De câțiva ani testez smartwatch-uri și aproape tot timpul mă întreabă cineva: Ce poți să faci cu un smartwatch? De ce aș vrea să-mi cumăpăr unul? Și m-am gândit că în acest review pentru Galaxy Watch 4 ar fi o ocazie bună să vă spun toate lucrurile pe care le puteți să faceți cu un asemenea dispozitiv.

Galaxy Watch 4 - 40 mm și 44 mm

Samsung Galaxy Watch 4 este un ceas care are putea fi descris printr-o simplitate elegantă. Este un dispozitiv care nu iese în evidență într-un anumit mod. Mi se pare că poate fi potrivit la o ținută mai elegantă, dar și la alergat pe stradă. Acesta este disponibil în două mărimi: 40 mm și 44 de mm. Modelul pe care-l vezi în imagine este de 40 mm și mi se pare cam micuț pentru încheietura mea, însă este o alegere bună pentru cei care vor ceasuri mici. De asemenea, este disponibil pe negru, argintiu și roz-auriu.

Consider că cel negru este potrivit în majoritatea situațiilor sociale în care ai purta un asemenea dispozitiv. Curelele sunt din silicon, foarte moi și plăcute la atingere și mai împlece că limba rămâne pe interior astfel nu se agață de alte lucruri. Bineînțeles, acestea pot fi schimbate cu ușurință și le poți înlocui cu altele din piele sau din alt material. Ar fi fost excelent dacă era înclusă o pereche de curele în cutie, însă nu. Acolo găsești doar încărcătorul și alte hârtii.

Acest model de 40 mm este ușor și cântărește doar 26 de grame, ceea ce e un avantaj deoarece nu prea-l simți la mână și poți să dormi cu el cu ușurință, însă și un dezavantaj deoarece se simte ca o jucărie, dar nu este bineînțeles. Ecranul este Super AMOLED de 1,2 inci și are o rezoluție de 396 pe 396 de pixeli și este suficient de luminos pentru a fi folosit și în lumina soarelui.

Să trecere repede și prin specificațiile tehnice: are un procesor dual core cu o viteză de 1,18 GHz, 1,5 GB memorie RAM și 16 GB spațiu de stocare, din care disponibil este 7,6 GB. Pe scurt, funcționează foarte bine și nu am avut niciun fel de problemă. Doar în primele secunde după ce este pornit interfața are lag, dar își revine rapid.

Bun, și acum să vedem toate lucrurile pe care le poți face cu un Galaxy Watch 4.

Înainte de toate cred că ar trebui să vorbim despre funcțiile pentru sănătate deoarece știe că un astfel de dispozitiv te ajută să-ți monitorizezi felul în care corpul tău funcționează, iar Watch 4 se întrece la acest capitol.

Funcții Samsung Galaxy Watch 4

Da, acest ceas îți numără pașii făcuți, contorizează caloriile arse, însă mege mai departe. Pe lângă funcțiile de bază precum afișarea pulsului și nivelului de stres, Watch 4 poate detecta tensiunea arterială, poate realiza o electrocardiogramă pentru a detecta probleme ale inmii, poate măsura nivelul de oxigen din sânge, poate detecta și căzături, poți vedea compoziția a corpului tău și chiar îți spune când sforăi.

Practic, este unul dintre cele mai avansate ceasuri din acest punct de vedere. Nu este un dispozitiv medical, însă te poate ajuta să ai o imagine mai bună asupra sănătății tale.

Cei care au probleme cu tensiunea sau au nevoie să o măsoare constant ar putea utiliza un asemenea ceas. Pentru a folosi această funcție am măsurat tensiunea cu un aparat medical de trei ori, am introdus datele obținute în aplicație, apoi ceasul poate detecta tensiune arterială. Rezultatele obținute de Watch 4 nu au fost la fel ca cele cu acel aparat, însă suficient de apropiate.

Măsurarea nivelului de oxigen din sânge este foarte importantă în această perioadă de pandemie și scăderea sub 90% ar putea fi un semn de COVID. Samsung Watch 4 mai face o chestie inteligentă și poate detecta constant nivelul oxigenului pe perioada somnului. Acea electrocardiogramă este utilă pentru a detecta aritmia adică probleme ale ritmului cardiac și astfel ai putea ajunge la un consult înainte ca situația să se agraveze.

Ceasul poate detecta o cădere chiar și atunci utilizatorul stă nemișcat, pe scaun de exemplu. În plus, Galaxy Watch4 poate trimite o notificare SOS către patru contacte preselectate – în cazul în care situația cere o astfel de măsură.

Pentru prima dată pe un ceas, Watch 4 poate să-ți dea o idee asupra compoziției corpului tău. Astfel vezi indicele de masă corporală, rata metabolismului bazal, nivelul de grăsime, masa musculară scheletică sau procentul de apă din corp. Toate aceste lucruri nu le puteai detecta cu un ceas. Așadar, ai și mai multe date la dispoziție care să te ajute să devii mai sănătos. Pentru a folosi această funcție trebuie să pui două degete pe butoanele ceasului și să le ții acolo câteva 15 secunde, apoi îți apar rezultatele. Am comparat rezultatele obținute de ceas cu cele date de un cântar inteligent de la Xiaomi, iar rezultatele au fost similare. De exemplu, BMI-ul a fost la fel pe ambele dispozitive, însă nivelul de grăsime înregistrat de ceas a fost mai mare decât cel de cântar, iar rata metabolismului bazal a fost aceeași.

Ah, și-ți poate înregistra sforăiturile în somn ca să le auzi și tu, nu doar partenerul. La mine nu a detectat, dar eu am ținut telefonul pe podea, iar Samsung sugerează că smartphone-ul care înregistrează sunetele trebuie să stea aprope de tine, pe o noptieră. Cu telefonul pe podea nu a detectat nimic. Pentru că vorbeam de calorii arse, ceasul este bun și pentru cei care fac sport sau care vor să slăbească deoarece astfel au o idee mai bună despre felul în care corpul lor se comportă în timpul exercițiilor fizice.

Când alergi vei vedea distanța parcursă, ritmul alergării, bătăile inimii sau dacă faci ridicări de greutăți, ceasul va putea număra pentru tine numărul de flexări, detectând mișcarea, iar la final primești detalii despre caloriile arse, care a fost nivelul maxim de bătăi ale inmii, dar și media.

Rămânem la alergat ca să vă spun că poți lăsa telefonul acasă atunci când ieși la alergat deoarece poți stoca muzică pe Watch 4 și poți reda direct în căștile Samsung, precum Buds Pro. Poți să iei playlisturi de pe Spotify sau YouTube Music, iar atunci când ai și telefonul cu tine poți controla muzica pe care o asculți via streaming de pe ceas.

Cu acest ceas poți să uiți și telefonul acasă poți efectua apeluri și primești toate notificările direct pe el. Pentru a efectua apeluri cu Watch 4 ai 2 posibilități: fie prin bluetooth cu telefonul aflat în apropiere fie prin funcția de number share, adică asociezi acestui ceas numărul tău de telefon și astfel poți să efectuezi apeluri pe ceas sau să primești. Totuși, pentru asta trebuie să plătești în plus la abonament, 2 euro în cazul Orange, iar modelul de Watch 4 trebuie să fie unul LTE.

Un alt element important este faptul că Watch 4 are NFC și poți să plătești cu el la orice comerciat care acceptă plata cu cardul. Adaugi un card bancar în aplicația Google Pay pe care o descarci pe ceas și ești gata să plătești.

Deci cu acest ceas poți să nu te panichezi dacă nu ai telefonul la tine: vezi notificările de aplicații, vezi mesajele și poți răspunde la ale fie prin mesaje vocale, fie prin scris, poți să plătești, poți să vorbești cu prietenii sau familia, poți să folosești Google Maps și să te orientezi în spațiu. Da, nu poți să te uiți pe TikTok sau Facebook, dar este un sacrificiu pe care trebuie să-l faci.

Revenind la ceas, Watch 4 îți poate monitoriza somnul și când te trezești primești detalii despre felul în care ai dormit și primești o notă. Eu am fost corigent la acest capitol și în perioada de test am primit note sub media celor de vârsta mea, iar cauza ar fi faptul că am prea puține perioade de deep sleep, necesar pentru refacerea fizică, dar și mentală. Cum ceasul este subțire și ușor nu am avut nicio problemă să dorm cu el la mână.

Cu Watch 4 poți să pui remainder, alarme, să înregistrezi mesaje vocale sau să faci calcule rapide. De asemenea, e util și atunci când faci fotografii deoarece poți declanșa realizarea unei fotografii sau a unui video de pe ceas. Cu toate aceste exemple eu cred că utilitatea unui smartwatch ca Samsung Galaxy Watch 4 nu mai este de pus la îndoială, rămâne de stabilit dacă vrei un asemenea gadget și dacă ești dispus să plătești o suma măricică pentru el.

Samsung Galaxy Watch 4 preț

Watch 4 costă 1300 de lei, versiunea cu Bluetooth și 1500 de lei versiunea LTE. Mai există și un model Watch 4 Clasic care este mai scump la 1800 de lei cu bluetooth și 2100 de lei LTE.

Samsung Galaxy Watch 4 este cel mai bun smartwatch și cu cele mai multe funcții pe care-l poți cumpăra pentru Android. Nu este fără cusur, iar marea problemă este faptul că autonomia bateriei este slabă și cam trebuie să încarci ceasul zilnic. Și nici viteza de încărcare nu e extraordinară, iar 20 de minute aduc cam 20% din baterie.

Puncte Pro

  • Multe funcții pentru sănătate
  • Precis și performant
  • Multe aplicații
  • Grad mare de personalizare
  • Apel LTE

Puncte Contra

  • Autonomia slabă
  • Încărcare lentă
  • Nu poți adăuga asistentul Google

Cam atât pentru acest video și sper că v-a plăcut acest review atipic și am exemplificat modurile în care poți folosi un asemenea ceas. De reținut că nu toate modelele din piață au asemenea funcționalități. Per total, mie mi-a plăcut acest ceas și cred că este cea mai bună opțiune pentru cei cu Android. Dacă dorești un ceas mai ieftin, cu autonomie mai bună, dar mai limitat în ceea ce privește funcțiile atunci poți să iei în considerare OnePlus Watch.