Înregistrarea sunetului mono, sau monoaurală, a fost prima formă de înregistrare a sunetului și a fost folosită în principal în primii ani ai secolului XX. Sunetul mono a fost utilizat pe scară largă în industria muzicală și în industria filmului timp de mai multe decenii și a rămas o opțiune populară pentru producția de conținut audio.

Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea tehnologiei de înregistrare a sunetului, a devenit posibil să se creeze înregistrări stereo, ceea ce a permis crearea unei experiențe sonore mai bogate și mai complexe. Tehnologia stereofonică modernă a fost inventată în anii 1930 de inginerul britanic Alan Blumlein la EMI, care a brevetat înregistrări stereo, filme stereo și, de asemenea, sunetul surround.

Înregistrarea stereo implică înregistrarea a două canale separate de sunet și redarea lor simultan, oferind ascultătorului impresia de sunet provenind din mai multe surse. Acum sunetul stereo este ceva comun și este prezent pe toate dacă nu pe majoritatea gadgeturilor noastre.

În ultimii ani, a apărut și tehnologia de sunet 3D, care a adăugat o dimensiune suplimentară la sunetul stereo. Sunetul 3D implică înregistrarea și redarea sunetului în trei dimensiuni, adăugând o experiență sonoră mai realistă și care creează o imersiune mai mare.

Dolby Atmos este o tehnologie audio avansată care a fost introdusă pentru prima dată în 2012. Aceasta este concepută pentru a crea o experiență sonoră tridimensională prin adăugarea de canale de înălțime la sistemele de sunet surround tradiționale. Acest lucru înseamnă că sunetul nu vine doar din fața și din părțile laterale ale ascultătorului, ci și de sus. Cu Dolby Atmos, inginerii de sunet pot plasa sunete individuale într-o anumită locație din cameră, oferind ascultătorilor o experiență sonoră mai realistă și mai captivantă.

Dolby Atmos nu se limitează la cinematografe și la sistemele home theater, Dolby Atmos este disponibil și pentru muzică. Muzica mixată în Dolby Atmos permite o experiență mai imersivă, cu sunete care par că vin din jurul ascultătorului.

Spatial Audio este o tehnologie dezvoltată de Apple care este concepută pentru a oferi o experiență audio 3D. Aceasta utilizează urmărirea dinamică a capului pentru a crea o scenă sonoră virtuală care urmărește mișcarea capului, oferind o experiență sonoră mai realistă. Acum Spatial Audio este disponibil și pe dispozitivele Sonos precum acest Era 300, dar și Beam gen 2 sau Sonos Arc.

Bun, dar cum schimba asta ascultatul de muzică și de ce ar trebui să-mi pese?

Când o piesă era mixată mono, toate elementele diferite ale unei melodii – chitara, tobe și vocea – sunt combinate pentru a fi redate printr-un singur „flux” de sunet, toate părând să provină din același loc. Stereo, pe de altă parte, separă și atribuie elemente de sunet unui canal sau altuia, adăugând mai mult spațiu și direcționalitate muzicii. De aia poți auzi un solo de chitară în stânga și vocea în dreapta, ca la un concert live. Când asculți muzic în mono sau stereo, difuzoarele sunt plasate la același nivel, oferind o experiență sonoră în două dimensiuni. Dar cu sunetul spațial, adaugi o altă dimensiune ecuației: înălțimea.

Lucrând cu tehnologii audio spațiale, pe care le-am menționat anterior, inginerii și artiștii pot acum plasa sunetul într-un spațiu tridimensional. Deci acum vei putea auzi sunetul din stânga, din dreapta, dar și din față sau deasupra ta.

Pentru a produce un sunet care să pară că vine de sus, amplificatoarele ce sunt amplasate în sus transmit sunetul spre tavan. Acel sunet reflectat și în combinație cu sunetul care vine direct din difuzor te face să te simți ca și cum sunetul vine din jurul tău, nu dintr-o anumită locație.

Pentru mine, trecerea de la stereo la sunet spațial a fost evidentă din prisma a două lucruri. Unu, când asculți o melodie Dolby Atmos ai impresia că e la un volum mai ridicat, este un sunet plin și mai complex. Când asculți aceeași melodie în modul stereo aveam impresia că volum scade cu 5 procente în aplicația Sonos.

Al doilea element ține de proveniența sunetului. În modul stereo era foarte conștient de unde vine sunetul. Îl simțeam că vine din această boxă. Pe modul Dolby Atmos nu simțeam asta.

Datorită modului în care sunetul se reflectă pe pereți și podele, sistemele stereo tradiționale trebuie așezate într-un anumit loc într-o cameră: un loc ideal pentru cea mai bună experiență de ascultare. Cu boxe compatibile Dolby Atmos nu mai este necesară amplasarea acestora într-un anumit loc pentru că sunetul se lovește de pereți și ai impresia că e lângă tine, indiferent de locul în care te afli.

Ce oferă sunetul spațial ca Dolby Atmos în plus?

Din experiența personală cu această boxă pot spune că sunetul spațial oferă mai mult volum, mai multă spațialitate, claritate și mai multe detalii în instrumente. Este o diferență de la cer la pământ între melodia September a celor de la Earth, Fire and Wind mixată pe Dolby Atmos și mixată stereo.

În modul dolby atmos vei sesiza toate acele instrumente din introducere, te vei simți învăluit în acel amalgam de instrumente și muzica prinde viață. În modul stereo melodie pălește prin comparație.

Pe alte melodii nu am simțit o diferență atât de mare și cred că este important și tipul de melodie, dar și calitatea mixului. De exemplu, pe melodia Shallow cu Bradley Cooper și Lady Gaga, versiunea mixată Dolby Atmos nu e cu mult diferită de cea stereo, dar aduce un plus de claritate în chitară și o căldură în voce. Te face să te simți mai aproape de cel care cântă

Pe Clocks a celor de la Coldplay, tobele erau cu mine în casă, nu undeva într-un difuzor. O experiență mult mai imersivă cu sunet spațial pe această melodie.

Am ascultat pop, rock, electronică, melodii vechi remasterizate pe Dolby Atmos sau albume noi și am fost impresionat de experiență. Le-am ascultat stând în fotoliu, dar și dând târcoale boxei ascultând atent de unde vine fiecare sunet. Albumul Pink Floyd The Dark Side of the Moon mi se pare fantastic de ascultat în Dolby Atmos, la fel și melodia Light my Fire de la The Doors. Pe unele melodii vocea venea doar din față și restul instrumentelor de sus și din lateral, pe altele melodia se auzea și pe lateral.

Dacă ai ascultat vreodată spatial audio de la Apple pe Airpods Pro sau alte căști de-ale lor atunci cam știi la ce să te aștepți, însă fără acea tehnologie de headtracking. Nu am cum să vă redau corect felul în care această boxă redă sunetul 3D, însă am înregistrat mai multe melodii pe ambele moduri și vă puteți da seama după imagine că sunetul Dolby Atmos are mai mult volum, deși redarea a avut loc la același volum și nu am umblat la setările microfonului.

Pentru mine experiența a fost amazing și cred că asta va fi viitorul muzicii, însă poate nu pentru toată lumea și nu peste tot.

Cum poți să asculți muzică Dolby Atmos pe Sonos?

Ca să poți să experimentezi sunetul spațial pe Era 300 trebuie să ai abonament la Apple Music. Atât. YouTube Music sau Spotify, două dintre celebrele servicii de streaming, nu au albume Dolby Atmos. Nu știu sigur Tidal. O altă modalitate prin care poți să asculți muzică 3D este cu Amazon Music, doar că acest serviciu nu este disponibil în România și nu-l vei regăsi în aplicația Sonos.

Nu poți să redai sunet spațial către Era prin bluetooth sau prin AirPlay, doar prin aplicația Sonos, iar acolo doar Apple Music. De asemenea, în setările boxei trebuie să bifezi spatial music, iar în aplicație vei vedea această iconițe cu Dolby Atmos și vei știi că asculți spatial audio.

Bineînțeles, Dolby Atmos este și în filme și ai putea să folosești Era 300 pentru cinema la tine acasă. Din păcate, Era 300 nu se poate conecta la TV și ai nevoie de un soundbar prima dată, apoi ai putea conecta 2 Era 300 în sistem surround. Pare overkill și probabil că este pentru un apartament.

Aspectul boxei este puțin atipic, dar mie îmi place și cred că se potrivește și într-un decor modern, dar și unul mai old-school. Are control vocal prin Sonos Voice sau Alexa, dar și control prin atingere cu cele trei butoane și bara de volum. La fel ca și pe Era 100 și aici ai bluetooth și te poți conecta astfel și un buton fizic pentru oprirea microfonului dacă vrei să fii sigur că nu te ascultă nimeni.

În aplicație poți să faci tunning cu true play și astfel boxa emite tot felul de sunete și telefonul tău le percepe, apoi ajustează sunetul pentru încăperea ta. Dacă nu ești mulțumit poți să te joci cu un EQ și să crești sau să scazi basul sau treble-ul. Apoi mai poți să crești sau să scazi înălțimea sunetului. Și chiar simți o diferență în felul în care este emis sunetul. Pentru o experiență mai surround recomand să creșteți height level cu 2 sau 3.

Precum și Era 100, Era 300 are USB-C pentru conexiune cu un adaptor la alte sisteme precum pickup-uri.

Era 300 nu este ieftină, costă 2500 de lei. Dacă bugetul îți permite atunci ți-o recomand cu cea mai mare căldură deoarece experiența audio Dolby Atmos e una specială. Din păcate, nu toate serviciile de streaming au Dolby Atmos sau sunet spațial, însă cred că în curând această tehnologie va ajunge și pe Spotify. Nu are cum să nu.