Nu am mai testat de multă vreme, dar acum 6 luni mi-am cumpărat un iPad pe care-l folosesc uneori la final de program acasă sau în deplasări. De ce ai vrea o tabletă azi?
Design Samsung Galaxy Tab S9+
Samsung Galaxy Tab S9+ are un design tradițional cu care ne-a obișnuit Samsung, fiind mai subțire însă decât cele de anul trecut. Pe față avem o ramă subțire și un ecran extins înspre colțurile rotunjite și o cameră frontală pentru videocall-uri. Pe spate avem două camere și o zonă magnetică pentru a monta S Pen-ul.
Ai o mufă USB C, o zonă cu 3 pini magnetici pentru a conecta la husa tastatură.
Este un design foarte curat, care concurează cu un laptop prin subțirime. Vorbim de o grosime de doar 5,7 milimetri, ceea ce e impresionant, deși celelalte modele sunt și mai subțiri, la 5,5 milimetri.
Sunt puține laptopuri care se pot compara cu acest design, poate Zenbook de la Asus și MacBook. Poți comanda tableta pe gri grafit sau pe bej dacă vrei un design mai feminin sau mai viu.
Față de alte generații, tableta are rezistență la apă și la praf, fiind printre puținele de pe piață care pot face asta, un avantaj față de laptopuri dacă e să continuăm cu această comparație.
Tabletele de la Samsung nu s-au schimbat mult în ultimii ani, ci au un design extrem de clean, care nu împrumută multe de la modelele de telefoane, Tab fiind o linie de sine stătătoare.
Specificații tehnice
Cele 3 tablete au specificații aproape identice, așa că diferența dintre ele e doar la ecran.
Modelul pe care l-am avut eu are 12,4 inci, o rezoluție 2800 pe 1752 de pixeli, fiind un ecran Dynamic AMOLED 2X cu rată de refresh de 120 de Hz. Știi cât de bun e ecranul de la S23 Ultra? Ei bine, acesta este un display asemănător. Iar asta e bine. E unul dintre cele mai frumoase display-uri pe care le poți avea. Este foarte reactiv, rapid, culorile sunt saturate și intense, experiența de video este una minunată din punctul meu de vedere.
Procesorul este și el de ultimă generație, Snapdragon 8 Gen 2 de un adevărat flagship, ai un slot de card microSD și stocare de 256 sau 512 de GB, cu 12 Gb în standard. Bateria are 10.090 de miliamperi.
Ce am făcut eu cu tableta? Eu am vrut să o folosesc pentru muncă. Am vrut să înlocuiesc laptopul pentru taskurile simple de a scrie articole, de a da mail-uri, de a posta în social media. Vorbim de software un pic mai târziu. Ceea ce trebuie să spun e că acestei tablete nu-i lipsește puterea deloc. Fie că am văzut filme, fie că m-am uitat pe YouTube, fie că am folosit-o în modul mobile sau DeX, fie că m-am jucat. Experiența pe acest ecran este una dintre cele mai bune pe care le-am avut cu un dispozitiv de productivitate de acest fel.
Autonomia bateriei este rezonabilă, În funcție de cum folosești tableta și ce luminozitate setezi, poți avea în jur de 8-10 ore de folosire continuă, așa cum ai face pe un laptop.
Experiența de gaming a fost una extraordinară din punctul meu de vedere. Nu mă așteptam la altceva, e ca și cum aș fi folosit un S23 Ultra, de fapt. În funcție de ce titlu alegi, unele jocuri vor fi mai confortabile pe acest ecran, altele vor fi mai inconfortabile. De exemplu, pentru F1 Mobile Racing poate fi un pic prea mare pentru a fi controlată. Și nici nu poți să conectezi husa tastatură pentru controale, optimizări pe care Androidul nu le are.
Tableta are și camere. Atât. Camera principală are 13 megapixeli wide și mai avem una 8 megapieli ultrawide. Singura utilitate e una de scanare de buletine, făcut poze pentru scanare și cam atât. Nu o să faci poze cu tableta asta. Camera frontală e de 12 megapixeli ultrawide și poate filma Ful HD la 30 de Fps și este foarte foarte bună pentru videocall-uri, rolul principal al acestei tablete.
Software și folosire de zi cu zi
Dar cel mai important lucru a fost cum se va comporta Android 13 cu One UI 5.1 Va fi o experiență mobile? Va fi una comparabilă cu un laptop? Pentru cine va fi această tabletă?
Samsung are două moduri în care poate fi folosită tableta. Poți să o faci simplu, ca pe un dispozitiv mobil sau în modul DeX care imită un desktop clasic, cu o bară de aplicații, cu programe care se deschid într-un floating window, o experiență de multitasking mult mai asemănătoare cu desktop-ul.
