Lectură de 5 min

REVIEW Sony FX30 - o cameră de cinema pentru începători sau profesioniști

Abonează-te pe  
Aici la start-up.ro ne interesează mai mult să testăm produse de masă, gadgeturi care ar putea fi de interes pentru mai multă lume și de obicei evităm să intrăm pe anumite nișe. Însă mai facem excepții și pentru pasiunile noastre. Noi folosim echipament video pentru clipurile acestea, dar și alte producții precum interviuri, reportaje sau chiar documentare. Automat am fost interesați să testăm Sony FX30, o cameră din gama Cinema Line a companiei. 

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Din această gamă fac parte camere foto cu accent pe video. Asta nu înseamnă că nu poți face fotografii. Dimpotrivă, am testat un obiectiv Sony 20-70mm F4 pe florincasota.ro și l-am folosit pe această cameră. Intră acolo dacă vrei să vezi exemple de poze. Singurul element lipsă este un vizor. Puriștii fotografiei o să-mi sară în cap că este un element esențial al fotografiei, însă nu pentru mine sau mulți alții, dar să rămânem la review.

Sony FX30 - cameră de cinema

FX30 este o cameră mirrorless cu un senzor foto APS-C (format Super 35) de 20,1 megapixeli, cu iluminare din spate. Producătorii de telefoane se bat în megapixeli, dar în fotografie și videografie este mai important senzorul, intervalul dinamic și altele. Deci 20 MP mai mult decât suficient. Adică este destul de mare încât camera filmează 6K și prin supraeșantionare se obține o imagine 4K foarte clară. Poate filma 4K la 60 fps, dar și la 120 fps, cu un crop mic, dar și FHD la 240 fps. Asta este important pentru că poți încetinești filmarea în editare pentru slow motion sau pentru un look cinematic.

Însă poate mai important ca 4K 120 FPS este faptul că filmează 4:2:2 pe 10 biți, iar dacă vei conecta un recorder extern prin HDMI poți să tragi și 4K Raw pe 16 biți. Practic asta înseamnă că poți capta mai multe date despre culori, imagine, astfel încât vei avea un interval dinamic ridicat pentru imagini wow.

Ca să continui cu datele tehnice, FX30 are dual ISO 800 și 2500, ceea ce înseamnă că vei avea o imagine foarte curată la ISO 800, dar și la 2500 pentru situațiile cu iluminare slabă. Intervalul dinamic este extins la 14+ stopuri, are stabilizare optică pe cinci axe, toate funcțiile Sony pentru autofocus precum real time tracking sau real-time Eye AF și posibilitatea de a înregistra în diferite formate Log precum S-Log 3 sau S-Cinetone, moduri de filmare care captează cele mai multe detalii dintr-un cadru și permite o editare mai complexă a imaginii. Specificații excelente pentru cineva care vrea o cameră cu care să facă YouTube, reportaje, filme sau documentare.

Sigur, senzorul este mai mic și poate nu oferă o profunzime de câmp la fel de mare ca o cameră full-frame precum A7SIII, însă are și avantaje. Sunt foarte multe obiective cu montură E cu o deschidere a diafragmei mare precum 1.8, pe când pe full-frame nu prea găsești obiective f1.8 sau sunt foarte scumpe. În același timp, pe un APS-C ai un zoom mai mare. De exemplu, acel 20-70mm F4 pe această cameră este defapt un fel de 28-105mm.

Noi folosim un A7IV și un A7C, ambele camere full-frame, însă aș schimba A7C cu FX30.

Această cameră împrumută funcții avansate de la A7IV cu Focus Map, care face ca adâncimea de câmp să fie ușor de vizualizat și cu Breathing Compensation ce elimină acea mișcare enervantă în timpul procesului de focalizare.

