Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.
Samsung Galaxy Note 10+, după cum îi spune și numele, e versiunea de top, cu ecran mai mare și cele mai bune specificații. Dar Samsung a decis să aducă două versiuni, iar Galaxy Note 10 e, de fapt, o versiune mică, mai ieftină și cu un ecran mai slab.
Pentru că telefoane se schimbă incremental de la lună la lună, e foarte greu să faci un review în care să nu te repeți. Inovația bruscă nu există. Așa că voi compara acest Samsung Galaxy Note 10+ cu telefonul meu personal, un Samsung Galaxy S10.
Fără îndoială o evoluție, Note 10+ e un telefon care-mi pune însă multe semne de întrebare. Haide să începem și să comparăm lucrurile.
Design
Note 10+ îmi place. Pe partea din față avem ecranul curban și scobitura camerei centrală. Nu e un notch, ci pur și simplu o gaură în partea superioară a ecranului. Față de S10, a fost mutată din lateral și e mai mică. Telefonul la dimensiunea aceasta pare mult mai mult ecran și e un spectacol să-i folosești și să privești ecranul.
Diferențele esențiale se remarcă în marginile mult mai dreptunghiulare de jos. Telefonul aproape că poate să stea în picioare și este un pic mai gros. Iar carcasa spate e și ea spectaculoasă, cel puțin în versiunea pe care am avut-o în teste.
Am avut un model argintiu, cu sticlă Gorilla Glass, cu un gradient curcubeu foarte interesant. E rezonabil de vulgară, dar în același timp serioasă. Singurul minus pe care-l văd e că amprentele rămân foarte ușor și că vei regreta să-i pui o carcasă.
Am folosit și S10+ în trecut, iar Note 10+ cu ecranul său de 6,8 inci e foarte complicat de folosit cu o singură mână. Alunecă destul de ușor, dacă nu ai degetele lungi nu prea ajungi dintr-o parte într-alta a ecranului, așa că va trebui să ai grijă să nu-l scapi. E o problemă obișnuită cu telefoanele din sticlă.
Per total, merită să-ți schimbi un Galaxy S10 cu Note 10+ doar după design? Punctele merg la Note, pentru că e mult mai spectaculos și sexy. Fără să fie monumental schimbat, dar păstrând identitatea liniei.
Așadar, eu aș alege Note 10, dar nu în varianta +, doar pentru design. Am avut ocazia să pun mâna și pe varianta mia mică și mi se pare mult mai interesantă ca design pentru mâinile mele mici, deși ar trebui să fac compromisuri la ecran. Și tocmai aici voiam să ajung. Cum se diferențiază Note 10+ de seria S10 aici?
Ecran
Ei bine, cu nimic. Dincolo de dimensiunea mai mare, cu diagonala de 6,8 inci, Note 10+ a păstrat același ecran la nivel al calității. Unul foarte bun și la care Samsung a învățat să nu mai facă niște culori foarte saturate, decât dacă le dorești tu și le selectezi din meniu.
Note 10+ e mai mult ecran. Are un raport de 91% sticlă față de corp. Rezoluția e aceeași ca la telefonul din primăvara, 1440x3040 de pixeli, o rație de 19:9, iar densitatea pixelilor e mai mică, normal, pentru că ecranul e mai mare: 498 de pixeli pe inch. Dar nu-ți face griji. Nu vei vedea diferențe marcante, nu vei observa pixelii, iar detaliile vor fi bine așezate.
Minus față de S10: Note 10+ renunță la mufa de căști, deși e un telefon mai gros decât cealaltă familie de telefoane de la Samsung. În rest, sticla e Gorilla Glass 6. Rezistă, dar grijă la chei, eu așa am pățit cu S10 în dulap.
Avem același ecran, doar un pic dimensionat. Până la urmă câte schimbări poți să faci la ecran într-un singur an? Să vedem dacă Samsung a îmbunătățit ceva la partea tehnică.
Specificații Samsung Galaxy Note 10 Plus
Nu e același procesor, ci unul puțin upgradat - Exynos 9825 față de Exynos 9820. Diferențe? Putem să fim tehnici, dar voi face acest review pentru oameni. Nu. Nu vei simți nici cea mai mică diferență. Evident, e bine că e mai bun, deci pe termen lung poate duce mai multe procese și aplicații mai complexe. De ce e important să fie un procesor mai bun? Pentru că Samsung insistă din ce în ce mai mult să facă din telefon un dispozitiv all around, conectat la PC.
Samsung DeX, modalitatea prin care telefonul tău Samsung se conectează la un monitor și devine un PC a devenit mai ușor de folosit. Până acum aveam adaptoare destul de mari, deci era destul de complicat să consideri acest lucru un avantaj de mobilitate. Dar odată cu Note 10+, Samsung a transformat DeX într-un fir. Iar aici contează.
Ce face DeX? Îți aduce un fel de minicomputer pe ecran. Ai aplicațiile de bază, prin care poți controla telefonul, poți scrie notițe sau poți verifica mailul. Iar pentru asta ai nevoie de procesare chiar pe termen lung. Și se face o diferență mare de poziționare. Samsung Galaxy S10, deși e practic aproape același telefon, nu suportă această nouă versiune pentru DeX.
Cu ajutorul aplicației Your Phone lansate de Microsoft, poți practic să conectezi telefonul ușor la PC (deși a avut mici probleme aplicația) și să transferi fișiere, să vezi notificări, apeluri, lucruri importante pentru că utilizatorii de iPhone au nevoie de argumente de acestea ca să le placă Android. În sensul că userii de iPhone au fost obișnuiți cu o conectivitate extinsă cu Mac, așa că Android și PC trebuie să lucreze cât mai bine împreună.
Există suport de microSD până la 1TB (dar cine mai are nevoie de el?). Capacitatea standard de stocare e de 256 de GB, mai mare ca pe S10, iar telefonul are și mai mult RAM, adică 12 GB.
Bateria de pe Note 10+ e de 4.300 de miliamperi, mai mare decât tot ce găsim în seria S10 (în afară de modelul 5G). Ca experiență de utilizare obișnuită, cu WiFi și 4G, avem o zi întreagă dusă de acest telefon, ceea ce e decent și în media pieței. Ambele telefoanele sunt dual SIM hibrid, ceea ce mi se pare că devine un fel de lucru standard.
Samsung îți va spune că DeX e, de fapt, un feature de business prin care poți să faci mai multe cu telefonul tău. Eu îl văd aproape contraintuitiv ca un spațiu ultrapersonal. Să zicem că ai un PC de muncă, unde programezi, lucrezi, editezi video sau orice faci tu. Cum ar fi să ai un monitor lângă conectat la DeX special pentru lucrurile personale, cum ar fi mail-urile, apelurile sau notițele. Această aplicabilitate și versatilitate îmi place mai mult.
Așadar, tehnic, Samsung Note 10+ e mai util celor care vor să completeze experiența lor cu un mix de PC. E despre versatilitate, nu despre putere pură. Dar să vorbim și despre camere, că sunt esențiale la smartphone-uri.
Cameră foto
Pe hârtie diferențele sunt minore. Nici în realitate nu le vezi prea mult. Note 10+ are aceleași 3 camere ca pe S10 - 12 megapixeli wide, 12 megapixeli tele și 16 megapixeli ultrawide, dar cu un design vertical care personal îmi place mult mai mult decât cel de pe S10. Se adaugă un senzor de adâncime 3D care ar trebui să aducă mai multe detalii și mai multă informație din fundal, dar diferențele sunt minore în încercările mele.
Camera de selfie e una singură, 10 megapixeli ca pe S10. Spre deosebire de S10+ nu avem o cameră duală, dar în mod realist, aia arăta urât și nu era neapărat o adiție atât de folosită cât să justifice un amplasament pe noul Note 10+, care chiar arată bine cu acea găurică în mijlocul ecranului.
S10 m-a impresionat atât de mult la nivelul camerei încât am decis să renunț la iPhone pentru el. Și da, eram unul dintre acei oameni care avuseseră iPhone mulți ani. Nu fac atât de mult video direct cu mobilul, așa că nu m-a afectat prea mult. Da, Samsung încă nu a ajuns la nivelul iPhone, dar are câteva lucruri mișto, cum ar fi focalizarea live în video, urmărirea inteligentă a subiectului și câteva efecte simpatice pe video.
Nu sunt diferențe marcante la cameră, dar hai să vorbim și despre ceea ce diferențiază esențial orice Note de când a fost lansat până astăzi: S Pen, dar și sistemul de operare.
S Pen și sistemul de operare
La nivelul sistemului de operare, vorbim tot de un Android 9 Pie cu One UI, interfața modificată de Samsung în ultimii ani. Cred că de doi ani Samsung a ajuns la un rezultat foarte bun, iar sistemul de operare arată foarte bine, curat, departe de Android-ul pur vechi pe care l-am detestat ca design mereu.
Față de S10, Samsung a adăugat mici modificări pentru Note 10+, cum ar fi un meniu rapid care poate conecta dispozitive inteligente Samsung la telefon pentru ca acesta să acționeze ca un hub, dar și o scurtătură de media, pentru a controla televizoarele smart, de exemplu.
Pentru S Pen au fost făcute niște adaptări. Evident, în momentul când scoți stylus-ul din suport se deschide un ecran de scurtături, de unde poți să faci printscreen sau să desenezi pe ecran. De asemenea, poți scrie o notiță rapidă.
Tot felul de aplicații au fost optimizate pentru a fi controlate prin S Pen, dar am testat câteva și tot nu am înțeles foarte bine de ce ai face asta. Dincolo de faptul că în afară de notițe nu știu cine folosește S Pen la altceva, am încercat să controlez camera cu S Pen și a fost o comedie a erorilor care nu ducea nicăieri. Am controlat muzica, e drept, dar nu prea pricep la ce mi-ar folosi asta, când aș fi nevoit să folosesc S Pen și nu telefonul sau, să zicem, sistemul mașinii ca să comut între piese? Poate îmi pot imagina doar la o petrecere să țin Pen-ul în buzunar și să controlez muzica de la distanță, dacă telefonul e la încărcat, de exemplu.
Am mai văzut câteva utilizări interesante, dar sunt foarte specifice. De exemplu, în reportofon, poți să pornești și să oprești înregistrarea din Pen, ceea ce e util pentru … jurnaliști și avocați, să zicem. În Chrome poți să dai pagini înapoi, înainte și poți derula. Ca alte experimente de scroll ale Samsung din trecut, nici acesta nu mi se pare uluitor.
S Pen e mai inteligent, da, fără îndoială. E S Pen mai util? Nu aș zice neapărat.
Preț Note 10 Plus și concluzie
Așadar, să facem puncte pro și contra, dar nu înainte de a vorbi despre preț. Nu ne mai surprinde că Note 10+ costă 5.200 de lei, iar Note 10 costă 4.500 de lei. Noi, Galaxy S10 și S10+ costă 3.300 și 3.600 de lei noi. Ce aș alege eu astăzi? Probabil că irațional aș vrea să schimb S10 cu Note 10 doar pentru design, deși ecranul e mai slab. În rest, prețul e la nivelul preței. Adică mare, dar normal.
Puncte Pro
- Design excelent
- Caracteristici tehnice foarte bune și la nivelul lui 2019
- O cameră de top 3
- Sistemul de operare arată foarte bine
- Încărcare rapidă
- Conectarea la PC cu DeX e mai ușoară
Puncte Contra
- Nu are mufă de căști
- Nu schimbă mare lucru față de Samsung Galaxy S10
- S Pen-ul e mai mult un gimmick, dar fără uz real
- Versiunea mai mică are doar un ecran Full HD
- Fără versiuni cu stocare mai redusă pentru un preț mai bun
Concluzia mea? Note 10+ nu se depărtează atât de mult de Galaxy S10, ci este aceeași idee, iterată pe un concept de telefon puțin diferit. Note 10+ e un telefon foarte bun, e pentru cei care așteptau un Galaxy mai mare și care sunt fanii acestei linii de terminale. Se simte ca un telefon realizat în așteptarea unuia cu adevărat diferit, iar din ceea ce am văzut până acum, Galaxy S11 e acela. E Note 10 Plus cel mai bun telefon pe care-l poți cumpăra pe piață? Nu voi da verdicte, dar e printre acelea din top.