Ce am vrut să fac? Să imit o zi normală la muncă. Să scriu câteva articole, să folosesc un mouse, să trimit mail-uri. Poți să faci toate acestea pe Samsung Tab S9+? Da, poți să le faci și experiența este una care seamănă mult cu cea de pe un laptop. Singura diferență e că toate aplicațiile sunt cele mobile, ceea ce uneori e mai bine decât pe desktop (mă uit la tine Facebook), uneori nu neapărat, mai ales în aplicațiile de chat, unde mi s-a părut mai ușor de comunicat pe desktop la nivel de design al aplicațiilor.
Modul DeX poate fi pornit cu ajutorul Fn + Dex pe tastatura pe care o are Samsung, iar apoi ți se deschide un desktop tradițional. Chiar dacă aplicațiile plutesc pe ecran, tot ai variantele lor de Android.
Am putut să folosesc site-ul fără probleme, deși imaginile se vedeau ca pe mobile, ceea ce era o experiență relativ nesatisfăcătoare. Dar dacă tu ești un manager care vrea să fie relaxat. Cineva care călătorește mult. Ei bine, poți folosi tableta ca un laptop. Ba chiar Samsung are și o aplicație de editare video numită LumaFusion care poate fi folosită cu tastatură și cu S Pen dacă vrei să editezi vloguri, nimic complex. Dar ai aplicații din suita Office în standard pe tabletă, toate aplicațiile de videocalls, poți să-ți faci treaba și de la cafenea, dar și de pe plajă. Mult mai bine decât ai face-o cu un laptop.
Ce lipsește? Diacriticele în română în modul DeX. Samsung Keyboard nu are diacritice dacă pui tableta în acest mod desktop, ci doar în modul mobile. Lucru deranjant pentru mine pentru că scriu cu diacritice aproape tot timpul. Acest lucru face tableta inutilizabilă pentru modul meu de utilizare, dar poate pentru altcineva nu contează la fel de mult. Am investigat problema mult, am instalat Gboard, am instalat alte aplicații. Totul merge atunci când tableta e în Mobile, dar în Desktop este locked pe Samsung Keybord. Nu e un lucru rău dacă ar avea și diacritice.
Altfel, ce mai lipsește unei asemenea tablete ca să concureze cu un laptop? Poate o mufă de căști, să zicem. Poate o mufă USB C. Nu e neapărat grav, dar dacă vrei să folosești comparativ, ai avea nevoie de ceva. Varianta e să o conectezi la Windows și atunci poți să transferi fișiere mai ușor.
Preț și concluzii
În varianta cu 256 de GB tableta costă 5.550 de lei, iar dacă vrei 512 GB costă acum… la fel. E oferta tradițională deja Samsung de a oferi stocare suplimentară la același preț ca ofertă limitată.
Este mult? Este puțin? Dacă este să analizăm specific zonele tehnice, atunci tableta merită banii. Îmbină producivitatea, puterea, dar și capacitatea de a fi portabilă și un dispozitiv multimedia. Nu e pentru oricine, din punctul meu de vedere, pentru că mereu tableta e încă un dispozitiv în plus față de un laptop, nu ai putea să te bazezi doar pe ea.
Ți-aș recomanda-o doar dacă pentru tine 5.500 de lei înseamnă o cheltuială simplă și vrei ceva relaxat pentru o zi la terasă, pentru excursii sau pentru productivitate fără pretenții. E puternică, dar o tabletă încă nu poate înlocui laptopul din cauza unor limitări din punctul meu de vedere destul de stupide.
De ce ai vrea tableta aceasta în loc de un iPad? Dacă folosești telefoane cu Android și dispozitive cu Windows, atunci ai conectivitate extinsă între acestea, ceea ce creează un ecosistem bun.
Pentru mine tableta e un dispozitiv din acela ciudat. E ca presa scrisă. Îmi amintesc de Steve Jobs cum stătea el și citea ziarele pe iPad. Tabletele au ajuns departe de atunci. Și nu mai sunt doar niște telefoane mai mari, ci niște laptopuri mai portabile. Dacă mâine mă mut din România în Germania, Franța, UK sau Statele Unite aș folosi această tabletă, mai ales dacă munca mea nu ar însemna să scriu foarte mult sau să edităm videoclipuri. Tableta poate, dar are limitări. E o îmbunătățire incrementală, dar una care personal îmi place.
Aș da 5.500 de lei? Hai să fim serioși, nu. Dar de multe ori văd aceste dispozitive ca experimente de tehnologie. Multe din lucrurile de pe Tab S9+ le-aș vedea, de exemplu, pe un Fold în viitor.