Telefonul seamănă cu frații săi, dar veți vedea diferențele la design, unde spatele este unul simplu, într-o singură culoare, dar și la ecran. Per total, înainte de toate, realme 8 5G intră în categoria telefoanelor cu viteze de internet de top la un preț mai mult decât corect.
Design realme 8 5G și display
Designul lui realme 8 5G seamănă cu celelalte modele din seria aceasta prin modul în care arată camera. Camera de pe spate pare a avea tot 4 module, dar nu e chiar așa, ci are 3, unul e pus acolo doar de formă și pentru simetrie. Modulul ocupă mai mult spațiu și camerele sunt mai răsfirate față de modelul 8 Pro sau de 8 standard. Diferența e minoră.
Ceea ce vei observa destul de rapid e faptul că pe spate realme a renunțat la scrisul „Dare to Leap” de pe celelalte modele. Din punctul meu de vedere e o decizie corectă, spatele arată acum mai curat, elegant și e pentru un public mai generalist. Cumva, „Dare to Leap” făcea telefonul să fie foarte specific pentru anumite persoane.
Telefonul se simte solid în mână, are 185 de grame și are o grosime de 8,5 milimetri, așadar e în general un pic mai mare decât realme 8, dar asta vine și din faptul că antenele 5G sunt mai grele, conform reprezentanților realme.
Pe spate carcasa pe care am avut-o eu era cea albastră, care oferă câteva irizații în soare și un ton metalizat. Carcasa e realizată din plastic care se simte relativ solid și în cutie primești și o husă de silicon transparentă dacă vrei să-ți protejezi terminalul pe termen lung.
În față sunt cele mai mici schimbări față de modelele din această gamă. Camera frontală e în lateral dreapta, avem margini subțiri în general și o zonă mai groasă în partea inferioară care te ajută să nu ai atingeri accidentale. În partea dreaptă ai butonul de Start/Stop care ascunde și senzorul de amprentă, iar în partea stângă ai butoanele de volum și tăvița de dual SIM și card microSD. În partea inferioară ai mufa de căști, cea USB C și singurul speaker al telefonului.
Personal am considerat că telefonul e mai reușit decât realme 8 pentru că elimină încercarea curajoasă de a scrie un mesaj de brand pe spate, dar care nu e pentru toată lumea. În plus, pentru categoria de preț și performanță unde e încadrat, menține un nivel al designului bun.
Când vine vorba de display, acesta este de 6,5 inci, un pic mai mare decât celelalte terminale. Și dacă m-am plâns că realme a ales pentru realme 8 un ecran Super AMOLED, dar o rată de refresh de 60 de Hz, aici avem opțiunea cealaltă. Adică un display IPS LCD cu rată de refresh de 80 de Hz și o luminozitate de 600 de niți. Rezoluția este Full HD, 2400 x 1080 de pixeli.
Ce vei observa? Dacă vrei fluiditate mai mare în meniuri sau în jocuri, rata de refresh te va ajuta. E un dezavantaj la acest IPS LCD luminozitatea. Dacă nu ești direct în lumina soarelui, ecranul e foarte luminos. În lumina soarelui Dark Mode va deveni un pic Grey Mode, dar asta nu înseamnă că vei avea dificultăți să vezi ce scrie.
Performanțe tehnice realme 8 5G
realme 8 5G vine cu un procesor Mediatek Dimensity 700 5G, iar varianta testată de noi avea 8 GB de RAM și 128 de GB capacitate de stocare. Telefonul are un slot de card microSD și o baterie de 5.000 de miliamperi.
Dacă nu ai mai întâlnit telefoane cu acest procesor, el este disponibil și pe Vivo Y72 5G sau pe Xiaomi Redmi Note 10 5G. E un procesor de clasă medie pentru dispozitivele 5G. Am mai avut un singur telefon cu un procesor Mediatek Dimensity 720 la teste, anume Samsung A32. realme 8 5G se comportă foarte bine în browsing și în aplicații, nu am întâmpinat probleme atunci când eram pe mai multe site-uri, cânt ieșeam dintr-o aplicație în alta prin swipe direct sau când deschideam YouTube, Netflix sau alte aplicații de streaming.
Când vine vorba de gaming, am încercat telefonul pe Call of Duty Mobile și pe F1 Mobile. Aici e important de spus că realme 8 5G se optimizează pentru jocuri atât prin procesor, dar și prin software, pentru că sistemul de operare Android 11 modificat de realme are Game Space, aplicație prin care poți să reduci notificările pentru o experiență fluidă în jocuri, dar și să schimbi performanța procesorului. De exemplu, poți să pui telefonul pe „Pro Gamer Mode”, ceea ce va folosi mai mult din capacitatea de procesare, dar va încălzi mai mult telefonul. De asemenea, Game Space îți spune cât CPU și GPU folosești, dar și care e rata de cadre pe secundă a jocului. Per total, în „Pro Gamer Mode” telefonul se va încălzi, dar performanța e una foarte bună, ecranul de 90 de Hz te ajută pentru o experiență cât mai fluidă și mai plăcută. Așadar, pentru un telefon foarte accesibil, oferă gaming de calitate.
