razer Barracuda Pro sunt căști de gaming over ear, ce sunt disponibile doar pe negru, iar aspectul este unul destul de „cuminte” pentru un brand ca Razer. De fapt, compania a început să mai renunțe la iluminare RBG, logo-uri proeminente pe produsele sale, iar asta este bine. Dacă le-ai vedea de la depărtare nu ți-ai da seama că sunt de gaming, iar asta este bine pentru că Razer vrea să porți aceste cărți când te joci acasă, dar și pe stradă sau în avion, iar un design minimalist le fac potrivite pentru toate situațiile.

La nivel de design, nu este nimic ieșit din comun: avem o bandă extensibilă capitonată cu burete, două cupei moi din piele sintetică și burete la interior. Căștile mi se par un pic cam mari și mi-aș fi dorit o prindere ceva mai puternică pe cap, însă asta poate că am eu un cap mai mic decât media. Acestea sunt realizate din plastic și cântăresc 340 de grame.

Căștile sunt confortabile de purtat cu orele și nu am simțit nicio presiune în dreptul urechilor sau deasupra capului. Nu sunt extraordinar de purtat acum pe timpul verii, așa stă treaba cu căștile over-ear. Deși sunt făcute să le iei cu tine peste tot, căștile nu se pliază, iar cupele se întorc cu buretele în jos pentru a putea fi purtate la gât mai ușor, însă problema pentru mine este că mă cam strângeau de gât, chiar și atunci când banda era extinsă la maximum. Singurul mod confortabil de a le purta la gât a fost să nu întorc căștile cu cupele în jos.

Pe cupa dreaptă avem butonul de power ce funcționează și ca buton pentru a trece de la conexiune wireless cu dongle la cea bluetooth. Pe cupa stângă avem portul de încărcare USB-C, o rotiță pentru a regla volumul și un buton cu care poți trece de la ANC la ambient noise.

Razer Barracuda Pro - căști de gaming cu ANC

Apropo de ANC, este nevoie de așa ceva pe căști de gaming? Razer, dar și Sony prin brandul Inzone, despre care am scris aici, lansează căști de gaming cu anularea zgomotului de fundal. De ce? Nu mi se pare un feature extraordinar pentru așa ceva deoarece atunci când te joci oricum ai volumul ridicat și o faci într-un mediu relativ liniștit și nu ai nevoie de asta.

După ce am testat Razer Barracuda Pro pot să spun că nu mi-am schimbat părerea în privința asta, mai ales că ANC-ul de pe aceste căști nu este extraordinar, însă îmi place o altă componentă a acestei tehnologii: amplificarea zgomotului din jur. E util ca atunci când te joci să auzi și ce se petrece în jur pentru că poate vorbește cineva cu tine, poate sună cineva la ușă etc și astfel ești prezent la ceea ce se întâmplă în jur. Bineînțeles, asta nu este ideal atunci când vrei să te scufunzi în lumea jocului, dar poate fi foarte util atunci când joci ceva casual și vrei să fii atent și la ce se întâmplă în jurul tău.

Revenind la ANC, am folosit Barracuda Pro acasă, la birou și pe stradă sau la metrou și se pretează pentru toate aceste scenarii și le poți conecta via bluetooth sau prin dongle USB-C la telefon sau laptop. ANC-ul este decent, dar nu se apropie de performanța oferită de unele modele Sony din seria 1000XM. Însă și cu Razer Barracuda Pro, după ce crești volumul muzicii peste 60%, nu cred că vei mai auzi zgomotul din jur.

Căștile pot fi folosite fără a fi necesară instalarea unei aplicații, ceea ce este bine, însă din aplicație poți seta nivelul anulării zgomotului de fundal, poți activa sunetul surround virtual și poți face update-uri la căști. Pentru ANC ai 10 trepte de unde poți alege, iar după treapta 6-7 nu pot să zic că am sesizat o diferență. Deci am ales maximum de anulare a zgomotului de fundal deoarece nu mi s-a părut că afectează sunetul într-un anumit fel.

Pentru că am trecut peste specificații, căștile folosesc difuzoare Razer TriForce Bio-Cellulose de 50mm și pot să spun că oferă un sunet de calitate. Are suficient de mult bas și claritate, nici sunetele înalte nu au fost ignorate, însă nu pot să spun că m-a impresionat la acest capitol. Sună bine și le-aș folosi cu plăcere și pentru filme sau muzică, dar și pentru gaming.

De asemenea, căștile au propriul lor amplificator încorporat ce asigură o distorsionare extrem de scăzută a sunetului, un raport semnal-zgomot crescut, un interval dinamic ridicat, o putere de ieșire superioară și asta se vede sau, mai bine zis, se aude. Nici la volum maxim căștile nu distorsionează, ceea ce este excelent.

Razer Barracuda Pro au și sunet surround THX Spatial Audio și are trei moduri în aplicație: game, movie și music. Eu îl recomand doar pe cel de gaming deoarece astfel poți să sesizezi mai bine de unde poate veni un inamic și creează o imersiune mai mare în lumea jocului. În schimb, pentru filme și muzică nu aș alege THX Spatial Audio deoarece subțiază basul destul de mult și prefer modul stereo.

Continuând cu funcționalitățile, căștile Barracuda Pro pot fi conectate simultan la două dispozitive iar comutarea între acestea se realizează prin apăsarea unui buton. Astfel, un utilizator care se joacă pe PC poate comuta rapid căștile pe conexiunea Bluetooth pentru a prelua un apel, fără a fi necesar vreun proces de unpairing/pairing pentru a face acest lucru. O funcție extrem de apreciată de mine. Preluarea apelurilor pe căști este posibilă datorită microfoanelor încorporate. Pe Barracuda Pro sunt incluse două microfoane cu tehnologie Beamforming pentru anularea zgomotului de fundal. Nu mă așteptam, dar se pare că microfoanele pot repera vocea destul de bine și elimină destul de mult din zgomotul de fundal. Am vorbit cu căștile conectate la telefon pe stradă și interlocutorul m-a auzit clar și abia a auzit zgomotele de fundal.

Totuși, căștile nu oferă cea mai bună captare a vocii și sunt unele căști de gaming cu microfon dedicat care vor oferi o voce mai caldă și mai plină, însă Barracuda Pro e destul de bun la acest capitol. Totuși, poate ar fi fost mai indicat un microfon extern detașabil pe care să-l poți da jos când ieși din casă, însă atunci nu ai mai putea prelua apeluri.

Autonomia bateriei este de în jur de 40 de utilizare cu o singură încărcare, ceea ce este bine. Un alt lucru pe care trebuie să-l mai menționez este adaptorul wireless de 2,4 GHz: este în formă de L, ceea ce reprezintă o problemă în unele situații deoarece astfel poate bloca alte porturi ale unui laptop. Totuși, Razer e băiat bun și include un adaptor cu fir destul de lung pentru a putea folosi căștile la desktop-uri care nu au porturi USB-C sau dacă adaptorul USB-C îți blochează alte porturi necesare.

Ca să închei, încă nu sunt convins asupra utilității tehnologiei ANC pe căștile de gaming, iar legat de Barracuda Pro cred că sunt potrivite pentru cei care vor o singură pereche de căști care să le facă pe toate: gaming pe Playstation, PC, muzică pe telefon, call-uri pe laptop și filme în avion.

Pe de altă parte ANC-ul nu este extraordinar și prețul este unul măricel la 1500 de lei sau 250 de dolari pe razer.com. Altfel ai putea să alegi modelul mai ieftin Barracuda X și cu restul banilor rămași să cumperi o pereche de căști in-ear pentru portabilitate și apeluri.