Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 6 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Acesta este review-ul start-up.ro pentru Samsung M5, un monitor office în care este ascuns și un televizor inteligent. Este un 2-in-1 pentru cei care nu vor sau nu au loc pentru un televizor și pentru un monitor. Dar despre funcționalitate puțin mai târziu, să trecem la design
M5 de la Samsung este un monitor clasic, este negru și are un picior mic care se atașează pe spate. Apropo de asta, instalarea se face destul de ușor, dar trebuie să ai la îndemână și o șurubelniță deoarece trebuie să strângi 3 șuruburi. Baza este solidă și suficient de lată pentru a ține bine acest monitor, mai mult are niște piciorușe foarte aderente și acesta nu va alunea ca pe birou. Acesta nu poate fi reglat nici pe verticală, nici pe orizontală, ci poate fi orientat puțin în sus și puțin în jos și atât.
Pe spate avem două porturi HDMI, unul cu eARC pentru soundbar și două porturi USB, dar și un sistem VESA de prindere în perete. Monitorul este realizat din plastic (baza este din metal), însă este unul de calitate, iar pe spate sunt niște striații plăcute la atingere.
Ecranul este de 27 de inci și are trei margini negre mici, iar cea de jos este puțin mai lată, dar nu cu mult. În centru avem și logo-ul Samsung. Are o lățime de 61,5 cm, o înălțime (cu stand) de 19 cm și cântărește 5,7 kilograme cu totul. Să nu uit, monitorul are încorporate și două boxe stereo care au un volum absolut impresionant și nu mă așteptat ca un monitor atât de mic să răsune atât de tare. 30% volum este suficient pentru vizionarea unui film. Totuși, peste o anumită treaptă sunetul este distorsionat și nu e plăcut urechilor.
Dar nu există niciun buton pe corpul acestui monitor și atunci cum intri în setări, cum îl oprești? Cu o telecomandă. Da, avem un monitor cu telecomandă. Iar telecomanda asta este una dintre cele mai mișto pe care le-am folosit.
Este mică cu o greutate plăcută și ușor curbată, astfel încât să stea foarte confortabil în mână. Avem butoane mate și plăcute la atingere și o bară mare împărțită în două pentru controlul volumului și schimbarea canalelor. Tot aici ai și buton de on/off și cu ajutorul telecomenzii umbli în setări pentru imagine și așa mai departe.
Monitorul ne mai oferă și conectivitate WiFi 5 și are și suport Bluetooth 4.2. Deci dacă nu vrei să folosești boxele integrate poți să conectezi una dedicată cu bluetooth.
Este un monitor office, iar asta se vede. Aspectul nu iese din tipare și am putea spune că este cam plictisitor. Partea bună este că este realizat din materiale de calitate și nu pare un produs ieftin. La ergonomie mi se pare ok, dar mi-aș fi dorit să-l pot regla pe înălțime. Pentru mine este puțin prea jos atunci când stau la birou.
Panoul este unul LED de tip VA cu o diagonală de 27 de inci și o rezoluție Full HD. Timpul de răspuns ar fi de 8 secunde de la gri la gri, rata de refresh este de 60 Hz, luminozitatea de 250 de niți și un contrast de 3000:1.
Specificații standard pentru un monitor de buget. Nu avem o rezoluție mai mare și nici o rată de refresh mai rapidă. Luminozitatea este suficient de mare pentru utilizarea la birou, însă monitorul nu se descurcă prea bine dacă soarele bate direct în el.
Avem modul de afișare standard și dinamic când îl folosim ca monitor și ca smart tv mai avem acces la alte două profile de culoare: movie și natural.
Există și un mod de gaming și bine că există deoarece altfel experiența de joc nu ar fi extraordinară. Prima dată când am intrat într-un joc mi-am dat seama că nu este suficient de rapid și că acțiunea pare în ceață pe alocuri. Am trecut pe modul de joc și asta s-a rezolvat. Încă simți că este puțin în urmă, dar este suficient de bun pentru gaming casual.
Surpriza pentru mine a fost când am văzut că are HDR și suportă HDR10. Este un mod ok, este detectat în jocuri și arată decent, dar nu extraordinar, având în vedere că luminozitatea este de doar 250 de niți, iar pentru un HDR bun ai nevoie de peste 1000 de niți. În jocuri și filme e ok, dar în Windows nu arată bine și am tot umblat prin setări și nu am reușit să-l fac să arate bine. Standard in Windows, HDR în jocuri dacă îți place cum arată.
Cum vorbim de un panou VA, contrastul este foarte bun și imaginile sunt saturate și contrastante, dar unghiurile de vizualizare nu sunt bune. Imediat cum o să-ți dai capul într-o parte o să vezi o schimbare de luminozitate și claritate. Totuși nu ar trebui să fie o problemă prea mare având în vedere că o să stai fix în fața lui atunci când îl folosești.
Panoul FHD este în regulă pe acest monitor. Suficient de bun pentru munca de birou, gaming sau filme, dar nu impresionează la niciun capitol, dar nu poți cere mai mult de la un monitor din această categorie de preț.
După cum am zis și la început, acest monitor Samsung M5 este și un televizor inteligent sub acoperire. Are telecomandă, conexiune wireless și aplicații. Deci nu nu-ți trebuie un desktop sau PC ca să-l folosești.
Vrei să pui un film pe Netflix? Nu mai trebuie să mai intri în browser, ci doar apeși pe butonul de pe telecomandă. Ai buton dedicat pentru Amazon Prime și poți instala și alte aplicații sau jocuri, dacă vrei să te joci din telecomandă. E super tare deoarece poți cumpăra acest monitor și-l poți folosi drept televizor și când ai nevoie de un spațiu mare mare de lucru doar conectezi laptop-ul la M5 și g ata.
Monitorul rulează sistemul de operare Tizen OS și interfața este similară cu cea a unui TV Samsung. Acesta are suport pentru SmartThings, deci ai putea să-l controlezi de pe telefon sau Mirroring. Televizorul se mișcă bine prin meniuri și nu am observat lag sau alte încetiniri.
De asemenea, pentru că vorbim de un produs Samsung, avem inclus și Samsung Dex și dacă ai un telefon Samsung poți să-l transformi pe acest monitor într-o experiență desktop. Conectezi un mouse și o tastatura și poți să editezi texte, să lucrezi în Word, Excel sau să faci ceva light gaming. M5 are și Tap to View, deci dacă ai un telefon Samsung mai nou ai putea doar să atingi într-o parte cu telefonul și ecranul smartphone-ului apare pe monitor.
O altă funcție utilă ar putea fi butonul pentru asistentul vocal Bixby. Apeși pe buton și poți să întrebi cum e vremea sau să-ți spună dacă ai ceva pe calendar și așa mai departe.
O altă funcție care s-ar putea dovedi a fi foarte utilă pentru tine este PC on screen sau control de la distanță pe monitor al unui PC. Descarci Easy connection to Screen de la Samsung pe PC apoi te contectezi cu același cont Samung pe PC și pe monitor apoi ar trebui să ai acces la acel computer direct pe monitor și cu un mouse și o tastatură poți să lucrezi de la distanță pe computerul de la birou.
Avantajul lui M5 față de alte monitoare din această categorie de preț (costă în jur de 800-850 de lei) este că-l poți folosi și ca un TV smart și asta e grozav. Chiar dacă ai de gând să-l cumperi pentru a-l folosi doar pe post de monitor, o să apreciezi faptul că ai telecomandă și că poți urmării cu ușurință filme sau seriale.
Puncte Pro
Puncte Contra
Ecranul nu este extraordinar, însă suficient de bun pentru ceea ce vrea acest monitor să fie. Nu o să-l cumperi dacă vrei să faci colorizare sau dacă vrei filme 4K
Pentru cine este Samsung M5? Pentru cei care vor un monitor care să facă lucrurile de bază, pentru cei care vor un monitor care să țină și locul unui televizor, deși la 27 de inci este cam mic, poate fi bun pentru camera copilului sau pentru un student. Mie mi-a plăcut, prețul este corect și pot să-l recomand.