Sincer, brandingul este confuz în această privință. Dar, trecând peste asta, LinkBuds mi-au plăcut, dar am avut două plângeri, iar una a fost rezolvată, dar cealaltă nu. Stați cu mine să vedeți despre ce este vorba, dar înainte să vorbim despre design și confort.
Sony LinkBuds S
Deși poartă același nume, LinkBuds S nu au un difuzor circular, ci unul clasic, iar căștile au o formă cu care ești obișnuit.
Căștile acestea de tip buds seamănă cu alte căști Sony pe care le-am testat numite C500, însă diferența este că acestea au acest mic grilaj care este menit să reducă presiunea din ureche. La fel ca și în cazul LinkBuds, și aici Sony mizează pe o strategie never off, adică să le porți tot timpul, în orice situație. Însă acum ai și noise cancelling pentru momentele când ai nevoie de așa ceva. LinkBuds S sunt disponibile în trei culori: alb, crem și negrul pe care-l vedeți în imagini.
Sony spune că a realizat cele mai mici și mai ușoare căști cu adevărat wireless cu tehnologia de anulare a zgomotului din lume. Și într-adevăr acestea sunt foarte ușoare și micuțe. O cască cântărește aproximativ 4,8 grame și are un design ergonomic și oferă o potrivire foarte bună în ureche. Ca să-ți faci o idee, o cască Samsung Buds Pro cântărește 6,3 grame, iar un AirPod Pro are 5,4 grame.
Căștile abia le simți când le porți și pentru mine au fost unele dintre cele mai confortabile căști wireless pe care le-am purtat, însă nu pe primul loc, deoarece acel titlu îl ia originalul LinkBuds. Nu am făcut sport cu ele în urechi, însă am tras un sprint decent și nu am simțit că o să-mi cadă din urechi niciodată.
La fel ca și în cazul LinkBuds, și aici niciun ambalaj al căștilor nu conține plastic , iar căștile sunt realizate din materiale reciclate din piese de automobile. Au un aspect mat și mie îmi plac. Carcasa este mică, brandingul este minimal și are un port de încărcare USB-C și buton de pairing pe spate.
O încărcare de 5 minute oferă o autonomie de până la 60 de minute de redare. Din păcate, nu există încărcare wireless. Autonomia asigurată este de șase ore cu funcția de anulare a zgomotului activată și 14 ore furnizate prin intermediul casetei de încărcare. Nu știu cum sunteți voi, dar eu nu prea am avut probleme cu autonomia căștilor wireless, indiferent că oferă 20 sau 30 de ore de autonomie. În sensul că nu am rămas niciodată în pană cu ele. Le mai pun la încărcat din când în când câte 10-15 minute.
LinkBuds S - Cele mai ușoare căști wireless cu ANC
LinkBuds S au un driver mai mic, de doar 5 mm, față de cel de 12 mm al lui LinkBuds, însă calitatea sunetului este ceva mai bună aici datorită izolării pasive, în primul rând. De fapt, am rămas plăcut impresionat de calitatea sunetului și muzica și vocile personajelor sună bine: basul este unul plăcut și vocile clare.
Iar aici probabil ajută și faptul că LinkBuds S suportă tehnologia Sony de codare audio, LDAC. Astfel, conținutul audio va fi transformat într-unul high res, cu ajutorul tehnologiei DSEE Extreme, care îmbunătățește în timp real fișierele muzicale digitale.
Mi-a plăcut că LinkBuds mă ținea în contact cu lumea din jurul meu, însă în unele situații mi-am dorit active noise cancelling, precum la metrou sau pe tren. În acele medii zgomotoase, căștile cu driver circular nu erau ideale, însă cu LinkBuds S problema este rezolvată deoarece pe acestea există un mod de anulare a zgomotului de fundal, ce face o treabă ok, însă nu extraordinară. Alte căști mai scumpe de la Samsung, Sony și alții fac o treabă mai bună la acest departament.
Însă pentru că Sony vrea să porți aceste căști toată ziua, pe LinkBuds S a adus funcția de speak to chat și astfel muzica redată va fi întreruptă în mod automat atunci când vorbești, ceea ce e foarte util la magazin sau pe stradă când te întreabă cineva ceva.
Noul model din gama LinkBuds integrează Adaptive Sound Control, o funcție inteligentă care ajustează setările de sunet ambiental în funcție de locația exactă a utilizatorilor. Acestea recunosc patru moduri: mersul, alergatul, statul pe loc și mijloacele de transport în comun și pentru fiecare are o setare predefinită.
De exemplu, pentru momentele când stai nemișcat la calculator căștile activează modul de noise cancelling, dar și când mergi cu metroul, însă atunci când mergi sau alergi, LinkBuds S activează sunetul ambiental și astfel poți să auzi și ce se întâmplă în jurul tău. Poți să reglezi cât de mult vrei ca LinkBuds S să capteze din zgomotul ambiental în aplicație.
Apropo de aplicație, de aici poți schimba setările pentru sunet și mie îmi place modul numit exicted de la Sony deoarece muzica sună mai plin, însă fără să afecteze vocile. De asemenea, aici găsești și funcția Quick Access și astfel printr-un dublu tap pe cască poți porni Spotify de unde ai rămas, indiferent dacă ai ascultat de pe telefon sau de pe un PC.
Căștile sunt dotate cu un senzor tactil pentru control prin apăsare pe cască și astfel au eliminat sistemul de control prin apăsare lângă ureche ca pe LinkBuds. Din păcate, deoarece acela funcționa foarte bine și elimina atingerile accidentale pe cască atunci când o reașezi în ureche.
Deci Sony a introdus tehnologia de anulare a zgomotului de fundal pe LinkBuds S și astfel le-au făcut un companion mai bun în orice situație, însă nu a rezolvat altă problemă pe care am sesizat-o cu primele LinkBuds, lipsa conectivității duale. Nici acestea nu se pot conecta la două dispozitive în același timp, ceea ce e foarte frustrant deoarece aceste căști au fost create cu scopul de a fi purtate constant, iar faptul că nu le pot conecta la PC și la smartphone în același timp este în contradictoriu cu această idee.
În ceea ce privește captarea vocii în timpul apelurilor, cred că LinkBuds S se descurcă bine, însă nu se remarcă din acest punct de vedere.
Acestea fiind zise cred că este timpul să vedem care sunt punctele pro și contra pentru Sony LinkBuds S și apoi să vorbim despre preț și să tragem o concluzie.
Puncte Pro
- Sunet bun
- Foarte ușoare și confortabile
- Funcțiile inteligente precum speak to chat, adaptive sound sau quick access
Puncte Contra
- Nu au încărcare wireless
- Nu se pot conecta la 2 dispozitive în același timp
- Preț ușor ridicat
Sony LinkBuds S au un preț recomandat de vânzare de 899 de lei și cred că o să fie cam greu de vândut la acest preț deoarece mai ieftin găsești modele de la Samsung precum Buds Pro sau Buds 2 sau Free Buds Pro de la Huawei.
Părerea mea este că niște căști wireless in-ear ca aceastea trebuie să aibă un sunet bun și microfoane bune, însă cel mai important este să fie comode și ușoare. Este genul de produs pe care-l utilizezi zilnic și pentru mult timp, iar confortul trebuie să fie excelent, iar la asta excelează LinkBuds S. Mi-ar fi plăcut să aibă și funcțiile de care ziceam, însă poate la următorul model.