Lectură de 8 min

REVIEW Samsung Galaxy S22 Ultra - masivul care reinventează seria Galaxy Note

Abonează-te pe  
Samsung Galaxy S22 Ultra este, fără doar și poate, un Galaxy Note. Poți să-l numești cum vrei, dar odată cu dispariția lui Note anul trecut, ne gândeam ce va urma. Samsung a acoperit acest gol din piață pentru unii utilizatori cu Ultra, care vine și cu S Pen pentru utilizatorii care doresc acest lucru.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Dar eu voi mărturisi ceva care te poate face să închizi acest video de acum, deși o să regreți. Mie nu mi-a plăcut niciodată Samsung Galaxy Note. Am apreciat calitatea tehnică a sa. Am apreciat flex-ul inițial de a lansa un telefon ce părea mare pe vremea aceea, iar acum pare liliputan. Dar pentru mine nu mi-aș fi luat niciodată Note. Era prea mare, S Pen-ul nu mi s-a părut niciodată util. Și nu e că nu folosesc notițe. Aveam agende, iar acum am un Remarkable 2 pe care îmi notez lucruri în mod constant. Dar îmi place să separ lucrurile, nu mi s-a părut că Note îmi aduce un avantaj.

Dar există o piață pentru acesta. Și oamenii îl vor. Așa că astăzi Note este S22 Ultra. Înainte de toate, hai să vorbim despre design-ul acestui terminal.

Design Samsung Galaxy S22 Ultra și ecran

Telefonul este unul destul de masiv încă din momentul în care îl vezi. Ecranul are 6,8 inci, telefonul cântărește 228 de grame și are o grosime de 8,9 milimetri. E mare. E masiv în mâna mea și a majorității persoanelor. Telefonul poate sta în picioare, pentru că partea de jos e dreaptă, nu rotunjită, dar ecranul are colțuri rotunde.

Pe ecran în partea centrală de sus există camera de selfie de tip punchole, iar spatele este din sticlă, modulul camerei fiind foarte bine integrat în carcasă, fără să iasă în evidență prea mult. E o soluție elegantă ți care-mi place. Un telefon aparent banal la design, dar care aduce exact ce trebuie.

Din punctul meu de vedere, la nivel de comentariu personal, designul general mi-a plăcut, dar dimensiunea nu. E un telefon greu, îngrozitor de alunecos dacă nu folosești o carcasă de protecție și care e pur și simplu incomod de folosit cu o singură mână, un lucru important pentru mine. Nu trebuie să fie și pentru voi. Așadar, design mișto, dimensiuni un pic cam mari.

Dacă e să vorbim și de ecranul telefonului, acesta este unul dintre avantaje. 6,8 inci e o dimensiune mare, rezoluția este de 3088 x 1440 de pixeli, iar rata de refresh este de 120 de Hz. Display-ul este de tip Dynamic Amoled 2X și poate avea o luminozitate de 1.750 de niți. Efectiv e unul dintre cele mai luminoase și frumoase ecrane pe care le-am văzut eu în ultima vreme la telefoane, foarte bun pentru tot ce înseamnă streaming și jocuri, o plăcere să-l folosești fără îndoială. Rapiditatea adusă de 120 de Hz e foarte bună, iar culorile nu sunt foarte saturate. Display-ul este din Gorilla Glass Victus+, așadar, teoretic, este destul de rezistent la căzături.

Ce pot spune despre design? Samsung are un stil simplu și eficient în ultimii ani. Personal îmi place acest lucru. Cu toate acestea, vă recomand să luați telefonul în mână înainte să-l cumpărați. E mare. E greu. Un lucru pe care de obicei îl apreciez, dar acum mi s-a părut un pic prea exagerat pentru mâna mea.

Specificații tehnice

Telefonul are un procesor Exynos 2200 pe 4 nanometri creat chiar de Samsung. Varianta testată de mine avea 128 de GB de stocare și 8 GB de RAM, dar mai sunt variante de 256 și 512 GB, dar și de 1 TB, cu 12 GB de RAM.

