vivo este o companie cu greutate la nivel mondial, chiar dacă este un nume relativ nou în România. Gigantul se situează pe locul 4 în clasamentul global al producătorilor de smartphone-uri și a reușit să se facă remarcat prin smartphone-uri cu funcții unice, cu performanțe foarte bune, dar cu prețuri extrem de competitive.

vivo V21 5G bifează toate cele trei ”condiții” de mai sus, fiind un smartphone pe care îl pot recomanda atât unui public tânăr cât și antreprenorilor în căutare de un raport calitate-preț excelent.

Dar să nu tragem concluzii din prima. Să luăm totul pas cu pas și să vorbim, în primă fază, despre design.

Design vivo V21 5G

vivo V21 5G este un smartphone elegant, compact și care oferă o senzație premium de la prima atingere. Corpul este făcut dintr-un plastic foarte calitativ, care te păcălește că ai de-a face cu sticlă și metal, dar corpul este unul robust și dă impresia de rezistență în timp.

E disponibil în două versiuni cromatice - Dusk Blue și Sunset Dazzle - iar la noi a ajuns varianta Sunset Dazzle, ce ne întâmpină cu un bleu plăcut și irizații roz, galbene și portocalii în funcție de cum bate lumina pe el.

Pe spate obsevăm camera foto triplă, într-un chenar ușor ieșit în afară și logo-ul vivo, pe marginea dreaptă sunt butoanele de volum și cel de power, iar în față avem display-ul, înconjurat de margini destul de subțiri și un notch de tip lacrimă ce ascunde camera foto. Marginea superioară a ecranului mai ascunde un secret, dar vom vorbi despre el ceva mai încolo.

Per total, designul este unul foarte reușit, iar senzația oferită este una premium, în ciuda prețului accesibil al smartphone-ului. Varianta Sunset Dazzle o văd mai degrabă aleasă de către tineri și de persoanele care caută să fie mereu în centrul atenției prin stilul lor, însă în versiunea Dusk Blue smartphone-ul devine elegant, ușor de asortat și la costum și la o ținută smart casual, iar faptul că are o construcție slim asigură că intră fără probleme și în buzunarul interior al sacoului.

Display

Ecranul este unul dintre punctele forte ale vivo V21 5G. Are un display de 6,44 inch de tip OLED. Rezoluția e full HD, iar rata de refresh e de 90Hz. Ecranul e unul foarte bun - faptul că este de tip OLED îi conferă contrast ridicat și culori vii. E perfect pentru multimedia, în pauzele de relaxare, iar rata de refresh ridicată îl face bun și pentru scurtele sesiuni de gaming dintre ședințe.

Luminozitatea crescută permite folosirea și în soare direct, ca tu să poți termina mailul acela urgent chiar dacă te afli la terasă, iar rezoluția full HD e suficientă pentru lizibilitatea oricărui document, dar și pentru entertainment.

Specificații și performanțe vivo V21 5G

La capitolul specificații, vivo V21 5G este în ton cu competitorii săi direcți, depășind chiar pe alocuri și smartphone-uri cu prețuri ceva mai ridicat.

Este construit în jurul unui procesor MediaTek MT6853 Dimensity 800U 5G cu opt nuclee ce oferă performanțe foarte bune în toate aplicațiile de productivitate și în cele de social media. Împreună cu cei 8GB memorie RAM și cu cei 128GB spațiu de stocare, procesorul oferă multitasking rapid și schimbare fără cusur între aplicații, pentru momentele când trebuie să editezi un Excel în timp ce asculți și o conferință pe fundal.

Configurația se descurcă bine și în jocuri și, alături de display-ul cu frecvență de 90Hz oferă o experiență mai mult decât decentă în titlurile casual pe care le joci în drum spre următoarea întâlnire importantă de business.

Bateria de 4.000 mAh oferă o autonomie bună și smartphone-ul rezistă de dimineață până seara chiar și în cazul celor care stau mereu cu telefonul în mână. Iar când bateria se termină, o poți încărca de la 0 la 63% în numai 30 de minute mulțumită încărcării rapide la 33W. Pentru că știm amândoi că ai să te oprești din butonat doar când îți vei fi terminat munca, nu când se termină bateria.

Cu siguranță nu e cea mai rapidă încărcare de pe piață, dar 30 de minute îți garantează încă jumătate de zi de folosire pe puțin, și asta nu e rău deloc.

Tot la acest capitol mai merită menționată și conectivitatea 5G, din ce în ce mai importantă în zilele noastre. Având în vedere că Bucureștiul și alte mari orașe deja se bucură de viteze la internet mobil din ce în ce mai mari, ar fi păcat să nu profiți de ele - fie că vrei să descarci un fișier de mari dimensiuni care are nevoie de atenția ta imediată, sau că trebuie să intri urgent într-un call când te afli în mișcare, conexiunea 5G asigură mereu cele mai bune rezultate din acest punct de vedere.

Aici vivo reușește să se remarce față de competitorii săi, pentru că nu mulți oferă 5G la acest nivel de preț, deci raportul specificații-preț are considerabil de câștigat, la fel și tu.

Pe partea de software, smartphone-ul vine cu Android 11 și cu interfața FunTouch OS. Această interfață este una foarte curată, intuitivă și foarte puțin personalizată în comparație cu alte interfețe pe care le vedem la alți producători. Asta înseamnă că va fi foarte ușor să te obișnuiești cu noul vivo V21 5G dacă faci trecerea de la un alt brand de smartphone-uri, iar eu am apreciat și optimizarea foarte bună a sistemului, pentru că am văzut telefoane cu hardware mai performant și preț mai mare care nu se mișcă la fel de bine ca acest model.

Camere foto

vivo V21 5G poate fi considerat un camera-phone, având chiar și o funcție unică pe piață în acest moment - imediat revin cu detalii despre ea. Să vedem întâi cum se descurcă camera principală.

Aceasta este formată dintr-un senzor de 64MP cu lentilă wide și F/1,8. E un senzor luminos, care scoate fotografii foarte bune chiar și pe timp de noapte, mulțumită modului nocturn dedicat. Am rămas profund impresionat atât de fotografiile cu HDR, cât și de cele realizate în condiții de lumină dificile, pentru că sunt pline de detalii și de culoare și au un contrast ridicat.

Fotografie realizată cu camera ultra-wide, cu modul AI activat

Iar dacă trebuie neapărat să ”scanezi” un document, e bine de știut că poți face fotografii la 64 de megapixeli, ca să nu se piardă niciun detaliu din acel contract important pe care trebuie să-l trimiți rapid la verificat.

Camera principală face și portrete bune, dar pe spate mai avem și o cameră ultra-wide, de 8MP cu F/2,2. Aceasta e utilă când vrem să fotografiem un peisaj spectaculos, dar se descurcă surprinzător de bine și pe timp de noapte, cu toate că pierde unele detalii spre margini.

Fotografie realizată în interior, în condiții de lumină scăzută, cu Night Mode și senzorul principal

Nu există zoom optic, dar avem zoom digital 2X, pentru acele momente când vrem să ne apropiem mai mult de subiect, iar rezultatele sunt mai mult decât decente. Avem, în schimb, la dispoziție o cameră macro cu senzor de 2MP, numai bună pentru momentele când vrem să surprindem detalii inedite, însă aceasta nu va putea fi folosită pe timp de noapte cu același succes.

Mai merită menționat faptul că lentilele senzorului principal sunt stabilizate optic, lucru care se observă și în filmări. vivo V21 5G filmează full HD stabilizat la 30 sau 60 de cadre pe secundă sau 4K la 30 de cadre pe secundă.

Fotografie realizată la exterior, în condiții de lumină scăzută, cu Night Mode și senzorul principal

Apoi este camera de selfie, care e cea mai bună pe care am văzut-o pe un smartphone din această gamă de preț. Ea are 44MP și F/2,0 și se descurcă excelent în toate condițiile de lumină, asistată atât de AI-ul dedicat și de modul nocturn, dar și de cele două blițuri LED poziționate în marginea superioară a ecranului. Cu ajutorul acestora, selfie-urile ies excelent în orice împrejurare și fotografiile arată foarte bine.

În plus, camera frontală beneficiază și ea de filmare 4K sau full HD și are stabilizare optică. Asta pentru acel moment descris mai devreme, când va trebui să te folosești de conexiunea 5G pentru a intra într-un call urgent - te vei vedea și excelent, fără ca imaginea să tremure, chiar dacă vei fi în mișcare.

Preț vivo V21 5G și concluzie

Cum ziceam la începutul acestui review, vivo V21 5G e un smartphone foarte bun atât pentru business cât și pentru distracție. Are suficiente funcții de multimedia cât să-i țină ocupați pe cei pasionați de conținut video, de cele mai bune TikTok-uri sau de gaming, dar și multe funcții utile pentru cei interesați de partea de productivitate.

Vine și cu funcții de securitate (senzor de amprentă integrat sub ecran sau deblocare pe baza scanării faciale), cu un design modern și elegant, cu performanțe bune și un preț foarte competitiv. L-am găsit la eMag cu prețul special de 1.700 de lei și e un preț foarte bun, având în vedere că majoritatea competitorilor vin cu prețuri de peste 2.000 de lei. Asta înseamnă un raport specificații-preț foarte bun, iar funcțiile care îl fac unic îl fac o alegere și mai atrăgătoare în fața altor telefoane.