Acesta nu este un review comparativ al celor două, deși vă voi spune mai încolo pentru cine e fiecare. Mai mult decât atât, mă voi concentra pe experiența de folosire, anumite aspecte care nu se văd și o comparație cu modelele de anul trecut, cerută de către public și care e importantă.

Samsung Galaxy A35 - pe scurt

Pe scurt, pentru că lucrurile acestea le găsiți și online - Samsung Galaxy A35 e un telefon cu ecran de 6,6 inci, margini negre în jurul ecranului destul de evidente, o cameră punchole pe ecran și o rezoluție excelentă de 2340 pe 1080 de pixeli, cu o luminozitate maximă în condiții însorite de 1.000 de niți. Evident, ecranul e la 120 de Hz deci se mișcă bine. Terminalul vine cu diferite variante de stocare, de la 128 la 256 de GB, cu 6 sau 8 GB de RAM.

Continuă linia tradițională a ceea ce înseamnă Galaxy A - telefoane în culori vii, accesibile și care seamănă cu frații mai mari. A35 vine cu pe IceBlue (bleu), Awesome Navy (gri), Awesome LIlac (mov), Awesome Lemon (galben). Spatele din sticlă are câteva irizații ce creează o senzație plăcută în soare și telefonul poate fi folosit ușor și fără o carcasă. Marginile sunt de plastic pentru A35, un lucru ce-l separă de Galaxy A55, un telefon un pic mai premium.

Despre performanță vorbesc când îl compar cu cel de anul trecut, dar pentru că mulți dintre voi ați întrebat, telefonul este dual SIM și poți să pui ori două cartele, ori o cartelă și un microSD.

Samsung Galaxy A55 - pe scurt

A55 e și el un telefon de 213 grame, cu ecran de 6,6 inci cu margini negre destul de evidențiate Rezoluția e la fel ca la A35 - 2340 x 1080 de pixeli. Față de diferențele pe care urmează să le menționez, e un telefon care se diferențiază de fratele său mai mic prin marginile de aluminiu. Cumva A35 e mai simpatic din acest motiv, dar dacă vrei o senzație mai premium poți să alegi A55. E un telefon care vine și el în aceleași patru opțiuni de culoare care sunt consacrate. Aș zice că nu sunt telefoane de puse în husă, dar voi oricum o veți face, nu? Așa că nu-mi mai bat gura.

Cum se compară cu generația din 2023?

Samsung Galaxy A34 vs Samsung Galaxy A35

Un lucru pe care cititorii start-up.ro și comunitatea de pe YouTube a dorit-o a fost o comparație cu generația din 2023, adică Galaxy A34 și Galaxy A54. Și e o cerință evidentă, pentru că în funcție de asta se pot lua anumite decizii. O voi spune direct - dacă ai generația de anul trecut, nu ai nevoie de un upgrade la aceste telefoane decât poate dacă ai dat telefonul pe jos și ți s-a stricat.

Evoluția de la an la an este una foarte discretă, iar asta nu e surprinzător. Abia se schimbă flagship-urile, dar ce pretenții să avem de la mid-range? Samsung a rafinat o rețetă pe care am văzut-o în ultimii ani.

Față de Samsung A34, modelul de anul acesta este mai greu cu 8 grame, deși dimensiunile sunt relativ identice. Avem un spate de sticlă față de plasticul de anul trecut, iar display-ul e mai rezistent - Gorilla Glass Victus+

Evident, sistemul de operare e Android 14 One UI 6.1, iar procesorul e unul un pic mai bun - Exynos 1380 față de Mediatek Dimensity 1080. Diferențele de performanță dintre acestea două sunt insesizabile, în testele sintetice Exynos este undeva între 5-15% mai bun decât Dimensity 1080, ceea ce în primă fază nu schimbă lucrurile, dar poate fi un avantaj pe termen lung. Exynos 1380 e procesorul pe care l-a avut A55 anul trecut, iar acum e coborât o generație mai jos.

Și la nivelul camerelor diferențele sunt foarte discrete. Camera principală e de 50 de megapixeli față de un 48 de megapixeli anul trecut, puțin îmbunătățită, în rest avem aceleași camere macro și ultrawide. Un avantaj față de anul trecut e stabilizarea digitală pentru videoclipuri Full HD la 30 și 60 de cadre pe secundă. Nu există nicio diferență la baterie cu 5.000 de miliamperi și încărcare la 25 de wați. Nu ai cap de încărcare în pachet, ci doar un fir.

Samsung Galaxy A54 vs Samsung Galaxy A55

Când vine vorba de telefoanele mai performante, nici acestea nu au diferențe masive de la an la an. Avem tot 9 grame în plus față de anul trecut și o schimbare de display - Gorilla Glass Victus+ față de Gorilla Glass 5, iar asta va asigura mai multă rezistență.

A55 este mai mare față de terminalul de anul trecut. Deși avem tot un Super AMOLED la 120 de Hz cu HDR10+ și luminozitate maximă de 1000 de niți, ecranul de anul acesta este de 6,6 inci față de 6,4 inci anul trecut, un aspect important pentru cei care vor telefoane mai mari. Aspectul general este unul mai grăsuț decât la alte terminale care sunt orientate pe lung, nu atât pe lat.

Avem și aici același upgrade de sistem de operare și o trecere de la Exynos 1380 care a rămas pe A35 la Exynos 1480. La fel, dacă folosești zi de zi cele două telefoane cap la cap nu simți mari diferențe, dar în testele sintetice Exynos 1480 este considerabil mai bun, cu 22% în Antutu, cu aproximativ 20% în GeekBench. Deși în folosire nu simți asta, procesorul de anul acesta este mai bun. Avem upgrade-uri și de RAM, telefonul de anul acesta are 128 de GB sau 256 de GB stocare și de la 8 la 12 GB de RAM. A55 e un telefon care duce task-uri destule - se folosește lin zi de zi, între social media, mesaje, documente, tastatura de la Samsung rămâne din punctul meu de vedere cea mai bună de pe Android și nu e prima oară când o zic, terminalul nu s-a încălzit, nici atunci când m-am jucat. Calitatea în jocuri mi s-a părut bună, la fel și timpul de încărcare al titlurilor. Per total, o experiență extrem de plăcută pe A55 care nu a făcut nicio problemă marcantă și nu a avut lag. Mai degrabă am lag pe telefonul meu principal, care e un Sony Xperia 5V decât pe acesta.

Vreo schimbare la cameră? Absolut niciuna. 50 de megapixeli cu f/1.8 wide, 12 megapixeli ultrawide, 5 megapixeli macro și 32 de megapixeli pe camera de selfie. Aceeași baterie de 5.000 de miliamperi cu încărcare la 25 de wați, iar pachetul nu conține cap de încărcare și nici fir.

Și care e diferența de la an la an? De obicei telefoanele cu Android se devalorizează mult timp de 12 luni pe piață. Așa că astăzi, unde mai găsiți nou, A34 e 1.300 de lei aproximativ, dar l-am văzut și la 900 de lei. Samsung Galaxy A54 este de la 1.200 de lei până înspre 1.600 de lei.

Samsung Galaxy A35 pornește de la 1.900 de lei pe site-ul oficial Samsung și vine cu un pachet promo ce conține brățara Fit 3. Samsung Galaxy A55 începe de la 2.400 de lei.

Camere foto și video

Dincolo de a folosi telefoanele acestea pentru tot ce înseamnă comunicare, jocuri și rețele sociale, camerele sunt importante în această categorie. Dar la fel ca și anul trecut, lucrurile stau bine.

Pentru A35 avem imagini foarte bune pe timp de zi, care nu sunt exagerat de saturate și în culori relativ naturale, aplicația de cameră de la Samsung e rapidă, chiar și atunci când intervine un proces digital de îmbunătățire. Texturile sunt conturate bine și naturale, detaliile sunt acolo, focusul este stabil în cele mai multe din cazuri. Nu avem o cameră pentru zoom dedicată, deci cam până la 2-3X poți să te duci fără ca imaginile să fie proaste.

Imaginile ultrawide sunt și ele decente în culori naturale, iar camera macro, ei, e o cameră macro. Nu e proastă, e chiar bună, doar că nu îi înțeleg rostul. Mi-a plăcut telefonul și la selfie-uri care prind din tonurile de culoare bine, cu detalii, cu un blur în spate suficient și care nu e exagerat.

Pe timp de noapte camera este folosibilă și asta e destul. Adică e bine. Imaginile nu sunt impresionante, nu găsește lumină unde nu e, dar stabilitatea lor este excelentă și cu un range dynamic mare. Așadar, imaginile sunt mai naturale, dar dacă vrei un look mai cyberpunk, ar trebui să te uiți spre alte modele.

Pentru video vreau doar să remarc că poți să filmezi videoclipuri 4K la 30 de cadre pe secundă cu camera de selfie, ceea ce este foarte bine pentru creatorii de conținut amatori sau viitorii TikTokeri.

A55 vine cu aceeași cameră, doar cea ultrawide este una de 12 megapixeli, iar cea de selfie de 32 de megapixeli, mai de calitate și poate înregistra videoclipuri la Full HD la 60 de cadre pe secundă.

Ce am observat la ambele telefoanele este că atunci când lumina scăzută viteza de shutter e destul de redusă, asta e normal, dar claritatea imaginilor e bună și nu sunt mișcate. Telefonul stabilizează excelent.

Unde nu vei face lucruri senzaționale nici cu A55 va fi pe zoom. Dacă ai nevoie de ceva mai mult de 3X imaginile nu sunt foarte clare.

Securitate și diferențe față de anul trecut

Niciunul dintre aceste telefoane nu este pe hârtie cel mai bun de pe piață și din categorie. De altfel, niciodată seria A nu a fost cea mai bună dacă vrei să compari aceste mid range-uri cu alte modele existente pe piață. Cumva nu a contat.

E probabil una dintre cele mai vândute game din România în ultimii 5 ani și sunt niște motive în spate. În primul rând, lucrurile pe care nu le poți testa într-un review de 2 săptămâni - Samsung oferă suport timp de 4 ani de update-uri generale și 5 ani de update-uri de securitate, deci nu e un telefon de termen scurt. În al doilea rând, multe persoane se duc către Samsung pentru că au încrede în companie. Aș mai zice că multora, inclusiv mie, le place designul viu, fără să iasă în evidență prea mult și care nu e foarte diferit de generațiile mai scumpe.

Un motiv foarte bun de upgrade de la o generație anterioară sau de alegere în dauna altor branduri este securitatea. Orice om închide materialul când aude de acest lucru. Efectiv niciun utilizator normal nu vrea să audă de securitate. Ne dăm pe internet cu liniștea naivă a copilăriei, fără să ne dăm seama că sunt multe lucruri care ne vor răul și banii.

Samsung A35 și Samsung A55 sunt primele telefoane mid range de pe piață care vin cu Samsung Knox, sistemul de securitate Samsung, unul dintre cele mai bune din lume, folosit inclusiv pentru dispozitive guvernamentale. Până acum acest lucru nu exista. Samsung Knox e un sistem care e integrat în telefon, există un procesor special și separat de cel principal, care rulează Knox. Acest lucru face ca datele să fie extrem de greu de spart. Poți să folosești telefoanele astea ca telefoane de birou, alături de un pic de bun simț și grijă, chiar și un program de tip antivirus.

Ideea de bază e că nu găsești așa ceva. Acesta nu e un motiv suficient de upgrade de la Samsung-urile A de anul trecut, dar dacă ai un Samsung de acum 2-3 ani sau un orice alt telefon, e un motiv bun. Cum a zis la un moment dat Patriarhul Daniel, "dai un ban, dar iei ceva frumos", tocmai pentru că Galaxy A nu sunt nici cele mai ieftine telefoane de pe piață, dar au un mix de caracteristici, securitate și design care își merită banii. Și acest lucru e mai important pentru mine personal decât să fie cel mai ieftin telefon.

Concluzii

Am zis deja despre preț. Hai să vin cu niște concluzii. Recunosc că personal cel puțin pentru seria A34 / A35 îmi plăcea mai mult terminalul de anul trecut. Era mai simpatic, se simțea mai bine în mână, era din plastic, dar asta mă făcea să mă simt mai bine cu el. Spatele din sticlă nu mă dă pe… spate. Cumva senzația este că sunt telefoane mai grăsuțe, dar e fix o senzație, că au aceeași dimensiune, doar sunt mai grele.

Sunt telefoane mai bune și îmi plac opțiunile de securitate de pe ele, faptul că procesoarele sunt actualizate, că nu se încălzesc prea mult și mereu mi-a plăcut Galaxy A pentru ceea ce oferă. Să iei aceste terminale dacă le ai pe cele de anul trecut? Absolut nu. Și asta nu ține de Galaxy, ci de orice telefon care are cicluri anuale de lansare. Așteaptă 2-3 ani ca să schimbi telefonul, poate chiar mai mult dacă pentru tine își fac treaba.

Vei găsi și telefoane mai ieftine de pe piață. Xiaomi Redmi Note 13 Pro la 1800 de lei, Redmi Note 13 Pro+ la 2.200 de lei acum. Poate Nothing Phone (2a) chiar dacă vorbim de A35. Aș zice că pentru A55 o alternativă ar fi chiar Samsung Galaxy S23 FE. Motorola Edge 40 sau Edge 40 Neo sunt alte alternative interesante.

Concluzia mea? Galaxy A rămâne o serie puternică în stilul Samsung. Adică pe securitate, camere funcționale, actualizări de securitate. Mereu vei da mai mult pe Galaxy A decât pe rivali, dar personal îmi place One Ui, îmi place securitatea adusă de companie, stilul de design și faptul că funcționează bine pe termen lung.