Performanțele sunt similare cu cele ale procesorului Snapdragon 720 de pe realme 8, dar diferența o face posibilitatea de a avea conexiune 5G. În privința acesteia, eu am testat telefonul pe o cartelă Orange cu abonament de acest fel. În zona mea 5G funcționeză destul de cursiv, fără întreruperi. Acest lucru l-am putut observa și pe realme 8 5G unde conexiunea nu s-a întrerupt deloc, singurele momentele diferite fiind când rețeaua s-a dus pe 4G din varii motive care nu țin de telefon.
Autonomia este de o zi jumătate în medie, în funcție de modul în care folosești telefonul, datorită capacității de 5.000 de miliamperi oră. Ce se pierde puțin față de realme 8 sau realme 8 Pro e încărcarea la 50 de wați sau 30 de wați. Avem fast charging, dar la 18 wați, ceea ce înseamnă că pentru 100% va trebui să aștepți aproximativ două ore. Nu m-a deranjat atât de mult, dar un tradeoff pe care-l faci pentru conexiunea 5G. Cu toate acestea, procesorul Mediatek Dimensity 700 e optimizat pentru creșterea autonomiei telefonului.
În plus, telefonul e optimizat și prin Smart 5G, care coboară telefonul pe 4G atunci când conexiunea 5G din zonă nu e foarte puternică.
Camere foto și video
Un alt mic compromis pe care îl faci pentru vitezele de internet mari la un preț bun e în zona de camere. Dar e foarte, foarte discret.
Dacă realme 8 avea patru camere, realme 8 5G are doar trei camere și renunță la funcția ultrawide. Astfel, ai o cameră 48 de megapixeli wide, una de 2 megapixeli macro și una de 2 megapixeli de adâncime. Personal sunt fanul pozelor ultrawide, așa că am fost un pic supărat când nu am mai văzut un ultrawide pe acest telefon.
La nivel de imagini, realme 8 5G face poze foarte corecte ziua, portretele ies bine și sunt încadrate corespunzător de blur, culorile sunt relativ saturate, cumva pregătite pentru a publica imaginile în social media. Pentru pozele macro ai nevoie de un pic de stabilitate pentru focalizare.
Cum spuneam, în modul portret imaginile ies bine și reușește să urmărească foarte bine conturul.
Camera frontală e una de 16 megapixeli cu f/2.1 wide. E o cameră bună, dar puțin sensibilă la lumină puternică în modul portret-selfie. Dacă în cameră bătea soarele puternic, am avut mici dificultăți în a realiza imaginile potrivite. Dacă o scoți din modul portret, vei elimina un pic din această sensibilitate.
La nivel video, telefonul poate filma Full HD la 30 de cadre pe secundă.
Per total, tipul acesta de alegeri, combinat și cu designul telefonului, arată că realme 8 5G e un terminal pentru o categorie de clienți un pic mai matură față de realme 8, care era mult mai în zona adolescenților sau tinerilor. realme 8 5G e un telefon pentru cei care vor conexiuni rapide, un telefon care arată bine și e rezistent, dar care nu sunt interesați cu totul de a realiza imagini perfecte pentru social media.
Preț și disponibilitate
Telefonul sosește pe piață în două versiuni, cea cu 4 GB de RAM și 64 de GB de stocare costă 1029 de lei, iar cea cu 6 GB RAM și 128 GB capacitate de stocare e 1130 de lei.
În zona aceasta de preț avem Poco X3, dar acela e doar 4G, Samsung A32 5G, Motorola Moto G 5G sau Xiaomi Redmi Note 9S. Așa că avem de-a face cu unul dintre cele mai ieftine dispozitive cu 5G de pe piață, iar performanțele tehnice sunt în linie cu rivalii săi.
Telefonul are cu Android 11, cu interfața realme UI 2.0, care oferă funcții pe care le știi de la realme 8 sau de la telefoanele Oppo. Pe piața din România nu are mult bloatware și funcționează curat și stabil, eu nu am avut probleme cu el.
realme menționează că urmărește să actualizeze versiunea de Android în mod constant pentru utilizatori și va oferi suport pentru clienți.
Așadar, avem de-a face cu un telefon accesibil cu 5G, ceea ce e îmbucurător.
Puncte Pro
- Prețul foarte bun pentru ceea ce oferă
- Un design curat
- Performanță bună în jocuri și ecran de 90 de hz
- Baterie cu autonomie mare
- Camerele sunt bune
Puncte Contra
- În lumina soarelui Dark Mode devine Grey Mode
- Bateria se încarcă doar la 18 wați
- Singurul difuzor al telefonului nu oferă un sunet de mare fidelitate
- Camerele bune ziua, dar mai slabe când scade lumina
Așadar, unde stă realme 8 5G? E unul dintre multiplele terminale de pe piață care vor să democratizeze vitezele 5G. Chiar dacă nu avem tehnologia peste tot în țară, în marile orașe aceasta e disponibilă, iar abonamentele sunt din ce în ce mai ieftine.
realme 8 5G e un telefon care e destinat celor ce nu vor să cheltuiască mult, dar vor să aibă o experiență de browsing reușită, celor care se mai și joacă din când în când puțin și vor să facă fotografii în vacanțe.
Per total, a fost o experiență solidă și mă bucur că zona mid range de 5G se aglomerează bine și opțiunile pentru utilizatori sunt din ce în ce mai multe.