Personal, la nivelul puterii de procesare nu am simțit că telefonul în varianta testată ar avea lipsuri. L-am folosit pentru fotografii, video, browsing, jocuri și streaming, iar totul a fost fluid și fără nicio problemă, optimizarea dintre hardware și software făcută în mod tradițional de Samsung fiind foarte bună.

De la un flagship de tipul acesta te aștepți la performanțe bune în toate scenariile, iar S22 Ultra livrează acest lucru cu vârf și îndesat. De ce ai avea nevoie de mai mult decât această variantă de bază? Sincer, la nivel de stocare eu nu am ajuns niciodată să folosesc atât de mult, dar dacă folosești telefonul pentru videografie, ai nevoie de spațiu pentru clipuri 4K, așa că nu strică. Când vine vorba de 1 TB stocare și 12 GB de RAM singurul scenariu pe care îl pot imagina e cel în care folosești telefonul împreună cu un monitor prin Samsung DeX și acesta devine un desktop. Pentru oamenii de business, mereu pe drumuri, să ai un telefon și un monitor la birou la care să-l conectezi mi se pare o opțiune foarte bună, iar 12 GB de RAM sunt suficienți uneori și pe un laptop.

Când vine vorba de autonomie, S22 Ultra nu e cel mai bun exemplu. Are o baterie mare de 5.000 de miliamperi, dar încărcarea rapidă se realizează la doar 45 de wați, ceea ce nu duce la performanțe comparabile cu rivalii săi. De asemenea, dacă folosești telefonul în setările maxime și cu 5G activat în principiu te duce de dimineață până seară, dar cam atât. Ai opțiunea de a schimba setările ecranului și să micșorezi rezoluția, dar ai și setări de economisire a bateriei prin care se reduce din sincronizări și activitățile din fundal, ceea ce înseamnă că în acest mod poți să te duci de dimineață până a doua zi, timp de 24-30 de ore destul de ușor.

Așadar performanțele sunt foarte bune, dar autonomia suferă chiar dacă vorbim de o baterie de 5.000 de miliamperi. Și nici încărcarea nu e prea rapidă. Hai să vorbim și despre modulul de cameră, puțin schimbat față de generația anterioară.

Camere foto video Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra vine cu un modul de 4 camere. Camera principală are 108 megapixeli și e wide, avem o cameră de 10 megapixeli telefoto periscop, una de 10 megapixeli telefoto și una de 12 megapixeli ultrawide. Camera frontală are 40 de megapixeli și e wide.

Și anul acesta Samsung promovează zoom-ul de pe aceste terminale. Avem un zoom optic de 3X pe o cameră și un zoom optic de 10x pe alta. Recunosc că nu sunt un mare fan al zoom-ului, dar de curând, cât am folosit S22 Ultra mi-am dat seama că te poate ajuta, iar stabilizarea pe zoom-uri foarte intense a devenit mult mai bună ca înainte, ceea ce te poate ajuta dacă vrei să realizezi imagini pentru social media, de exemplu.

Sunt mici diferențe la cameră față de S21 Ultra, dar le vei vedea doar dacă vii de pe un model mai vechi. Performanța în lumină scăzută este un pic mai bună, imaginile realizate de S22 Ultra fiind destul de naturale chiar și atunci când e noapte. Cu toate acestea, nu vă așteptați ca Samsung să facă din noapte zi, așa cum vedem la alți producători. Telefonul nu lucrează atât de intens din software pentru a înlocui întunericul cu lumină.

Capabilitățile video ale lui Samsung Galaxy S22 Ultra seamănă cu cele de la modelul din 2021. Poți filma 8K la 24 de cadre pe secundă și 4K la 60 de cadre pe secundă cu camera de selfie, ceea ce e foarte potrivit pentru vlogging, de exemplu.

Ce alte îmbunătățiri a adus Samsung? Portetele ies discret mai bune, inclusiv cele realizate animalelor, telefonul identifică detaliile un pic mai bine și pune în lumină ceea ce ai nevoie. Din punctul meu de vedere, pozele portret sunt printre cele mai bune de pe piață în momentul de față.

Pentru profesioniști, Samsung are aplicația Expert RAW pe S22 Ultra, prin care poți să captezi mai multe imagini, să le salvezi într-una singură și să poți să le procesezi mai bine. Pentru acest lucru trebuie să descarci aplicația și să o folosești separat, modulul nefiind disponibil în aplicația standard de cameră.

Așadar, modulul de cameră e unul îmbunătățit discret față de anii precedenți. E util și pentru cei amatori, dar și pentru cei mai profesioniști.

Nu voi intra mult în detalii despre software, e un Android 12 cu interfața One UI 4.1, una dintre cele mai curate și eficiente din lumea Android din punctul meu de vedere. Telefonul vine cu destul bloatware, dar aș zice că 75% este util, dar cumva deja m-am obișnuit ca producătorii să împingă anumit software cu fiecare telefon.

Iar S Pen-ul, pentru că nu prea am vorbit cu el, are aceleași funcții din trecut, prin care poți să navighezi, poți să faci adnotări pe printscreen-uri și să faci și prezentări cu ajutorul lui. În afară de notițe, S Pen-ul mi se pare util în zona de făcut screenshots sau de adnotări pe fotografii sau documente. Altfel, nu știu exact de ce ai avea nevoie de el.

Acestea fiind spuse, înainte de punctele pro sau contra, să vedem care sunt prețurile pentru S22 Ultra.

Preț și disponibilitate

Samsung Galaxy S22 Ultra de 128 de GB costă 6.200 de lei în momentul de față, cu o pereche de Samsung Galaxy Buds Pro incluse. Modelul de 256 de GB costă 7.000 de lei, iar cel de 512 GB 7.200 de lei. Sincer, uită-te înspre cel de 128 și cel de 512, cel de 256 mi se pare prea scump comparativ cu fratele său mai mare. Pentru 200 de lei în plus cumperi o stocare dublă, dacă tot dai banii aceștia.

E unul dintre cele mai scumpe telefoane de pe piață, dar este destinat profesioniștilor. Eu personal nu îl văd ca un telefon pentru fotografi care vor să realizeze imagini rapide, pentru că e prea greu sau alunecos. Dar nici nu sunt fotograf profesionist ca să mă pot pronunța.

Prețul nu mă mai surrpinde, e în ton cu alte flagship-uri, plus că momentan primești și căștile, ceea ce înseamnă un câștig de vreo 600 de lei.

Telefonul vine în 3 culori - Verde, Burgundy și Negru, iar cel pe verde este favoritul meu.

Așadar, e un telefon scump, dar nu ne mai surprinde acest lucru. Primești și 500 de lei dacă faci buy back, de exemplu pe un model mai vechi. Și înainte de concluzii, să trecem în revistă punctele pro sau contra.

Puncte Pro

  • Stocare și memorie RAM suficiente pentru a fi folosit ca desktop
  • Un ecran spectaculos și mare
  • Camerele sunt eficiente ziua și noaptea
  • Designul este unul bun, în ciuda greutății
  • Modulul camerei este mic
  • Luminozitatea ecranului e cea mai bună

Puncte Contra

  • Greutate foarte mare și e dificil de ținut în mână
  • Costul poate fi prohibitiv pentru unii
  • Nu sunt atât de mari diferențe față de S21 Ultra
  • Încărcarea nu este foarte rapidă
  • Autonomia e slabă dacă e folosit la capacitate maximă

Cu ce concluzie plecăm după ce am folosit S22 Ultra? E un telefon destul de specific, așa cum a fost Note mereu. E mare, e greu, e performant. Dar dacă ești un fan al gamei Note, du-te spre S22 Ultra.

Putem zice că Samsung a clonat un telefon. Și da, a clonat Note-ul pe care părea că-l abandonase în dauna pliabilelor. Acum însă, odată cu S22 Ultra Note-ul devine ceea ce am crezut eu că este - o nișă restrânsă, pentru pasionați.

Am apreciat designul curat, ecranul spectaculos, dar am suferit după o autonomie mai bună sau o încărcare super rapidă.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: