Ca să câștigi meciuri în jocurile online ai nevoie de antrenament, talent, dar și de echipament care să reducă șansa de eșec cum ar fi periferice de gaming sau un monitor/calculator performant.

Pentru mine căștile sunt cele mai importante atunci când joc competitiv deoarece mi se pare că-mi aduc cel mai mare câștig. Dacă un mouse sau o tastatură de gaming nu mi se pare cu mult diferit de unul obișnuit, când vine vorba de sunet poți sesiza imediat diferența dintre o pereche de căști de calitate și unele proaste.

În FPS-uri precum Call of Duty este foarte important să vezi inamicul repede apoi să reacționezi, însă la fel de important este să anticipezi mișcările adversarului și poți face asta în urma dobândirii de experiență (știi cum va reacționa într-o anumită situație, pe o anumită hartă etc), dar și din prisma sunetului. Dacă auzi pașii inamicului venind din stânga și tu-l aștepți deja, acesta nu va mai avea timp de reacție și ești la un pas mai aproape de victorie.

Și cred că Razer Blackshark V2 poate fi o unealtă mortală în mâinile jucătorului potrivit.

Design - Blackshark V2

Căștile sunt negre cu accente mici de verde, în stilul clasic Razer. Cupele ovale nu sunt proeminente, iar cablul textil se simte premium. Microfonul este detașabil, iar pe cupa stângă ai un buton mare pentru volum. Mi-a plăcut foarte mult faptul că negrul este unul mat, nu lucios și nici cupele nu sunt prea mari.

Blackshark V2 sunt flexibile, moi și stau foarte bine pe cap. Le-am purtat zilnic timp de două săptămâni, mai multe ore pe zi, și nu am întâmpinat nicio problemă, niciun disconfort. Eu am o problemă cu căștile mari pe timp de vară deoarece transpir, însă rareori s-a întâmplat asta cu Razer Blacksharck.

Cupele sunt realizate dintr-un material textil cu spumă cu memoriece lasă pielea să respire. Am avut zile în care îmi simțeam urechile transpirate după ore de joc, dar de cele mai multe ori le-am folosit cu plăcere. Dacă nu ar fi avut fir probabil aș fi uitat de ele pe cap. Bentița căptușită și moale folosește o structură de aluminiu și nu pune presiune pe cap. Microfonul, pe lângă faptul că este detașabil, este și foarte moale și poate fi îndepărtat cu ușurință.

Ce nu mi-a plăcut la designul acestor căști este metoda de fixare a căștilor pe cap deoacere nu mi se pare că este o metodă foarte precisă. De asemenea, nu am găsit o metodă confortabilă de ținut căștile la gât. Deci fie pe cap, fie pe birou.

Sunet

Razer BlackShark V2, ce sunt echipate cu noi difuzoare de 50mm patentate, denumite Razer TriForce Titanium, iar aceste difuzoare cu înveliș din titaniu separă frecvențele audio și permit reglajul individual al înaltelor, mediilor și joaselor. Rezultatul este un sunet foarte clar în zona frecvențelor înalte, o arie medie foarte bogată și un bass cu adevărat puternic, ne asigură Razer.

Și cam așa este. Sunetul produs de căști este unul foarte bun. Volumul este foarte mare, însă chiar și acolo Blacksharck V2 nu distorsionează sunetul. Mai mult mi-a plăcut separarea tipurilor de sunet. Bass-ul nu îneacă frecvențele medii și nici înaltele nu sunt prea puternice. Am ascultat muzică, m-am jucat și m-am uitat la filme cu căștile pe cap și am fost foarte mulțumit de calitate.

Căștile Blackshark V2 sunt compatibile și cu tehnologia Razer THX Spatial Audio, o soluție audio pentru un sunet surround. Algoritmii avansați și tehnologia de modelare audio din tehnologia THX asigură o redare audio de 360 de grade, calibrată pentru urechile fiecărui jucător. Tehnologia THX Spatial Audio ușurează considerabil detectarea adversarilor, evitarea gloanțelor și identificarea diferitelor amenințări din jur.

Din păcate THX Spatial Audio nu este gratuit și trebuie să plătești un abonament lunar pentru a avea acces la această tehnologie. Totuși, dacă ești curios să vezi cum e află că există un trial de 15 zile. L-am folosit și Blackshark V2 alături de THX Spatial Audio m-au ajutat să aud mai bine adversarii în Call of Duty: Modern Warfare.

Sunetul oferă îndeajuns de multe nuanțe încât poți sesiza dacă ceva se aude din stanga sau din dreapta, de aproape sau de departe. Anumite jocuri, precum și COD: Modern Warfare, au diferite moduri audio pentru THX: competitive și enviroment, astfel încât să te facă să prinzi mai ușor ceea ce se întâmplă în jurul tău. Eu zic că tehnologia funcționează și îți oferă un avantaj competitiv, însă depinde de abilitățile tale de gamer dacă fructifici acel avantaj.

Razer Blackshark V2 vine la pachet și cu o placă de sunet pe USB pentru un control mai bun al microfonului, dar și pentru o mai bună calibrare a acestuia. Astfel ai opțiuni precum mic boost, voice gate, volume normalization, microăhone equalizer și ambient noise reduction. Jucătorii pot alege să estompeze sunetul ambiental pentru o claritate a vocii ridicate. În acest mod, dispare dintr-o melodie și rămâne doar vocea.

Florin Cașotă · Razer BlackShark V2 Microphone Test

Dat fiind faptul că vine cu o placă de sunet mă așteptam ca microfonul să sune mai bine, însă este cel mult mediocru, indiferent de cum îl setai din Razer Synapse. Apropo, software-ul Razer este încontinuare cel puțin ciudat și am avut momente când totul funcționa bine, alteori când nu. De exemplu, de multe ori am avut probleme în a activa THX Spatial Audio.

Căștile Razer sunt foarte confortabile și le recomand tuturor gamerilor, nu doar celor interesați de competiție. Prețul este unul destul de ridicat pentru o pereche de căști, însă similar cu ceea ce oferă competitiorii ca Logitech sau HyperX.

Puncte Pro

  • Confortabile și compacte
  • Sunet de calitate
  • THX Spatial Audio

Puncte Contra

  • Calitatea microfonului

Dacă este peste bugetul tău, Razer oferă și o versiune entry numită BlackShark V2 X ce folosește aceleași difuzoare Razer TriForce de 50mm , dar fără înveliș de titaniu, același microfon HyperClear Cardioid și aceeași arhitectură de tip Advanced Passive Noise Cancellation ca BlackShark V2. Designul este similar, iar ceea ce o să-ți lipsească este placa de sunet pe USB. Poți să cumperi Blackshark V2 X de aici.