Samsung S23 Ultra este un telefon de care nu prea eram entuziasmat pe măsură ce vedeam leak-urile. În principal, pentru că nu părea să fie foarte diferit de S22 Ultra. La design clar este valabil asta. Dacă pui un S22 Ultra lângă acest S23 Ultra diferențele sunt minore. Avem de-a face cu același telefon mare de 6,8 inci, însă de data aceasta marginile nu sunt atât de mult rotunjite. Asta îl face să se simtă mai dreptunghiular, fără să sacrifice confortul de a-l ține în mână deoarece nu avem linii drepte care să te deranjeze în palmă.
Pe spate lucrurile au rămas la fel și avem tot 4 camere foto care nu mai sunt integrate într-un modul, ci sunt independente și este un look foarte mișto, părerea mea. Spatele și fața sunt protejate de sticlă Gorilla Glass Victus 2, ce promite să fie mai rezistentă ca niciodată. Ramele sunt din aluminiu și avem în continuare inclus un stylus, de care mă bucur. Poate nu-l folosești tot timpul, dar poate fi util în multe situații dacă îți impui să-l folosești.
Este dual SIM și are suport pentru e-SIM și nu are slot pentru card microSD, nici mufă de căști. Este un telefon foarte premium cu o grosime de aproape 9 mm și o greutate de 234 de grame, cam cât iPhone 14 Pro Max. Display-ul are în continuare o perforație în partea de sus pentru camera de selfie. Care, apropo, impresionează pe acest telefon, dar despre asta vorbim puțin mai târziu.
Pentru mine mărimea ideală a unui smartphone este de 6,1 inci, fiind destul de mic să-l manevrezi cu o mână, dar destul de mare încât să te bucuri de jocuri sau filme. S23 Ultra la cei 6,8 inci mi se pare uriaș, în sensul bun, dar și rău. E fantastic să urmărești filme sau să te joci pe acest telefon cu un display așa de bun, însă în același timp mi se pare anevoios de folosit cu o singură mână, iar spatele din sticlă îl face destul de alunecos. Dacă mi-aș cumpăra acest telefon aș pune un skin pe el sau o carcasă foarte subțire pentru aderență mai mare, fără să-l fac să se simtă și mai mare.
S23 Ultra - camere foto
Dacă preferi telefoanele mari atunci acesta va fi perfect pentru tine. Și acum să trecem la camerele foto, departamentul unde au avut loc multe îmbunătățiri și probabil elementul determinat de achiziție al acestui telefon.
Samsung aduce primul senzor de 200 MP pe un telefon din portofoliu, cu o mărime decentă de 1/1,3 inci, o deschidere a diafragmei de f/1.7 și are autofocus mai bun și stabilizare optică care o rivalizează pe cea de pe iPhone. Alături avem două camere telefoto: 3x zoom optic f/2.4 și 10x zoom optic f/4.9. Nu putea să lipsească o cameră ultrawide de 12 MP f/2.2 cu un unghi de captare de 120 de grade. În față avem o cameră de selfie de 12 MP f/2.2 cu dual pixel PDAF.
Să începem cu selfie-ul deoarece, la fel ca și Vlad, am fost impresionat de cât de bine arată selfie-urie: sunt foarte clare și decuparea subiectului de fundal este foarte bună. Se descurcă foarte bine și pe video și te poți filma la rezoluție 4K 30 sau 60 fps. Deci excelent și pentru video call-uri.
Camera de 200 MP. Cu toții, sper, că știm până acum că megapixelii nu sunt cel mai important element atunci când vine vorba de fotografie. Însă în era modernă a fotografiei când avem fotografie computațională 200 MP înseamnă și mai multe detalii, dar și mai multă lumină prin tehnologia de pixel binning. Practic, Samsung poate combina mai mulți pixeli mici pentru a crea un pixel mai mare capabil să absoarbă mai multă lumină. Ceea ce este evident în low light unde S23 Ultra se descurcă excelent, iar în timpul zilei 200 MP înseamnă și mai multe detalii.
Apăsând pe butonul de fotografiere în modul auto vei realiza fotografii de 12 MP, excelente pentru social media. Dacă vrei mai mult și probabil că da, dacă te uiți la un asemenea dispozitiv, atunci poți fotografia la 50 MP sau la 200 MP. Diferențele mi se par evidente și este clar că imaginile realizate în modul de 200 MP au mai multe detalii. Totuși timpul de procesare al acestora este mai lung și ocupă mai mult spațiu pe telefon de la 17 MB până la 50 MB, din experiența mea. Poți să-ți dai seama dacă ai făcut o poză de 200 MP direct pe telefon deoarece poți face mai mult zoom-in pe imagine.
Un compromis foarte bun, în opinia mea este să tragi la 50 MP deoarece ai multe detalii, procesarea e mai rapidă și nu ocupă atât de mult spațiu. O mențiune pentru cei care vor să editeze la maximum aceste fotografii. În modul ExpertRAW poți realiza doar imagini la 50 MP RAW, nu și la 200 MP.
Per total, aș spune că noua cameră Samsung este un succes și poate capta imagini bune pentru încărcat rapid pe social media, dar oferă și flexibilitate mare pentru cei care vor să-și folosească telefonul într-un mod mai profesionist.
Pe partea video, Samsung a vorbit în prezentare de creșterea nivelului stabilizării optice. Am alergat cu telefonul și camera abia se mișcă. Impresionant. Pe scurt, S23 Ultra e foarte lin în filmare și la nivel cu iPhone 14 Pro. O comparație detaliată cu telefonul Apple urmează în curând. Autofocusul lui S23 Ultra este foarte precis și rapid și telefonul poate filma 8K la 30 fps, fără să se mai sacadeze imaginea. Acum e foarte lină și ai detalii excelente pe 8K. Nu este un mod de filmare pentru toată lumea, dar cine are nevoie de el acum se poate baza pe o astfel de rezoluție. S23 Ultra nu are limită de filmare în modul 8K și nici nu s-a încins în testul meu de 15 minute de filmare continuă.
Stabilizarea e bună pe 0,5x, 1x și 3x, chiar și pe 10x, dar aici trebuie să te miști mai puțin deoarece ai o focală foarte lungă.
Camera ultrawide este și ea foarte bună și nu introduce prea mult noise și rămâne sharp și la colțuri. În lumină slabă nu se compară cu camera principală, dar în timpul zilei e ce trebuie. Camera telefoto cu zoom 3x este ok. Nu rupe gura târgului, nu oferă extraordinar de multe detalii și nu e cu mult mai bună decât ce am văzut la alții. În schimb camera super telefoto cu zoom optic 10x este excelentă și reproduce foarte multe detalii. Însă dacă vrei mai mult, telefonul poate și mai mult și duce un zoom hibrid 30x și chiar 100x. Iar de multe ori rezultatele sunt impresionante. Da, nu o să stai să dai zoom 100x în fiecare zi, dar poate ți-ar fi util la un safari sau să surprinzi detalii inedite din oraș. Pretty cool, oricum.
Decuparea subiectului de fundal în modul portret probabil este una dintre cele mai bune la momentul actual și poți să realizezi niște fotografii reușite. S23 Ultra folosește 1x sau 3x pentru fotografiile portret. Poți controla nivelul de blur în funcție de preferințe. Eu cred că ies foarte bine pozele portret, sunt detaliate fără să pară artificiale, însă în cazul tenului meu, S23 Ultra îi dă o tentă mai galbenă decât e în realitate.
Cred că Samsung a făcut unul dintre cele mai bune sisteme foto ale sale pe acest S23 Ultra și mă bucur că au făcut progrese pe video. O să intru în mai multe detalii legate de camere într-un video viitor. Până atunci hai să vorbim și despre performanță și autonomie.
Performanță Samsung S23 Ultra
Un alt lucru bun pe care l-a făcut Samsung a fost să renunțe la integrarea procesorului Exynos pe modele din Europa și Africa. Snapdragon pentru toată lumea. În cazul de față vorbim de Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, cum ne zice compania, adică a fost optimizat special pentru acest telefon. Optimizare care a dat roade deoarece vorbim de unul dintre cele mai performante telefoane de pe piață din acest moment. S23 Ultra a obținut punctaje de peste 3800 de puncte în 3D Mark Wild Life Extreme, peste modele Vivo X90 Pro sau Xiaomi 13, ce sunt dotate tot cu Snapdragon 8 Gen 2.
Iar în GeekBench am văzut punctaje în jur de 1500 de puncte pe single core și între 4700-4800 de puncte pe multicore. Modelul de anul trecut avea în jur de 1200 de single core și în jur de 3500-3700 pe multicore. Deci un plus consistent. În utilizarea normală, telefonul zboară prin aplicații și multitasking și nu l-am văzut să se blocheze niciodată indiferent de ce am făcut cu el.
Toate jocurile pe care le-am încercat precum Genshin Impact, Call of Duty, Sky Children of the Light și alte titluri cu grafică impresionată nu i-au pus probleme. Mă așteptam la asta, dar supriza plăcut a fost că nu s-a încălzit. După 30 de minute de joc în Genshin Impact, telefonul era călduț la atingere iar temperatura bateriei ajunsese la 36 de grade Celsius. Deci gata cu telefoanele Samsung care se încing în gaming. În cadrul unui stress test cu 3D Mark, temperatura internă a telefonului a ajuns la 43 de grade celsius, dar carcasa era doar călduță cu zone mai încinse în partea de sus lângă camere.
În ceea ce privește autonomia, telefonul se descurcă foarte bine și am obținut mai bine de o zi de funcționare cu rezoluția QHD+ și rată de refresh variabilă, fără să-l menajez un pic. Altfel cu rezoluție FHD+ și cu o utilizare moderată sigur vei obține două zile de utilizare cu o singură încărcare. Viteza de încărcare nu este printre cele mai rapide pe Android, dar good enough aș spune cu 62% baterie în 30 de minute de încărcare.
La nivel de software nu am prea multe de spus, Samsung continuând să facă o treabă bună cu One UI. O noutate este ceva numit modes and routines care funcționează ca Focus Modurile de pe iOS. Poți crea un mod pentru somn și astfel să nu fii deranjat de notificări înainte de somn și să treci în modul greyscale. Sunt utile în automatizarea felului în care folosești telefonul. Poate la serviciu nu vrei să primești notificări de pe contul personal de Facebook și invers în timpul liber.
Acestea fiind zise, cred că este timpul să trecem în revistă punctele pro și contra ale acestui telefon.
Concluzie Samsung Galaxy S23 Ultra
Puncte Pro
- Stabilizare bună video
- Stylus
- Ecran excelent
- Autonomie bună
- Camere foto bune
- Filmare la rezoluție 8K
Puncte Contra
- Poate fi greu de utilizat cu o mână
- Camera telefoto 3x nu e cea mai bună
Dacă ai fost fanul Note-ului, dacă-ți plac telefoanele mari sau dacă vrei un telefon Android performant și cu camere foto excelente atunci S23 Ultra e o alegere excelentă. Astfel, devine telefonul de top de bătut anul acesta. S23 Ultra este la precomandă acum și poți să-l cumperi cu 6500 de lei, versiunea cu 8 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare.