În review-ul original al jocului am scris că „Returnal este jocul exclusiv PS5 care întruchipează perfect toate capabilitățile consolei Sony și a gamingului next-gen: grafică frumoasă, gameplay 4K la 60 de cadre pe secundă, timp de încărcare non existenți și un feedback haptic pe controller imersiv”.

În cazul în care nu ai auzit de Returnal sau nu te-a interesat la momentul lansării pe PS5, o să zic doar că deținătorii de PC-uri vor fi fericiți că vor putea încerca un asemenea joc. Este un shooter third person cu elemente rogue like cu un combat foarte bun, dinamic și creează dependență. Poate fi dificil, dar este și satisfăcător când bați bosul de nivel.

Apropo de asta, pe PS5 m-am chinuit mai mult decât pe PC, unde mi se pare mai natural controlul cu mouse și tastatură și la a treia încercare am doborât deja primul boss. E genul de joc în care după ce mori o iei de la capăt și pierzi armele și rămâi doar cu anumite upgrade-uri care sunt permanente. Cu fiecare încercare afli mai multe din poveste și ai șansa să joci mai bine.

Un lucru de care m-am bucurat pe PC și căruia i-am dus lipsa pe PS5 este opțiunea de a da suspend cycle. Înainte nu puteai ieși din joc fără să pierzi progresul, trebuia să treci consola în sleep mode. Acum poți da suspend cycle și poți relua acțiunea de unde ai rămas în altă zi sau de pe alt dispozitiv. În cazul meu de pe Steam Deck.

Da, am jucat Returnal pe un desktop PC și pe Steam Deck și urmează să vă dau mai multe detalii despre cum a rulat jocul. Însă înainte de asta mai vreau să mai spun câteva lucruri despre Returnal.

Jocul arată excelent și are un stil vizual unic și vine cu niște inamici cu un design excelent și boși memorabili. De asemenea, recomand să-l jucați cu o pereche de căști pentru că are un sound design excelent, iar dacă vrei ca imersiunea să fie completă poți testa jocul și cu un controller Dual-Sense pentru că vei simți chiar și picăturile de ploaie în timp ce te plimbi prin lumea jocului.

Nu în ultimul rând, eu cred că are și o poveste interesantă, chiar dacă e fragmentat depănată și are un final care te va pune pe gânduri. Este un joc foarte bun și ți-l recomand.

Acum să trecem la niște detalii tehnice. Eu am un PC cu o placă video Nvidia RTX 2080, un procesor Ryzen 5 5600X și 32 GB RAM și un monitor ultrawide cu o rezoluție 3440 x 1440 cu o rată de refresh de 100 hz.

Astfel la estări grafice Epic am avut o medie de 62 fps în testul de benchmark, care e foarte mișto făcut și poți vedea exact care elemente afectează cel mai mult performanța în joc. Dacă am activat ray tracing pe umbre și reflexii, calitate medium, dar am activat DLSS Quality atunci am avut o medie de 53 fps. Cu ray tracing activat dar pe high situația s-a îmbunătățit dar nu cu mult ajungând la 59 de fps. Pentru cea mai fluidă experiență pentru sistemul meu a trebuit să trec pe setări grafice medium și DLSS Quality fără ray tracing pentru a avea constant în jur de 100 fps ca să beneficiezi din plin de rata de refresh.

A doua sau a treia zi după instalare am primit și un update de cam 3 GB și am jucat două nivele din Returnal și mi-a plăcut experiența, fără bug-uri sau alte probleme.

Pe Steam Deck situația e diferită și nici nu mă așteptam ca acest joc cu multe elemente în mișcare pe ecran în același timp să ruleze foarte bine. Am un alt clip pe canal în care intru în mai multe detalii despre performanța pe Steam Deck, însă ce trebuie să știi este că pentru cea mai bună experiență trebuie să mergi pe setări grafice Low, să scazi rata de refresh a ecranului la 40 și să alegi o metodă de upscaling.

Eu recomand FSR pe modul balanced pentru cel mai bun raport aspect/performanță. În testul de benchmark am avut o medie de 29 de fps cu aceste setări, însă în timpul jocului, mai ales în al doilea nivel, am văzut destul de des 35-40 FPS, ceea ce poate că nu este ideal, dar este o experiență bună de gaming pe un dispozitiv hand-held.

Cam atât despre Returnal. Eu mă bucur că Sony continuă seria de portări de calitate ale jocurilor de PlayStation pe PC și salut această strategie. Spor la joacă și nu te lăsa dacă nu-ți iese din prima la Returnal,