Calitatea imaginii 4K este impecabilă și am filmat 4K la 24 și la 60 de cadre pe secundă la 4:2:2 pe 10 biți și sunt convins că vei putea folosi această cameră în orice fel de filmare la care te-ai gândi. Poate că la producțiile unde sunt folosite camere full-frame precum FX3 aceasta va fi folosită ca o cameră secundară.

Trebuie doar să ții cont că dacă vei filma pe 10 biți atunci aceste clipuri vor fi mai greu de procesat de PC. Pe calculatorul personal cu un Ryzen 5 5600x, 32 GB RAM și placă video Nvidia RTX 2080 Ti am avut probleme de playback și a trebuit să lucrez cu fișiere proxy.

Autofocusul este foarte bun și nu vei avea probleme pentru genul acesta de clipuri cu talking head cum se zice sau cu ilustrație pentru produse sau vlogging. Apropo de asta, camera este stabilizată, însă dacă vrei cea mai bună experiență de vlogging ar trebui să folosești și un obiectiv cu stabilizare optică. Eu am folosit FX30 cu obiective fără stabilizare. Există o stabilizare electronică, dar face puțin crop în imagine.

Am testat autofocusul și în situație cu iluminare precară și camera se descurcă bine. Pe lângă capabilitățile video, mie îmi place FX30 pentru că este o cameră compactă și are un cage built in deja. Nu vrea să intru în detalii, dar după cum puteți vedea, body-ul are aceste găuri ce pot fi folosite pentru a înșuruba tot felul de accesorii sau pot fi folosite pentru a monta camera în diferite moduri. Pe alte camere ai un singur punct de acest gen și doar așa poți atașa camera de trepied, de exemplu. Aici ai putea să o pui și pe verticală, direct pe trepied.

Sau ai putea să montezi așa ceva, un mâner XLR pe care-l poți folosi pentru a filma din unghiuri joase, însă funcționează și ca intrare audio. Pe acest mâner poți monta 2 microfoane profesioniste XLR și o lavalieră cu mufă de 3,5mm. Ai un control mult mai fin asupra sunetului și ai putea înregistra și cu microfonul extern, dar și cu lavaliera în același timp, astfel încât ești sigur că ai un sunet bun.

Alt lucru care mai îmi place este faptul că are două sloturi pentru carduri SD și baterie mare. Ceea ce nu prea vezi pe alte camere este acest sistem de ventilație destul de mare care menține rece camera pentru filmări prelungite. Eu am folosit-o într-un regim normal de muncă, iar cea mai lungă filmare continuă a fost de peste 30 de minute 4K la 24 FPS, iar când am oprit camera nici nu cred că era caldă la atingere.

Meniul este cel nou introdus de Sony pe A7SIII, însă în plus aici există două sub-meniuri unde vezi principalele caracteristici care te interesează atunci când filmezi și poți schimba astfel ISO-ul, diafragma etc. De asemenea, layout-ul butoanelor și funcțiile acestora sunt gândite pentru video și ai două butoane de record, unul mare și luminos, iar al doilea e lângă obiectiv. De asemenea, există 2 LED-uri și pe monitor apare o bandă roșie care indică faptul că filmezi, deci nu o să mi se mai întâmple să mă filmez singur, iar când termin ce am de spus să observ defapt că nu am înregistrat nimic.

Concluzie FX30

Dacă ești interesant de video și de creare de conținut video la modul serios atunci FX30 este o alegere excelentă. Poate că nu are cel mai mare senzor, însă are toate funcțiile de care ai nevoie: imagine excelentă, nu se încinge, cage built in, moduri profesioniste de filmare, este destul de compactă și are un preț mai mic decât camere full-frame.

În acest moment la F64 body-ul este la 10800 de lei, iar cumpărată cu mânerul este 13000 de lei. Poate părea mult, dar fratele mai mare cu senzor full frame FX6 este 29.300 de lei, Canon R5C 25.000 de lei, iar un hibrid precum A7IV este 14.000 de lei.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: